Шоуто на Роб Форд
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Шоуто на Роб Форд

Роб Форд стана изведнъж най-популярният кмет в света

Шоуто на Роб Форд

Докато светът се забавлява с изцепките на кмета на Торонто, политическата драма засяга сериозни въпроси

Ваня Ефтимова
6907 прочитания

Роб Форд стана изведнъж най-популярният кмет в света

© Reuters


Роб Форд не е първият политик, хванат да пуши крек*. През 1990 г. кметът на американската столица Вашингтон Мериън Бери се оказа записан от скритата камера на ФБР как пуши силния наркотик и въпреки това шокиращо беше преизбран след това. Цветистият език на кмета на Торонто Форд (виж изцепките му в таймлайна), също бледнее пред сексуалните набези на вече бившия кмет на Сан Диего Боб Филнър. Роб Форд не е и корумпиран, поне засега, което го прави по-добър от последните двама кметове на Монреал, които бяха изведени с белезници.

Въпреки това Роб Форд стана изведнъж най-популярният кмет в света. Риалити шоуто в най-големия канадски и четвърти по големина град в Северна Америка продължава вече дни наред, след като заловеният да се дрогира, пиянства и буйства кмет на Торонто отказа дори за миг да напусне публичната сфера, а общинарите се чудеха как да го отстранят. Отнемането на правомощията на Форд, гласувани от общинския съвет тази седмица, породиха обвинения от гражданите в лицемерна пуританщина и смесване на личните грешки с управленските задължения. Сериозният въпрос, разбира се, е как бе избрана подобна политическа екзотика за кмет и защо значителна част от населението още го подкрепя.   

Като слон в стъкларски магазин

До трагикомедията се стигна, след като през май изтече новината за съществуващ видеоклип, в който кметът пуши крек. После дойдоха и детайли, че полицейско разследване срещу местен наркодилър е засякло разговорите му с Форд. След шест месеца отричане в началото на ноември кметът най-после си призна, че някои от запоите му са били придружени с кокаин. Разкритията накараха общинския съвет на Торонто официално да помоли градоначалника да напусне поста, защото всъщност няма правомощия да го отстрани от длъжност.

Форд явно игнорира предупредителния изстрел и реши да не подаде оставка или поне да вземе отпуск по болест. Така тази седмица част от общинските съветници видяха повод за гласуване на спешни мерки за отнемане на кметските правомощия. Орязването на функциите оставят Форд с 8 души екип и бюджет за управление от едва 712 хил. канадски долара.

Заседанията на общинския съвет би трябвало да са скучни продължителни дебати, посещавани от шепа бдителни граждани и отразявани от отегчени репортери. В Торонто отскоро обаче те са най-голямото шоу в града, играно пред препълнени трибуни и огромен брой международни медии, а всяка вечер обсъждано в подробности от комици от ранга на Джон Стюърт и Дейвид Летерман. Когато пристигнете в сградата на общинската администрация, всички - от полицая на входа, през дамата на рецепцията до служителите по коридора, знаят къде искате да отидете и дават насоки с равни дози ирония и неудобство. Граждани и журналисти пък обсъждат в асансьора дали пак ще има словесни фойерверки.

Докато общинският съвет обсъждаше дали да ограничи до минимум правомощията на кмета, самият Роб Форд поне в началото се опитваше да запази спокойствие и дисциплина. "Идва ли всеки ден на работа? Тогава какви са основанията да го наказвате? Офисът му поема двайсет и две хиляди телефонни обаждания и сто трийсет и осем хиляди имейла на година! Кой ще я върши тази работа сега", пое отчаяната защита по време на обсъжданията братът на Роб Форд – Дъг, който също е общински съветник. Двамата братя, синове на милионера и собственик на компания за печат върху найлонови торбички Дъг Форд-старши, са неразделни и дори доскоро водеха заедно радиошоу. Докато Дъг атакуваше например един от противниците на брат си с "и ти имаш проблеми", Роб Форд започна да прави жестове сякаш някой обръща бутилка и после шофира. Публиката по претъпканите трибуни избухна в смях и дюдюкания, а минути по-късно клипчето с пантомимата естествено обиколи социалните мрежи.

Поучен от предишното катастрофално за него заседание, в този ден кметът всъщност имаше зад гърба си цял кризисен PR екип. Щабът дори реши да инсценира пропагандна акция, в която, докато противниците му го нападат, кметът спокойно да крачи между трибуните отзад и да се здрависва с гражданите. Толкова дисциплина обаче дойде в повече на Форд, който бързо обърка добре обмисления план, като влезе в словесен двубой с профсъюзен шеф. Журналисти и охрана се сборичкаха кой да бъде по-близо до скандала, в публиката противници и фенове започнаха да си крещят и заседанието заприлича на сблъсък между футболни агитки. Минути след това дойде следващият знаменателен момент от деня, когато в устрема си да отговори на друг противник, Роб Форд буквално отнесе съветничката Пам Макконъл. Миниатюрната възрастна дама остана с подпухнала устна от неочаквания сблъсък.

Кметът на народа

Трагикомедията в Торонто дойде на фона на растящата популярност на града като световен икономически и културен център. Метрополията с 2.7 млн. души се намира в центъра на богатата провинция Онтарио и е седалището на канадския финансов бизнес. Просперитетът и толерантността на Торонто са такъв магнит, че в последното десетилетие трийсет процента от целия имигрански поток в Канада се насочва към него. Междувременно филмовият фестивал, провеждан всяка есен тук, събира повече холивудски звезди от Кан. Като знак за престижа на града дойде и новината през лятото, че известният журналист Кристия Фрийленд се отказа от поста си на управляващ директор на агенция Reuters-Thomson, за да бъде кандидат за канадската Камара на представителите от Торонто (изборите са в края на месеца). Дори най-влиятелният урбанист на нашето време Ричард Флорида напусна Вашингтон и се пресели преди няколко години тук.

Разцветът обаче доведе със себе си и ръст на цените, натиск върху инфрастуктурата и транспорта, астрономически наеми и ипотеки на жилищата в центъра, недоволство от преразпределението на ресурсите в предградията и високи общински разходи. През 2010 г. Роб Форд улови гнева на значителни части от избирателите и обеща да намали данъците, да ограничи администрацията, да разруши влиянието на синдикатите и да въведе прагматичен бизнес стил в кметството. Още като общински съветник той бе известен с вулгарния си език и алкохолни изцепки, но, както обобщи пред "Капитал" доскорошният му близък съратник и колега Джорджио Мамолити, "заради дупката в портфейла си много граждани бяха готови да прегърнат повече от несъвършен кандидат". Избирателите избраха Форд точно защото бе слонът, обещаващ да разбие общинския стъкларски магазин.   

В първата година на мандата, наричащият сам себе си "кметът на народа" наистина отбеляза успехи. Първо премахна непопулярната такса от 60 канадски долара за регистрация на автомобил, после успя да накара провинциалното правителство да обяви местната компания за градски транспорт за жизненоважна функции и така да гарантира, че профсъюзите й повече няма да могат да блокират със стачки Торонто. Прехвърлянето на събирането на боклука на частна фирма пък бе мярка срещу повтаряне на сценария от 2009 г., когато заради синдикален диспут цели шест седмици гражданите трябваше да мъкнат собственоръчно боклука си до събирателните пунктове.

При изпълнението на голямото обещание да намали значително общинския бюджет, Форд обаче забуксува, защото поръчаният външен одит от KPMG показа, че прокламираните злоупотреби в администрацията всъщност са нищожни. Според анализа на компанията значителни съкращения могат да дойдат единствено от затварянето на библиотеки, театри и зоологическата градина или съкращаване на полицаи и пожарникари. Все мерки, които биха изкарали канадците на улични протести. Скандалът дойде точно по времето, в което Форд трябваше да реши какво да прави в тази политическа задънена улица.

И какво от това?

Десният популизъм на Форд и досега си остава популярен, особено сред представителите на малкия и средния бизнес, ценящи факта, че той не оставя неотговорени имейлите и обажданията им. "Не ме интересуват прегрешенията му, не ме интересува употребата му на наркотици, интересува ме, че ми спестява пари", казва пред "Капитал" Мохамед Хакимзада, имигрирал в Торонто преди 27 години и сега собственик на компания за таксита и лимузини. Той се разхождаше по време на заседанието с фланелка с голям надпис "Благодарим ти, Роб Форд", защото по думите му кметът е свалил годишната лицензионната такса за бизнеса му близо три пъти.         

Освен това защитниците му могат с удоволствие да ползват факта, че в либерален град като Торонто кметът е обект на политически атаки заради употреба на наркотици. "Наистина ме ядосва, че, макар той да направи грешки и лъга, на фона на всичката останала корупция това е нищо, казва пред "Капитал" Йоланда Смит и допълва, че "Форд не е наркоман, не е направил нищо незаконно, а си изпълнява задълженията". Има и достатъчно хора, твърдящи, че реакцията на общинския съвет е провокирана не от политическа необходимост, а от излагането по световните медии. За някои от участниците в дебата отнемането на правомощията на избран кмет дори е на ръба на законността. "Поведението му е неприемливо и не може да бъде извинено. Личният аспект обаче трябва да бъде разделен от служебния. С това гласуване ние създаваме прецедент, че правомощията на всеки управник могат да бъдат отнети само защото група съветници не харесват как той се държи", гневи се Джорджио Мамолити.

Две трети от гражданите на Торонто, според изследванията на общественото мнение на Ipsos Reid, обаче вече нямат нерви за детайлите и просто искат трагикомедията да приключи. "Това, което Роб Форд прави в личния си живот, междувременно влияе силно върху служебните му задължения. Няма съмнение, че не може да ги изпълнява и не разбирам как хората още го защитават", коментира Стив Джонсън, който е излязъл от работа, за да наблюдава заседанието на живо. Каквито и възражения да имаха към мярката, мнозинството общински съветници също в крайна сметка гласуваха "за" мерките, превръщащи Форд в номинален кмет. Той естествено не пропусна да произнесе още една патетична реч, сравнявайки себе си с нападнатия през 1990 г. Кувейт и обеща да накаже общинския съвет, както САЩ наказаха Саддам Хюсеин.

Освен че възнамерява да си търси правата в съда, кметът още може да присъства, гласува и саботира заседания. Така Торонто става неволен участник в експеримента дали един скандален градоначалник може да разруши имиджа му на проспериращ модерен метрополис. Както написа сп. Bloomberg Businessweek, сред местния бизнес в момента цари консенсус, че изцепките на Форд ще имат същия нищожен ефект, какъвто лудите партита на Силвио Берлускони върху продажбите на Fiat. Но колкото повече се занимава с това, толкова по-вероятно е общинската администрация да затлачи решаването на наболели проблеми.

И, разбира се, големият въпрос е дали Форд наистина ще опита да бъде преизбран във вота догодина. Тогава ще стане ясно колко популизъм могат да понесат канадците, преди да им дойде до гуша.

*Kрек - разновидност на кокаина на кристали или бучки, които може да се пушат

Роб Форд не е първият политик, хванат да пуши крек*. През 1990 г. кметът на американската столица Вашингтон Мериън Бери се оказа записан от скритата камера на ФБР как пуши силния наркотик и въпреки това шокиращо беше преизбран след това. Цветистият език на кмета на Торонто Форд (виж изцепките му в таймлайна), също бледнее пред сексуалните набези на вече бившия кмет на Сан Диего Боб Филнър. Роб Форд не е и корумпиран, поне засега, което го прави по-добър от последните двама кметове на Монреал, които бяха изведени с белезници.

Въпреки това Роб Форд стана изведнъж най-популярният кмет в света. Риалити шоуто в най-големия канадски и четвърти по големина град в Северна Америка продължава вече дни наред, след като заловеният да се дрогира, пиянства и буйства кмет на Торонто отказа дори за миг да напусне публичната сфера, а общинарите се чудеха как да го отстранят. Отнемането на правомощията на Форд, гласувани от общинския съвет тази седмица, породиха обвинения от гражданите в лицемерна пуританщина и смесване на личните грешки с управленските задължения. Сериозният въпрос, разбира се, е как бе избрана подобна политическа екзотика за кмет и защо значителна част от населението още го подкрепя.   


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.