САЩ са на крачка от забраната на трансмазнините
Службата по храните и лекарствата официално обяви, че широко разпространените хидрогенирани мазнини са вредни за здравето


Седмични новини за европейски регулации, бизнес и финансиране.

Американската служба по храните и лекарствата (Food and Drug Administration – FDA) за пръв път разпореди, че трансмазнините не са безопасни за здравето и забраната им може да предотврати 20 000 инфаркта и да спаси всяка година поне 7000 души в страната. Решението беше приветствано от здравните експерти и е поредната стъпка в движението, което вече доведе до забрана на трансмазнините в Ню Йорк и на други места в САЩ. Трансмазнините водят до запушване на кръвоносните съдове, но са широко разпространени и се използват, за да направят пържените картофки още по-хрупкави, а сладкишите – по-сочни. От FDA твърдят, че събират данни за ефекта от тях вече 15 години и предварителните им заключения са, че трансмазнините вече не могат да попадат в категорията "общопризнати като безопасни", т.е. да са в списъка от хиляди добавки, които производителите използват, без да искат одобрение. От 2005 г. насам според Grocery Manufacturers Association (сдружение на най-големите в хранителната индустрия) производителите са намалили с над 73% употребата им, но въпреки това остават ключова и трудно заменима съставка в много продукти, простиращи се на различни пазари за милиарди долари.
Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата
* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.
14 коментара
Това е от по-важните новини тази седмица...
Дано и ЕС вземе пример от Сащ и приемат подобна забрана и в Европа, но имайки предвид голямото и силно лоби на хранителната индустри и големите загуби,които ще претърпят съм силно скептичен дали ще стане реалност
Публикувано през m.capital.bg
До коментар [#2] от "Люта чушка":
Хранителната индустрия не печели или губи нищо от такива регулации. Цялата цена на продукта както в пари така и в здраве се плаща от потребителите. Ако повечето потребители търсят качествена храна, без химия, без боклуци и са готова да я платят ще я получат били от големите концерни, било от по-малки производители. Ако обаче повечето хора търсят 'маргарин' по 30ст, 'кремвирши' по 2лв или се търчат с пържени картофки и пържоли няма начин да получат здравословна храна.
По отношение на храните САЩ взеха да се стягат, а наш' ЕС блее гаргите..Да забраняват транс мазнините,аспартама и да намалят глутена поне..Не сме втора ръка хора все пак ("европейци") ...
Всичко, с което се прекалява е вредно, а американците определено прекаляват с храната. Да се движат повечко, в това е тайната, а не да клечат с часове пред телевизорите с огромни купи с пуканки, пък после що били дебели...
[quote#5:"geordgeo"]Да се движат повечко, в това е тайната[/quote]
Да се движиш повечко не е зле, но не мисля, че може да ти помогне особено/докрай в разграждането на лошия холестерол.
Освен това, работата на FDA е да се погрижи за общественото здраве, т.е. за всички, а не само за спортуващите активно...
На американците им дойде акъла най-после.
Дано после ги последват и голяма част от изкуствените оцветители,овкусители и консерванти !!!
http://www.youtube.com/watch?v=vRe9z32NZHY
някои ако се интересува от мазнините и как се е стигнало до масовото използване на трансмазнини в последните 40-50 години. FDA са закъснели само с 80 години
А в България забранени ли са? Нищо не пишете за това?
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.