Десет световни тенденции през 2014 г.
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Десет световни тенденции през 2014 г.

Десет световни тенденции през 2014 г.

От по-лесното стартиране на бизнес до преосмислянето на университетската диплома

13013 прочитания

© Капитал


Коя е онази "голяма идея", която ще определи 2014 г.? Годината отсега обещава да е интересна, а развитието на технологиите предлага да погледнем на света по напълно нов начин. Предлагаме ви поглед върху някои от основните насоки, които ще дефинират следващите 12 месеца. И не се изненадвайте, че много от тях са свързани с технологии - това е новата реалност.

Годината на предприемачите

"Технологиите помагат на всеки бизнес, бил той голям или малък, да се движи напред. И това само ще се засилва през тази година", смята собственикът на конгломерата от компании Virgin Group Ричард Брансън. Според него сега предприемачите могат да изградят фирма с частица от разходите, необходими в миналото. "Всичко това, което причиняваше главоболие при създаването на нов бизнес – от счетоводството до развитието на уебсайта, сега е напълно достъпно за малките компании, давайки им същите възможности като тези на големите предприятия на цена, която могат да си позволят", твърди Брансън. За да изгради устойчив бизнес, вече никой не бива да забравя, че не можеш да скриеш няколко скелета в гардероба - през 2014 г. все повече компании ще осъзнават, че все по-малко контролират колко прозрачна да е дейността им. В света на интернет и социалните мрежи много бързо изскачат на бял свят факти като лоши условия на труд, избягване на данъци или неправилно изхвърляне на отровни отпадъци.

Нов смисъл на университетската диплома

Все повече експерти по образованието смятат, че трябва да променим разбирането си, че университетската диплома просто означава, че сме преминали през необходимия брой курсове. Вместо това трябва да се фокусираме върху наученото. Студентите трябва да се насочат към един определен предмет и да покажат, че са усвоили материала чрез поредица от тестове и задачи, а не просто да посещават множество различни курсове. Факултетските преподаватели трябва да работят по-близко със студентите, а друга група оценители да преглежда изпитите, докладите и рефератите. Това не важи само за университетите, защото водещата световна тенденция е приключването с преподаване на едно и също за всички ученици и навлизането в епохата на индивидуализираното обучение. Благодарение на технологиите учители и преподаватели ще могат да проследяват през годините кои са силните и слабите страни на всеки, кое му е интересно и от кое му е адски скучно и да профилират обучението за него. Все пак образованието не е за учителите, а за това да се научава.

Инвестирането се променя

Жените и родените в периода 1980 - 2000 г. започват да инвестират повече, докато "старите кучета" се пенсионират. А това ще доведе до трайни последици. "Сега инвеститорите разделят парите си на две отделни части – пари за инвестиране, които трябва да донесат най-голяма възвращаемост, и пари, които дават всяка година на благотворителни организации. Но това ще се промени, тъй като възможностите да изразиш ценностите си, били те социални, екологични или политически, вече стават повече. И така парите за инвестиране и парите за благотворителност вече не могат да се разграничават толкова ясно", казва Сали Кравчек, бивш шеф на Merrill Lynch.

Разделението между медии и технологии се топи

"Какво ще дефинира медиите и технологиите през 2014 г.? Краят на разграничението", смята Джулия Бурстийн от американския телевизионен канал CNBC. Според нея тези две индустрии ще се слеят и бариерите ще изчезнат, оставяйки след себе си компании за интегриран микс от съдържание и разпространение. "Това ще доведе до поставянето на по-амбициозни цели и на по-мащабни и рисковани проекти, които ще сринат границите в този бизнес", казва Бурстийн. Тя посочва, че вече не само големите, но и малките локални и регионални медии ще влязат в новата ера чрез активно използване на социални мрежи и други източници на обратна връзка с аудиторията.

Признай, че не знаеш всичко

Специалистите от "Човешки ресурси" използват цял набор от критерии за потенциалните кандидати за работа, за да определят техните възможности и лидерски качества. Но за тях става изключително важно това, което наричат гъвкавост на ученето, или да имаш достатъчната самоувереност, за да си признаеш, че не знаеш всичко, да задаваш въпроси, да бъдеш любопитен и да можеш да действаш бързо с информацията, която току-що си научил. Изключително важно за всеки лидер е да говори с хора, които имат различна перспектива от тази на неговия екип, и да бъде активен слушател, дори когато получава лоши новини. На персонала и клиентите не бива да се гледа единствено като на проблем, а и като на решение - начинът, по който гледаме на хората, определя и поведението и решенията.

Възходът на смартфоните

През 2014 г. повече смартфони и други мобилни устройства могат да бъдат използвани за достъп до интернет в сравнение с традиционните компютри. Този поход към един все по-мобилен свят ще създаде нови възможности за много индустрии. Очакванията са, че компании от развиващите се страни ще станат сериозни играчи, отбелязвайки бърз ръст, тъй като свободно се възползват от новите технологии. В Кения например смартфоните се използват за събиране на данни от над 175 здравни центъра, обслужващи над 1 млн. души. Тази технология е намалила разходите за системата за здравно информиране в страната с 25%.

Технологията размива границите

Много компании ще бъдат засегнати от последиците от иновациите. Размиването на границите, създадено от дигиталните технологии, ще преплете географски места, икономики, индустрии, продукти и частни и бизнес сфери. Отдавна се говореше за "истинско сливане" и сега ще станем свидетели точно на това. С все по-широкото навлизане на смарт устройствата компаниите ще се прехвърлят към съседни пазари, за да се възползват от новите модели за приходи, като например мобилна търговия или система за мобилно плащане. Няколко технологични гиганта вече проявяват нескрит интерес към тези възможности. Но в търговията има и процес на локализиране - на развитите пазари се усеща умора от онлайн пазаруването и хората искат да видят и пипнат продукта. Технологиите ще помагат този процес не да се връща назад, а да бъде надграден - вероятно ще се пазарува повече от местните магазини, но там търговецът ще знае повече за вас, а и самият продукт ще предоставят много повече информация за стоката, тя ще може през интернет да се сравнява с други на пазара, да се откриват плюсовете и слабостите й. 

Силата на индивида 

Google, Facebook, Twitter, смартфоните, таблетите, електронните четци – все технологии, идващи от сферата на "частното" използване, а сега премоделират начина, по който компаниите комуникират и взаимодействат със своите партньори и подчинени. Чрез тях бизнесите вече могат да разберат какво искат и от какво се нуждаят техните служители и клиенти. Още промени могат да се очакват, когато поколението, отраснало с тези технологии, влезе в работна възраст. Например има прогнози, че до 2014 г. социалните мрежи ще станат основна форма на бизнес комуникация за 20% от служителите по света. Колкото по-добре се осъзнае степента, в която всички сме свързани чрез обществени връзки, взаимни зависимости и технологии, толкова по-лесно е да се възприеме, че на планетата има 7 милиарда души с потенциал, а не 7 милиарда гладни гърла.

Защита на личната информация

Правителствата по света не са забравили ролята си на надзорник. Тъй като все повече граждани споделят персонална информация на сайтове като Facebook, властите обмислят регулации за защита както на личното пространство, така и на корпоративните данни. Европейският съюз въвежда по-строги правила, включително "онлайн правото да бъдеш забравен", което ще изисква уебсайтовете трайно да изтриват информация по искане на потребителя. Въпреки обществения натиск да се затегне защитата на личните данни чрез законодателни промени мнозина ще продължават да пренебрегват проблема, разкривайки огромно количество подробности за себе си онлайн.

Да обърнеш минусите в плюсове

На въпроса с достъпа до лични данни може да се погледне и от добрата му страна, защото той може и да ви пази по-добре от самият вас. До 4-5 години най-вероятно ще се появят първите интелигентни системи за сигурност, които ще ви предупреждават, че току що някой се е опитал да си купи с вашата кредитна карта парашут, докато медицинският ви картон показва страх от височини. Такъв "електронен охранител" дори ще може да засича аномалии като това, че данните показват, че плащате 50 литра бензин, а датчикът на колата ви отчита, че резервоарът е бил пълен догоре преди 10 минути. Колкото повече такава информация за живота ви се трупа онлайн, толкова по-съвършени би трябвало да станат тази системи.

Коя е онази "голяма идея", която ще определи 2014 г.? Годината отсега обещава да е интересна, а развитието на технологиите предлага да погледнем на света по напълно нов начин. Предлагаме ви поглед върху някои от основните насоки, които ще дефинират следващите 12 месеца. И не се изненадвайте, че много от тях са свързани с технологии - това е новата реалност.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

21 коментара
 • 1
  villiger avatar :-|

  Много интересна статия. :)

 • 2
  grinda avatar :-?
  grinda

  <Факултетските преподаватели трябва да работят по-близко със студентите, а друга група оценители да преглежда изпитите, докладите и рефератите.>

  Първата част на пожеланието отдавна е факт в много европейски университети, най-вече в не масифицираните. За втората обаче няма воля, поне в Европа не (даже и в скандинавските не). За целта трябва да се намали натиска върху преподавателската гилдия за успех на всяка цена, т.е. да се променят критериите за успеваемост. Не съм оптимист, че това ще се случи в обозримото бъдеще.

 • 3
  mich avatar :-|
  mich

  Звучат като добри пожелания и намерения но по скоро изглеждат като горска полянка с цветенца но ... минирана . Привлича те да тръгнеш по нея а незнаеш какво заложено под тревичката .

 • 4
  grinda avatar :-|
  grinda

  А по принцип с информацията и достъпа до нея трябва да се борави внимателно, именно като с ценна стока, каквато тя е всъщност. Защото и пътят към Ада е постлан с добри намерения, но желаещи да се преселят там няма.

 • 5
  k_ avatar :-|
  k_

  До коментар [#4] от "grinda":
  Информацията си е информация - океан.
  Все по-важно ще става способността да се анализира и извлича важното от нея (синтез). И естествено доверието (или репутация) на индивид или компания стават ключови.

 • 6
  grinda avatar :-?
  grinda

  До коментар [#5] от "k_":

  Така е. Анализът и синтезът на информацията са добра бизнес-ниша не от днес, и не само за хиени като S&P, например. Сериозните компании подхождат отговорно към информацията, не я карат урбулешката на ЕЖК или Уикипедия, особено пък, що се отнася до личностна или фирмена репутация. А че трябва да се подхожда внимателно, си е факт - манипулацията на данни е доста стар спорт...

 • 7
  bretschneider avatar :-|
  bretschneider

  Статията е много интересна и така като гледам са на едно мнение с нашия професор Стефан Галери от ИМД :) Наздраве!

  http://www.youtube.com/watch?v=ij5_e8utW9w

 • 8
  cinik avatar :-|
  cinik

  Тази година балонът Турция ако не се спука с трясък, то поне почна здраво да издиша. Напълно както го прогнозирах многократно и всеки път отнасях безброй минуси.

  Сега въпросът е, дали една друга, по-голяма държава ще го последва. Една, която продава от 15 години запалките по цена на едро 0,02$ бройката, нейно производство фенерче със светодиод и ръчно динамо струва 2 лева в кварталната железария, а калкулатор за недовиждащи, педя дълъг и педя широк се продава за 4,99 лева в Лидл.

 • 9
  izabell avatar :-P
  izabell

  Моята голяма предстояща идея е...за "съвършенство на онлайн системата".

 • 10
  nikolavj avatar :-P
  Никола Йорданов

  "онлайн правото да бъдеш забравен"
  В първия момент прочетох "забавен" и започнах да се замислям.
  Прочетох втори път и необходимостта да мисля отпадна! :-)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK