Стъпка по стъпка
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Стъпка по стъпка

Очакванията към Ердоган бяха по-големи

Стъпка по стъпка

Пакетът с реформи за демократизация на Турция е недостатъчен, но поне е в правилната посока

Марина Станева
6798 прочитания

Очакванията към Ердоган бяха по-големи

© reuters


Ако слушате премиера Реджеп Тайип Ердоган, това е най-широкомащабният пакет от реформи в историята на страната. И е "нова, решителна фаза в демократизацията на Турция". Ако попитате почти всички останали, става въпрос за едно голямо разочарование.

Точно такава беше реакцията както вътре, така и извън страната. САЩ и Европа приветстваха мерките и от Брюксел заявиха, че те ще бъдат отбелязани в предстоящия доклад за напредъка на Анкара към ЕС, но по същество те не отговарят на големите очаквания в Турция. Отзивите сред кюрдското малцинство, към които са насочени голяма част от промените, също не бяха въодушевени.

И все пак пакетът, който бе представен в понеделник, дава надежди за напредък по редица важни за страната въпроси, включително за правата на малцинствата и индивидуалните свободи. Той включва мерки за подобряване на положението на кюрдите и премахване на забраната за носене на забрадки в държавните учреждения (виж допълнителния текст). Освен това речта на омразата става незаконна, а глобите за обида на основата на раса, националност и вярвания ще са по-високи отпреди. Партиите вече ще трябва да спечелят само 3% от гласовете, за да бъдат допуснати до държавно финансиране, а не както е сега 7%. Ердоган говори и за евентуално намаляване на десетпроцентовия изборен праг, който е сред най-високите в света и възпрепятства кюрдските и други малки партии да влязат в парламента, но не пое конкретни ангажименти кога ще се случи това.

Всичко това поне отчасти връща на Ердоган реформаторския му имидж от първите години на управлението му и е своеобразен отговор на критиките за авторитаризъм след бруталното смазване на протестите в Истанбул и други големи градове през юни. Но макар и да помага за либерализирането на страната, съвсем не е желаният пробив.

Подхвърлени трохички

"Пакетът с реформи показва за пореден път, че турците постигат съгласие в несъгласието си. Правителството в момента е ангажирано с мирния процес с Кюрдската работническа партия (ПКК), така че повечето от предложените мерки са адресирани към нейните искания", твърди пред "Капитал" журналистката от турския в. Hurriyet Зенейп Билгехан.

И наистина в голямата си част реформите са разглеждани като дългоочакван ход за даване на повече права на кюрдите, които представляват около 20% от населението. Те са важна част от усилията за прекратяването на продължаващия три десетилетия конфликт между правителството и кюрдските бунтовници, взел живота на над 40 000 души. Бойците от ПКК наскоро спряха договореното с Анкара изтегляне от Турция в бази в Северен Ирак и обвиниха кабинета на Ердоган, че не спазва своята част от поетите ангажименти и не прави обещаните политически отстъпки. Освен това ПКК са критични към подкрепата, която Анкара предоставя на ислямистите в Сирия, биещи се с кюрдската Партия на демократично единство (свързана с ПКК).

Сега кюрдските лидери определиха предложените реформи като незадоволителни. Съпредседателят на прокюрдската Партия на мира и демокрацията Гюлтен Къшанак заяви: "Това не е пакет за демократизация, а предизборен пакет." Той дава право на кюрдите на техни официални названия на населени места. Премахва се и националистическата клетва, която рецитират учениците, и се позволява преподаване на кюрдски език (и на други езици, различни от турския) в частни учебни заведения, но това все още остава забранено в държавните училища.

Кюрдските бунтовници вече отхвърлиха реформите, наричайки ги "подхвърлени трохички". Те заявиха, че така няма да се сложи край на техния конфликт с Анкара и съобщиха, че ще представят официалния си отговор следващата седмица. Според анализатори обаче докато правителството обещава още мерки в бъдеще, има шанс колелото на крехкия мирен процес отново да се задвижи.

Пакетът с реформи дава отстъпки и на други малцинствени групи, например на християните. Ердоган съобщи, че държавата планира да върне земи, принадлежащи на най-стария в света манастир на асирийците Мор Габриел. Но не се предвижда очакваното отваряне на закритата преди 42 години гръцка православна семинария на остров Халки, което е нарушение на религиозните права на немюсюлманското население. Но най-сериозният пропуск е липсата на каквито и да било нови права за алевитите, които бяха особено активни в протестите през лятото. Премиерът обеща само, че ще нарече университета в Анадола на името на възприемания от тях за светец Хаджи Бекташ Вели. Но това е символизъм и далеч не означава, че правата ми се доближават до тези на сунитското мнозинство. Правителството обаче се ангажира да подготви отделен пакет с реформи специално за алевитите.

Очаквания и реалност

"Тези мерки за демократизация са стъпка в правилната посока, въпреки че са недостатъчни и далеч не удовлетворяват опозицията. Кюрдите и алевитите ги критикуват. Те не дават легален статут на алевитския молитвен дом. Не се предвиждат никакви регулации за намиращите се в затвора кюрдски политици и критични интелектуалци, за кюрдския език в държавните училища или за статута на жандармерията, която е само частично под контрола на вътрешното министерство", коментира пред "Капитал" специалистът по Турция от германската фондация "Наука и политика" (SWP) Яшар Айдън. Според него страната се нуждае от нова концепция за гражданството, която не е вече етническа, а отворена към културен плурализъм. Но в тази посока няма напредък.

По-големи са били надеждите и на д-р Шахин Алпай, колумнист в турски в. Zaman и преподавател от факултета по политология в университета Bahcesehir. "Сега може да критикувате тези мерки и да смятате, че не са достатъчно дълбоки. Но все пак всяка от тях ще демократизира още повече турската политическа система. Така че съм позитивно настроен. Но има някои въпроси, които всички очаквахме, а липсват. Кюрдите искаха много повече от това, което им се даде", казва Алпай пред "Капитал". Според него те са се надявали, че антитерористичните закони, които ограничават свободата на изразяване и са претекст за преследване на кюрдски журналисти и политици, ще бъдат смекчени. Настоявали са и за това някои от кюрдските политици, задържани за връзки с ПКК, но които не са били директно замесени в насилие, да бъдат освободени. "Засега това не се случи и може и да не е задоволително за кюрдите, но тези реформи са крачка напред. Още повече че вече има пълна свобода за политическа пропаганда на кюрдски език, което е голям напредък. Затова повечето кюрди разбират, че тези мерки ще могат да поддържат мирния процес. И не очаквам отговор с насилие от хора, които ги намират за недостатъчни", смята Алпай.

Ердоган обяви, че ще продължи да либерализира политическата система: "Този пакет не е първият и няма да бъде последният с такива реформи." С него той се опитва да се хареса на либералните, левите и кюрдските гласоподаватели преди президентските и местни избори догодина и преди парламентарния вот през 2015 г. Както отбеляза в свой анализ Димитър Бечев от софийския офис на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), обявените мерки са "още един етап в едно пътуване, чиято крайна цел остава по-неясна от всякога". Но поне посоката изглежда правилна.

Скрито-покрито

Премахването на забраната за носенето на забрадки в държавните учреждения бе дългогодишна цел на управляващата Партия на справедливостта и развитието. И женското покривало разделяше дълбоко Турция на поддръжници на секуларизма срещу защитници на религиозните норми. Ердоган бе обвиняван, че застрашава страната с пълзяща ислямизация. Сега носенето на забрадка ще бъде позволено за жените на държавна служба, но забраната ще остане в сила за съдиите, прокурорите, полицаите и въоръжените сили.

"Това е исторически момент, важен етап", заяви премиерът. Но дали е крачка напред или назад за Турция? Според анализатора Яшар Айдън става въпрос за нещо нормално. "Гражданите трябва да имат правото да се обличат, както искат. В този смисъл това е част от демократизацията и от по-плуралистичното общество", смята той. Журналистката Зенейп Билгехан смята, че може да се говори за напредък само ако мярката се отнася за хората от всякакви религии. "Например сега евреите също трябва да могат да работят в държавния сектор със своята кипа. Но ще видим дали реформите ще важат за всички или само за някои", казва тя.

Ако слушате премиера Реджеп Тайип Ердоган, това е най-широкомащабният пакет от реформи в историята на страната. И е "нова, решителна фаза в демократизацията на Турция". Ако попитате почти всички останали, става въпрос за едно голямо разочарование.

Точно такава беше реакцията както вътре, така и извън страната. САЩ и Европа приветстваха мерките и от Брюксел заявиха, че те ще бъдат отбелязани в предстоящия доклад за напредъка на Анкара към ЕС, но по същество те не отговарят на големите очаквания в Турция. Отзивите сред кюрдското малцинство, към които са насочени голяма част от промените, също не бяха въодушевени.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  izabell avatar :-|
  izabell

  Доста скандали около Ердоган.Дали от това ще спечели или ще бъде туширана неговата голяма цел,времето ще покаже.

 • 2
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  Турция има далеч по-големи малцинствени проблеми от нас. И на национална, и на верска основа. ускореното развитие и забогатяване на страната фиксират прожекторите върху тях. Турция и днес, и утре - е много далеч от стереотипите които съществуват у нас. А това е за съжаление. Регионален играч от подобна величина ни е съсед, и ведно с риска, е огромна опция която засега София не успява да използва ефективно.

 • 3
  naffoo avatar :-|
  naffoo

  10% праг за влизане в Парламента!!!
  ( с цел да не влизат кюрдските партии )
  Защо и тук не стане така!!!

 • 4
  fiona avatar :-|
  fiona

  Наред със силното икономическо развитие е в ход и ислямизацията на Турция. Будните не са съгласни с политиката на Ердоган и го показаха с протестите за парка Гези. Реформите ще зарадват онези, които искат свободата да носят ислямски забрадки, а те никак не са малко. Затова и протестите заглъхнаха. Позната картинка...

 • 5
  grund avatar :-|
  Йордан Халачев

  Днес Анкара, е на ръба на пропастта - терористичната заплаха от Ал Кайда нараства всеки ден, а постояния поток от сирийски бежанци в Турция,вече рефлектира и в България.
  Страшното е,че " Ал Кайда - групировката "Ислямска държава Ирак и Ливан " заплашва Реджеп Ердоган със серия от терористични атаки в Истанбул и Анкара, в случай , че турското правителство не отвори пропускателните пунктове на турско- сирийската граница , затворена , след като ислямистите поеха контрола над сирийския граничен град.
  Турският вестник Заман заяви, че ултиматумът вероятно ще се изпълни!
  Като знаем практиките на радикалната ислямистка групировка-терористичните атаки могат да се очакват там,където ще имат най-голям отзвук.
  И тъй като е малко вероятно Ердоган да отсъпи,(той вече се мисли за богоравен), най-големия град на Турция и Анкара ще живеят в очакване на атаките.
  http://yphalachev.blogspot.com/2013/10/blog-post_6.html

 • 6
  thepirineagle avatar :-|
  thepirineagle

  Стъпките са позитивни,макар кюрдите да очакват повече / и с основание / . Притесненията на секуларистите остават,но модерна демократична държава неизбежно означава свобода на обличане-независимо по религиозни или други мотиви.
  Противоречията в турското общество са още много дълбоки и в случая Ердоган е,може би, прав да прокарва някои реформи по-внимателно и на етапи. Иначе рискува нова дестабилизация.
  Времето ще покаже дали е бил прав...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.