Няколко хиляди хектара от вашата земя, моля

Чужди правителства и корпорации активно купуват земеделски земи в развиващите се страни

... и модернизация    ©  Reuters

"Купувайте земя, вече не я произвеждат", съветва американският писател Марк Твен. Тези думи отдавна са нещо като мото за пазарите на земеделска земя и описват нагласата на участниците в активното изкупуване на земи в развиващите се страни.

През последното десетилетие обработваеми земи основно в Африка и Югоизточна Азия с обща площ приблизително колкото територията на Германия (33 млн. хектара според най-консервативните пресмятания) са били придобити от чуждестранни правителства или компании. Там се създават огромни стопанства за отглеждане на храни или за производство на биогорива, като основната част от продукцията им или се връща обратно в страната инвеститор, или се изнася директно за международните пазари.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
9 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  yotata avatar :-|
  йотата
  • - 1
  • + 7

  Ей, фондовете ни за "комасация" на земя най-после ще направят притежателите си милиардери.

  Както в Етиопия.
  (Ей тука има малко описание защо и как Етиопия
  http://www.pravoslavieto.com/news/2002/kak_etiopia.htm )

  Иначе - бравос и да живей по отношение на наште комасационни фондове!
  Впрочем в Етиопия населението продължавало да умира от глад и към тях продължавала да тече международна помощ. За изхранване.
  Парадокси на свободния пазар, а?

  land grabbing, м?

  Я преди да гракнете изгледайте филма на ББС "Колко население може да изхрани Земята".
  И особено сегментите посветени на Руанда. Да, да, за същата Руанда - дето преди почти 20 години са се клали тутси и хуту, става дума.
  Много им е поучителна политиката по отношение чуждите "инвеститори" в земеделска земя.

  Нередност?
 • 2
  the_mad_mellon avatar :-|
  the_mad_mellon
  • + 3

  продаването на земя на чужди корпорации е не добре регламентиран бизнес, от който по традиция страдат бедните. Китай пазарува яко в Африка и изнася бизнеса си натам. Американците ще ги оставя без коментар. аз лично съм повече против отколкото за. както и да го погледнем е форма на колонизация, облечена в обещания за светло бъдеще.

  Нередност?
 • 3
  nikolavj avatar :-|
  Никола Йорданов
  • - 1
  • + 1

  В много страни от Африка собствеността върху голяма част земята не е частна, а общностна. Принадлежи на племето и съвета на вождовете решава какво да става с нея.
  Миналата година бях в Сиера Леоне. Тяхното земеделие (какао, да речем) е направо примитивно в сравнение с това в Бряг на слонова кост. Имам снимки и видео - какаовите плантации са като естествени гори. Плодовете се берат от боси хора с мачете.
  В Бряг на слонова кост фермите са с дървета в прави редици, обработват се с машини и т.н.

  Нередност?
 • DEDOVIA
  • + 1

  А не е ли по-добре да намерим начин таз земя ние да си я обработваме и ние да печелим от нея, а не да сме ратаи на собствената си земя и да повишаваме богатството на други държави и народи. Ако се чустваме изпаднали и неспособни да се предадем като някоя от цитираните държави от третия свят. Жалко за нас ако се оставим да сме слугите на европейците, каквото направим сега това ще остане за правнуците ни, та и за техните внуци.

  Нередност?
 • 5
  DEDOVIA avatar :-?
  DEDOVIA

  До коментар [#3] от "Никола Йорданов":

  Е и, какво искаш да кажеш с това. Нещо не ти схващам тезата.

  Нередност?
 • 6
  nikolavj avatar :-|
  Никола Йорданов

  До коментар [#5] от "МАГИСТРАТ":
  Благодаря за интереса, съжалявам, че не съм се изразил достатъчно ясно. Малкото/ раздробено земеделие дава поминък/ доходи на повече хора, но е екстензивно и неефективно. Големите стопанства са интензивни и много по-ефективни, но водят до намаляване на населението в даден район.

  Нередност?
 • 7
  nikolavj avatar :-|
  Никола Йорданов

  До коментар [#4] от "МАГИСТРАТ":
  Сега видях този коментар. Моето мнение, с уговорката, че не съм специалист, е да има калибрирана/ специфична подкрепа за различни стопанства.
  В някои региони, планински да речем, да се дават субсидии за някои култури, при условие, че са на фирми регистрирани в БГ или на български граждани - до определена сума и при минимум обем. Т.е., трябва да имаш минимум 50 дка или 50 телета, максималната сума субсидии за една година е 200 000 лв.
  В Добруджа, например, да се дават субсидии за зърно на декар максимум Х лв на квадрат, максимум ХХХ лв (да речем 300 000 лв) на едно юридическо лице.
  При съчетанието на тези плащания с обучение и други помощи за малки стопанства може да се постигне приемлив за цялото общество баланс между заетост, доходи и ефективност. Да има 50-100 големи и ефективни стопанства и няколко хиляди малки и средни, които дават доходи на 2-5% от населението.
  Пак казвам, не съм специалист, само изразявам мнение.

  Нередност?
 • 8
  DEDOVIA avatar :-?
  DEDOVIA

  До коментар [#6] от "Никола Йорданов":

  Да, това е така. Но по добре раздробено сега и неефективно, но да се търси път за развитие и български фермери да работят своята земя и да забогатяват от нея, вместо да са ратаи на бивщите си имоти.

  Нередност?
 • 9
  DEDOVIA avatar :-?
  DEDOVIA

  До коментар [#7] от "Никола Йорданов":

  Аз също нямам претенции да разбирам от селско стопанство, още по0малко от управлението му. Не е нужно ние да мислим как да се оправя, за това си има министерство на земеделието и различни агенции. Още по важно е че има в европа успешни практики за намеса на държавата, както нормативно, така и финансово и организационно. Ами само трябва да се прегледат, сравнят и да се адаптират към нашите условия. Убеден сум че е по лесно да минеш по един път който някой го е проправил, отколкото ти да го проправяш.

  Нередност?
Нов коментар