Една невидима промяна и 58 млн. свине

Евтиното месо и успехът на сектора в Германия се дължат на индустриализация и компромиси с качеството

Всеки германец консумира средно по 39 килограма свинско на година
Всеки германец консумира средно по 39 килограма свинско на година
Всеки германец консумира средно по 39 килограма свинско на година    ©  Reuters
Всеки германец консумира средно по 39 килограма свинско на година    ©  Reuters
1734 тона антибиотици годишно са инжектират или дават в храната на животните в Германия годишно според анализ на Федералната служба за защита на потребителите и сигурност на храната

Всяка година в кланиците в Германия влизат 58 милиона прасета. Страната е на второ място по износ на свинско в света след САЩ. Индустрията е оптимизирала развъждането, изхранването и умъртвяването на животните, за да може германецът да продължава да си купува евтини котлети от местния супермаркет. Щетите за околната среда и здравето на потребителите обаче остават скрити, разказва списание "Шпигел".


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
21 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daredebil avatar :-?
    DareDebil
    • + 48

    Германските компании отдавна не наемат висококвалифицирани германци

    кога точно германските компании са наемали висококвалифицирани германци за ниско квалифициран хамалски труд?

    Нередност?
  • 2
    febra avatar :-|
    febra
    • - 2
    • + 22

    Това важи и за производството на мляко - КПДто на кравите е дори по-ниско и оборския тор е сериозен проблем за Холандия и Дания. Дори преди няколко години холандците се пазаряха с аржентинците да им пълнят обратния курс на корабите с оборски тор...
    С яйцата и кокошките стои същия антибиотичен проблем

    Нередност?
  • 3
    niko_tin avatar :-|
    niko_tin
    • - 3
    • + 10

    Храненето на прасетата с просрочени месни консерви също ли влиза под евфемизма "компромиси с качеството" или е нещо друго и за това статията не трябва да говори?

    Нередност?
  • 4
    pavla avatar :-P
    ПАВЛА
    • - 1
    • + 30

    За миг ми се стори, че статията е за нашия парламент.

    Нередност?
  • 5
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • - 2
    • + 15

    Е, и? Какво да очакваме от германците? Масови бунтове?

    Донякъде разбирам загрижеността на автора (очевидно статията е анонимен превод), но ако някой очаква изхранване на 6 500 000 000 души със стари методи на животновъдство, значи живее някъде в 19 век.

    Ще минат още поне 20-30 години преди да се усетим, че няма нужда от тонове антибиотици, пестициди и изкуствени торове. Явно всяко нещо с времето си.

    Нередност?
  • 6
    ivanchola avatar :-P
    ivanchoLA
    • - 5
    • + 2

    Е та ? Хората трябва да ядът нещо все пак ...

    Нередност?
  • 7
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 4
    • + 8

    Аде да не учим германците как се гледат прасета..... те си знаят.....

    Нередност?
  • 8
    slon avatar :-|
    slon
    • - 1
    • + 14

    Има едно просто правило за германците, те не обичат да дават пари за храна.
    За разлика примерно от французите, които с охота биха платили двойно за качествена храна.
    И още нещо, къде в Германия има ресторанти където менюто започва от 40 евро ?

    Нередност?
  • 9
    mesambria avatar :-|
    mesambria
    • - 3
    • + 8

    Каймата която опитах в Германия беше отвратителна и тотално безвкусна.

    Нередност?
  • 10
    yurukov avatar :-|
    Боян Юруков
    • - 1
    • + 12

    Живея в Германия и от опит мога да кажа, че свинското не е въобще качествено. Не говоря за най-евтината марка JA, продуктите на която почти не се ядат. Дори най-качествените меса, които са био или пък ти гарантират, че са от региона, са натъпкани с оцветители и вода.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал