Берлускони от Моравия

Защо чехите наказаха традиционните партии на парламентарните избори

Популистът Андрей Бабиш е големият победител от вота
Популистът Андрей Бабиш е големият победител от вота    ©  reuters
Популистът Андрей Бабиш е големият победител от вота
Популистът Андрей Бабиш е големият победител от вота    ©  reuters

След седем години в опозиция чешките социалдемократи със сигурност се надяваха на нещо повече. Предсрочните парламентарни избори миналата седмица обаче приключиха за тях само с малко над 20% от гласовете, което им донесе победа, но не и радост. Лидерът им Бохуслав Соботка с разочарование призна, че резултатите "не са това, което очаквахме", а враждуващите крила в партията побързаха да се впуснат във вътрешни битки.

Освен това няма гаранции, че вотът слага край на продължителната политическа несигурност в Прага. Но ясно показа, че отвратените от безкрайните корупционни скандали чехи са решили да накажат традиционните партии, управлявали страната през последните двадесет години. И истинският триумф е за класиралото се на второ място с почти 19% нововъзникнало центристко движение АНО на милиардера бизнесмен Андрей Бабиш. Така почти сигурно определяният като популист Бабиш, за когото се твърди, че е бивш агент на комунистическите тайни служби, държи ключа към съставянето на новия кабинет и може да диктува условията.

Големите губещи

Политическият вакуум в Чехия продължава, откакто предишното дясноцентристко правителство на Петер Нечас падна през юни заради корупционен скандал, незаконно следене и злоупотреба с власт. След това имаше опит за съставяне на служебен кабинет, начело с приближен до президента Милош Земан, но той се провали при гласуването в парламента и така се стигна до настоящия вот.

Сега освен социалдемократите и АНО в парламента влизат комунистите, заели третата позиция с почти 15%, следвани от дясноцентристката партия ТОР 09 (11.9%), управлявалата доскоро Гражданска демократическа партия (7.7%), популистката Usvit (6.9%) и християндемократите (6.8%). Според наблюдателите предстоят седмици на тежки преговори за съставяне на правителство. Но ако те продължат прекалено дълго, това може да се отрази на икономиката.

"Напълно разбираемо партиите от предишното правителство бяха наказани, защото това беше много непопулярен десен кабинет, който наложи мерки на икономии и стана жертва на корупционен скандал. Бившата управляваща Гражданска демократическа партия е големият губещ от изборите. Но е изненадващо, че социалдемократите получиха толкова малка подкрепа. Причината вероятно е, че макар дълго време да бяха извън управлението, те не успяха да убедят електората, че в действителност ще донесат някаква промяна. И бяха възприети като партия на статуквото", обяснява пред "Капитал" Радко Хоковски, директор на чешкия аналитичен център "Европейски ценности". Според него силният резултат на АНО се дължи до голяма степен на интензивната кампания, в която са били инвестирани много средства и която е направило движението видимо из цялата страна. То е успяло да въздейства на хората, очакващи промяна. Друг въпрос е дали ще успее да остане единно, след като е съставено от личности с много различни политически възгледи и няма кохерентна програма.

"Чешката политика страда от дълбоко недоверие от страна на гражданите. Въпреки лошия опит с нови формации, обещаващи различен политически стил на миналите избори през 2010 г., хората не искаха да гласуват за настоящите партии заради многобройните скандали и отляво, и отдясно", коментира пред "Капитал" Вацлав Бацовски, анализатор от чешката Асоциация за международни отношения (АМО).

Тази умора от традиционните партии е тенденция не само в Чехия, но и в цяла Европа. Моделът ляво-център-дясно все по-често е подлаган на изпитание от алтернативни формации и протестни движения. Примерите са много - еврофобската Партия на независимостта на Обединеното кралство (UKIP), неонацистката "Златна зора" и крайнолявата СИРИЗА в Гърция, популисткото "Движение пет звезди" на комика Бепе Грило в Италия, крайнодесният "Национален фронт" във Франция, радикалната Партия на свободата в Холандия и съименничката й в Австрия.  "Това се усеща в цяла Европа. Партийните системи са нестабилни, появяват се нови формации. Случва се, защото по време на икономическата криза традиционните партии не успяха да покажат, че могат ефективно да се справят със ситуацията", казва Радко Хоковски.

Според Бацовски провалът на управляващите елити е все по-ясно изразен във възхода на популизма на Стария континент. "Само погледнете премиерите Роберт Фицо в Словакия и Виктор Орбан в Унгария. Освен това виждаме не само отдръпване от традиционните партии, а хората са недоволни от цялата политическа и икономическа трансформация, имат ниско доверие в демократичните институции и не смятат вече ЕС за гарант на бъдещия си просперитет."

Силата на протестния вот

Истинският победител в изборите АНО е нов политически проект, замислен като протестно движение. Неговият основател Бабиш е вторият по богатство човек в страната, натрупал състоянието си в хранителния, селскостопанския и химическия сектор. Освен всичко друго е и медиен магнат, когото местната преса нарича "чешкият Берлускони". Бил е член на комунистическата партия преди 1989 г. Той успя да спечели разочарованите гласоподаватели със силните си антикорупционни послания, но всичко останало в политическата му платформа е неясно. А има и притеснения, че  Бабиш е представител на онези избрани политически фигури и бивши агенти на държавна сигурност, облагодетелствани от приватизацията през 90-те години на миналия век.

"Бабиш е популист. Той дори поправи политическата програма на АНО по време на предизборната кампания, като каза, че това е напълно нормално, защото е открил по-добри от предишните неща. Но тя е все така непоследователна и еклектична. Бабиш няма познания в сфери като социалната система или националната икономика. Всичко е фокусирано единствено върху него", твърди пред "Капитал" Вит Достал, анализатор от АМО. Според Бацовски Бабиш печели доверието като успешен предприемач: "Неговите политически ценности са доста мъгляви, но се смята, че е толкова богат, че няма нужда да се забърква в корупция."

Сложни сметки

Преди изборите най-често дискутираната опция бе правителство на малцинството на социалдемократите с подкрепата на комунистите или дори сформиране на коалиция между тях. Сега този вариант отпада, тъй като те нямат достатъчно гласове. Освен това много чехи демонстрираха несъгласие с възможното завръщане на компартията във властта за първи път от 1989 г. насам.

"Коалиция между социалдемократите и комунистите не може да управлява сама, защото няма мнозинство, и е малко вероятна. Освен практическа има и политическа причина, тъй като за някои социалдемократи продължава да е много неатрактивно да бъдат в съюз с комунисти", казва Хоковски. Според него най-често спряганият в момента вариант е коалиция на мнозинството между социалдемократите, АНО и дясноцентристките християндемократи. Но не е ясно дали ще успеят да се договорят.

"АНО казва, че не иска да бъде в управляващата коалиция и целта му не е да е част от правителството. Но в действителност няма много опции без него. Бабиш няма опит в политиката и е под въпрос дали има стратегически план какво да прави оттук нататък", казва Вит Достал. Той прогнозира възможност и за дясноцентристка коалиция между АНО, християндемократите, ТОР 09 и Гражданска демократическа партия. Но според анализатора ще бъде много трудно да се сформира ново правителство. Особено след като социалдемократите се разделиха и част от тях искат нов лидер заради слабите изборните резултати.

По думите на Бацовски най-големият въпрос сега е как ще се развият събитията в редиците на социалдемократите. "Президентът Земан, който е бивш социалдемократически премиер, напуснал партията след спор със своите наследници, се опитва да я разцепи. След ниските резултати на изборите той почти успя да го направи, като приближените му в партията оказаха натиск върху настоящия лидер Соботка да подаде оставка. Въпреки че той устоява на опитите, официалните преговори за съставяне на правителство са в застой, защото никой не знае кой е истинският ръководител", обяснява Бацовски. И докато политическите схватки продължават, бъдещето на Чехия е все така несигурно.