С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
21 29 окт 2013, 20:00, 6899 прочитания

Една невидима промяна и 58 млн. свине

Евтиното месо и успехът на сектора в Германия се дължат на индустриализация и компромиси с качеството

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
1734 тона антибиотици годишно са инжектират или дават в храната на животните в Германия годишно според анализ на Федералната служба за защита на потребителите и сигурност на храната
Всяка година в кланиците в Германия влизат 58 милиона прасета. Страната е на второ място по износ на свинско в света след САЩ. Индустрията е оптимизирала развъждането, изхранването и умъртвяването на животните, за да може германецът да продължава да си купува евтини котлети от местния супермаркет. Щетите за околната среда и здравето на потребителите обаче остават скрити, разказва списание "Шпигел".

Цената на успеха


Индустрията на свиневъдството се развива стабилно години наред. Успехът на бизнеса обаче изисква жертви от всички страни - животните, производителите и техните служители. В крайна сметка и потребителите плащат висока, макар и скрита цена за месото, толкова евтино и ефективно произведено. Представителите на месната индустрия, включително земеделците, собствениците на свинарници и кланици, често се чувстват неразбрани и нечестно обвинени. Критиците им обаче също имат силни аргументи срещу начина, по който работи системата, защото често става дума за големи щети за човека, животните и околната среда.

Например екскрементите от развъдниците създават проблеми за подпочвените води, особено в региони в Германия, където има повече прасета, отколкото хора. Друга деликатна тема е жестокостта, както и нуждата да се внасят големи количества фураж от Южна Америка, където тропическите гори се изсичат, за да се открие обработваема площ. За постигане на висока хигиена често превантивно се използват антибиотици. Това води до развъждането на резистентни бактерии, които застрашават човешкото здраве, особено ако болестите станат нелечими.

Според анализ на Федералната служба за защита на потребителите и сигурност на храната ветеринарите в Германия инжектират или хранят животните с 1734 тона антибиотици годишно. Това е два пъти повече от количеството антибиотици, предписвано на хората за същия период от време. Някои прасета получават антибиотици с храната си 60 дни поред, а на някои прасенца се дават антибиотици дългосрочно веднага след раждането им.



Глад за месо

Неоспорим факт е обаче, че индустрията отговаря на голямото търсене. Всеки германец консумира средно по 39 килограма свинско на година. Освен това той яде и още 22 килограма друго месо - телешко, говеждо, пилешко, пуешко. Във федералната република 85% от населението яде месо и студени колбаси почти всеки ден - ниво, четири пъти по-високо от това в средата на ХІХ век. Потреблението само на свинско се е увеличило три пъти от 1950 г. насам. Тенденцията си личи най-вече по рафтовете на супермаркетите, където има всякакъв вид месо на много ниски цени. Веригата Rewe например предлага четири мариновани пържоли от свинска плешка за 3.49 евро. В Netto пък има опаковка от пет стека за 2.39 евро при разпродажба. Тази достъпност обаче се постига на цена, която не си личи от ниската пазарна стойност на продукта, отбелязва "Шпигел". Днес в агробизнеса става дума за увеличена продукция, за брой преработени прасета за час, за растеж, за акцент върху количество, а не върху качество. Незабелязано от обществото животновъдството претърпя фундаментална промяна. В индустриализираните държави месопроизводството представлява повече от половината от цялата земеделска продукция.

Трудът

Колкото и да е оптимизирана системата на месопроизводството, в нея все още работят хора. Успехът й до голяма степен е резултат и на ниските заплати. Германските компании отдавна не наемат висококвалифицирани германци, а работят с подизпълнители от Източна Европа, в които понякога имат дял. Често заплатата на час е 5.04 евро, преди да се обложи с данъци. "Нека приемем, че те получават достойна заплата от около 12-14 евро. Тогава килограмът шницели ще поскъпне от 7.10 до 7.35 евро", обяснява Матиас Брюмер от Съюза по храни и напитки. Според него проблемът е, че потребителите са свикнали с ниските цени. "Търговците няма да питат дали клиентите им искат да платят 25 цента повече, за да може един непознат румънски касапин да има по-добър живот", отбелязва "Шпигел".
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Освен съдбовни за Brexit британските избори са и референдум за Корбин 1 Освен съдбовни за Brexit британските избори са и референдум за Корбин

Управляващите консерватори имат преднина от 10 процентни пункта пред опозиционните лейбъристи

9 дек 2019, 835 прочитания

Китай ще смени целия чужд софтуер и хардуер в държавната администрация 2 Китай ще смени целия чужд софтуер и хардуер в държавната администрация

Страната ще смени между 20 и 30 млн. устройства в следващите три години

9 дек 2019, 1135 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Свят" Затваряне
Париж обвинява Берлин в дъмпинг на заплатите

Френските месопроизводители твърдят, че са ограничени от високата минимална работна заплата

Още от Капитал
Какво прави една реклама ефективна

Николай Караджов, Светослава Диновска и Радомир Иванов от агенцията Saatchi&Saatchi Sofia, пред "Капитал"

Язовир "Черна дупка"

Пресъхването на язовир "Студена" заплаши Перник с пълно безводие до края на годината и разкри огромните пропуски при управлението на водите в България

Трудните книжки

Министерството на труда предлага подмяна на сегашните трудови книжки с нови, без да може да обясни защо не ги цифровизира

Анестезиолозите на алианса

Лидерската среща на НАТО в Лондон се проведе "на обезболяващи", позаглади противоречията и отложи решаването на фундаменталните проблеми за по-късно

Звуковата терапия на Стейси Кент

What a Wonderful World: певицата за нуждата да имаме споделени преживявания в кризисно време

20 въпроса: Красимир Георгиев

Често предизвиква себе си, а с това мотивира и други хора към промяна

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10