САЩ отново са на ръба на фискалната пропаст

Републиканци и демократи са в политическа безизходица за финансирането на правителството

Капитолият беше необичайно тих в неделя, когато представителите и на демократите, и на консерваторите очакваха другата страна да направи първата крачка и да отстъпи в безизходицата за държавното финансиране
Капитолият беше необичайно тих в неделя, когато представителите и на демократите, и на консерваторите очакваха другата страна да направи първата крачка и да отстъпи в безизходицата за държавното финансиране    ©  Reuters
Капитолият беше необичайно тих в неделя, когато представителите и на демократите, и на консерваторите очакваха другата страна да направи първата крачка и да отстъпи в безизходицата за държавното финансиране
Капитолият беше необичайно тих в неделя, когато представителите и на демократите, и на консерваторите очакваха другата страна да направи първата крачка и да отстъпи в безизходицата за държавното финансиране    ©  Reuters

Понеделник в полунощ в САЩ изтича крайният срок, преди който конгресмените от двете партии – републиканската и демократическата, биха могли да избегнат на практика спирането на функциите на държавата. Капитолият беше необичайно тих в неделя, когато представителите и на демократите, и на консерваторите очакваха другата страна да направи първата крачка и да отстъпи в безизходицата за държавното финансиране, отбелязва агенция Reuters.

Миналата година по това време Конгресът беше изпаднал в аналогична безизходица. Тогава двете партии трябваше да се споразумеят за увеличаване на тавана на дълга, за да се избегне плъзване в т.нар. фискална пропаст. В крайна сметка беше постигната договорка в 12 без 5, която мнозина експерти определиха просто като отлагане на фискалните проблеми на САЩ. До голяма степен същите тези проблеми са на дневен ред и сега.

Състезанието по надхитряване

Контролираната от републиканците Камара на представителите прокара в неделя мярка, която обвързва финансирането на правителството с едногодишно отлагане на ключовата здравна реформа на президента Obamacare. Тя на практика задължава всички американци да си купуват здравна застраховка. Новият закон трябва да влезе в сила именно на 1 октомври, когато започва и новата фискална година за САЩ. Демократите се заканиха, че ще блокира мярката на консерваторите в Сената. Самият президент, чиято реформа се смята за едно от ключовите му постижения, заяви, че ще наложи вето на всеки закон, който я отлага. Според републиканците Obamacare представлява груба намеса на държавата в здравната система на САЩ и ще навреди на икономиката.

На практика, ако не бъде одобрен закон за финансирането на държавата до понеделник в полунощ, правителството ще спре да функционира и агенции и служби ще затворят врати за пръв път от 17 години. Според Reuters, изглежда, за конгресмените това изглежда неизбежно, тъй като Камарата на представителите единодушно прокара закон за гарантиране на заплатите не войниците, независимо какво се случи. Демократите и републиканците нанасят корекции по проектозаконите и си ги прехвърлят като горещ картоф, който никой не иска в свои ръце, коментира още агенцията.

По-лошото предстои

Безизходицата във Вашингтон за финансирането на правителството всъщност е прелюдия към още по-голям потенциален риск – евентуален провал в опитите за увеличаване на тавана на дълг. Ако републиканци и демократи не се споразумеят за повишаване на настоящия праг от 16.7 трилиона долара, това ще доведе САЩ до фалит по някой плащания. Това от своя страна може да изпрати шокови вълни в цялата световна икономика.

Нито една от двете партии обаче не иска да е тази, която на практика да даде начало на блокираната държава. Социологически проучвания показват, че американското население е изключително уморено от политически театри и категорично се обявява против сценарий, при който правителството спира да функционира. До последно от Конгреса нямаше сигнали за търсене на компромис в последния момент, а републиканци и демократи взаимно си прехвърляха отговорността, коментира Reuters.

Последният път, в който светът стана свидетел на нефункциониращо американско правителство, беше между 16 декември 1995 г. и 6 януари 1996. Това беше резултат от битка за бюджета между демократите на президента Бил Клинтън и републиканците, тогава ръководени от Нют Гингрич. Около година по-късно републиканците претърпяха историческо поражение на изборите през ноември, когато Клинтън беше преизбран с голямо мнозинство. Това беше сериозен урок за консервативната партия, който се помни от мнозина от членовете й, включително и от настоящия председател на Камарата на представителите Джон Бейнър. Reuters коментира, че решението как да действат републиканците в навечерието на фискалната криза сега може да се окаже едно от най-важните в политическата му кариера. Агенцията допълва още, че той и лидерът на демократичното малцинство Хари Рийд избягват публичните изяви през последните дни и, изглежда, се готвят за евентуалните сценарии в случай на "затваряне" на правителството на САЩ.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


45 коментара
 • 1
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  Каквото сам си направиш - друг не може!

 • 2
  jorosrabskia avatar :-|
  jorosrabskia

  Обама доста оплеска кълките с тази реформа.Като идея беше добра, но още поже4е ще се повиши healthcare cost.Малко трудно ще накараш 200 кг негьрка да отслабне вместо да си вла4и гъза по 4 пъти на седмица на доктор.

 • 3
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Чак пък "отново на ръба". Най-редовни политически опити за извиване на ръце преди одобряване на бюджета, при това при доста разединена републиканска платформа без явно лидерство контра обединени демократи. По-трудното ще е когато се публикуват цените на застраховките. Тогава младите (до 35 години), които са най-голямата част от незастрахованите (бедните имат Медикейд, пенсионерите Медикаре) ще се активизират. Ненапразно системата ще влезе в пълен ход с глобите на незастрахованите след изборите през 2016

 • 4
  misho73 avatar :-|
  misho73

  "... американското население е изключително уморено от политически театри и категорично се обявява против сценарий, при който правителството спира да функционира ..."

  Подобно е положението и у съседите, дето били измислили демокрацията. А разликата е че докато съседите чакат на баба си Меркел да каже на Драги да врътне чекръка и да произведе чисто нови Евра, то Бен пуска печатницата без да му мигне окото. Количествено улеснява. Как звучи само, а? Лошото е, че се оказва че и това не е достатъчно. Ромни обясни брилянтно ситуацията с едни 47% - бели работещи и образовани американци :-) (смях в залата), дето ги дават по филмите, ама за зла беда не били си платили данъците :-) А Ленин излезе прав за световния комунизъм. И позна че първо ще успее в развитите капиталистически страни. Само пропусна да каже че това е краят им :-) Добре че комунистите в Китай се усетиха и все още удържат фронта на добрия стар (и работещ) капитализъм, че ако и те го подкарат на заем, "коня уйде у барата", както и това да звучи на английски :-) Все някой ще го преведе :-)

 • 5
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#2] от "jorosrabskia":


  [quote#2:"jorosrabskia"]Малко трудно ще накараш 200 кг негьрка да отслабне вместо да си вла4и гъза по 4 пъти на седмица на доктор.[/quote]

  А още по-трудно е да я накараш да гласува за републиканците, в който случай отслабването ѝ би било далеч по-вероятно, което за цитираните килограми си е направо животоспасяващо. Но както е известно, заприлича ли човек на прасе, твърде вероятно е да започне и да мисли като такова, в случай че въобще се напъне да мисли. За справки - наша Гуца дето щеше да става ДАНС-аджия. А е факт е че плюскат много (именно плюскат), освинили са се. Руската империя се провали от глад, тия пък ще се съсипят от плюскане. Неуравновесена работа :-)

 • 6
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Ако льольото-комунист не бъде махнат скоро, то гответе се да видим Франклин на монета :-) А най-прецакани ще са евреите, чувал съм че пресийския език е труден, а и с чалма е къде по-зле отколкото със малкото смешно кепенце :-) Все пак второто име на императора е Хюсеин, досущ като на наш Сергей - Дмитриевич :-) Баси, откъде ги взимаме тези дудуци? Загадка!

 • 7
  izabell avatar :-|
  izabell

  Ситуация,която ще оформи образа на следващият президент на Америка както и партията,която ще го представи.

 • 8
  han_kubrat avatar :-|
  han_kubrat

  Голема работа ,нека всичко се срине и на ново .

 • 9
  thepirineagle avatar :-?
  thepirineagle

  На бъзик както са го подкарали скоро/ до 10 години/ ще вдигнат тавана до 50трлн.долара. Дали обаче ще има кой реално вече да го обезпечава? Светът е крайна величина....

 • 10
  thepirineagle avatar :-|
  thepirineagle

  И ако някои сътресения са неизбежни,по-добре да се случат по-рано.Боли,дори цял свят ще го боли,но не толкова,ако се случат след 10-15 години....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход