"Златна зора" - срам и голямо изпитание за Гърция
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Златна зора" - срам и голямо изпитание за Гърция

Лидерът на партията Николаос Михалолиакос вероятно ще използва трибуната на съда за агитация

"Златна зора" - срам и голямо изпитание за Гърция

Делата срещу партията не бива да я превръщат в мъченик

8507 прочитания

Лидерът на партията Николаос Михалолиакос вероятно ще използва трибуната на съда за агитация

© Ройтерс


Те обикалят с десетки в моторизирани групи за нападения и в движение удрят с прътове имигранти и левичари. Спират хора с по-тъмна кожа по улиците и искат да си покажат документите, след което ги пребиват с железни пръти, често преди да са разбрали дали те законно са влезли в страната. Събират кръв само от гърци, за да се прелива само на гърци. Организацията им е военизирана структура от фюрерски принцип и вербува предимно добре сложени младежи, които обучава на бойни умения в специални лагери.

Независимо че всичко това се знае в Гърция, "Златна зора" е третата по популярност партия - през юли за нея бяха готови да гласуват 14.5%. Независимо че неин член е обвинен за предумишленото убийство на рапър с леви политически убеждения и това предизвика вълна от арести на ръководството на партията и нейни депутати. Властите твърдят, че това е престъпна структура, която организира и извършва нападения и убийства, пере пари и се занимава с контрабанда. Анкета на агенция VPRC, публикувана в петък, показа, че одобрението за "Златна зора" е намаляло на 8.5% и че 68% приемат, че това е по-скоро банда, а не партия. Друго допитване - на ALCO за сп. "Прото тема" от първите дни на октомври, показа още по-ниско одобрение (6.2%), но също така, че почти всеки четвърти (22%) не вярва, че това е престъпна организация, а 26% не виждат с какво тя може да застрашава демокрацията им. Според Racist Violence Recording Network расистки групи са извършили за последните две години около 300 тежки побоя с трошене кости, което прави по 2-3 всяка седмица.

Добре подготвена кампания

Преди седмица премиерът Андонис Самарас каза пред Американския еврейски комитет в Ню Йорк: "Решени сме напълно да заличим този срам в рамките на демократичната ни конституция." Ще бъдат затегнати законите за подстрекателство към омраза и насилие, ще бъде спряно държавното субсидиране на антидемократични партии, ще бъдат прочистени полицията и армията от служители, симпатизиращи и сътрудничещи на неонацистки, расистки и антисемитски организации, спори се дали трябва да продължават да получават заплати депутати, обвинени в подобни престъпления...

Прилича на спешно организирана кампания, но не е. Според вестник Kathimerini още преди три месеца е имало среща на премиера Андонис Самарас с няколко близки съветници и министъра на обществения ред Никос Дендиас, на която е обсъждано как да се справят със "Златна зора" и възможно ли е да бъде обявена извън закона. Причината е комбинацията от разрастващо се и безнаказано насилие от структури на партията, от една страна, и растящата подкрепа на избирателите за нея.

В Ню Йорк Самарас изрично заяви, че не смятат гласувалите за "Златна зора" за неонацисти, защото повечето от тях просто са разочаровани от икономическите трудности на дълбоката криза. След като за партията и действията й бяха казани много емоционални и преувеличени неща от политици и журналисти, сега гръцкото правораздаване се изправя пред  сложна задача да въздаде справедливост, без да превърне черноризците на "Златна зора" в герои и мъченици, преследвани единствено заради убежденията си.

Да не стават жертви

Проблемът е, че дори да се докаже вината им, процесите са идеална трибуна за агитацията им и партията може да се реорганизира и прероди, без да изгуби много от подкрепящите я. Преди година 29% от гласувалите за нея казаха, че са го направили като протест срещу традиционния елит, 27% - заради зле охраняваните граници и имигрантите, и още толкова - зарази патриотизъм и програмата на "Златна зора".

Тази хранителна среда на крайната десница не се е променила много. Безработицата през август 2013 г. бе почти 28%, младежка безработица през юни достигна 62%, през май 99% от гърците заявиха пред Pew Research Center, че икономиката им е зле, и над половината не вярваха нещо да се промени в следващите 12 месеца. Догодина в Гърция ще има местни избори, където партии като "Златна зора" се представят силно. Ако процесите срещу нея се провалят, тя може да превземе общините на някои от най-големите гръцки градове.

Всичко започва от едно списание 

"Златна зора" се ражда през декември 1980 г., но не като организация, а като националсоциалистическо списание. Това става шест години след свалянето на хунтата във времена, които са трудни за десницата и невъзможни за крайната десница, понеже обществото масово има леви политически симпатии.

Консервативната "Нова демокрация" е привлякла водещите имена сред роялистите и някои умерени поддръжници на военния режим. Гнездото, от което се раждат екстремно десни групировки, е партията "Четвърти август" (датата на преврата от 1936 г., с който се установява авторитарният режим на ген. Йоанис Метаксас), основана през 1965 г. от антисемита Константинос Плеврис с подкрепата на близкия приятел на Метаксас и бивш шеф на спецслужбите на хунтата Константинос Маниадикис.

Но тя е разпусната през 1977 г. и разочаровани членове на "Четвърти август" започват да издават сп. "Златна зора". Още в първия брой те декларират: "Смятаме, че политиката е мръсна работа, а ние сме твърде чисти, за да нагазваме в нея." Сегашният лидер Никос Михалолиакос е сред привържениците на идеята за военизирана структура на движението, за да може то да бъде под пълния контрол на ръководството си.

На 27 години Михалолиакос е назначен да ръководи основаното през 1984 г. младежко крило (EPEN) лично от затворения лидер на хунтата Георгиос Пападопулос. Но само година по-късно той напуска, защото EPEN не е достатъчно крайна, и основава през 1987 г. "Златна зора" вече като политическа група.

Първоначално групата продължава линията официално да се отвращава от политиката и не участва в избори. През 1993 г. Върховният съд позволява регистрирането й като партия заради декларация, че "Златна зора" не преследва насилствено сваляне на демократичния режим и завземането на властта. В учредителната й декларация обаче се казва, че "демократичният начин на управление няма място в нашето движение", и този документ е предаден на Върховния съд чак през август 2012 г. По това време вече са минали изборите от юни, на които партията за пръв път влиза в парламента с 6.92% от гласовете.

Това не са първите избори за "Златна зора" - през 1994 г. тя се състезава за свой представител в европарламента с кампания, възползваща се от спора със съседната Република Македония за името й, както и от войната в бивша Югославия, където нейни членове се сражават редом със сърбите в Босна. Въпреки изкарването напред на национализма и туширането на националсоциализма "Златна зора" не постига нищо - 0.11% от гласовете през 1994 г. и почти толкова зле на парламентарните избори през 1996 г.

Две години по-късно партията от далечната периферия на политиката попада под прожекторите заради пребиването пред главния съд в Атина на студента и ляв активист Димитрис Кусурис. Нападателите, вече натрупали опит от улични нападения над левичари и хора от етническите малцинства, са предвождани от Андонис Андруцопулос, дясната ръка Михалолиакос. Разследването разкрива връзки между партията и полицията, но Андруцопулос е оставен да се укрива от 1998 г. до 2005 г., когато се предава сам и е осъден. Реакцията на "Златна зора" е същата като с тазгодишното убийство на рапъра Павлос Фисас - първо тръби, че е жертва на кампания за очерняне, а при представянето на факти веднага се дистанцира от разследвания нападател.

Михалолиакос не е лидер, склонен да дели властта с някого в коалиция, но това не му пречи през 2002 г. тихомълком да пусне четирима свои кандидати за общинските избори в столицата в листата на новата ортодоксално националистическа партия LAOS. През 2006 г. участва на местни избори в Патриотичния алианс, който събира едва 1.37% от гласовете.

Голямата промяна идва след новите отношения между Гърция и Турция, които правят по-лесно преминаването на границата и след 2006 г. броят на нелегалните имигранти в Атина, влизащи на път за ЕС, се увеличава четири пъти. На местните избори през 2010 г. с антиимигрантска програма Михалолиакос най-после става общински съветник. На парламентарните избори през 2012 г. партията му вече има нов хит - отхвърляне на помощния план за гръцката икономика, и вкарва 18 депутати в 300-местния парламент.

През изминалата година в "Златна зора" зрее напрежение и се трупа недоволство срещу лидера. Не всички са щастливи от поетия курс, назначаването на непознати имена за регионални лидери, отмяната на конгрес и прокарването на жената на Михалолиакос в ръководството.

Те обикалят с десетки в моторизирани групи за нападения и в движение удрят с прътове имигранти и левичари. Спират хора с по-тъмна кожа по улиците и искат да си покажат документите, след което ги пребиват с железни пръти, често преди да са разбрали дали те законно са влезли в страната. Събират кръв само от гърци, за да се прелива само на гърци. Организацията им е военизирана структура от фюрерски принцип и вербува предимно добре сложени младежи, които обучава на бойни умения в специални лагери.

Независимо че всичко това се знае в Гърция, "Златна зора" е третата по популярност партия - през юли за нея бяха готови да гласуват 14.5%. Независимо че неин член е обвинен за предумишленото убийство на рапър с леви политически убеждения и това предизвика вълна от арести на ръководството на партията и нейни депутати. Властите твърдят, че това е престъпна структура, която организира и извършва нападения и убийства, пере пари и се занимава с контрабанда. Анкета на агенция VPRC, публикувана в петък, показа, че одобрението за "Златна зора" е намаляло на 8.5% и че 68% приемат, че това е по-скоро банда, а не партия. Друго допитване - на ALCO за сп. "Прото тема" от първите дни на октомври, показа още по-ниско одобрение (6.2%), но също така, че почти всеки четвърти (22%) не вярва, че това е престъпна организация, а 26% не виждат с какво тя може да застрашава демокрацията им. Според Racist Violence Recording Network расистки групи са извършили за последните две години около 300 тежки побоя с трошене кости, което прави по 2-3 всяка седмица.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

13 коментара
 • 1
  pavla avatar :-|
  ПАВЛА

  Срам, изпитание, но и трета политическа сила. Все пак спадът на доверие на гърците към ЗЗ говори добре за тях.

 • Georgi Velev

  плитка и елементарна статия показваща само едната страна на проблема.
  Без съмнение нито Златна Зора нито Атака са в състояние да предложат каквото и да е решение, но да бъдат назидателно дискриминирани е по-удобно отколкото държавата да си зададе въпроса "Защо има хора гласуващи за тях и какви са техните проблеми". За щото толерастията и соросоидите ни докараха мултикултурализма, койято е ЯСНО чЕ НЕ РАБОТИ !!!
  И дори и тези да бъдат затворени, на тяхно место ще се появят други - защото тези хора, които са разочаровани от статуковото имат нужда ГЛАСА ИМ ДА БЪДЕ ЧУТ !!!!!!!!

 • 3
  thermobee avatar :-?
  Thermobee

  Те обикалят с десетки в моторизирани групи за нападения и в движение удрят с прътове имигранти и левичари. Спират хора с по-тъмна кожа по улиците и искат да си покажат документите, след което ги пребиват с железни пръти, често преди да са разбрали дали те законно са влезли в страната.


  Ако България продължава да приема неконтролиран брой чужденци под благовидния бежански предлог, тук може да се наложи същото. Да сте се разхождали около Халите скоро?

 • 4
  thermobee avatar :-|
  Thermobee

  Най-дразнещ е двойният стандарт на т.нар "демокрации". Левичарската измет беснее постоянно, провежда демонстрации, атакува полицаи, а десните са дамгосвани и оплювани. Това поведение ще се обърне срещу Европа съвсем скоро - когато бъде премината критичната маса чужденци.

 • 5
  marinab avatar :-?
  marinab

  Това е само отлагане на неизбежното. Мултикултурализмът се ПРОВАЛИ. репликата на един мой колега (немец) прекрасно обрисува настроенията в Западна Европа срещу имигрантите:

  "Не искам разни черни и араби да идват тук и да ни чу...т жените, а после аз да се грижа за децата им!"

  Разбира се, това не значи, че го подкрепям, но със сигурност говори с най-ярки краски за обществените нагласи на запад, които ще провокират още повече насилие в близко бъдеще. Винаги съм казвал, че Атака и Златна зора са следствие, а не причина.

 • 6
  dgidgo avatar :-|
  dgidgo

  евреите лихвари собственици на фед губят позиции , национал социализма в европа се надига и скоро 6те стане супер интересно

 • vagabond66

  -Ай де стига бе ! -"Златна зора" е срам, а пък крадците и мошениците докарали Гърция до просешка тояга, са само за "пример и възхвала" ! -Аман от тъпанарска пропаганда !

 • 8
  mitkovasilev avatar :-|
  Митко Василев

  Бих им се изсмял за n-ти път, но в България не е много по-весело - http://kololoto.blogspot.com/2013/10/blog-post_7.html

 • 9
  simon40 avatar :-|
  simon40

  До коментар [#5] от "marinab":

  То хубаво не искат да им чукат жените ама жените искат. То за таз работа трябват двама.

 • 10
  volrath avatar :-?
  volrath

  По принцип, партии, които са: религиозни, етнически, расистки и прочие трябва да се забранят. Безмислени и всяващи ненужно напрежение. Понеже всичко друго е ОК, дай да спорим дали е Мойсей или Мохамед. Дай да спорим дали да е бял или черен. Ако е нормален човек - проблеми няма да има. Ако е идиот, в който партиен цвят и в която и да е религия да го облечеш, все ще е тая.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK