В Берлин ще управлява широка коалиция
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

В Берлин ще управлява широка коалиция

Уморени, но доволни, партийните лидери подписаха договора от 185 страници

В Берлин ще управлява широка коалиция

Консерваторите на Ангела Меркел се договориха със социалдемократите за съвместно управление

Радина Колева
3843 прочитания

Уморени, но доволни, партийните лидери подписаха договора от 185 страници

© Reuters


След 17 часа интензивни финални преговори през нощта на 27 ноември основните германски партии се договориха за широка коалиция. Последният рунд разговори започна във вторник вечерта в дом "Вили Бранд" - партийната централа на социалдемократите в Берлин, и около 5 часа сутринта в сряда генералните секретари на трите партии - Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел, партньорската му партия от Бавария Християнсоциален съюз (ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП), обявиха пред журналистите, че сделка има.

По пътя на практичността

Още след парламентарните избори на 22 септември и особено след като стана ясно, че досегашният партньор на Меркел, Свободната демократическа партия, е вън от Бундестага, се коментираше, че преговорите за формиране на нова коалиция ще са дълги. Въпреки това нямаше изненади. Германските политици проявиха своята практичност при договарянето на бъдещото правителство и благодарение на редица компромиси и от двете страни в крайна сметка се стигна до коалиционна сделка. Освен това и трите партии твърдят, че са доволни и че са успели да спазят предизборните си обещания. Големият пробив за социалдемократите е въвеждането на минимално почасово възнаграждение от 8.50 евро на час. Консерваторите на Меркел пък не допуснаха данъчни увеличения за най-богатите. Още по-консервативната баварска партия ХСС ще получат 3 министерски поста в новия кабинет, което на фона на 5-те за ХДС е сравнително голям дял. Именно имената на министрите ще останат още известно време неясни. Причината за това е, че социалдемократите ще предложат коалиционното споразумението от 185 страници на гласуване сред партийните си членове. На 14 декември се очаква резултатът от този федерален вот, но по всяка вероятност очакванията ще бъдат оправдани, както и досега, и коалиционният договор ще бъде подкрепен. Малко след това, в средата на декември, Меркел ще положи клетва като канцлер в третия си мандат.

Стари познайници

Християндемократите ще управляват в коалиция със социалдемократите за трети път. Първият е бил през 60-те години на миналия век, а вторият - при първия мандат на Меркел от 2005 до 2009 г. Ползите от такова партньорство са, че двете партии и техните членове вече се познават добре и са работили заедно до съвсем скоро. Освен това с огромното си мнозинство в Бундестага ще могат лесно да прокарват закони. По принцип двете най-големи германски партии не се различават кой знае колко и се наричат народни партии (Volksparteien), защото твърдят, че защитават интересите на цялата нация, а не на отделни социални групи. Рисковете в такава широка коалиция са предимно за социалдемократите, които след управлението си с консерваторите се обезличиха толкова, че на изборите през 2009 г. регистрираха най-лошия резултат в историята си.  Както и в предизборната кампания, след сключването на сделката теми като европейска и световна политика останаха на заден план и извън вниманието на германските медии. Но, както предвиждаха експерти и анализатори, тази политика няма да се промени с новите партньори на Меркел. Правителството ще направи максималното, за да гарантира, че германският данъкоплатец няма да носи бремето при спасяването на закъсали банки и че няма да има единни еврооблигации за всички страни в еврозоната.

Опозиция в действие

При четири партии в германския Бундестаг, опозицията е представена от Левицата (бившите комунисти от ГДР) и Зелените, които макар и поканени от Меркел да преговарят, решиха, че нямат достатъчно общо с консерваторите, за да обсъждат въобще евентуално съвместно управление. Още в сряда, в деня на подписването на коалиционния договор, Зелените отправиха първите си критики към разходите, а именно към допълнителните 23 милиарда евро за редица проекти, в образованието, инфраструктурата и изследванията. Според тях сумата е резултат от различни "измамни маневри" и много от разходите за редица коалиционни сделки просто са отложени за следващия законодателен период. Според Федералното сдружение на германската индустрия договорът не е сполучлив.  "Коалиционното споразумение е един пропилян шанс за бъдещето на германската икономика", казва председателят на сдружението Улрих Грило пред Spiegel. "То е сигнал за застой, а не за пробив и дори застрашава привлекателността на Германия като индустриална страна", допълва той.

Основните договорки:

Финанси

Допълнителните разходи на новото правителство за различни проекти ще са с 23 милиарда евро повече до 2017 г. От тях за образование отиват 5 милиарда, за изследвания и развитие - 3 милиарда, а за транспортна инфраструктура – 5 милиарда. Няма да има данъчни увеличения.

Минимална работна заплата

Голямата победа на социалдемократите: от 2015 г. ще бъде въведено минимално почасово възнаграждение от 8.50 евро. Все пак работодатели и синдикати биха могли да се договорят и за по-ниска сума, но най-късно през 2017 г. минималната работна заплата 8.50 евро на час трябва да влезе в сила навсякъде.

Временна заетост

По-строги регулации на временната заетост. Компаниите ще могат да ползват "временни служители" за не повече от 18 месеца и 9 месеца след назначаването им те ще трябва да получават същите заплати като постоянния персонал на същата позиция. Публичните компании трябва да въведат квота от 30% за жени в борда на директорите от 2016 г.

Пенсионна система

При пенсиите и двете преговарящи страни успяха да стигнат до компромис. Германците ще могат да се пенсионират на 63 години след 45 години трудов стаж – 4 години по-рано от официалната пенсионна възраст 67 години. Ще има пенсионни увеличения за майките, родили децата си преди 1992 г., както и за инвалидите.

Двойно гражданство

В момента всяко дете на имигранти в Германия има право да притежава две националности до 23-ата си година. Тогава той или тя трябва да избере между германски паспорт или гражданство на страната, от която са родителите му. Който пропусне срока, автоматично получава само германско гражданство. Други имигранти в Германия могат да бъдат натурализирани след 8 години пребиваване в страната, но трябва да се откажат от другото си гражданство. Изключенията са за граждани на ЕС, мароканци, сирийци, иранци алжирци, те няма нужда да се разделят с гражданството си. Според коалиционния договор отпада задължението да избират и децата на родените в Германия деца на имигранти могат да запазят двата си паспорта

Транспорт

Винетните такси за камиони ще бъдат разширени не само по магистралите, но и на всички федерални пътища. Тази мярка трябва да осигури допълнителни 2.3 милиарда евро годишно. Ще бъде въведена и винетка за чуждестранни автомобили, но в случая са необходими доуточнения, за да няма нарушения на европейското право.

Енергия

Енергия, генерирана от възобновяеми източници, ще се увеличи до 40-45% от цялото количество до 2025 и до 55-60% до 2035 г. Сега делът е 25%. Промените ще бъдат узаконени. Ще има някои намаления на субсидиите за зелена енергия, които на практика се плащат от потребителите, за да може преходът към зелена енергия да е по-достъпен. Ще бъдат преразгледани облекченията за компании, които не плащат добавката за зелена енергия. Ще се запази мораториумът над фракинга за шистов газ.

Външна политика

Партиите признаха, че ЕС може и да не успее да приеме Турция като "привилегирован партньор" и че Анкара трябва да продължи да се развива. Споразумението за свободна търговия със САЩ остава "ключов проект" и трябва да бъде финализирано. Коалиционните партньори обаче заявиха, че ще гарантират защитата на данните и на потребителите, както и поддържане на социалните, екологичните и хранителните стандарти. Властите в Берлин настояват Китай да играе конструктивна роля в унисон с неговата икономическа и политическа важност, като помага за разрешаването на международни конфликти в ООН.

Европа

Работа в посока създаване на банков съюз. Използване на Европейския фонд за стабилност за директна рекапитализация на банките само в краен случай и при условие че ЕЦБ упражнява контрол над процеса. Финансиране с такава цел се ограничава до 60 млрд. евро и трябва да се одобри от Бундестага. Данъкоплатците трябва да бъдат защитени от разходи за спасяване на банки. Настояване за данък над финансовите транзакции. Отхвърляне на каквато и да е форма на единни еврооблигации.

Русия

Отворен диалог и по-широко сътрудничество. По-интензивни контакти с представители на новата средна класа и гражданско общество. Коалиционните партньори призовават Русия да се придържа към задълженията си да спазва демократичните стандарти, с което е и международно обвързана. Либерализация на визовите ограничения за бизнесмени, учени, студенти и общественици.

След 17 часа интензивни финални преговори през нощта на 27 ноември основните германски партии се договориха за широка коалиция. Последният рунд разговори започна във вторник вечерта в дом "Вили Бранд" - партийната централа на социалдемократите в Берлин, и около 5 часа сутринта в сряда генералните секретари на трите партии - Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел, партньорската му партия от Бавария Християнсоциален съюз (ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП), обявиха пред журналистите, че сделка има.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  pavla avatar :-P
  ПАВЛА

  Честито, както се казва.

 • 2
  matera avatar :-|
  matera

  следим с интерес ,защото Германия е водеща и определяща политиката и бъдещето на ЕС.

 • 3
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Значи в Германия може да управлява коалиция у нас не може..... !?!?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.