САЩ са на крачка от забраната на трансмазнините

През 2006 г. регулаторите разпореждат на етикетите да пише съдържанието на трансмазнини

САЩ са на крачка от забраната на трансмазнините

Службата по храните и лекарствата официално обяви, че широко разпространените хидрогенирани мазнини са вредни за здравето

8957 прочитания

През 2006 г. регулаторите разпореждат на етикетите да пише съдържанието на трансмазнини

© Reuters


Американската служба по храните и лекарствата (Food and Drug Administration – FDA) за пръв път разпореди, че трансмазнините не са безопасни за здравето и забраната им може да предотврати 20 000 инфаркта и да спаси всяка година поне 7000 души в страната. Решението беше приветствано от здравните експерти и е поредната стъпка в движението, което вече доведе до забрана на трансмазнините в Ню Йорк и на други места в САЩ. Трансмазнините водят до запушване на кръвоносните съдове, но са широко разпространени и се използват, за да направят пържените картофки още по-хрупкави, а сладкишите – по-сочни. От FDA твърдят, че събират данни за ефекта от тях вече 15 години и предварителните им заключения са, че трансмазнините вече не могат да попадат в категорията "общопризнати като безопасни", т.е. да са в списъка от хиляди добавки, които производителите използват, без да искат одобрение. От 2005 г. насам според Grocery Manufacturers Association (сдружение на най-големите в хранителната индустрия) производителите са намалили с над 73% употребата им, но въпреки това остават ключова и трудно заменима съставка в много продукти, простиращи се на различни пазари за милиарди долари. 

Бавните убийци

"Има много малко съставки в храненето, които наистина имат значение и трансмазнините са едно от тях", казва Джон Лапума, лекар и готвач, пред Wall Street Journal. "Трансмазнините са най-лошите мазнини за сърцето, за кръвоносните съдове и за цялото тяло. Хранителните компании и веригите ресторанти бяха сдържани в реакциите си, като заявиха, че или вече са спрели използването на трансмазнини, или планират скоро да го направят. Някои фирми казаха също, че ще им трябва повече време да променят това, което предлагат. През 2002 г. доклад на Института по медицина съобщи, че няма безопасно ниво на трансмазнини. Повратна точка беше средата на миналото десетилетие, когато FDA разпореди производителите да публикуват съдържанието на трансмазнините. Така компаниите предпочетоха да сменят мазнините, а не да имат "лошата" съставка на етикетите на продуктите си. Производителите на маргарини бяха сред първите, които спряха употребата на трансмазнини. Не не всички напълно се разделиха с тях. Властите в Ню Йорк сити забраниха използването на трансмазнини в ресторантите през 2007 г. Следващата година "Макдоналдс" приключи прехода към продукти без никакви трансмазнини, като започна да използва мазнини от рапица, царевица. Въпреки това през 2012 г. всеки ден американецът поглъща 1 грам такива мазнини, твърди FDA. Това все пак е по-добре от 4.6 грама през 2003 г., но и по-зле от пълната им забрана, каквато вече има в страни като Швейцария и Дания.

Финалното решение предстои

Маргарет Хамбург от FDA все пак казва, че и настоящият прием на трансмазнини представлява риск за общественото здраве. Финалното решение на FDA ще бъде взето след 60 дни, в които компаниите могат да коментират идеята, а прилагането му вероятно ще отнеме около половин година. Въпреки това Маргарет Хамбург и Майлъл Тейлър, най-високопоставеният експерт по храните във FDA, казват, че има много малко съмнение, че целта е премахване на трансмазнините от хранителната промишленост, т.е. забрана на употребата им. "Трансмазнините увеличават живота на храните, но намаляват живота на хората", казва Дийн Орниш, хранителен експерт и преподавател в Калифорнийския университет в Сан Франциско. Много хранителни експерти призоваваха за забрана на трансмазнините през изминалите години. Орниш обаче смята, че решението на FDA e съвсем навреме, защото регулаторът е трябвало да постигне бизнес консенсус. Населението обаче още не е категорично в оценката си - национално проучване от началото на месеца на Pew Research Center показа, че 52% са против забраната, а 44% я одобряват.

Какво са трансмазнини и защо са вредни

Трансмазнините или трансмастните киселини са съставка в много хранителни продукти, която обаче увеличава нивата на липопротеина с ниска плътност (LDL) - т.нар. лош холестерол. Това води до запушване на артерии и сърдечно-съдови проблеми, причина номер едно за смъртността в САЩ. Някои от тях се произвеждат по естествен път в стомаха на тревопасните животни и затова може да ги има в малки количества в млечни продукти и месото. Основният източник са растителни мазнини, обработени, за да станат твърди. В процеса, наречен хидрогениране, към молекулата на тези мазнини се добавя водород. Производители подобряват с изкуствени трансмазнини текстурата и трайността на продуктите. Те са евтини и може да се добавят към почти всяка храна за пълнеж и овкусяване. Химически променената им молекула обаче е нeпозната на човешкия организъм, той не знае как да се справи с нея и затова те нанасят големи вреди.

Къде се намират

В много хранителни продукти – бисквити, мъфини, торти и други сладкиши, както и в замразени продукти. Според FDA ги има и в много полуфабрикати като пуканки за микровълнова печка, замразени пици, маргарин, сметани за кафе...

Какво се правеше преди

Трансмазнините станаха известни донякъде заради здравни рискове – растителните мазнини се смятаха за по-полезни от широко използваните доскоро наситени животински мазнини. През 80-те и 90-те години учените започнаха да свързват трансмазнините със сърдечните проблеми. След големи дебати през 2006 г. FDA започва да изисква от производителите да етикети на храните с описани трансмазнини, а има регулации и на щатско и регионално ниво.

Защо все още ги има в храните

Много са лесни за употреба. Те могат да издържат неколкократно затопляне, без да се разпаднат, а твърдото състояние ги прави лесни за транспортиране. Освен това хидрогенирането е евтино, което обяснява широката им употреба в много нововъзникващи пазари.

Американската служба по храните и лекарствата (Food and Drug Administration – FDA) за пръв път разпореди, че трансмазнините не са безопасни за здравето и забраната им може да предотврати 20 000 инфаркта и да спаси всяка година поне 7000 души в страната. Решението беше приветствано от здравните експерти и е поредната стъпка в движението, което вече доведе до забрана на трансмазнините в Ню Йорк и на други места в САЩ. Трансмазнините водят до запушване на кръвоносните съдове, но са широко разпространени и се използват, за да направят пържените картофки още по-хрупкави, а сладкишите – по-сочни. От FDA твърдят, че събират данни за ефекта от тях вече 15 години и предварителните им заключения са, че трансмазнините вече не могат да попадат в категорията "общопризнати като безопасни", т.е. да са в списъка от хиляди добавки, които производителите използват, без да искат одобрение. От 2005 г. насам според Grocery Manufacturers Association (сдружение на най-големите в хранителната индустрия) производителите са намалили с над 73% употребата им, но въпреки това остават ключова и трудно заменима съставка в много продукти, простиращи се на различни пазари за милиарди долари. 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
  • 1
    johnniewalker avatar :-|
    johnniewalker

    Това е от по-важните новини тази седмица...

  • 2
    .com avatar :-|
    Flat Mars Society

    Дано и ЕС вземе пример от Сащ и приемат подобна забрана и в Европа, но имайки предвид голямото и силно лоби на хранителната индустри и големите загуби,които ще претърпят съм силно скептичен дали ще стане реалност

    Публикувано през m.capital.bg

  • 3
    m17 avatar :-|
    m17

    До коментар [#2] от "Люта чушка":

    Хранителната индустрия не печели или губи нищо от такива регулации. Цялата цена на продукта както в пари така и в здраве се плаща от потребителите. Ако повечето потребители търсят качествена храна, без химия, без боклуци и са готова да я платят ще я получат били от големите концерни, било от по-малки производители. Ако обаче повечето хора търсят 'маргарин' по 30ст, 'кремвирши' по 2лв или се търчат с пържени картофки и пържоли няма начин да получат здравословна храна.

  • 4
    georgebigster avatar :-|
    georgebigster

    По отношение на храните САЩ взеха да се стягат, а наш' ЕС блее гаргите..Да забраняват транс мазнините,аспартама и да намалят глутена поне..Не сме втора ръка хора все пак ("европейци") ...

  • 5
    geordgeo avatar :-?
    geordgeo

    Всичко, с което се прекалява е вредно, а американците определено прекаляват с храната. Да се движат повечко, в това е тайната, а не да клечат с часове пред телевизорите с огромни купи с пуканки, пък после що били дебели...

  • 6
    shristov avatar :-|
    shristov

    [quote#5:"geordgeo"]Да се движат повечко, в това е тайната[/quote]

    Да се движиш повечко не е зле, но не мисля, че може да ти помогне особено/докрай в разграждането на лошия холестерол.

    Освен това, работата на FDA е да се погрижи за общественото здраве, т.е. за всички, а не само за спортуващите активно...

  • 7
    pavla avatar :-|
    ПАВЛА

    На американците им дойде акъла най-после.

  • 8
    ss avatar :-|
    SS

    Дано после ги последват и голяма част от изкуствените оцветители,овкусители и консерванти !!!

  • 9
    daredebil avatar :-|
    DareDebil

    http://www.youtube.com/watch?v=vRe9z32NZHY

    някои ако се интересува от мазнините и как се е стигнало до масовото използване на трансмазнини в последните 40-50 години. FDA са закъснели само с 80 години

  • 10
    tumbaka avatar :-|
    tumbaka

    А в България забранени ли са? Нищо не пишете за това?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход