Чисти протести и мръсна политика
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Чисти протести и мръсна политика

Чисти протести и мръсна политика

Есента на румънското недоволство или как един спорен проект и недоверието в управляващите изкараха хората по улиците

Мартина Ганчева, Светломира Гюрова
9444 прочитания

© reuters


"Румъния, това сме ние,

 хайде, скандирайте и вие, да движим държавата напред.
Тук сме всички, да се хванем за ръце, искаме по-добро бъдеще.

(Част от песента "Вдигнете ръце за Рошия Монтана", превърнала се в химн на протестите)

Тяхното движение се нарича "Румънската есен". Но недоволството им се излива по улиците на Букурещ и други градове в страната и по света вече втори месец. И по всичко изглежда, че няма да замре преди зимата.

Най-големите протести в Румъния за последните две десетилетия започнаха заради едно малко селце в Карпатите. Името Рошия Монтана от древни времена се свързва с рудодобив, със запазените минни галерии от римско време и с тоновете злато и сребро, лежащи в недрата на близките планини. Сега вече е и кодово название за събуждането на гражданското общество в Румъния. Както в България, където зелените протести на Орлов мост отключиха енергия, която не стихва и до днес, така от другата страна на Дунав в началото е един противоречив от екологична гледна точка проект. Но в основата са недоверието към дискредитираната, произвеждаща скандал след скандал политическа класа, и дълго трупаният гняв към непрозрачното и неефективно управление. А посланието е, че хората искат чистота - в природата, в политиката, в живота си.

Вашата мина, нашите страхове

Основната мишена на протестите, които от началото на септември всеки уикенд изкарват десетки хиляди хора по улиците, е проектът на Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), румънското поделение на канадската компания Gabriel Resources. Още в далечната 1999 г. тя получава лиценз за добив на злато и сребро в Рошия Монтана, но оттогава нещата са блокирани в очакване на екологични разрешителни и поредица съдебни дела.

"Този проект от самото начало започна с незаконни действия и корупция. След 2002 г., когато няколко неправителствени организации се намесиха и започнаха да съдят властите за нелегалните начини, по които се опитваха да дадат зелена светлина на разработването на мината, всичко беше спряно заради множеството дела", разказва пред "Капитал" Мирча Тома, президент на правозащитната организация Active Watch Media Monitoring Agency. А на въпроса защо точно сега проектът пак се раздвижи, Тома отговаря: "Мога само да цитирам премиера Виктор Понта, който твърди, че президентът Траян Бъсеску е получил пари, за да лобира за канадската компания. А също да цитирам и президента, който от своя страна обвинява премиера, че е подкупен."

Каквото и да е обяснението за подновената активност, факт е, че в края на август в парламента беше внесен законопроект, който дава възможност на RMGC да започне разработването на находището в Рошия Монтана. "На практика една частна компания получава позволение да наруши 6-7 други закона и да създаде едно голямо черно отровно петно в сърцето на Трансилвания", обобщава Мирча Тома. И това се оказа катализаторът, разпалил протести не само в Букурещ и други румънски градове, но и акции в Лондон, Ню Йорк и още точки по света.

Плановете на RMGC са да направи най-голямата открита златна мина в Европа, където да добива  300 тона злато и 1500 тона сребро годишно с помощта на цианид. Според регионалния мениджър на канадската компания Каталин Хосу (виж интервюто с него тук) проектът ще създаде 7000 нови работни места за 17-те години, в които ще експлоатира находището, и ще влее милиарди долари в румънската икономика. Акциите на мажоритарния собственик на RMGC, Gabriel Resources, се сринаха на фондовата борса в Торонто след началото на протестите, и канадската компания заплашва да съди Румъния за 4 млрд. долара, ако проектът се провали.

За демонстрантите по румънските улици обаче уверенията на RMGC не са достатъчни, за да успокоят страховете им. "Има три неща, които притесняват хората", обяснява Мирча Тома. Най-големият страх е от токсичен разлив на цианид. Планът предвижда заравняване на четири планински върха и изливането на 13 000 тона цианид годишно в огромно химическо езеро с площ 2000 хектара. "То може да замърси подпочвените води. Освен това районът не е сигурен от геоложка гледна точка и ако има земетресение, катастрофата е сигурна", казва президентът на Active Watch Media Monitoring Agency. Второто притеснение е, че замърсяването на природата ще унищожи завинаги този район. "След 17 години това ще е мъртва зона. Там няма да може да се прави нищо - нито селско стопанство, нито туризъм, нула", категоричен е Тома. И третият риск е разрушаването на богато историческо наследство. "Според доклад, изготвен от британски учени, включително професори по археология от Oxford University, Рошия Монтана е културен обект с уникална стойност, който трябва да бъде защитен от ЮНЕСКО. Този доклад е готов от 2010 г. и години наред беше крит от Министерството на културата. Те още не са го оповестили официално, но ние вече сме го виждали", казва Тома. Британските учени описват Рошия Монтана като най-големият подземен минен комплекс от римско време, около който има и множество галерии от по-нови времена, запечатали историята на рудодобива.

Не ви вярваме

Съмненията около проекта се подхранват и от лоши спомени, свързани с цианида. През 2000 г. Румъния добави към и без това лошото си екологично досие най-мащабното замърсяване на околната среда в Европа от инцидента в АЕЦ "Чернобил" насам. Тогава при авария се скъса стената на хранилище на завод за злато в Бая Маре и вълна замърсена с цианид вода преля от река в река, стигайки по Дунав до Унгария и Сърбия, унищожавайки рибата и всички останали биологични видове по пътя си. Години по-късно за румънците очевидно е трудно да повярват, че дори членството в ЕС е помогнало за завишаване на контрола и подобряване на екологичните стандарти.

Отказът на властите да разкрият детайлите от договора с канадската компания също засилват подозренията. "Нашата общественост е оставена на тъмно. Правата и задълженията на държавата според договора от 1999 г. не са оповестени публично. Никъде ги няма условията на това тайно споразумение, а румънското правителство се люшка напред-назад по въпроса от години. Но ние най-накрая се събудихме и кампанията ни срещу проекта е смятана за най-голямата на гражданско движение в Румъния след революцията от 1989 г.", казва пред "Капитал" Рамона Думиничиу, активен участник в протестите.

Съмнения има и около считаната за ниска такса от 6% от приходите на канадския концесионер, които ще получава румънската държава. "Да, става въпрос и за пари и дали страната ще бъде ощетена. Но не е само това. Ако откриете злато под Партенона в Гърция, колко пари ще поискате, за да го разрушите и да направите мина там", пита реторично Мирча Тома.

Протест от ново поколение

"Демонстрациите ще продължат и през следващите седмици, защото има много румънци, за които околната среда е важна. Това е ново поколение протестиращи, различни от хората, които бяха по площадите през последните 20 години. Не са социалните протести от миналото с искания за по-високи заплати. Сега са излезли предимно млади хора на 25 - 35 години, образовани, с добре платена работа, живеещи в големите градове и загрижени за екологията. Те са активни в социалните мрежи, протестират мирно и искат гласът им да бъде чут", казва пред "Капитал" Йон Йонита, редактор във в. Adevarul.

И това, което започна като екологичен протест, прерасна в израз на недоволството от целия управленски модел. "Протестите обединяват цялата патологична корупция и некомпетентност в румънската политика, както и незаконните практики на някои компании", обобщава пред "Капитал" Клаудио Крачун, преподавател в Националното училище за политически науки и публична администрация в Букурещ.

Според Йон Йонита как ще се развие ситуацията оттук нататък зависи от парламента. Спорният проектозакон в момента се разглежда от специална комисия и окончателната му форма може да бъде много по-различна от първоначалната. Междувременно премиерът Понта, който като опозиционен лидер беше срещу проекта в Рошия Монтана, сега предупреждава, че спирането му би изпратило катастрофално послание към бъдещите инвеститори в Румъния. Президентът Бъсеску от своя страна твърди, че няма да подпише проектозакона, без да го подложи на референдум.

Както и да приключи противопоставянето между властта и улицата, нещо в Румъния се промени. "Протестите са фокусирани върху Рошия Монтана и проектите за добив на шистов газ. Не са структурирани в политическо движение, нямат лидер, който да ги води към политически цели. Това е предупреждение към правителството, но не го застрашава", смята Йон Йонита. Събуждането обаче е факт. И политиците вече ще трябва да се съобразяват с това.

"Румъния, това сме ние,

 хайде, скандирайте и вие,

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

17 коментара
 • 1
  izabell avatar :-|
  izabell

  Есента почти ще ме разплаче
  * *
  Черупката се счупи и оттам потече нещо сиво
  и с парцал посягам да изтрия
  цветовете се разплуват-трябва да посипя
  но наблизо е само захарта
  не неискам вкъщи да стоя
  Как да го постигна?
  Искам пак небето да свети като от коприна
  а червеното?-какво да правим с него
  Пурпурно или мораво-с кое ли да го сменя?

 • 2
  info111 avatar :-|
  info111

  Статията не изяснява няколко много основни въпроса:

  Първи: Кой финансира тези протести?

  Втори: Колко точно са протестиращите на брой и колко малка и непредставителна извадка като процент от населението те представляват?

  Трето: Къде е Сорос и финансирането му в тези протести?

  Четвърто: Кой ги организира?

  Пето: Те получили ли са разешение от правителството (срещу което протестират), или поне от арменския поп?

  Шесто: Те защо пречат на обикновените и отруденитр хора да се придвижват и на живота им.

  Седмо: Има затънтени селца, в които селяните изобщо не се интересуват от тези проблеми и протестиращите лумпени. Следователно хората, които са си избрали това правителство и този парламент не се интересуват от тези проблеми, а само шепа платени лентяи

  И т.н., и т.н.

 • 3
  Stabilnost avatar :-|
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани

  баси - Сорос и тук харчи пари - лош Сорос

 • 4
  smart_za_batkov avatar :-|
  Батков-вън

  Тоя Сорос и там ли вършее.

 • 5
  kihano avatar :-|
  kihano

  До коментар [#4] от "Батков-вън":

  Сорос вършее навсякъде! Но в случаите с българия и румъния целта е овладяване на протестите, а не тяхното провокиране или подтискане. Виж в арабските страни беше провокиране на протести. Цветните революции също бяха провокиране на протести.
  Все по-ясно става, че много малко хора са доволни от капиталистическата система. Но изглежда ще минат още 25 години, преди да се усетят "интелигентните и образованите", че проблемът е в капитализма, а не в корупцията. Корупцията е следствие, а не причина. От 250 страни в света развити са под 40. т.е. около 16%. Е на какво основание тогава румънци и българи смятаме, че трябва да сме сред тия 16% а не сред ония 84, в които капитализма над 200 години има характеристиките на нашия капитализъм?

 • 6
  smart_za_batkov avatar :-|
  Батков-вън

  До коментар [#5] от "kihano":

  То и капитализъм има горе долу в 16% от държавите, както и нито една от развитите държави не е социалистическа, комунистическа или каквото и да е различно от капитализъм

 • 7
  kihano avatar :-|
  kihano

  [quote#6:"Батков-вън"]То и капитализъм има горе долу в 16% от държавите[/quote]

  [quote#5:"kihano"] Но изглежда ще минат още 25 години, преди да се усетят "интелигентните и образованите"[/quote]

  Щом за тебе капитализъм = успех, значи няма спасение. и 25 години няма да стигнат.

 • 8
  plf avatar :-|
  plf

  Сега бареката като се включи и на този фронт... Ще видят румънците барЕков боб яде ли и като яде какво се получава

 • 9
  fec32306340 avatar :-|
  fec32306340

  До коментар [#5] от "kihano": Не знам по какви критерии ги преброи "под 40 развити държави", но стандартът на живот се подобрява повсевместно. Особено в т.нар. неразвити държави.

 • 10
  kihano avatar :-|
  kihano

  До коментар [#9] от "fec32306340":
  Ами преброй ги ти. Ако ги докараш до 40 ще си преизчисля сметката.
  Е то отставаше и да не се подобрява. Ама стандарта пич се подобрава от каменната епоха, та до сега.
  Между другото, кой ти каза че се подобрява? МВФ? СБ? Или "един икономист каза". Като се подобрява, що хората излизат да протестират? Освен това въпросът е и за справедливост, а не дали най-бедните имат канче с ориз.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.