Саудитска Арабия на опиума

Афганистан отново би рекорда по отглеждане на опиумен мак. Но какво ще стане след изтеглянето на войските на САЩ и НАТО догодина

Афганистанската икономика е силно пристрастена към мака
Афганистанската икономика е силно пристрастена към мака    ©  reuters
Афганистанската икономика е силно пристрастена към мака
Афганистанската икономика е силно пристрастена към мака    ©  reuters

Талибаните не са единствената грижа на Афганистан. От години там има още един проблем, познат като "другата афганистанска криза", който не намира решение въпреки международните усилия. Това е безспорното лидерство на страната в отглеждането на опиумен мак (от който се получава хероин), донесъл й прозвището "Саудитска Арабия на опиума".

Бедността и войната превърнаха наркопроизводството в основна професия за много афганистанци. В някои провинции, като например Хелманд, полетата с лилави цветчета са докъдето поглед стига. Страната произвежда над 90% от световния опиум, като голяма част от получения хероин отива в ЕС, а два от наркомаршрутите минават през територията на България. Според доклад на ООН, публикуван през седмицата, отглеждането на опиумен мак в Афганистан е достигнало нов рекорд с над 200 000 засадени хектара и 5500 тона потенциална продукция (виж инфографиката). Приходите вероятно ще отидат при вождовете на семейни и племенни кланове, които водят ожесточена борба за власт в навечерието на президентските избори догодина. Особено обезпокоителен е фактът, че някои провинции, в които доскоро нямаше макови насаждения, сега отново са се върнали към старите си начини за препитание.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • 1
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  "Някои трафиканти са подкрепяни от САЩ, защото по принцип наркотиците нямат голямо влияние върху американската външна политика. Вашингтон и НАТО толерираха с пари и оръжие военачалници и нарколидери, които им бяха съюзници във войната."
  Да, за съжаление таджикските племенни вождове-наркодилъри от севера бяха в основата на първия етап, т.н. "победа над талибаните". Руснаците отдавна бият камбаната за нарастващите обеми на хероин от Афганистан и обвиняват САЩ. Практически обаче обемът на "износа" за Русия със 142 млн население е равен на този за Европа с население от 400 милиона. Има и един много по-болезнен въпрос, а именно къде отиват печалбите на афганските мрежи в Европа? Над 2 милиарда евро потъват в инфрастуктурата, една потенциална бомба със закъснител. Този трафик не пропуска Иран, Турция, Пакистан и Китай. Глобален бизнес...

 • 2
  sib avatar :-|
  sib

  Ама Афганистан нали е демокрация?????

 • 3
  anona avatar :-|
  anona

  САЩ така и не се поучиха от Южен Виетнам, Иран, муджахидините и прочие конфликти, че като поддържат лошите, за да се бият с други лоши, накрая винаги си вкарват автогол в дългосрочен план, страната отива по дяволите, американските интереси страдат така или иначе, а американците биват намразвани. Тъжно и глупаво е.

 • 4
  guinness1 avatar :-|
  guinness1

  ...е как къде ще отиде опиума,американците ще си го натоварят и ще си го вземат,както са правили и досега.

 • 5
  beriya avatar :-|
  beriya

  До коментар [#3] от "anona":

  Горното е вярно, НО със забележката, че САЩ оползотворяват и материализират тази омраза, като я използват и си създават държави държанки, заложници на същата тази омраза- пример Израел и Ю. Корея.

 • 6
  vagabond66 avatar :-P
  vagabond66

  -А пък на мен, ми се струва, че след оттеглянето на "демократизаторите" на Афганистан, е напълно възможно, производството на 'опиумен мак", силно да намалее ! -Като се има на в предвид, че след свалянето на "талибаните" от власт, които бяха довели производството на хероин до процент "почти"- нула, то производството му се възстанови напълно и след това започна да бележи , всяка следваща година "рекорд след рекорд", то след спирането на помощта на 'демократичните сили", би следвало да има спад на производството на тези "нужна" на запада продукция !

 • 7
  2.5 avatar :-?
  2.5

  "Някои трафиканти са подкрепяни от САЩ, защото по принцип наркотиците нямат голямо влияние върху американската външна политика."

  Не така стоят нещата, коогато се касае за петрол...

 • 8
  epoc avatar :-P
  epoc

  а, стотина - двеста тона хербицид са му майката, ама никой неще да напръска.....и така 3-4 години подред на всяка реколта, докат осе убедят, че не трябва да се сади.

  Афганистан няма кой знае каква военна сила, че да се противопостави на такава операция, а и като терористи не са кой знае какво.

 • 9
  eip52315793 avatar :-|
  eip52315793

  Няколко факти, срамежливо пропуснати в публикацията.
  По време на "демократизацията" на Виетнам и варварските бомбардировки в Камбоджа - Златният триъгълник става пазарен лидер в производството на опиум.
  По време на "демократизацията" на Афганистан - Златният полумесец е безспорният лидер в производството на опиум.
  Пред нахлуването в Афганистан по американски оценки, страната е произвеждала до 200 тона опиум , къде с благословията на талибаните , къде нелегално.
  Преди две години , пак по американски преценки, производството бе надминало 8 000 тона. Стигна се до свръхпроизводство и сриване на цени.
  Затова беше пусната зараза в определени региони и производството падна наполовина.
  Суровината не се изнася с магарета и в куфари. Тя се транспортира с военни транспортни самолети за преработка в Турция, а вече и в бивши съветски републики, в които САЩ има военни бази.
  Наркобизнесът в световен мащаб се диктува от същите хора , които играят световно правителство и е част и от други стратегии освен правенето на баснословни печалби. Познайте на какво заприличват нашите младежи ползващи хероин.

 • 10
  straw_ avatar :-?
  straw_sec

  Бобови като първа култура в началото на годината, когато влагата от зимата особено в предпланинските части е достатъчно. Лук и чесън през горещата част от годината, когато качественото им развитие в края на лятото съвпадне с условията на сутрешна влажност. Арпаджик може да се получи без поливане, но за качествен лук ще са нужни няколко поливки. Все пак тези растения са се разпространили по света именно от средноазиатският произходен център.

  За съжаление неполивни лимец и спелта пшеници в повечето случаи ще са ниски растения, но не чак недохранени, освен когато не са в подходящият Dasht-i Margo. Ще трябва да ги консултират с гръцките специалисти по тропично и субтропично земеделие.

  Подобно насаждение от мак показва много богата и хармонична на хр. в-ва почва, както и много ниско ниво на агротехническа култура, защото не изисква никакви грижи. Вероятно единственият проблем от аграрна гледна точка е напояването. След като ползват помпи, вероятно подпочвените води са близо и възниква възможността за отглеждане на маслинови дръвчета.

  За да се пренасочи подобно производство е нужен принцип на агро-субсидии, който и до момента съществува, но започналото засушаване в равнините го е обезсмислил. Ето защо талибаните са проблем защото заемаха най-влажните почви. За изграждане на аграрно-ориентирана икономика е нужно да се разширят програмите обхващащи насажденията в предпланинските части (запад и север), а за равнините остава рапица и развитие на локални напоителни системи.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход