Русия отново се озъби на Украйна заради газа

"Газпром" заплаши да спре доставките за Украйна заради дълг от 882 млн. долара

Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters

Москва премина в газово настъпление срещу Украйна, след като "Газпром" обвини Киев в задлъжнялост от 882 милиона долара и заплаши да спре доставките. Енергийният министър на Украйна Едуард Ставицки призна, че държавата му закъснява с плащанията, но изрази надежда проблемът да бъде решен скоро.

Политика или търговия

Газовите претенции на Москва идват в момент, в който Русия започна да строи и телена мрежа по границата с Украйна, а Киев върви към споразумение за асоцииране с Европейския съюз. В миналото руската страна нееднократно се е противопоставяла на това желание и е канила Украйна да влезе в митническия съюз.

Кремъл обаче отрича темата с газа да е политическа. "Газпром" вече достатъчно дълго търпя, опитваше се да получи плащане на дълговете от Украйна. Сега дойде моментът, в който това трябва да стане", заяви Дмитрий Песков, прессекретар на Владимир Путин.

Неуспешни опити за отстъпка

Средната цена на руския газ за Украйна е 407 долара за хиляда кубически метра въпреки дългогодишните опити на Киев да получи отстъпка и да получи преразглеждане на договора. Към края на септември вътрешният пазар в Украйна натрупва дългове от 2.2 милиарда долара и държавната компания "Нафтогаз" предупреждава, че ще има проблеми с плащанията за "Газпром".

Така сега от Киев е искано да предплаща за всичкия газ, който ще бъде доставян от "Газпром." "Щом не искат да плащат, значи ще предплащат", заяви руският премиер Дмитрий Медведев.

Колкото повече Украйна се опитва да обърне гръб на Русия, толкова по-остро Москва ще иска плащане на неплатените сметки, коментира зам.-директорът на газовите проекти в руския Фонд за национална безопасност Алексей Гривач пред агенция "Новости". Така той свързва сближаването на Киев с Брюксел с повече натиск от страна на Русия.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


18 коментара
 • 1
  izabell avatar :-|
  izabell

  С такъв дълг кой ще ги търпи.Това са си разговори межди бивши от съюза-все някак ще се споразумеят.Можели пръстите на една ръка да не вършат работа заедно:)

 • 2
  today avatar :-|
  today

  Щяха да ги търпят, ако не бяха обърнали курса в посока "отдалечаване от Русия и приближаване към ЕС". Русия открай време използва доставките на газ да изнудва околните държави. Затова е важно България да изгради връзките със съседни държави, може д анаправим газов терминал заедно с гърците и да си купуваме газ от САЩ, като изтече договора с Газпром. Само че лошото е, че комуноидите ще подпишат нов дългосрочен договор с дебели цени, и пак ще има клауза "ако не вземеш заявените количества - плащаш 90%", с което се утрепва всякаква идея за конкуренция.

 • 3
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  И след стотици години окупация на Украйна руските мужици все не се усещат, че колкото повече стискаш юмрука си, толкова повече излиза между пръстите.

  Украинците не са толкова прозападно, колкото антируски настроени и ще си останат такива.

 • 4
  dragoslava avatar :-|
  Dragoslava

  А "Газпром" се страхуваха, че Украйна се ориентира към газ от Европа. Объркана работа, нищо не мога да разбера.

 • 5
  palitza avatar :-P
  palitza

  Оооо... "озъби се"... Много емоционално заглавие, "Капитал"!;) Защо така присърце приемате циганиите на братята украинци, които искат някой да ги търпи да не си плащат? Та нали, цитирам вас, лично "енергийният министър на Украйна Едуард Ставицки призна, че държавата му закъснява с плащанията"?

 • 6
  hasmokar avatar :-|
  hasmokar

  Рев на лисица, на която вече капана(ЕВРОСЪЮЗ) е отрязал опашката (ДЕМОГРАФСКО ОЦЕЛЯВАНЕ КАТО НАРОД)...

 • 7
  niko_tin avatar :-|
  niko_tin

  До коментар [#5] от "Палица (Изгнаница клета)":

  Що, "озъби се" е хубав израз, но е употребен ненавреме. Правилно би било да се каже постфактум: "Газпром" врътна кранчето заради дълг от 882 млн. долара и Украйна "се озъби"". Макар че ако карат с пълна пара в ЕС украинците ще се озъбят ако ще Газпром да им сипва с черпака. След присъединяване украинските предприятия няма да могат да продават продукция никъде в ЕС, *включително на вътрешния пазар*, щото той става също ЕС пазар, поради непокриване критериите за стандартизация. За покриване са необходими между 6 и 8 милиарда $, като стандартите постигани за десетилетия в ЕС трябва да бъдат покрити за една година. (тананика Ив Монтан) "А Пари?, та-да-да та-да-да...."

 • superbg

  Тези мръсници руснаците съсипаха Украйна с аварията в Чернобил и днес продължават да мъчат и да спъват развитието на Украйна по всякакъв начин. Това е геноцид над Украйна от страна на Русия.

 • 9
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Заради 1 млрд.долара, всеки ще се озъби, не само Русия....
  А и не са се озъбили, а просто ще почнат да им продават газ, след авансово плащане, нещо което правят останалите клиенти на ГАЗПРОМ, и ние включително......
  Природният газ е черният хайвер на енергетиката, така че трябва да си имаме уважението при плащане....
  Така, на вересия, само с клиентите на Топлофикация София става..... :-)
  Кой платил, кой не, карай да върви....

 • 10
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Както обикновено статия не е съвсем точна!
  Задължението се натрупа от запълването на хранилищата с газ в Украйна. Това се прави за да се гарантира сигурността на транзита през зимата, когата потреблението е по високо.... резерва в хранилищата "изглажда" колебания в налягането, ако такива се случат... разстоянията са големи.... не е километър, два....
  Между временно "сезонът" не е почнал и няма нужда от споменатия резерв.....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход