Хоакин Алмуня: Формулирахме правно претенции към "Газпром"

ЕС може да глоби с милиарди "Газпром" за нарушена конкуренция

В момента подготвяме заявление с възражения."
В момента подготвяме заявление с възражения."    ©  Reuters
В момента подготвяме заявление с възражения."
В момента подготвяме заявление с възражения."    ©  Reuters

"Засега е преждевременно да се говори кога ще могат да бъдат предприети следващите стъпки, но вече минахме във фазата на формулиране на списък от юридически претенции към "Газпром", заяви на пресконференция в Литва еврокомисарят по конкуренцията Хоакин Алмуния. Това става година след началото на официалното разследване на бизнес практиките на руския газов гигант, заподозрян в злоупотреба с доминиращо положение при доставките на газ. Преди две години - на 27 септември 2011 г., бе проведено предварително разследване и още не е ясно дали изобщо ще има обвинение към руската компания, включително защото разследването е без срок.   

Ще последва ли нещо

Президентът на Литва Далия Грибаускайте съобщи в отделно разпространено заявление, че се очаква проверката на "Газпром" да приключи през пролетта на 2014 г. След връчването на заключенията засегнатата страна има 8 седмици да отговори или предприеме коригиращи мерки. След това стандартната наказателна процедура при доказано нарушаване на антимонополните права може да доведе до глоба до 10% от оборота, което в случая с "Газпром" се равнява на около 15 милиарда долара.

Разследването засяга пазарите на България, Унгария, Словакия, Чехия, Полша, Литва, Латвия и Естония, заяви Алмуня. По-рано бе съобщено, че руският газов холдинг е подозиран в желание за ограничаване на конкуренцията на газовия пазар в Европа, за да попречи на диверсификацията на вноса. "Газпром" също така е подозиран и в определяне на несправедливи цени, които да са свързани с цената на нефта. 

Литовският премиер Алгирдас Буткевичюс приветства прогреса на Европейската комисия в разследването на "Газпром". Той благодари на комисар Алмуня и посочи, че между 2006 и 2012 г. цените на природния газ в Литва са нараснали с 600%. Световните агенции припомнят, че малко след началото на проверката от Брюксел президентът Владимир Путин подписа указ, задължаващ стратегическите руски държавни компании, каквато е "Газпром", да съгласуват действията си с правителството, ако към тях има претенции от чужди държави.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


37 коментара
 • 1
  alien_s avatar :-|
  Jessika

  Много се радвам на трите балтийските републики, колко са послдователни в политиката си спрямо "големия брат" Русия.

 • 2
  bramasole avatar :-|
  bramasole

  За съжаление, не мисля, че в ЕК ще стигнат по-далече от "фазата на формулиране на списък от юридически претенции към "Газпром". Останалото ще е бла-бла... "Газпром" има своите смесени дружества с RWE, ENI, "Северен поток" вече има свой клон в Холандия...
  Ще е добре да нарушат руския монопол в страните от ЦИЕ, но доколко политиката ще победи финансовия интерес, това е въпросът.

 • 3
  Consumer avatar :-P
  Consumer

  Един дебел среден пръст за руско-азиатските енергийни дружества, помияри в Европа, не благодаря.

 • 4
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Нищо лошо няма в азиатските дружества, в тях е бъдещето. Този език ("помияри") е неподходящ за хора общуващи в цивилизовано общество, поне за таква приемам това на форума на Капитал.

 • 5
  realist avatar :-|
  Realist

  Майкрософт и Гугъл плащат глоби, защо и Газпром да не плаща глоби, последният злоупотребява много повече от всеки друг с монополното си положение, и на всичкото отгоре го има за геройство.

 • 6
  rainbou1 avatar :-P
  rainbou1

  То и аз към бившата ми учителка по литература, дето ми писа петица в дипломата, съм си формулирал претенциите :)

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Мечти, мечти......
  Но кучетата си лаят, керванът си върви....
  В 2013, въпреки многогодишната криза на ЕС, вносът на природен газ от Русия ще "удари" нов връх, 160 млрд.нм3.....
  Докато харчат газ, като откачени, нуньо, муньо и президентите на републиките в Кюрландия могат да си приказват каквото искат......

 • 8
  rage_against avatar :-P
  Rage Against

  До коментар [#7] от "boby1945":

  вие вземете да произведете един автомобил, различен от Москвич. иначе и по-богати, пак ще си останете суровинен придатък на модерна Европа... :)

 • 9
  superbg avatar :-P
  superbg

  Дано да ги одрънкат с глоба 10% от приходите им за миналата година.
  После да последват същите глоби за всяка една от годините, през които ни извиват ръцете тези гадни мръсници, които още ни мислят за тяхна имперска собственост.

 • 10
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#8] от "Rage Against":

  Нои сме тези "вие"? Гришата Ганчев вече произвежда напълно прилични автомобили в Ловеч....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход