Смърт край Европа

Лампедуза е емблема на разпокъсаната миграционна политика на ЕС

Смърт край Европа

Трагедията в Лампедуза осветли неадекватната политика на ЕС към бежанците и имигрантите

Марина Станева
8109 прочитания

Лампедуза е емблема на разпокъсаната миграционна политика на ЕС

© reuters


На летището в Лампедуза десетки ковчези изпълват превърнатия в импровизирана морга самолетен хангар. Просто на малкия италиански остров вече няма достатъчно място за телата на африканските имигранти, които се удавиха, след като преди дни корабът, превозващ 500 мъже, жени и деца предимно от Еритрея и Сомалия, се преобърна и потъна близо до брега.

Загиналите са най-малко 300 души, тръгнали от Либия към Стария континент в търсене на по-добър живот. Рибарският и туристически остров Лампедуза е ключов вход към Европа за тези, които напускат Африка, и през годините десетки хиляди пришълци поемат в нестабилни и претъпкани лодки по рисковия път дотук.

Инцидентите край бреговете на Европа са чести, но сегашната трагедия е сред най-смъртоносните изобщо и се превърна в ярък символ на неадекватната политика на ЕС към бежанците и имигрантите. Президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, европейският комисар за вътрешните работи Сесилия Малмстрьом и италианският премиер Енрико Лета бяха посрещнати с освирквания от жителите на Лампедуза при посещението им там в сряда, въпреки че Барозу обеща, че страната ще получи допълнителни 30 млн. евро за решаване на имигрантския въпрос. "Срам" и "Убийци" бяха сред най-честите скандирания от събралите се италианци, които обвиняват Рим в провалена политика, а Европа - в липса на солидарност по проблема. Защото, както и България сега разбира покрай сирийския конфликт, страните, които имат географския малшанс да са външна граница на ЕС и да са в близост до държави, извор на бежанци и икономически имигранти, са оставени да се справят до голяма степен сами и липсва желание за разумни общи действия.

Да споделим бремето

"Средиземноморието не може да остане огромно гробище на открито. Трябва да се предприемат действия", заяви емоционално френският външен министър Лоран Фабиюс. Папа Франциск беше още по-ясен: "Това е позор." И той продължава вече много време. "За нас сегашната трагедия не е нещо ново, просто последният епизод от една дълга история. За последните 25 години около 20 000 души са умрели край бреговете на Италия. Хората вече дори не се шокират", казва пред "Капитал" Габриеле дел Гранде, автор на блога "Крепостта Европа" (Fortress Europe), в който от шест години описва драматичните истории на имигрантите, опитващи се да пресекат Средиземно море.

Лампедуза е емблема на разпокъсаната миграционна политика на ЕС, фокусирана основно върху граничния контрол и оставена в ръцете на националните правителства, което я превръща в заложник на вътрешнополитически съображения. И въпреки силните думи около ковчезите на италианския остров, няма надежда скоро това да се промени. На срещата на вътрешните министри на ЕС в Люксембург през седмицата съчувствените изявления бяха много, но единственото конкретно нещо вероятно ще бъде известно увеличаване на капацитета на агенцията за сигурността на външните граници на ЕС Frontex. Годишният й бюджет е крайно недостатъчен и бе намален от 115 млн. евро през 2011 г. до 85 млн. евро в момента. А това, както посочва лидерът на европейските либерали Ги Верхофстад, е по-малко, отколкото наскоро "Реал Мадрид" даде за трансфера на един футболист. С подобно финансиране Frontex може само да пише доклади, вместо реално да пази европейските граници.

Сега еврокомисар Малмстрьом поиска от ЕС създаването на патрули в Средиземно море, покриващи го "от Испания до Кипър", които да откриват и прихващат имигрантски плавателни съдове. В момента Frontex помага на Италия в това начинание, но ресурсите на агенцията са ограничени до четири кораба, два хеликоптера и два самолета. Освен това Малстрьом съобщи, че през декември ще заработи нова система за наблюдение по външните граници Eurosur (виж карето), която ще позволи на страните от ЕС да се координират по-добре при проследяването и спасяването на имигранти.

Но проблемът всъщност е по-голям. От години европейските страни не могат да постигнат съгласие по създаването на обща политика на ЕС за имигрантите и бежанците, която да помогне за по-равномерно споделяне на товара на държави като Италия, Гърция, Малта и Испания, които се задъхват. Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви, че ситуацията, в която Брюксел оставя Рим сам да се бори с потока бежанци от Африка, е несправедлива. Малмстрьом посочи, че 90% от търсещите убежище са поемани само от 10 страни в ЕС.

Това се дължи на т.нар. система Дъблин II, въведена през 2003 г., според която държавите от ЕС не само имат право, но дори са задължени да връщат търсещите убежище в страната, откъдето за първи път са влезли на територията на съюза и тя трябва да им осигури подслон, докато статутът им бъде уреден. Това поставя под натиск страните по външните граници на Европа.

Същевременно обаче е малко странно държава като Италия, една от четирите най-големи в ЕС, да твърди, че не може да се справи с няколко хиляди души. "Все пак говорим за 30 000 души, пристигнали в Лампедуза от началото на годината, а населението на Италия е 60 млн. Това не е хуманитарна криза. Но е политически въпрос", казва Габриеле дел Гранде. И много от тези хора не остават на Апенините, а продължават към други държави в Европа.

"Ясно е, че въпросът с умиращите край бреговете на Италия е нещо, което трябва да бъде приоритет в дневния ред на ЕС и останалите страни не могат да останат безразлични. От друга страна, е важно да се подчертае, че Италия и другите южни държави са сред страните, които участват най-малко в бежанския поток. Например през 2012 г. в Италия има само 17 000 молби за предоставяне на убежище при 77 000 в Германия, 61 000 във Франция и 43 000 в Швеция", посочва пред "Капитал" Анна ди Бартоломео, експерт по въпросите на миграцията от European University Institute във Флоренция. "ЕС трябва спешно да промени режима си за международна защита на бежанците, за да бъде споделено бремето между държавите. Защото сега се получава следното: един сирийски бежанец, бягащ от войната у дома и пристигнал в Германия или Швеция, моментално получава статут и попада под защита, докато ако пристигне в Гърция, веднага бива върнат обратно през границата в Турция."

Крепостта Европа

За хора, бягащи от война, бедност и преследване, Европа е логичният избор. И преобладаващото експертно мнение е, че трябва да бъдат увеличени възможностите за легална имиграция, тъй като в момента много пришълци са принудени да използват незаконни начини, ако искат да влязат в ЕС. Според специалния докладчик на ООН за правата на имигрантите Франсоа Крепо именно "криминализацията на незаконните имигранти" е изиграла роля в инцидента в Лампедуза: "Третирането им само с репресивни мерки създава тези трагедии", казва Крепо.

Италия съвсем не е единствената страна, където имигрантите все още се разглеждат само като проблем и не се виждат възможностите, които могат да предложат на един все по-застаряващ континент с по-малко хора в работна възраст. През седмицата например стана ясно, че нов британски закон за имиграцията ще има за цел да превърне Обединеното кралство във "враждебна среда" за пришълците.

"Европа трябва да остави границите си отворени, включително и по море. Необходими са ефективни и бързи процедури за определяне на закрилата и работещи механизми за разпознаване в сложните миграционни потоци на тези, които идват от нуждаещи се групи, като например самотни майки с деца. Трябва да се върви в тази посока, в която Европа вече се движи, а именно към хармонизиране на процедурите, критериите и практиките на законодателството във всички членки, за да се осъществи идеята за единна система за закрила в ЕС", обяснява пред "Капитал" Борис Чеширков, представител за България към Върховния комисариат на ООН за бежанците. Той припомня, че всяка страна, подписала Международната конвенция на ООН за статута на бежанците и нейния прилежащ протокол, и която има национално законодателство за закрила, трябва да поеме своите отговорности.

Според колегата му Даниъл Макайзък проблемът с имигрантите и бежанците в Европа не предполага лесни отговори. "Но трябва да има по-голямо споделяне на отговорността сред всички страни в ЕС. Като това може да включва поделен ангажимент за обработване на молбите за убежище, осигуряване на трайни решения за хора в нужда от международна защита и помощ за доброволното връщане на онези, които не се нуждаят от такава защита. Приветстваме скорошните заявки за готовност от страна на Европа да разгледа проблема колективно и да потърси нови инициативи за справяне с него. Не искаме да виждаме подход, фокусиран само върху обезкуражаването на хората да идват в Европа. Вместо да реши проблема, това само ще бъде от полза на трафикантите, лишавайки нуждаещите се от право на безопасен избор", твърди Макайзък пред "Капитал".

Но идеята европейските правителства да се откажат от националните си политики по отношение на бежанците и имигрантите е изключително чувствителна. И се оказва, че ЕС е заседнал в следния парадокс – повечето решения на проблема се крият в развиването на обща политика, но страните нямат желание за такава. "Истината е, че неизреченият довод в този дебат е не толкова приемът на имигранти, а тяхното евентуално изпращане обратно у дома. Държавите членки не искат да приемат пришълци, тъй като разполагат с много малко ефективни средства да ги връщат в техните родни страни, ако молбите им за убежище са отхвърлени", обяснява пред "Капитал" Елизабет Колет, директор на европейския клон на Migration Policy Institute.

Не можем сами

"Изправени сме пред криза по отношение на местата за приемане на нуждаещи се от закрила. Центърът в Лампедуза може да подслони 350 души, а в момента там има около 1000 души. Системата е в колапс. Очакваме планираното увеличение на базите, защото в момента имаме проблем с предлагането на добри условия", казва пред "Капитал" Валерия Карлини от Италианския съвет за бежанците (CIR). Тя обяснява, че е необходима безопасна процедура за влизане в страната, за да се гарантира на бежанците от страни като Либия например, че могат да пристигат в Европа по сигурен начин. "Защото в момента, за да кандидатстваш за защита, трябва да си на европейска територия. А ние искаме възможност за имигрантите да получават виза или да ползват хуманитарен канал, преди още да са дошли. Иначе може да имаш чудесни условия за настаняване и обработване на молбите, но, ако хората трябва да рискуват живота си по море, за да стигнат до заветното място, това е нонсенс", смята Карлини.

Но проблем има в разпоредбите и на самата Италия. Сега например загиналите край Лампедуза получиха посмъртно италианско гражданство и в тяхна чест бе обявен еднодневен национален траур. Но оцелелите от потъналия кораб ще бъдат разследвани за нелегална имиграция, както постановява спорен закон, прокаран през 2002 г. Нарушението предвижда глоба от 5000 евро. Правителството обещава, че ще внесе поправки в законите за имиграцията, тъй като има оплаквания от депутати, че някои от клаузите спират хората да помагат на бежанци в беда.

"Италианските закони за имиграцията са много сурови и предизвикват голяма полемика. Очевидно някои от хората, които са можели да помогнат на давещите се, не са се намесили от страх да не им бъдат повдигнати обвинения, че са съдействали на нелегални имигранти да влязат в страната", казва пред "Капитал" Симона Пино от кайбрежния град Саленто. Тя обяснява, че в момента стената й във Facebook е затрупана от крайни коментари, според които трябва да се спрат парите, получавани от имигрантите, и вместо това да се дават на нуждаещите се италиански семейства.

И все пак въпреки изкушенията на популизма и възхода на антиимигрантските партии на много места в Европа най-добрият начин ЕС да се справи с имиграцията е с общ подход. Според Алесандра Вентурини, зам.-директор на Migration Policy Center към European University Institute във Флоренция, политиката трябва да се преосмисли: "Тя трябва да обръща повече внимание на нуждаещите се страни, от които тръгват имигрантите, и по-малко на изискванията на пазара на труда в държавата на пристигане", твърди тя пред "Капитал". Това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, но без подобни стъпки смъртта край Лампедуза ще продължи да бъде колкото позорна, толкова и честа.

По темата работи и Светломира Гюрова

Какво е Eurosur

В четвъртък Европейският парламент одобри правилата за работа на системата Eurosur за наблюдение на външните граници на ЕС. Идеята е чрез свързване на националните системи за граничен контрол в единна мрежа страните в ЕС да са по-подготвени при засичането, предотвратяването и борбата с незаконната имиграция и човешкия трафик. Те ще могат да споделят в реално време снимки и данни от различни системи за наблюдение. Eurosur цели да подобри сигурността на външните граници на ЕС с помощта на сателитни технологии, разузнавателни дрони и чрез улесняване на обмяната на информация между европейските страни и граничната агенция Frontex. Правилата на Eurosur са договорени с националните правителства. България, Естония, Гърция, Испания, Франция, Хърватия, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Унгария, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Словакия и Финландия ще започнат да използват Eurosur от 2 декември 2013 г. Други държави членки ще се включат от 1 декември 2014 г.

На летището в Лампедуза десетки ковчези изпълват превърнатия в импровизирана морга самолетен хангар. Просто на малкия италиански остров вече няма достатъчно място за телата на африканските имигранти, които се удавиха, след като преди дни корабът, превозващ 500 мъже, жени и деца предимно от Еритрея и Сомалия, се преобърна и потъна близо до брега.

Загиналите са най-малко 300 души, тръгнали от Либия към Стария континент в търсене на по-добър живот. Рибарският и туристически остров Лампедуза е ключов вход към Европа за тези, които напускат Африка, и през годините десетки хиляди пришълци поемат в нестабилни и претъпкани лодки по рисковия път дотук.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


19 коментара
 • 1
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Пътят е инвестиции в Африка с които да се даде поминък на хората а не разиграване на политически спектакли с бежанците.

 • 2
  teller avatar :-|
  teller

  Европейските политици и брюкселските чиновници масово са обезумели.Те май нямат нищо против цяла Африка да се пресели в Европа.

 • 3
  thermobee avatar :-|
  Thermobee

  Вече и в София можем да ги видим. Ужас, горката Европа!

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  pavla avatar :-|
  ПАВЛА

  До коментар [#3] от "Thermobee":
  Не вече, те са отдавна тук. Просто сега се увеличават с бесни темпове.

 • 5
  cecoce11 avatar :-|
  Cvetan Rusev

  осветли неадекватната политика на ЕС към бежанците и имигрантите

  кои умник написа това ? откога европа се казва уницеф, или пък червения кръст, та трябва да приема всичката тази зган на територията си.

 • 6
  fbp03318572 avatar :-|
  Shuruga

  2050 г. в Европа ще има повече мюсюлмани, отколкото християни. And that's a fact...

 • Julian Mall

  Тези "експерти" са за затвора с безумните си идеи. То ако ги слуша човек най-добре е европейците да почнат масово да се заселват в Африка за да я цивилизоват като Америка а тук да дойдат гладните черни и след няколко десетилетия когато Африка бъде цивилизована да има ново обратно преселване защото Европа вече ще кочина, а черните пак ще са гладни.

 • 8
  sorilea avatar :-|
  Sorilea

  Незнам дали е честно. Саркози , Берлускони и компания разрушиха домовете хората в Либия . Сега какво ? Там още се бият, а Европа ни лук яла , ни лук мирисала.

 • Хесапов

  Възмутен съм от тази статия, като че ли авторката смята до осиновява маймуните, които прииждат от Африка и Близкия Изток.
  Тази "журналистка" Марияна Станева не е ли учила история? Не разбира ли, че това е преселение на диваци, които се "точат" за добра издръжка на чужда сметка.
  Винаги така се започва с историческите трагедии и тук няма място за така наречения "хуманизъм" и "солидарност". Тези категории са за хора, които ги разбират, приемат и практикуват. А тези преселници не са такива. Те искат просто живот за чужда сметка...
  ...Да не забравяме, че нашите предци, били те българи, славяни, маджари, авари, германци или други подобни са дошли тук по същия начин и със същото желание в главата - до ограбят Римската империя и да си построят и чак след това, евентуално да модернизират (в продължение на хиляда години) кочината си!..
  ...За съжаление сегашният ни президент иска точно това за преселниците, които ни давят в последно време, иска да ги метне на гърба на обществото, което е длъжно да ги изхранва и да търпи циганиите им...
  Разочарован съм от вестник "Капитал", заради позицията му по отношение към нахлуващите преселници...

 • 10
  sorilea avatar :-|
  Sorilea

  Хайде за всички дето пишат за преселение на Европа в Африка , за черни тъпли , зган и т.н нека отворят този линк http://history.howstuffworks.com/african-history/history-of-africa4.htm , ако не могат да четат поне да видят картата , която показва кои европейски държави , кои колонии са притежавали. Европа има много грехове спрямо този континент и продължава да има. Държавите там са експлоатирани ( диаманти, нефт и вероятно много неща които никой от нас не предполага) . А сега и тези войни .

  Единственото спасение от емигранти е първият коментар " Пътят е инвестиции в Африка с които да се даде поминък на хората а не разиграване на политически спектакли с бежанците ".


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход