Човекът без план
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Човекът без план

Изборите за президент се превърнаха в референдум "за" управлението на Иванишвили

Човекът без план

След президентските избори премиерът Бидзина Иванишвили се затвърди като новия силен лидер в Грузия. Но целите му остават неясни

Марин Душев
3285 прочитания

Изборите за президент се превърнаха в референдум "за" управлението на Иванишвили

© Reuters


За пръв път в грузинската история един президент ще бъде заменен с друг посредством честни избори, а не с революция или преврат. И сам по себе си фактът, че това се случва без особени драми, говори положително за развитието на страната.

В президентската кампания липсваха характерните за Грузия колоритни кандидати, скандали, лични нападки, компромати и дори интрига. Гласуването протече като цяло спокойно и без сериозни нарушения. А резултатите съвпаднаха почти напълно с предварителните проучвания, като слабо познатият философ Гиорги Маргвелашвили, издигнат от партията "Грузинска мечта" на премиера Бидзина Иванишвили, получи 62% от гласовете още на първия тур.

Така продължаващият да се радва на доверието на грузинците Иванишвили успя да консолидира властта в ръцете си, като сложи край на 10-годишното управление на досегашния президент Михаил Саакашвили. Трудно обяснимото решение на Иванишвили да подаде оставка и да напусне политиката обаче повдига въпросителни както относно мотивите му изобщо да влезе във властта, така и по отношение на посоката на развитие на страната. 

Един по-слаб президент

"Тези избори видимо протекоха по-гладко и спокойно от типичното за страната. Основната причина е, че правомощията на бъдещия президент ще бъдат значително по-малки, отколкото досега", казва пред "Капитал" Яна Кобзова от Европейския съвет за външна политика (ЕСВП). От 17 ноември, когато е насрочено встъпването в длъжност на новия президент, в сила влизат конституционни промени, гласувани от правителството на Саакашвили през 2010 г., според които Грузия се превръща от президентска в парламентарна република. Реалната власт преминава в ръцете на премиера, докато президентът остава главнокомандващ на армията, но губи възможност да се меси пряко в определянето на състава на правителството и взимането на решения по управлението.

"Ключовият момент за грузинците бяха миналогодишните парламентарни избори, когато предпочетоха Иванишвили пред Саакашвили и президентският вот сега мина под сянката им", казва пред "Капитал" Георгe Мчедишвили от лондонския институт Chatham House. Според него всички в страната са решили, че заради намалените правомощия на държавния глава тези избори не са толкова важни и това обяснява както по-малко агресивната кампания така и слабата активност – 46.6 %, което е най-ниското участие за национални избори в историята на страната. За партиите изборите са се превърнали в един по-скоро тактически сблъсък, а за избирателите -  в референдум за правителството на Иванишвили. "Гиорги Маргвелашвили е уважаван и способен човек, но е непознат. Всички, гласували за него, всъщност дадоха подкрепата си за Иванишвили", твърди грузинския изследовател.

Да избягаш от очакванията

Самият факт, че Иванишвили донесе на своя слабо известен кандидат близо две трети от гласовете, е показателен за влиянието му. Но вместо да се наслаждава на властта, той обяви, че смята се оттегли от политиката.

"Този ход със сигурност е странен – Иванишвили се отказва именно когато е най-силен. Истината е, че той се намира в доста сложна ситуация", отбелязва Яна Кобзова. Неговата популярност се дължи на факта, че успява да вдъхне на грузинците вярата, че не просто ще сложи край на негативните явления от времето на Саакашвили като склонността към авторитаризъм, натиска срещу опозиционните партии и тенденцията за сближаване между властта и отделни икономически кръгове, но и ще успее да разреши всичките им проблеми. Така към него има натрупани високи очаквания, особено по отношение на растежа и най-вече безработицата.

И тук е проблемът – след година на премиерския пост е все по-видимо, че Иванишвили няма план какво да прави с икономиката. За първите шест месеца на годината ръстът на БВП се е свил до 1.8% на годишна база спрямо 7% за същия период на 2012 г. "Всъщност обяснението е регионално - от средата на миналата година в целия регион са наблюдава оттегляне на преките чуждестранни инвестиции. На практика никой в Грузия няма ясна идея как да донесе бърз растеж и нови работни места, но сега надеждите на избирателите са концентрирани именно към Иванишвили", обяснява изследователката от ЕСВП.

"Високите очаквания бързо могат да доведат след себе си силно разочарование от липсата на напредък", посочва Георге Мчедишвили. "А това е нещо, което премиерът би искал да избегне на всяка цена." Напускайки политиката именно в този момент, той ще се спаси от натиска на очакванията и в същото време ще може да посочи своя наследник на премиерския пост. Което в комбинация с факта, че е най-богатият човек в Грузия – според сп. Forbes състояние му е около 6.5 млрд. долара, което се равнява на близо половината БВП на Грузия, ще му позволи да оказва сериозно влияние върху управлението.

"Мнозина се опасяват, че Иванишили ще продължи да управлява зад кулисите, а това в дългосрочен план би било пагубно за демокрацията в страната", обяснява Яна Кобзова. "Получава се парадокс. С идването си на власт той  направи много за отварянето на политическата среда в страната и така помогна за демократизацията й. Но днес се превръща в потенциален риск за нея."

Опасността идва от това, има само догадки какви са целите на Бидзина Иванишвили в политиката - дали е месията, който ще донесе на страната си демокрация, дали се стреми да си гарантира водеща роля при определянето на бъдещето на Грузия, или просто иска да се разправи със Саакашвили (срещу трима бивши министри на отиващия си президент вече са започнали разследвания и вероятно подобна съдба очаква и самия него). Или е просто човек без план. Засега е сигурно само, че под негово ръководство Грузия продължава по своя проевропейски курс и именно той заедно с новия президент Маргвелашвили ще подпишат Споразумението за асоцииране на Тбилиси с ЕС в края на месеца във Вилнюс.

За пръв път в грузинската история един президент ще бъде заменен с друг посредством честни избори, а не с революция или преврат. И сам по себе си фактът, че това се случва без особени драми, говори положително за развитието на страната.

В президентската кампания липсваха характерните за Грузия колоритни кандидати, скандали, лични нападки, компромати и дори интрига. Гласуването протече като цяло спокойно и без сериозни нарушения. А резултатите съвпаднаха почти напълно с предварителните проучвания, като слабо познатият философ Гиорги Маргвелашвили, издигнат от партията "Грузинска мечта" на премиера Бидзина Иванишвили, получи 62% от гласовете още на първия тур.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Мисля че заглавието е доста подвеждащо и наивно. Именно план, план да се свали Саакашвили и неутрализира степента на американското влияние в региона сумира политиката на Иванишвили. Саакашвили се подиграваше публично с Путин, включително наричайки го Лилипутин, а това за никого не е минало без последствия. Да не забравяме че Бидзина (Борис) Иванивили направи парите си в Русия, особено след като стана президент на Руски Капитал. Разбира се след това той диверсифицира инвестициите си, има(ше) и френско гражданство и недвижимости на Запад. Колкото и да е интересно, това политическо решение с отстраняването на Саалкашвили от властта (самият Саакашвили направи промяната със засилването на властта на премиер министъра, пост който той очакваше да заеме) навярно устройва и амреиканската политика след като конфликта с Русия през 2008 беше иницииран до голяма степен от републиканския президентски кандидат.

 • 2
  tulsa avatar :-?
  тулса

  [quote#1:"daskal1"]конфликта с Русия през 2008 беше иницииран до голяма степен от републиканския президентски кандидат[/quote]
  Покровителят на Сааакшвили, МакКейн ли имаш предвид?
  Ако да, как е успял да "инициира" конфликта?

 • 3
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  С обещанията си за подкрепа, МакКеейн индиректно повлия на това решение. Грузия нае лобираща организация в САЩ и практически се считаше за член на НАТО. Да не забравяме и присъствието на американски "съветници", бойните кораби на САЩ в Поти, преоборудването с високотехнологична разузнавателно-заглушаваща апаратура и т.н. която създаде доста проблеми на руснаците. Анализите им от възможностите пленените коли влезоха в основата на плановете за техническо превъоръжаване на руската армия. Та това имам предвид. Ако ви е интересно, прочетете статията в Хъфингтон пост като пример http://www.huffingtonpost.com/lincoln-mitchell/obama-mccain-and-russias_b_118984.html

 • 4
  nikolavj avatar :-|
  Никола Йорданов

  Ами оттегля се, понеже така му е казал Путин. Защо му е негов план, планът е на Кремъл.

 • 5
  nikolavj avatar :-|
  Никола Йорданов

  Първият президент, Звияд Гамсахурдия, беше избран с над 80% и скоро беше преследван от "милиции." Главният "милиционер" - богаташ, който контролираше въоръжени банди, доведе Шеварнадзе и го назначи. самият Шеварнадзе нбеше избиран два пъти с над 80% и после бе свален от назначен от него зам-министър на правосъдието (Саакашвили). Саакашвили и той два пъти бе избран с много проценти. Това са първите "нормални" избори с "нормални" проценти.
  Иначе в управлението на Грузия при Саакшвили има много "успешни истории" - както и в България 1997-2001 - но май и там са се "уморили от реформи."


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.