Русия заплаши Украйна с фалит

Премиерът Медведев предупреди, че при сближаване с ЕС Киев няма да получи руски кредити

Дмитри Медведев предупреди Украйна, че асоцииране с Брюксел ще означава преразглеждане на отношенията с Русия
Дмитри Медведев предупреди Украйна, че асоцииране с Брюксел ще означава преразглеждане на отношенията с Русия    ©  Reuters
Дмитри Медведев предупреди Украйна, че асоцииране с Брюксел ще означава преразглеждане на отношенията с Русия
Дмитри Медведев предупреди Украйна, че асоцииране с Брюксел ще означава преразглеждане на отношенията с Русия    ©  Reuters

Подпише ли Украйна споразумения за асоцииране с ЕС, Киев вече няма да може да разчита на кредити от Москва, предупреди руският премиер Дмитри Медведев в интервю за Reuters. Това може да означава фалит за Украйна, която разчита изключително много на външни заеми, за да поддържа икономиката си.

Думите на руския премиер са поредно предупреждение към Украйна преди европейската среща на високо ниво в края на месеца във Вилнюс, когато се очаква да бъде подписано споразумението за асоцииране. Медведев също така се опита да тушира газовото напрежение с думите, че засега Русия не предвижда да спира доставките за Украйна, но настоя Киев да си плати дълга. В началото на миналата седмица "Газпром" поиска непогасените задължения в размер на почти 900 млн. долара да бъдат погасени. В противен случай руският монополист предупреди, че Украйна ще трябва да плаща предварително за всички газови поръчки.

Политика или икономика

Цените на газ в Украйна са сред най-високите в Европа. Анализатори коментират, че новият натиск на Москва срещу Киев е свързан със сближаването на украинците и Европейския съюз. В интервюто за Reuters обаче Медведев настоява, че става дума за икономически претенции.

"Няма никаква връзка. Трябва да се плаща, без значение къде се намира държавата – в митническия съюз или ЕС, в НАТО или не е в НАТО. Трябва да се плаща", заяви руският премиер.

Украинският министър на енергетиката Едуард Ставицки от своя страна твърди, че Киев ще може да си плати на Русия, без да се налага да тегли допълнителни заеми. Министърът също така изрази надежда различията скоро да бъдат изгладени. "Надяваме се да намерим общ език в най-скоро време", заяви Ставицки в интервю за Reuters.

Кредитна заплаха

Медведев също така заяви, че ако Украйна и ЕС се асоциират, това ще означава преразглеждане на отношенията с Москва. "Това е напълно логично. Защо Русия да дава някакви кредити или преференции на държава, която се готви за евроинтеграция? Това е срещу руските икономически интереси", казва руският политолог Инокентий Адясов, цитиран от "Газета.ру".

Ако кредитите от Русия бъдат спрени, украинската икономика е заплашена от колапс. Международната рейтингова агенция Standard & Poor's намали кредитния рейтинг на държавата в чужда и местна валута от B- от B, като прогнозата е негативна. Агенцията също така поставя Украйна в топ 10 на държави, които са заплашени от фалит през идните 5 години.

През последните три години украинската икономика стагнира и отбелязва ръст от едва 1-2% на година. Натискът на Русия само влошава тази ситуация, защото голяма част от украинската индустрия продава в северната си съседка, и едно затягане на достъпа до този пазар би имало тежки последствия.

Притесненията на Русия

Украйна е член на Общността на независимите държави и участва в зона на свободна търговия. Ако подобно съглашение бъде подписано и с ЕС, Русия се опасява от реекспорт на европейски стоки чрез територията на Украйна. Сергей Глазиев, който е съветник на руския президент Владимир Путин по Украйна, предупреди на конференция в Харков, че ако Украйна се асоциира с ЕС,  икономиката на страната ще понася само загуби до 2020 г.

"Ако бъде подписан договорът, търговският баланс ще се влоши на 5 милиард долара, тъй като 75% от украинските стоки ще загубят тарифите си за износ", пояснява Глазиев. Той припомня, че ако това се случи, Украйна няма да може и да разчита на преференции към митническия съюз.

Европейското разследване срещу "Газпром"

Еврокомисията съобщи в същото време, че планира да приключи антимонополното разследване срещу "Газпром" към пролетта на 2014 г., съобщи комисарят по енергетика Гюнтер Йотингер, цитиран от Reuters.

"Газпром" упреква Еврокомисията в политизиране на разследването, определяйки го като натиск за промяна на цените. На тези обвинения Йотингер подчертава, че "разследването е обективно и не е политическо." От своя страна еврокомисарят по конкуренция Хоакин Алмуня заяви през октомври, че Брюксел е готов с формални обвинения срещу руския газов гигант за антиконкурентни практики.