САЩ променят правилата в борбата със сърдечните заболявания

Нови инструкции ще повлияят на фармацевтичния пазар и застраховките

Всички доклади акцентират, че здравословното хранене и физическата активност са ключови за избягване на сърдечносъдовите заболявания
Всички доклади акцентират, че здравословното хранене и физическата активност са ключови за избягване на сърдечносъдовите заболявания    ©  Reuters
Всички доклади акцентират, че здравословното хранене и физическата активност са ключови за избягване на сърдечносъдовите заболявания
Всички доклади акцентират, че здравословното хранене и физическата активност са ключови за избягване на сърдечносъдовите заболявания    ©  Reuters
Затлъстяването създава допълнително 190 милиарда годишни медицински разходи в САЩ според икономистите.

Новите насоки за т.нар. сърдечно здраве в САЩ, подготвяни години наред, препоръчват по-строги мерки за пациентите, особено за тези с висок риск от инфаркт или инсулт, и това ще повлияе на няколко вида бизнес като фармацевтиката и застраховането. Новостите включват по-агресивна терапия с лекарства за намаляване на теглото и дори хирургическа намеса за отстраняване на излишни килограми.

Инструкциите са публикувани от две водещи медицински организации - Американският колеж по кардиология и Американската асоциация по сърдечни проблеми - и вероятно ще бъдат последвани от кардиолозите и личните лекари, обяснява агенция Reuters. Насоките поставят акцент върху специфични цели за намаляване на т.нар. лош холестерол. Според експертите от двете организации вече трябва да се има предвид общият риск от развиване на сърдечно заболяване, а не само нивото на лошия холестерол, при определяне на интензивно лечение с медикаменти за намаляване на тези стойности.

Очакваше се новите правила да понижат още повече целите за нивото на лошия холестерол при рискови пациенти. "Тези препоръки са оттегляне от предишните насоки, защото не се фокусират върху специфичните нива на лошия холестерол, въпреки че дефиницията за оптималните му нива остава непременена", обяснява д-р Нийк Стоун, главен автор на доклада за холестерола. Другите три от общо четири доклада са за контролиране на наднорменото тегло и затлъстяването, за сърдечносъдовите рискове при възрастните и за превенцията на сърдечните заболявания чрез здравословен начин на живот. Всички доклади акцентират, че здравословното хранене и физическата активност са ключови за избягване на този тип заболявания, които са убиец номер едно в САЩ.

Прилагането 

Aко насоките се приложат, това може да доведе по-широка употреба на мощни медикаменти, намаляващи холестерола (т.нар. статини) и намаляване на нискодозираните лекарства. Хапчетата за справяне с холестерола, чието действие не е директното намаляване на стойностите му, вероятно ще се употребяват много по-рядко. Според доклада няма достатъчно доказателства, че от тях намаляват инфарктите и смъртните случаи.

Четирите облагодетелствани групи от увеличената интензивна терапия със статини ще са пациенти с установени сърдечни заболявания, хората с ниво на лошия холестерол 190 и повече, пациенти с диабет втори тип между 40 и 75 години и хората между 40 и 75 години с риск, по-голям от 7.5% да развият сърдечно заболяване през следващите 10 години.

Близо 155 милиона американци са с наднормено тегло или затлъстели. Затова справянето с този проблем е в основата на новите насоки. Затлъстяването, което води до диабет, сърдечносъдови заболявания и други сериозни здравни проблеми, създава допълнително 190 милиарда годишни медицински разходи, според икономисти, цитирани от Reuters.

Продажбите

Новите насоки може да увеличат продажбите на две нови лекарства за намаляване на теглото на Arena Pharmaceuticals и на Vivus. Препоръките може да застрашат употребата и дори одобрението на чисто новите експериментални лекарства за борба с лошия холестерол, които се смятаха за революционни и потенциал за високи продажби. Фармацевтичните компании Pfizer, Amgen и партньорството на Regeneron и френската Sanofi SA се надпреварват в производството на нова група медикаменти, наречени PCSK9 инхибитори. Лекарствата, които са в среден стадий на тестове, са постигнали намаляване на лошия холестерол от 60% над това, което се постига само със статини. Новото поколение медикаменти действа, като блокира протеина PCSK9, чиято естествена функция е да поддържа присъствието на лошия холестерол в кръвообращението. "Разчитам новите насоки като негативни за всички лекарства, които не са статини, включително и PCSK9 инхибиторите", казва Джон Лекрой, анализатор в компанията MKM Partners.

Фармацевтичните компании се надяват FDA да одобри инхибиторите заради способността им да намаляват лошия холестерол. Дотогава те провеждат скъпи тестове, за да докажат на регулаторите, че тези медикаменти намаляват риска от инфаркт и инсулт. Редица анализатори казват, че новите препоръки не се очаква да навредят много на продажбите на продукти от Merck, които не са статини. Вместо да намаляват производството на лош холестерол от организма, те предотвратяват абсорбирането му в кръвта. 

Драстична препоръка

Новите препоръки все още използват индекса на телесната маса – съотношението между височина и тегло, за да определят пациентите с риск да развият сърдечно-съдово заболяване. Съгласно здравната реформа на американския президента Барак Обама, по-известна като Оbamacare, се очаква частните застрахователни компании да покриват разходите по консултациите и терапиите срещу затлъстяването. Тези консултации трябва да се фокусират върху пациенти с други заболявания, увеличаващи риска - високо кръвно, висок холестерол, диабет, обиколка на талията над 89 см при жените и над 102 см при мъжете. Най-драстичната препоръка е хирургично намаляване на теглото при възрастни с индекс на телесната маса от поне 40, или 35 и по-висок при хора с два и повече рискови фактора. Друга препоръка е намаляване на риска за сърцето с постигане на устойчиво сваляне на 5-10% от теглото в рамките на първите шест месеца.

Панелът е разгледал 17 различни режима за намаляване на теглото, като в крайна сметка реши да не препоръчва специфични диети. "Стигнахме до извода, че няма идеална диета за отслабване, която да е по-добра от другите", допълва Раян. Препоръките на намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания включват 40 минути интензивни кардиоупражнения 3-4 пъти седмично. Следва хранителен режим с консумация на наситени и трансмазнини, по-ниска от актуалната средна за американците (забраната на трансмазнини бе предложена преди броени дни от Американската служба по храните и лекарствата FDA). Менюто трябва да е с повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни риба и ядки и по малко червено месо, сладки и напитки със захар. | Капитал Daily

Убиец номер едноАмериканският колеж по кардиология и Американската асоциация по сърдечни проблеми обявиха във вторник нови клинични насоки, чиято цел е да намалят сърдечните болести, убиец номер едно на американци. Федералният център за контрол и превенция на заболяванията публикува статистиката:

- Всяка година в САЩ от сърдечни проблеми умират 600 000 души, или един от всеки четири смъртни случая.

- За една година около 715 000 американци получават сърдечен удар, като за 525 000 от тях това е първи инфаркт.

- Коронарната болест на сърцето, причинена от запушени артерии, е най-честото сърдечно заболяване, убивайки 385 000 души годишно.

- Коронарната болест на сърцето струва на САЩ 108.9 милиарда долара годишно под формата на здравни грижи, лекарства и намалена продуктивност.

- Здравните фактори, които увеличават риска от сърдечни заболявания, са високото кръвно налягане, диабетът, високият холестерол, наднорменото тегло, пушенето, прекалената употреба на алкохол, липсата на физическа активност.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  geoimg avatar :-(
  Geoimg

  Засилване на ГМО в храните и шисти във водите!?

 • 2
  todorov_g avatar :-|
  todorov_g

  До коментар [#1] от "Geoimg*":
  Засилване на ГМО в храните и шисти във водите!?

  Просто ще има засилен износ на тези неща извън САЩ, а те ще предприемат политика по оздравяване на ДНК то.

 • 3
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Г-н Тодоров, доста повърхностно. "Шистите" са си на територията на САЩ (фракинга), ГМО в много случаи са и положителни (например храните устойчиви на суша, многогодишните посеви от зърнени храни - те дават по-малки добиви, но намаляват ерозията от ежегодното разораване и т.н.). . Без ГМО ще имаме постоянно тълпи от гладни африканци които ще ззаливат развитите страни, та дори и България. Просто трябва да се подхожда критчно (на български правилният превод би бил конструктивно) към резултатите от научните изследвания. Колкото до "дебелите" американци, обърнете внимание че масата от тях са бедните и слабо образованите, честоо безработни, за които храната е едно от малкото достъпни удоволствия. Е, очаква се храните да поскъпнат и това се използва като елемент на политиката на превантивната дейност, особено при трудностите с провеждането и финансирането на здравната политика на кабинета на Обама.

 • 4
  anona avatar :-|
  anona

  До коментар [#3] от "daskal1":

  Винаги е удоволствие да се прочете добре изразено и аргументирано мнение.

 • 5
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Благодаря, Анона. Просто наистина понякога се оставяме да бъдем манипулирани от медиите гонещи сензации. Не че журналистите у нас имат време за задълбочени изследвания, но все пак...

 • 6
  calc avatar :-|
  calc

  [quote#3:"daskal1"]"дебелите" американци, обърнете внимание че масата от тях са бедните и слабо образованите, честоо безработни[/quote]

  Даскале, в статията пише за 155 млн. дебелуши, а янките са около 315 млн.. Беднюхите там са около 15-16%. Та нещо не си те връзват нещата.
  И за африканците си в голяма заблуда

 • 7
  livevil avatar :-|
  livevil

  Ако спрат да се тъпчат с макдоналдс, кфс, бургери, понички, тортички и пастички, да започнат да се движат малко повече, а не само от вкъщи до колата и обратно (това се отнася и за българите), и всички ще са по-здрави и щастливи.
  Приемането на хапчета и намесата на хирурзите трябва да е в мноооооооого крайни случаи...

 • 8
  kotaran avatar :-P
  ниКой

  Голяма работа са американските управляващи!:) Най напред подложиха собствения си народ на ГМО опитите, а сега ще си внесат ново население, със така наречената програма "Зелена карта". А после ще обезлюдяват де що намерят балъци, като нашите "политици".:)

 • 9
  kamendc avatar :-|
  Камен

  За съжаление, човек рано или късно умира, и обикновено колкото по-късно, толкова повече струва това.
  Ако тази програма за намаляване на смъртността от сърдечно-съдови болести успее, то Обамакеър и Медикеър ще трябва да поемат разходите за здравни грижи за дебелите, пардон - "свободните и смелите" - не до 79 години, колкото живеят сега, а да речем до 85 години. Така че не виждам как ще си спестят тези 109 милиарда долара.
  Ако целта е да се спестят пари - то нека оставят който яде Макдоналдс и не спортува да се гътне от инфаркт на 50 години. Виж, ако целта е някои фирми да правят милиарди, не - трилиони! - от продажба на медикаменти, дето уж намалявали холестерола - това е друго нещо.

 • 10
  todorov_g avatar :-|
  todorov_g

  До коментар [#3] от "daskal1":

  "Шистите" са си на територията на САЩ (фракинга).

  Дааааа в Европа няма никакви шисти и няма шистов газ. Също няма и апетити за проучвания.

  ГМО в много случаи са и положителни (например храните устойчиви на суша, многогодишните посеви от зърнени храни - те дават по-малки добиви, но намаляват ерозията от ежегодното разораване и т.н.). . Без ГМО ще имаме постоянно тълпи от гладни африканци които ще ззаливат развитите страни, та дори и България.

  Значи добре, че е ГМО-то иначе няма да има световно щастие.
  Опити с кръстосване на различни култури и подобряване на качествата им се прави от столетия. ГМО обаче е тотално друго нещо. Това да си правиш експерименти с природата и да си мислиш, че ще ти се размине е меко казано глупаво. Хубаво е да се провери за челния пример на Монсанто и тогава да се правят изявления.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход