Австрия: новата стара коалиция
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Австрия: новата стара коалиция

Партия на свободата (FPÖ) на Хайнц-Кристиян Щрахе, който взе близо 22% и увеличи резултата си от миналите избори с около 4 на сто

Австрия: новата стара коалиция

Радикалната Партия на свободата замалко да стане втора на изборите в неделя

2576 прочитания

Партия на свободата (FPÖ) на Хайнц-Кристиян Щрахе, който взе близо 22% и увеличи резултата си от миналите избори с около 4 на сто

© DOMINIC EBENBICHLER


Без изненади, но не съвсем. Така в едно кратко изречение може да се обобщят резултатите от проведените в неделя парламентарни избори в Австрия. Както се очакваше, управляващата досега широка коалиция от социалдемократите (SPÖ) и консервативната Австрийска народна народна партия (ÖVP) събраха заедно над половината от гласовете и могат да продължат и през следващите пет години да водят страната. Това, от една страна, означава политическа стабилност в сърцето на Европейския съюз. От друга, заплашва и през следващите пет години да не се случат наложителните реформи, които се бавят от години.

Очакваните прогнози спират дотук, защото поведението на избирателите в неделя поднесе и някои изненади. Същите тези две партии, макар и победители, изгубиха по над 2% от гласоподавателите си спрямо миналата парламентарна кампания през 2008 г. Истинските победители, макар засега да остават в опозиция, са радикалната Партия на свободата (FPÖ) на Хайнц-Кристиян Щрахе, която взе близо 22% и увеличи резултата си от миналите избори с около 4 процентни пункта. Факт, който изненада както анализаторите в страната, така и външните наблюдатели. За пръв път в историята на Австрия пък в парламента влиза от раз партия, създадена преди по-малко от година. Това са либералите от "Нова Австрия" (NEOS), които събраха близо 5% от гласовете.

Новият стар канцлер

Въпреки че няма още официално потвърждение и междупартийните разговори тепърва ще започнат, най-вероятно управлението отново ще поеме червено-черната коалиция. Това ще продължи над 50-годишната история на Австрия страната да се управлява от широка коалиция. Също така почти сигурно е, че лидерът на червените Вернер Файман ще влезе във втори мандат на управление в ролята си на канцлер. Това поне загатнаха някои от политиците в изборната нощ и на следващата сутрин, след като резултатите станаха известни. Вернер Файман отхвърли възможността да влезе в преговори с третата спечелила партия на националистите, както и формата на тройна коалиция. Това означава, че остава възможността единствено за обединение с черните.

Консерваторите от своя страна са по-сдържани в прогнозите. Досегашният вицеканцлер Михаел Шпинделегер подчерта в изборната нощ, че не би искал да изключи никого като потенциален коалиционен партньор. Това включва дори двете анти-Европа партии на Щрахе и австро-канадския 81-годишен бизнесмен Франк Щронах. Най-вероятно обаче тактиката му е чрез тези алтернативи да печели точки в преговорите със социалдемократите, отколкото да пристъпи към реално обединение с радикални партньори.

Едно от ключовите изказвания в изборната нощ беше на бившия лидер на консервативната партия и сегашен министър-председател на областта Долна Австрия Ервин Прьол: "Трябва да има предефиниране на управлението." Според един от най-влиятелните австрийски политици широката коалиция трябва да продължи да управлява и през следващия мандат, но е необходима промяна в подхода. Според Прьол двете партии трябва да се водят според взаимно дефинирани общи цели, а не като семейство по принуда.

Почти победители

И все пак радостта на двете партии победители не беше искрена и пълна. При посрещането на първите предварителни изчисления точно в 17 часа местно време и в двата лагера имаше сериозни физиономии и полуусмивки. Видя се, че и двете партии губят по над 2% от поддръжниците си спрямо миналите парламентарни изброи. Както социалдемократите, така и консерваторите не са имали по-слаб резултат в историята си до момента, коментираха политически анализатори в нощта на изборите. От гледна точка на досегашното управление то получи загуба от близо 5%. Това е и реалната оценка на последните пет години.

"Червено-черната коалиция е най-вероятно да се случи. Във всеки случай е изненадващо, че двете най-големи партии ще имат едно съвсем слабо мнозинство", коментира политологът от Виенския университет Ева Цегловиц.

Двете партии събраха съответно 27.1% и 23.8% от гласовете на избирателите и според изчисленията до момента получават 99 от 183 места в австрийския парламент. Отдръпването на избиратели е по-видимо във Виена. Загубата за червените, които управляват от повече от сто години в града, е 2.4%, а за черните – 3.3%.

Радикални настроения

Противно на повечето прогнози, които се чуваха в дните и седмиците преди изборите, радикалната партия на Хайнц-Кристиян Щрахе събра близо 22 на сто от гласовете на избирателите. Съпартийците се самоопределиха като "синьо чудо", а радостта в изборната им палатка беше най-шумна. В сравнение с миналите избори преди пет години Щрахе качи подкрепата си с над 4 процентни пункта. Изненадата дойде и оттам, че се очакваше той да загуби заради появата на нови популистки партии в Австрия през последната година. Основният му конкурент в тази категория беше Франк Щронах, който събра още едни 6 процентни пункта.

Оказва се, че в новия парламент на Австрия, макар и в опозиция, ще има близо 30%, които са в полето на популизма и радикализма. И двете партии са ясно против това Австрия да е част от Европейския съюз и да подпомага разни държави, които са по-слаби от нея. Щронах стана прочут с настояването си страната да излезе от общата европейска валута и да въведе нещо като еврошилинг например. Малко преди изборите друга негова идея срази наблюдателите – да се въведе смъртната присъда в Австрия.

Екипът на австро-канадския бизнесмен Франк Щронах влиза в парламента с малко над 5% гласове. Когато се появи на политическата сцена в началото на годината, шансовете му бяха между 15 и 20%. Тогава прогнозите бяха, че Щронах ще "открадне" голяма част от гласовете на партията на свободата. Анализаторите смятат, че бизнесменът политик си изигра шанса с агресивно, предизвикателно и на моменти не съвсем адекватно поведение през последните месеци.

В тази предизборна кампания Щрахе пък отново заложи на антиемигрантските си тези и настроения с лозунги като "Обичай ближния си. За мен това са нашите австрийци" или призиви да се ограничи достъпът на емигранти с мюсюлманска вяра. Тази година обаче той разшири обсега на посланията си и дори на моменти премина в нишата на социалистите с обещания да осигури повече работни места и да се погрижи за пенсиите, за болните и хората в нужда. "Австрийците се надяват, че ще живеят по-добре, и затова ни се довериха", каза лидерът на партията Хайнц-Кристиян Щрахе пред националната телевизия. Успехът на Щрахе се дължи най-вече на провинциите. Във Виена той увеличава гласовете си с 1.6 процентни пункта спрямо 2008 г.

Нови и в розово

За пръв път в австрийския парламент влиза "партията на младите" – либералите от NEOS, с 4.8%. "Нова Австрия" беше създадена преди по-малко от година. "Постигнахме си целта и сме в парламента", каза пред националната телевизия ORF Матиас Щролц в изборната нощ. Вероятността партията да мине границата от 4% беше смятана за нищожна по време на предизборната кампания. Затова и успехът на "младите" се смята за голямата изненада на тези избори. Партията водеше кампанията предимно през социалните мрежи и интернет. Сред целите й бяха например да се подобри пенсионната система, да се намалят финансиранията за партиите. Най-силно тази партия се е представила във Виена, където има 7.5% от гласовете. В парламента ще имат 9 места.

 

Кой губи

От парламента излизат наследниците на Йорг Хайдер – Съюз за бъдеще на Австрия (BZÖ). Те успяха да съберат едва 3.6%, след като подкрепата за тях намаляваше непрекъснато през последните месеци. BZÖ е и партията, която засега е пряко и най-силно засегната от скандалите за корупция, които са актуална тема в Австрия през последните година-две. Пред десетина дни съдът на първа инстанция се произнесе по така наречената кауза "Телеком", при която стана ясно, че корупционно финансиране през 2006 г. е текло от Telekom Austria към политическите партии. Бивш депутат от BZÖ беше обявен за виновен.

Без изненади, но не съвсем. Така в едно кратко изречение може да се обобщят резултатите от проведените в неделя парламентарни избори в Австрия. Както се очакваше, управляващата досега широка коалиция от социалдемократите (SPÖ) и консервативната Австрийска народна народна партия (ÖVP) събраха заедно над половината от гласовете и могат да продължат и през следващите пет години да водят страната. Това, от една страна, означава политическа стабилност в сърцето на Европейския съюз. От друга, заплашва и през следващите пет години да не се случат наложителните реформи, които се бавят от години.

Очакваните прогнози спират дотук, защото поведението на избирателите в неделя поднесе и някои изненади. Същите тези две партии, макар и победители, изгубиха по над 2% от гласоподавателите си спрямо миналата парламентарна кампания през 2008 г. Истинските победители, макар засега да остават в опозиция, са радикалната Партия на свободата (FPÖ) на Хайнц-Кристиян Щрахе, която взе близо 22% и увеличи резултата си от миналите избори с около 4 процентни пункта. Факт, който изненада както анализаторите в страната, така и външните наблюдатели. За пръв път в историята на Австрия пък в парламента влиза от раз партия, създадена преди по-малко от година. Това са либералите от "Нова Австрия" (NEOS), които събраха близо 5% от гласовете.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK