Латвия за първи път ще има дама за премиер

Лаймдота Страуюма получи мандат за съставяне на коалиционен кабинет

Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters

За първи път Латвия ще има жена премиер, след като президентът и водещите партии в парламента се споразумяха за единна кандидатура за поста. Номинираната Лаймдота Страуюма, която досега беше министър на земеделието, заяви, че страната ѝ ще продължи да спазва строгата фискална дисциплина до парламентарните избори през октомври, предаде EurActiv.

Президентът Андрис Берзинш връчи на Страуюма мандат за съставяне на кабинет. Тя заема поста на Валдис Домбровскис, който подаде оставка през ноември заради рухването на покрива на супермаркет в Рига. При трагедията загинаха 54 души.

"Правителството трябва да продължи същата макроикономическа политика, която е прилагана досега", каза Страуюма след среща с президента. Тя добави, че очаква новото правителство да бъде сформирано от четири дясноцентристки партии, които ще имат мнозинство в 100-членния латвийски парламент.

До неотдавна Страуюма не членуваше в политическа сила, но през почивните дни се присъедини към партия "Единство", влизаща в досегашното правителство. Вероятно нейният кабинет ще е съставен от трите партии от управляващата коалиция плюс "Съюза на зелените и фермерите", който досега беше в опозиция.

Рейтинговата агенция Standard & Poor's съобщи, че не очаква новото правителство да направи големи промени във водената досега политика. Някои анализатори обаче изразяват безпокойство, че досегашните икономически реформи могат да навлязат в застой заради настоящата изборна година – освен проведените парламентарни избори през май ще има и избори за европейски парламент.

Латвия, която поиска спасителен пакет от Международния валутен фонд (МВФ) през 2008 г., беше страната в Европейския съюз с най-бързо растяща икономика през 2012 г. За 2014 г. правителството и централната банка очакват икономически ръст над 4%. На 1 януари Латвия стана 18-ата държава членка на еврозоната. Преходът беше оценен като плавен и спокоен от Брюксел и като успешен от министъра на финансите Андрис Вилкс и от досегашния премиер Домбровскис. | Капитал Daily