С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
14 10 ное 2013, 17:21, 8053 прочитания

САЩ са на крачка от забраната на трансмазнините

Службата по храните и лекарствата официално обяви, че широко разпространените хидрогенирани мазнини са вредни за здравето

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Вредните трансмазнини правят пържените картофки по-хрупкави, а сладкишите - по-сочни

[Reuters]
Американската служба по храните и лекарствата (Food and Drug Administration – FDA) за пръв път разпореди, че трансмазнините не са безопасни за здравето и забраната им може да предотврати 20 000 инфаркта и да спаси всяка година поне 7000 души в страната. Решението беше приветствано от здравните експерти и е поредната стъпка в движението, което вече доведе до забрана на трансмазнините в Ню Йорк и на други места в САЩ. Трансмазнините водят до запушване на кръвоносните съдове, но са широко разпространени и се използват, за да направят пържените картофки още по-хрупкави, а сладкишите – по-сочни. От FDA твърдят, че събират данни за ефекта от тях вече 15 години и предварителните им заключения са, че трансмазнините вече не могат да попадат в категорията "общопризнати като безопасни", т.е. да са в списъка от хиляди добавки, които производителите използват, без да искат одобрение. От 2005 г. насам според Grocery Manufacturers Association (сдружение на най-големите в хранителната индустрия) производителите са намалили с над 73% употребата им, но въпреки това остават ключова и трудно заменима съставка в много продукти, простиращи се на различни пазари за милиарди долари. 

Бавните убийци


"Има много малко съставки в храненето, които наистина имат значение и трансмазнините са едно от тях", казва Джон Лапума, лекар и готвач, пред Wall Street Journal. "Трансмазнините са най-лошите мазнини за сърцето, за кръвоносните съдове и за цялото тяло. Хранителните компании и веригите ресторанти бяха сдържани в реакциите си, като заявиха, че или вече са спрели използването на трансмазнини, или планират скоро да го направят. Някои фирми казаха също, че ще им трябва повече време да променят това, което предлагат. През 2002 г. доклад на Института по медицина съобщи, че няма безопасно ниво на трансмазнини. Повратна точка беше средата на миналото десетилетие, когато FDA разпореди производителите да публикуват съдържанието на трансмазнините. Така компаниите предпочетоха да сменят мазнините, а не да имат "лошата" съставка на етикетите на продуктите си. Производителите на маргарини бяха сред първите, които спряха употребата на трансмазнини. Не не всички напълно се разделиха с тях. Властите в Ню Йорк сити забраниха използването на трансмазнини в ресторантите през 2007 г. Следващата година "Макдоналдс" приключи прехода към продукти без никакви трансмазнини, като започна да използва мазнини от рапица, царевица. Въпреки това през 2012 г. всеки ден американецът поглъща 1 грам такива мазнини, твърди FDA. Това все пак е по-добре от 4.6 грама през 2003 г., но и по-зле от пълната им забрана, каквато вече има в страни като Швейцария и Дания.

Финалното решение предстои

Маргарет Хамбург от FDA все пак казва, че и настоящият прием на трансмазнини представлява риск за общественото здраве. Финалното решение на FDA ще бъде взето след 60 дни, в които компаниите могат да коментират идеята, а прилагането му вероятно ще отнеме около половин година. Въпреки това Маргарет Хамбург и Майлъл Тейлър, най-високопоставеният експерт по храните във FDA, казват, че има много малко съмнение, че целта е премахване на трансмазнините от хранителната промишленост, т.е. забрана на употребата им. "Трансмазнините увеличават живота на храните, но намаляват живота на хората", казва Дийн Орниш, хранителен експерт и преподавател в Калифорнийския университет в Сан Франциско. Много хранителни експерти призоваваха за забрана на трансмазнините през изминалите години. Орниш обаче смята, че решението на FDA e съвсем навреме, защото регулаторът е трябвало да постигне бизнес консенсус. Населението обаче още не е категорично в оценката си - национално проучване от началото на месеца на Pew Research Center показа, че 52% са против забраната, а 44% я одобряват.

Какво са трансмазнини и защо са вредни
Трансмазнините или трансмастните киселини са съставка в много хранителни продукти, която обаче увеличава нивата на липопротеина с ниска плътност (LDL) - т.нар. лош холестерол. Това води до запушване на артерии и сърдечно-съдови проблеми, причина номер едно за смъртността в САЩ. Някои от тях се произвеждат по естествен път в стомаха на тревопасните животни и затова може да ги има в малки количества в млечни продукти и месото. Основният източник са растителни мазнини, обработени, за да станат твърди. В процеса, наречен хидрогениране, към молекулата на тези мазнини се добавя водород. Производители подобряват с изкуствени трансмазнини текстурата и трайността на продуктите. Те са евтини и може да се добавят към почти всяка храна за пълнеж и овкусяване. Химически променената им молекула обаче е нeпозната на човешкия организъм, той не знае как да се справи с нея и затова те нанасят големи вреди.

Къде се намират

В много хранителни продукти – бисквити, мъфини, торти и други сладкиши, както и в замразени продукти. Според FDA ги има и в много полуфабрикати като пуканки за микровълнова печка, замразени пици, маргарин, сметани за кафе...

Какво се правеше преди

Трансмазнините станаха известни донякъде заради здравни рискове – растителните мазнини се смятаха за по-полезни от широко използваните доскоро наситени животински мазнини. През 80-те и 90-те години учените започнаха да свързват трансмазнините със сърдечните проблеми. След големи дебати през 2006 г. FDA започва да изисква от производителите да етикети на храните с описани трансмазнини, а има регулации и на щатско и регионално ниво.

Защо все още ги има в храните

Много са лесни за употреба. Те могат да издържат неколкократно затопляне, без да се разпаднат, а твърдото състояние ги прави лесни за транспортиране. Освен това хидрогенирането е евтино, което обяснява широката им употреба в много нововъзникващи пазари.

  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

26 март 2019
Sofia Event Center

capital.bg/smartcities

SMART CITIES AND MOBILITY FORUM


Запазете своето място сега


На 26 март форумът ще събере експерти от бизнеса и общините от Великобритания, Финландия, Германия, Чехия, Холандия, Австрия, които ще говорят за бъдещето на:


  • управлението на умните градове
  • зелената, електрическа, автономна мобилност
  • интелигентните комунални услуги
  • умните, устойчиви сгради и домове

Краен срок за регистрация до 24 март

Прочетете и това

Мей ще опита да прокара сделката си за Brexit през парламента следващата седмица 1 Мей ще опита да прокара сделката си за Brexit през парламента следващата седмица

Очаква се британският премиер да поиска от лидерите на ЕС дълго отлагане на напускането на съюза

19 мар 2019, 505 прочитания

Бързият ръст на цените в София изстреля града 29 места нагоре в класация на EIU 2 Бързият ръст на цените в София изстреля града 29 места нагоре в класация на EIU

Това е ефект от очакваното въвеждане на еврото, смятат в Economist Intelligence Unit.

19 мар 2019, 1281 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Свят" Затваряне
Китай затаи дъх за Третия пленум

Лидерите на страната тайно обсъждат курса за следващите 10 години

Новата вълна морски хотели

Поне пет големи комплекса ще отворят по Черноморието през тази година

Пращам и парите ти ще дойдат след... секунда

Банковата система в ЕС вече разполага с платформата TIPS, която позволява светкавични и евтини преводи в евро 24 часа в денонощието

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Мисис Василева

Дългогодишната преводачка от английски език Иглика Василева за това как се променя работата ѝ през десетилетията

Кубоиди, фараони...

Художничката Моника Попова отбеляза 50-ия си юбилей с три изложби, които проследяват различните й интереси през годините

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 11

Капитал

Брой 11 // 16.03.2019 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: Нов "Апартаментгейт" при ГЕРБ, Борисов "спаси" пенсиите

Емисия

DAILY @7PM // 19.03.2019 Прочетете