Извънземни нацисти управляват САЩ или масова дезинформация по ирански

Една от най-големите информационни агенции в ислямската страна Fars поднесе странна амалгама от конспиративни теории като новина

Съществуват "неоспорими доказателства", че вътрешната и външната политика на САЩ е движена от "извънземен дневен ред", разкри руската Федерална служба за сигурност, цитирайки информацията в документите, взети от Едуард Сноудън. Бившият компютърен специалист на ЦРУ е получил временно убежище и се намира в Русия, a режимът на Обама го е обявил за "най-търсения човек на планетата."

Това звучи като сценарий на второразрядна комедия, но не е. Не е и нито Facebook статус на любител на теориите на конспирациите. Това е официална новина в една от най-големите и цитирани ирански информационни агенции Fars. Тя е смятана за най-голяма независима агенция в страната, близка е до режима и често публикува подробности за процесите в иначе затворения за чужди журналисти Иран.

Fars обаче има и опит в "шокиращи разкрития", които повече биха подхождали на някой анонимен сайт или личен блог. Там място намират статии подобни на тази за тайния план на Израел да анексира Ирак или пък еврейските корени на британското кралско семейство. В последния журналистически удар на Fars също има любопитни подробности. Използваните методи за подбор на информация обаче напомнят за някои нови явления в българския интернет, за които "Капитал" вече писа.

Оригиналният материал във Fars цитира неизвестния сайт Whatdoesitmean.com, който представлява аматьорски изработена страница, събираща международни новини от цял свят. Той от своя страна се позовава на новина в кремълския пропагандистки канал Russia Today.

В първия си вариант "извънземната" новина не е подписана от автор. Всички твърдения са подкрепяни от линкове към истински новинарски статии, но публикувани през различни години и без връзка помежду им. Информацията от тях обаче е интерпретирана изключително свободно. Целта е да се създаде лъжлив информационен продукт в опаковка, която го прави да изглежда сериозен.

Някои от най-невероятните подробности в материала включват твърдения, в момента в САЩ всъщност "има две правителства, едното е избрано, а другото е тайно и управлява от сенките."

Именно това тайнствено правителство са извънземните, помогнали и за възхода на нацистка Германия през 30-те години. Един от примерите за това е как Германия е имала само 57 подводници преди Втората световна война, а след това с "извънземна помощ" е построила 1163 подводни лодки само за четирите години на войната.

Всичко това може би заслужава усмивка. Препубликуването в агенция от големината на Fars обаче повдига въпроса къде точно е фарсът – в това, че някой има времето да тиражира подобни твърдения или в това, че някой може би им вярва?