Обратно на оранжевия площад
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Обратно на оранжевия площад

Украинците протестират не за ЕС или срещу Русия, а за прозрачност в управлението

Обратно на оранжевия площад

Управляващите затвориха вратата на Украйна към ЕС, гневът на хората прерасна в бунт срещу системата

Красимир Янков
6695 прочитания

Украинците протестират не за ЕС или срещу Русия, а за прозрачност в управлението

© reuters/Стоян Ненов


Беше ненужно. Около 4:30 сутринта на 1 декември специалните части за борба с безредиците "Беркут" разпръснаха със сила останалите няколкостотин протестиращи на "Майдан незалежности" в Киев, при това - без да бъдат провокирани. Кадрите с разбити глави на активисти и журналисти веднага обиколиха интернет и наляха необходимото масло в украинския огън, който се запали след отказа от споразумение с ЕС. На следващата неделна сутрин стотици хиляди бяха по улиците на Киев.

"Исканията сега са минимум оставка. Исканията максимум – смяна на цялата система", казва пред "Капитал" Марина Воротнюк от Одеса. По това и по някои други неща протестите в Украйна приличат на недоволството в България (виж текста тук). Проблемите и за едните, и за другите, са много и трудни за решаване. Но докато България се бори само със собствените си вътрешни демони, при това като част от Обединена Европа, Украйна се бори с историята, географията и самата себе си, за да стане част от същата тази Европа. Десет години след Оранжевата революция, украинците отново са на изходната точка - между Русия и ЕС (виж текстовете тук и тук), между минало и бъдеще, между надежда и отчаяние. 

Украйна е все така разделена. Политическата опозиция не успя да прокара вота на недоверие в парламента на 3 декември. Тя няма подкрепата на хората, особено в Източна Украйна, където доминират управляващите от Партия на регионите. Поне видимо там не протестират. Вакуумът на политическа безизходица рискува да бъде запълнен от радикални групировки като онези, които влязоха в тежки сблъсъци с полицията и помогнаха за окупацията на правителствените сгради в центъра на Киев. От действията и на едните, и на другите предстои да разберем накъде ще тръгнат протестите сега или енергията им ще бъде загубена.

Протестирайте си, не ни пречите

"Властта даде много ясно да се разбере, че няма да си ходи – нито мирно, нито с бой. Те казват – митингите не са ни интересни. Продължавайте", обяснява журналистът от Лента.ру Иван Яковина. Той е родом от западния град Лвов и специално е пристигнал в Киев заради протестите. Украинецът е разочарован и от поведението на опозицията, защото според него тя няма кредит на доверие от населението. "Опозицията иска да свали Янукович, за да стане самата тя Янукович", казва недоволният лвовчанин. Това е и най-отличителната черта на протестите в момента. Разликата с Оранжевата революция е, че недоволството не е насочено срещу определен политик, а срещу целия украински елит. "Хората са недоволни от Янукович заради ненадейното му решение да се откаже от сближаването с Европа, без да се консултира с тях, в същото време обаче е показателно, че опозицията в страната не води протестите, а по-скоро участва в тях", казва пред "Капитал" Яна Кобзова от Европейския съвет по външна политика. Тя допълва, че според украинците цялата система в страната не работи.

Фотогалерия: Украйна през обектива на Васил Гарнизов

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
Цялата галерия

Политологът Николай Давидюк от Киев обаче смята, че трябва да се върви по политическия път. "Във всяка система опозицията идва на мястото на властите", казва той за "Капитал". След неуспешния вот на недоверие този път изглежда изчерпан. Според украинското законодателство повторно искане може да бъде отправено чак на следващата парламентарна сесия, на 4 февруари, а кабинетът не мисли да слиза сам от власт, независимо от протестите на площада в Киев.

Така сега зависи от опозицията какво ще направи. "Най-важно е каква тактика ще изберат, за да не изгубят подкрепата на народа, подкрепата на улиците. Те трябва да решат как ще окажат натиск върху правителството и президента", смята Станислав Секриеру, изследовател в румънския център за европейска политика. Давидюк добавя, че трябва да бъдат поставени и някакви ясни искания. "Трябва да се каже – борим се до края, докато постигнем първо, второ, трето", смята политологът. 

При липса на такива общи искания съществува риск от разпиляване на протестната енергия. Президентът Виктор Янукович напусна Украйна на 1 декември и ще отсъства цяла седмица от страната. Първо, той замина да търси пари от Китай, който му отказа кредит, а към редакционното приключване на "Капитал" се намираше в Русия, където вероятно чака същото. "Струва ми се, че президентът се опитва да спечели време и да отложи решаването на конфликта", казва Секриеру. Той припомня, че само след няколко седмици в Украйна идват дълги празници – първо католическата Коледа на 25 декември, а след това и православните християнски празници. Така се получават над 2 седмици почивка от активния политически и обществен живот в страната, които може да изядат енергията на протестите.

Технология на разделението

Янукович обаче има на какво да се опре в Източна Украйна. "Одеса е най-малко активна. Младите хора заминаха в Киев. Тук никога повече от 500 души не са се събирали, даже по време на Оранжевата революция", спомня си Марина Воротнюк. Според журналиста Иван Яковина "на изток хората са по-апатични и просто не им пука". Но това не е единственото обяснение.

В Източна Украйна живеят най-много руснаци, които са 17% от общото население на страната, и те традиционно гласуват за Партията на регионите на Янукович. Освен това те се намират в информационното поле на Русия, което изкривява съобщенията за случващото се в Киев. Снимки на протестиращи миньори, понесли гроб със знаме на ЕС, пришито към шарения флаг на движението за правата на хората с различна сексуална ориентация, са показателен пример за налаганата гледна точка. "Руските медии разказват как в Киев са пристигнали неофашисти от Лвов, които са пребили частите на полицията. Откровена лъжа", казва Марина Воротнюк, но посочва, че за много хора това е единственият източник на информация. Тя добавя, че много хора се страхуват, че ако се подпише договор с ЕС, то те ще загубят работа. "Едва ли не ще дойде гладна смърт", обобщава Воротнюк.

Опозицията, която не е особено вдъхновяваща дори за протеста в Киев, тук въобще не се радва на симпатии. Студентката Дина Дели от село Виноградивка, близо до Одеса, смята, че например Владимир Кличко няма достатъчен опит, за да управлява страната. "Има име, хората му вярват и го обичат покрай спортната му кариера, но това не стига", размишлява тя.

Янукович заяви в интервю след разгонването на протестиращите от Майдана, че в страната всичко е спокойно и нищо не се случва. Това предават и повечето канали в Украйна, разказва за "Капитал" Ирина Солоненко, изследователка в Европейския университет Виадрина във Франфкурт на Одер. "Хората имат същото мислене като по времето на СССР и липса на информация", казва анализаторката.

Пропагандата лесно намира плодородна почва. Насаждането на идеята, че протестите се движат от фашисти и националисти личи и тук.  "Имаше проучване в страната, което показа, че националистите се увеличават. Това говори, че останалите политически партии не се справят, а ако националистите дойдат на власт - това ще бъде последица от лоши решения и лоша политика за държавата", смята студентката Дели.

Украинският национализъм е добре използвано плашило в Източна Украйна, обвързана с исторически и културни връзки с Русия. Това усещане се засилва от скандирания като "Хто не скаче той москаль" (Кой не скача е московец) по време на протестите. Руски журналисти предават от Киев с разкази, че са били нападани само защото са руснаци. Това обаче не е вярно, категорична е Ирина Солоненко и припомня друг лозунг от протестите: "Не искаме руски пари, но искаме европейски ценности."

"Трябва да бъде ясно, че няма антируски настроения – има противници на политиката на Кремъл и руския модел", казва Николай Давиденко от площада. "Хората им е писнало от  договорености в кулоарите и от старата политика. Те искат евроинтеграция заради модернизация на държава, а Русия предлага старите карти", добавя политологът.

Пленници на Янукович и олигархията

Никой не се наема да предвиди каква ще е съдбата на Янукович в близко бъдеще. Той все пак оцеля, след като беше свален с народна революция и отново е начело на страната. "Оставката е възможна най-рано през февруари. Най-големите очаквания бяха към вота на недоверие, но той не мина", казва Марина Воротнюк от Одеса. През последните дни броят на хората намалява, и ако тази тенденция се запази, е много вероятно Янукович просто да се прикрие и да изчака бурята да отмине, добавя Кобзова.

Това обаче ще зависи и от икономиката. За последните години Украйна остана твърдо на дъното на Европа по БВП на глава от населението (10% от нивото на ЕС), близо до Беларус и далеч от държавите от Централна и Източна Европа, влезли в ЕС, включително България. Страната е в рецесия, политическата криза ще смали още повече инвестициите и ще отслаби още икономиката. Както отбелязва в свой анализ Bloomberg, тепърва идва сметката за 5.7 млрд. долара, изтеглени в началото на кризата от МВФ, срещу които Украйна трябва да ореже субсидиите за топлоенергия, които източват бюджета. Но докладът на МВФ посочва, че тези милиарди за субсидии не стигат до социално слабите, а потъват в джобовете на тези по веригата.

За страна, която разполага с огромни природни ресурси, индустрия, образована работна ръка и е близо до големи пазари, тази икономическа ситуация отразява едно - провалът на политическата класа да създаде възможност за развитие. Повечето украинци например знаят, че съдебната система не функционира независимо и реформата й беше едно от изискванията на ЕС - сега този камък на нормалността отново няма да бъде положен.

Политологът Давиденко припомня, че има агресивно и радикално настроени хора, които са готови да отстояват правата си. "Когато повечето хора се разочароват от политическите лидери, тогава крайнодесните сили ще могат да действат", предупреждава и журналистът от Лвов Яковина. В момента властите са готови на кръгла маса за диалог с опозицията и дори на предсрочни избори, намекват високопоставени европейски източници пред агенция "Франс прес". Причината за това отново е желанието на президента на всяка цена да остане на власт. "Янукович в момента би жертвал всеки, включително премиера, ако това ще му запази поста", смята експертът Андрю Уилсън от ЕСВП.

Изглежда, в момента Украйна остава пленница не на Русия или ЕС, а лично на президента Виктор Янукович. Той вече показа, че е готов да сменя позицията си, както е удобно, само и само за да оцелее. Протестите не успяха да го свалят със законови мерки, но напрежението по улиците на Киев остава. Както казва Иван Яковина, "в Украйна винаги се случва това, което никой не очаква".

По темата работиха Марин Душев, Марина Станева и Кристина Климентиевна

Беше ненужно. Около 4:30 сутринта на 1 декември специалните части за борба с безредиците "Беркут" разпръснаха със сила останалите няколкостотин протестиращи на "Майдан незалежности" в Киев, при това - без да бъдат провокирани. Кадрите с разбити глави на активисти и журналисти веднага обиколиха интернет и наляха необходимото масло в украинския огън, който се запали след отказа от споразумение с ЕС. На следващата неделна сутрин стотици хиляди бяха по улиците на Киев.

"Исканията сега са минимум оставка. Исканията максимум – смяна на цялата система", казва пред "Капитал" Марина Воротнюк от Одеса. По това и по някои други неща протестите в Украйна приличат на недоволството в България (виж текста тук). Проблемите и за едните, и за другите, са много и трудни за решаване. Но докато България се бори само със собствените си вътрешни демони, при това като част от Обединена Европа, Украйна се бори с историята, географията и самата себе си, за да стане част от същата тази Европа. Десет години след Оранжевата революция, украинците отново са на изходната точка - между Русия и ЕС (виж текстовете тук и тук), между минало и бъдеще, между надежда и отчаяние. 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

26 коментара
 • 1
  matera avatar :-|
  matera

  дано предадете от вашата енергия и на нашия народ,за да се събуди от този 24 годишен сън!

 • 2
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  Я екипът да си погледне другите материали, че взаимно си противоречат :-) всички западни коментатори и издания са изненадани от обективността на украинските канали, предвид очевадното им обвързване и собственост от местните магнати, тук ми дърдорят за изкривяване на информацията.

  Ако сегашният екип си пише статиите по чужди материали - трагедия. Какво бе КАПИТАЛ, какво стана. А съдбата на Украйна е ясна, каквото остане под това име ще е част от ЕС.

  До коментар [#1] от "matera": при теб - и камъни да падат, интелект не се очаква :-) виж, лозунги и АВРОРА са на лици :-)

 • 3
  voklev avatar :-|
  voklev

  А, нормално, ЕС вече се разпада и членовете и си събират парите. Украйна е петролна база на Москва и Путин ще си я пази за себе си. Сега Русия готви Б-я за опорна точка срещу Западна Европа - на икономически принцип разбира се - много земя и недвижими имоти закупиха тук , продължават....Освен това държат нашите комунисти с енергетиката и на практика Украйна им служи само за отвличане на вниманието от сериозните и цели.

 • 4
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Мисля че "кардиналат"е прав в частта за осъвременяването на информацията. По обяд опозицията заяви че е готова за преговори за да ликвидира кризата, явно с одобрението на подкрепящите я ментори. Единственото условие е "да се накажат полицаите" от поделение "Беркрут"- непосредствени изпълнители на атаката срещу опозицията с "разкървавените глави".

 • 5
  mich avatar :-|
  mich

  "Протестирайте си, не ни пречите" Явно инструкцията от Кремъл е същата като и за нашите национални предатели " Нека да си протестират ,не ни пречат" С какво ли ги е заплашил Путин ? Може би е стегнал вече влака за Сибир и очаква непослушните пътници

 • 6
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  Ала-бала.

  Ще ме извиняват украинците, ама гражданско общество не се гради с митинги против централната власт. Всички виждаме, че се сменят само муцуните, а промяна няма.

  Ключът е в граждански контрол на всички нива и най-вече по места. Подреждането трябва да започне от малките неща: домсъвета, квартала, града, общината.

 • 7
  klimentm avatar :-?
  klimentm

  До коментар [#6] от "КЛЮЧАРЪ":

  Можеш ли да им го кажеш ако си там?! Например : "Хайде сега отивайте да смените първо домоуправетеля и тогава елате пак"

 • 8
  ivankodinov avatar :-|
  Иван K

  Обичам аналогиите.
  Нашият исторически опит от Априлското въстание и всичко случило се по турско време и днес разпалват ненавист към Турция. Дали е превилно или не - това е факт.
  В историята на Украйна и СССР геноцидът наречен Голодомор е още по-пресен и по-болезнен спомен. Никоя политика не може да заобиколи тези обстоятелства. По тази причина украйнските управници не могат да подчинят отново Украйна на Русия. Ако България и Русия имаха обща граница с нас беше свършено.

 • 9
  mockinbird avatar :-|
  Vladimir Lyubenov

  И така, вълните се разляха, пръснаха навсякъде, изчистиха ума, и ще идват още - винаги и веднага, щом се предизвикат.
  Оставка, ам?

 • 10
  info111 avatar :-|
  info111

  Аз мисля, че не е зле за всички управници в посткомунистически държави, каквито са Украйна и България, в които още тлее споменът за Ленин, Сталин, Червенков, Живков,...и в които някъде дълбоко живеят запазени микродиктаторчета, мисли или умилителни спомени, да разберат или някой да им обясни разбираемо, че всяка ескалация на напрежението, провокации на безредици и особено пролята кръв и бруталност при стремежа им, а понякога и от отчаяние, страх или паника за запаване на властта и придобитото от тях неизменно в малко по-едър и продължителен период от време (по-голям от дните и седмиците на конкретните митинги, протести и демонстрации срещу тях) води до рязкото им компроментиране и още по-големи пасиви и влошаване на перспективите им - и сред населението, и сред международната общност!
  С издевателства, кръв и палки власт не се пази, ако претендираш държавата да е законна и демократична!, с употреба ПОСТОЯННО на извънредни мерки и мобилизация, вкл. на полиция и жандармерия от провинцията.
  И всички примери и препратки към потушаване НА ЕПИЗОДИЧНИ ДЕМОНСТРАЦИИ ИЛИ ДОРИ НЕПРАВОМЕНРА УПОТРЕБА НА СИЛА И ИНЦИДЕНТИ В ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ДЪРЖАВИ СА И НЕЛЕПИ, И ОТКРОВЕННО НЕУБЕДИТЕЛНИ!
  Едно е да има група граждани, да протестира срещу нещо или за нещо епизодично, ден, два, седмица,...
  Съвсем друго е цялата автентична интелигенция и гражданското общество да иска кардинална промяна, преосмисляне и пренаписване на обществения договор и управлението на държавата!
  Мотивът, че протетиращите - и в България, и в Украйна всъщност не знаели какво искат, нямали конкретни предложения и идеи е абсолютно безпочвен и жалък! Всички отлично знаят какво искат, за какво и срещу какво протестират хората, освен идиотите и манипулаторите и зависимите, независимо като какви са се легендирали - журналисти, политици, бизнесмени, анализатори, социолози, политолози, професори или доценти, ректори и декани на университети..., т.е. членове на отгледания, привилегирован псевдоелит"
  Друга, съвсем отделна тема е въпросът за непрестанните упреци към протестриащите, че те нямали правото да са един вид морални стожери на обществото, че нямали дори и право да говорят за МОРАЛ!
  Че изобщо темата за морала - особено в политиката и управлението, но и навсякъде в обществото - в медиите, науката и образованието, ..., дори бизнеса и банките била подвеждаща, съмнителна, хлъзгава.
  Тази тема - ЗА МОРАЛА - е много голяма и заслужава съвсем отделно внимание, но само ще спомена сега, че една, може би най-лаконичната и опростена дефиниция на морал е, че това са:

  "ПРИНЦИПИТЕ, КОИТО ОПРЕДЕЛЯТ РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ДОБРО И ЛОШО, МЕЖДУ ПРАВИЛНО И ГРЕШНО"!
  И доколкото един човек, или дори някакви да речем ограничени групи на обществото, които може и да нямат необходимата представителност наистина не могат да налагат СВОИТЕ представи за добро и лошо, за правилно и неправилно, ТО ТЕ ИМАТ ПЪЛНОТО, АБСОЛЮТНОТО ПРАВО ОТКРИТО (НЕ САМО И НЕПРЕМЕННО ЗАДКУЛИСНО) ДА ГИ ОБЯВЯВАТ, ДЕЛАРИРАТ, ЗАЩИТАВАТ,...ОСОБЕНО АКО ТЕ СА ОБЩОПРИЕТИ, ОБЩОЧОВЕШКИ, ПОСЛЕДОВАТЕЛНИ,...БАЗИРАНИ НА ЗАКОНИТЕ, НОРМИТЕ И ТРАДИЦИИТЕ НА ДЪРЖАВАТА И ЗАКОНОВИТЕ И ДЕМОКРАТИЧНИ ДЪРЖАВИ, за каквато всички политици и управленци претендират да е България, ама тя не е!
  Така че "оставете тази песен любовна" уважаеми политици, управленци, псевдоинтелектуалци, анализатори и коментатори по медии и телевизии, че студентите нямали право да протестират, или че имали, обаче формата им не била подходящз, или пък времето и прочие лакардии. Ако изходим дори и от опростената и напълно разбираема дефиниция за морал (аз бих се радвал Капитал да излезе със статия на тази тема - за това що е Морал и как се появява и дефинира през вековете, както и за ролята им мястото му ПРИ ВЪЗНИКВАНЕ НА ДЪРЖАВАТА И ЗАКОНИТЕ Й - на всяка държава, тоест какво е взаимоотношението между МОРАЛ и ЗАКОНИ...) то ПРОТЕСТИРАЩИТЕ И СТУДЕНТИТЕ СА СИ В АБСОЛЮТНОТО ПРАВО И ГРАЖДАНСКИ ДЪЛГ ДА ЗАЩИТАВАТ РАЗБИРАНИЯТА СИ (които хармонират напълно и с тези на връстниците им, а и с гражданските общества в нормалните, истински демократичните и законови държави и управления) ЗА ДОБРО И ЛОШО, ЗА ПРАВИЛНО И НЕПРАВИЛНО! Тоест - по дефиниция - ЗА МОРАЛ!

  Впрочем вижте - като олицетворение на това, което казах - този материал, ако искате и забележете гърчовете на една от участващите в разговор при Димитър Цонев, и интерпретациите и дискомфорта й, когато стане дума за тази тема - мисля че името на коментиращата е Виза Недялкова. (Интересно как вътрешността, душевността на човека - истинските, през годините се изписват и на лицето и вида му, не мислите ли?) Госпожата директно заявява, че всеки път като се заговорело за морал, и в нея тръгвали някакви съмнения, че не и била комфортна темата, че протестиращите студенти нямали право ...оценявайки ги с ...МОРАЛНИ КАТЕГОРИИ!!! (и че не било правилно, тоест морално те да снимат пияни професори, или пепелници - и то в едър план, А И ДУМА НЕ ИЗДУМВА, ЧЕ Е АБСОЛЮТНО НЕДОПУСТИМО ПРОФЕСОРИ ДА ПУШАТ И ПИЯТ В КАБИНЕТИТЕ СИ И ДА СЕ КЛАТЯТ ПИЯНИ ПО КОРИДОРИТЕ НА УНИВЕРСИТЕТ!!! И дотам се увлече в дребнава пристрастност, че дори и предложи като някакъв аргумент, че ако тези професори не били против студентския протест, то те със сигурност нямало да ги покажат...!

  Ето за такава и такива говоря.

  http://www.btv.bg/shows/lice-v-lice/videos/video/967414471-Obshtestvenite_naglasi_v_kraya_na_godinata.html

  (а водещият не се сети да й припомни тези неща, както и да я информира, че ... тези професори са вече наказани от ръководството на университета:)
  Това е същата логика, по която ако е извършено нарушение и престъпление, в България се упреква и обвинява ... ОНЗИ, КОЙТО Е АЛАРМИРАЛ ЗА НЕГО ОБЩЕСТВЕНОСТТА!, А НЕ ВИНОВНИЯ ИЛИ ПРЕСТЪПНИКА!
  Студентите протестират и обявяват позициите си открито - НА УЛИЦАТА, ПЛОЩАДА, ПОСРЕД БЯЛ ДЕН, ПРЕД КАМЕРИТЕ И ОЧИТЕ НА ВСИЧКИ. Пияните им преподаватели и професори, КОИТО СА И УЧИТЕЛИ, КОИТО (ТРЯБВА ДА ) ГИ УЧАТ НЕ САМО НА КОНКРЕТНАТА ПРЕПОДАВАНА ДИСЦИПЛИНА, НО И НА ТАКИВА ИСКОННИ СТОЙНОСТИ, КАТО МОРАЛ, ПОЧТЕНОСТ, МОТИВИ, ПОВЕДЕНИЕ И РАБОТА В УНИСОН СЪС ЗАКОНИТЕ И НОРМИТЕ НА ОБЩЕСТВОТО...СЕ "ИЗЯВЯВАТ" НА СКРИТО, ПО ТЪМНА ДОБА, С ФАСОВЕ И БУТИЛКИ В РЪКА В ... АЛМА МАТЕР!!!)
  И някак си, по силата на някакво много силно изкривено и перверзно мислене и възприятия КАТЕГОРИЧНО И ЕДНОСТРАННО ВИНОВНИ СА...СТУДЕНТИТЕ?!?!?!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Цифрово убийство

Цифрово убийство

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK