Сексизмът все още е пречка за жените в бизнеса

Европарламентът гласува 40% квота за жени в управителните органи на дружествата

Бизнес в мъжки род
Бизнес в мъжки род    ©  Reuters
Бизнес в мъжки род
Бизнес в мъжки род    ©  Reuters
17.6%

от неизпълнителните членове на управителни съвети на най-големите компании в ЕС са жени през 2013 г.

От стереотипите и предразсъдъците до трудностите, причинени от финансовата криза, жените в бизнеса се сблъскват с много пречки. Това се казва в британско проучване, цитирано от European Voice. Стъпки към решаване на проблема предприе Европейският парламент, който в края на миналия месец гласува до 2020 г. най-малко 40% от неизпълнителния управителен съвет на фирмите, регистрирани на фондовите борси в ЕС, да бъде съставен от жени. Публичните дружества ще трябва да постигнат тази цел още през 2018 г. Евродепутатите предлагат компаниите, които не са успели да въведат открити и полово балансирани процедури за назначаване (но не и ако не са успели да запълнят квотата), да бъдат подведени под отговорност. Предстои разглеждане на директивата от Съвета на министрите, за да влезе в сила.

Статистиката сочи, че през 2013 г. само 17.6% от неизпълнителните членове на управителни съвети на най-големите компании в ЕС са жени. Но сега според ЕП е направена крачка към равенство между половете, ефективна борба с дискриминацията и еднакви възможности за всички на пазара на труда. Изрично се подчертава, че когато кандидатите за даден пост са с еднакво добра квалификация, трябва да бъде даван приоритет на този от по-слабо представения пол. Но ЕП допълва, че квалификацията и заслугите трябва да останат сред основните критерии за наемане.

Тези правила няма да важат за малки и средни предприятия, в които служителите са под 250 души. На останалите евродепутатите предлагат да бъдат налагани санкции като глоби и изключване от участие в обществени поръчки.

През септември миналата година министри от България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Малта, Холандия и Великобритания изпратиха писмени позиции до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, че са против въвеждането в този вид на законодателството по въпроса, пише European Voice. Въпреки това месец по-късно еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг представи предложението.

Половото равенство като цел

От своя страна Брюксел излезе със становище, че подобряването на правата на жените се нуждае не само от правителствени действия, а жените с позиции на политическо влияние трябва да имат основна роля в установяването на полово равенство и в промяната на обществените нагласи като цяло. Световната банка вече предупреди, че насилието срещу жените освен психологическа има и висока икономическа цена. Проучване на ООН сочи, че загубите в продуктивността в резултат на домашно насилие варират между 1.2% от БВП в страни като Бразилия и Танзания и 2% в Чили. Според друго изследване всички разходи, свързани с домашното насилие във Великобритания, включително намаленото благосъстояние на жертвите, са 10% от БВП.

Доклад на организацията Girlguiding, цитиран от BBC, посочва, че сексизмът е всекидневие за момичетата и младите жени в Обединеното кралство. "Сексуалният тормоз е обичаен, външният вид на момичетата е обект на интензивна критика, а техните способности са подценявани", пише в доклада. Според него неравенството, с което се сблъсква женският пол, вероятно ще има отражение върху бъдещите кариерни възможности и ще редуцира свободното право на избор. "Момичетата трябва да живеят в равноправно общество, за да постигнат своя потенциал да бъдат лидери във всички аспекти на живота", казва директорът на Girlguiding Джули Бентли.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


15 коментара
 • 1
  daskal1 avatar :-P
  daskal1

  Е, съвсем по съветски тръгнаха политкоректните бюрократи. " най-малко 40% от неизпълнителния управителен съвет на фирмите, регистрирани на фондовите борси в ЕС, да бъде съставен от жени." Утре ще задължат европейските баскетболни отбори да имат 20% с ръст под 1.70 м, 10% инвалиди и т.н.

 • 2
  daks avatar :-|
  ДАКС

  Нещо като с кривите краставици е цялата тази работа.

 • 3
  vloti avatar :-|
  vloti

  Скоро ще приемат квота колко от ражданията да ги извършват мъже. 50% от кърменето на децата също трябва да е мъжка работа.

 • 4
  pavla avatar :-|
  ПАВЛА

  [quote#0:"статията"] Европарламентът гласува 40% квота за жени в управителните органи на дружествата[/quote]
  Пълна глупост, казвам го като жена. Когато си кадърен, винаги ще си намериш място, без значение от пола.

 • 5
  schiller avatar :-|
  СДС

  Оф,
  досега съм нямал шеф над главата си, само шефки. Около 5-6 на брой.
  Първата я игнорирах като жена, обективен подход, експертен, направи ми жовтът ад, махна се обаче.
  Втората я бройнах леко, но с уважение,без да финиларизирам "сделката", оная взе да се репчи, приложих и психотрикове, решихма да си докажем кой е все пак по-велик, махна се.
  Третата я взех от самото начало да я ухажвам , но възпитано, всичко точно, няма критики, само похвали. 4 и 5-тата същото. Рецептата работи без отказ.

 • 6
  galio avatar :-P
  galio

  До коментар [#5] от "СДС":

  Евалата.

  Малко народ успява да си разгони шефките :D

 • 7
  Avatar :-|
  K`o? Ne!

  "Европарламентът гласува 40% квота за жени в управителните органи на дружествата"

  Иначе броя на жените сред миньорите и фирмите за градска чистота са си ОК!

  Както казва и СДС, искат равенство, но в същото време искат и специално отношение.

  Браво на коментар 4!

 • 8
  nikolavj avatar :-|
  Никола Йорданов

  По принцип подкрепям целта да има по-висок процент жени. В сложното управление на съвременна публична компания е добре (доказано е и статистически) да има различни точки и буквално да има повече жени.
  Квотите обаче и задължителността със санкциите според мен не са най-доброто.
  По-добре е непрекъснато да се образоват бордовете с данни от статистиката, че е в техен интерес да има повече жени. В същото време жените биха могли да получат специализиран тренинг за невербално поведение (как да излъчват власт) и настойчивост (да си искат по-явно наградите и повишенията).
  Аз лично имам и положителен, и отрицателен опит с жени/ мъже ръководители.
  Има и друг аспект на управлението - колко власт и отговорност е съсредоточена в една фигура или пък е разпределена между няколко лица.
  2000-2001 година бях свидетел в кантон Ливно как избраха жени в местни парламент по директива на ОССЕ. Жените 2 години мълчаха и гласуваха каквото има кажат мъжете. Само с квоти не става.

 • 9
  kamendc avatar :-|
  Камен

  Феминистката пропаганда става по-настойчива и от комунистическата едно време.
  Как успяха да свържат по-малкия брой жени на ръководни длъжности с домашното насилие, не знам. Все са потискани, все са онеправдани, все са жертви.
  Всички закони са написани така, че да дават пълно равноправие - но целта на феминистките не е просто равноправие, а привилегии.

 • Dreadlord

  Аз предлагам квота от 400%: събират се 4 квачета на консилиум, заместващ всяка една директорска позиция, и решават каква заповед ще издадат. Ама защо слагат квота за директорски позиции, а не за сектори като боклукчийКА, изстъргваЩА сгазени животни от пътното платно, миньорКА, сапьорКА, обезопасяваЩА радиоактивни отпадъци, операторКА на екарисаж???


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход