Пазарите се надяват САЩ да избегнат фалит

Ако до 17 октомври Конгресът не вдигне тавана на дълга, най-голямата икономика в света на практика банкрутира

Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters

В очакване и с надежда за сделка за вдигане на тавана на дълга фондовите пазари са все по-притеснени. Изглежда, че инвеститорите няма да дадат много време за действие, преди пазарите да се сринат, пише Washington Post. И все пак борсите реагираха с оптимизъм на новината от сряда вечерта, че демократите и републиканците вероятно са близо до сделка. Reuters се позовава на анонимен източник от демократите. Въпреки това поведението на пазарите от предишните дни е показателно за евентуалните последици от кризата.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


16 коментара
 • 1
  jorosrabskia avatar :-P
  jorosrabskia

  "Министерството на финансите на практика може да отсече монета на стойност 1 трилион долара и да я депозира във Федералния резерв и магически да запълни държавната хазна"

  ..... и пе4атницата едвам смогваше ..... :)

 • 2
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Реално истинската опастност е на 1 ноември, когато се изплащат над $55 милиарда в социални помощи, заплати на военни, и медицински осигуровки по пенсионните програми при положение че дневните приходи варират в рамките на $30 милиарда. Но за съжаление има и политици с херостратови тенденции на мисленето...

 • 3
  today avatar :-|
  today

  Ми на половината ще им забавят заплатите с един ден и готово, 30+30=60, а имат да плащат 55.
  И е крайно време да свият разходите, какво е туй чудо!

 • 4
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  Споко, сделка вече има.

 • 5
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  В Сената да, да видим Конгреса...

 • 6
  mirohero avatar :-|
  mirohero

  До коментар [#3] от "today":

  Като ти забавят заплатата с няколко дена, и наемодателят те изхвърля на улицата за неплатен наем, или влизаш в дефолт по ипотеката си. В резултат никой не ти дава кредит с години след това, нито ипотеки, нито даже телефон или кабелна телевизия и т.н. Под наем също не става, щот ти гледат кредитната история дали не си дефолтвал. Да не говорим, че и на свястна работа няма да те вземат, понеже пак гледат кредитната история и дали пропускаш плащания по задълженията си - корпорациите искат да са сигурни, че не назначават разпилени безотговорни или крадливи типове...

  Та така, може да не засегне 100% от хората, но ще засегне 70%, което е достатъчно да предизвика икономическа депресия. Богатите 1% от населението не могат да изконсумират всичките произведени стоки и услуги, че да държат икономиката работеща междувременно.

 • 7
  siolen avatar :-P
  siolen

  САЩ ще фалират тогава и само тогава, когато им позволят. Все още е рано ...

 • 8
  info111 avatar :-|
  info111

  "Пазарите се надяват САЩ да избегнат фалит"

  Пазарите знаят, че САЩ ще "избегнат ОБЯВЯВАНЕТО на фалит".
  ЗАСЕГА!

  Обаче тука има една "малка" подробност, която някак си много странно, но и доста удобно постоянно убягва на огромното мнозинство - КОЙ КАКВО РАЗБИРА ПОД ФАЛИТ, т.е. кой каква дефиниция за фалит има. За да сме на "the same page", да не си говорим за различни неща и на различни езици.
  Аз като заклет традиционалист предлагам една много кратка, и затова много разбираема семпла дефиниция - трайна неплатежоспособност! Т.е. когато от (поне 5-10 и повече) години разходите ти надвишават сериозно, значително приходите ти и си принуден да покриваш текущите си разходи, вкл. най-жизнените и неотложни с ... нови и нови заеми без реална перспектива за осезателна промяна.
  Ако забелязвате никъде (поне в моята дефиниция) СЪСТОЯНИЕТО НА ФАЛИТ НЕ Е СВЪРЗАНО ИЛИ ЗАВИСИ ОТ ... СПОСОБНОСТТА ДА СЕ ВЗИМАТ ВСЕ НОВИ И НОВИ ЗАЕМИ, ОТ ПРИЗНАВАНЕТО НА НЕПЛАТЕЖОСПОСОБНОСТ НА ДЛЪЖНИКА И ДОРИ ОТ ... САМОТО МУ ОБЯВЯВАНЕ!
  Тоест това, което искам да подчертая е, че има разлика между състоянието на трайна неплатежоспособност (тоест фалит) и ... официалното му обявяване, официализиране, регистриране!
  С други думи фактическото състояние на фалит винаги ПРЕДХОЖДА реалното му оповестяване!
  (разбира се не говоря за изкуствените, предизвикани фалити)

  Да, тук случая е доста по-различен, защото не става дума за фалит на отделно физическо лице, фирма, корпорация, банка,..., а за фалит на държава, и то фалит на най-голямата и силна икономически и военно световна сила, която на всичкото отгоре пък и печата световната резервна валута!
  Това, което всъщност искам да кажа, и с което да приключа засега е, че на практика става дума за фалита (несъстоятелността) на цяла една система, която бе най-добрата и свърши своята (отлична) работа, но сега е в процес на (осъзнаване на необходимостта от) замяната й, което не може да мине без огромни трусове и крупно разпределение и преразпределение на богатствата и ресурсите, на БВП, т.е. на властта и статуквото!

 • 9
  info111 avatar :-|
  info111

  До коментар [#7] от "siolen":

  "САЩ ще фалират тогава и само тогава, когато им позволят. Все още е рано ... "

  Само от любопитство - и кой им позволява или не им позволява на САЩ?

 • 10
  misho73 avatar :-|
  misho73

  1. Сделката вече е договорена, чакаме гласуването.
  2. Ефекта е (почти) изконсумиран, защото:
  а). Китай и другите от БРИК отдавна харчат долари и превалутират, от което пазарите са силно "хидратирани" и ефекта не е могъщ, само защото ситуацията е нова и в същото време няма добри алтернативни активи.
  б). Китай подписва двустранни споразумения за пряко конвертиране на юани, без преминаване през долар. Онзи ден подписаха с ЕЦБ, с Японската още преди няколко месеца.
  в). Еврото отдавна отхапа дял от сеньоража на долара, но пък самото то закъса и засега ситуацията е цунг-цванг.
  г). Всички разбират че доларовия свят се е изчерпал, а щом има консенсус по въпроса, техническото решение няма да закъснее (виж. а и б).
  3. САЩ не може да фалира в смисъла на другите държави, защото - "... Shortly after taking the Treasury post, Connally famously told a group of European finance ministers worried about the export of American inflation that the dollar "is our currency, but your problem." ..." - като им свършат доларите пак ще си напечатат :-) Проблема е че горния 1% не се навива, защото това означава размиване на дълга, но и размиване на капитала. Това всъщност е драмата в момента и единствената спирачка на Бернанке.
  4. По-интересен е въпроса какво ще стане със златото и екзотики като швейцарския франк, но понеже злато реално потребява само Индия, а те пари нямат, предполагам ще стане ... нищо. А франка е твърде малък за да поеме превалутиране а и Швейцария не е това което беше.
  5. * Най-вероятно ще плачат богатите. От което следва че бедните ще умират. Просто още една социална държава, и то най-едрата, доказва че социализма винаги свършва с фалит.
  6. *** А най-интересен е въпроса дали САЩ ще продължат да привличат млади и образовани имигранти или потока ще намалее и ще е главно от латиноси. Защото ако това стане, САЩ няма да са вече империя, а просто голяма държава. Всъщност Барак така или иначе бута САЩ в тази посока. Няма капацитет и топки за император, а по-скоро прилича на скандинавски премиер.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход