Комуналните услуги в Европа са изправени пред настъпваща национализация
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Комуналните услуги в Европа са изправени пред настъпваща национализация

Комуналните услуги са притиснати между регулации и таван на цените

Комуналните услуги в Европа са изправени пред настъпваща национализация

Моделът на енергийна либерализация, който ЕС следва от десетилетие, е разклатен

6030 прочитания

Комуналните услуги са притиснати между регулации и таван на цените

© Reuters


Идеята зад европейската енергийна либерализация бе да накара старите монополи да се конкурират.

С листовки, постери и анимирани клипчета на мечка (тя е символ на Берлин и краси герба на града - бел. ред.), която спира връзката с шведската енергийна компания Vattenfall - оператор на мрежата в германската столица, миналата година активисти опитаха да убедят гласоподавателите да върнат преразпределението на тока обратно в обществени ръце, разказва Reuters. В Берлин референдумът по въпроса, състоял се през ноември, се провали, защото не участваха достатъчно хора. Но през септември жителите на Хамбург, втория по големина германски град, гласуваха за това електропреносната им мрежа, също управлявана от Vattenfall, да стане отново обществена.

Референдумите бяха организирани от граждански групи, които искаха общините да изкупят обратно електрическото разпределение от частни компании, защото според тях местните власти могат да осигуряват по-евтини и по-добри услуги. Германското движение е част от общоевропейска тенденция на преобръщане на модела на либерализация и приватизация, който движеше политиката в сферата през последното десетилетие.

Нова тенденция

Докато привидно подкрепяха свободния енергиен пазар, много европейски правителства всъщност притиснаха сектора на комуналните услуги, като се намесиха в произвеждането на тока и сложиха таван на цените на електроенергията. Тази "пълзяща ренационализация" намали печалбите на компаниите в сектора с милиарди евро.

Идеята зад европейската енергийна либерализация бе да принуди старите монополи да се конкурират, така че цените да паднат, а услугите да се подобрят. Страните приватизираха комуналните услуги и ги поделиха между частни производители на енергия и независими, но регулирани от правителството оператори на мрежите. Но докато Европа създаваше свободен пазар за производството на ток, тя също така върна регулациите, окуражавайки вятърните и слънчевите електроцентрали с щедри държавни субсидии. Възобновяемата енергия процъфтяваше, а нейният приоритетен достъп до мрежите избута традиционните централи до степен, в която захранваното с газ производство стана фактически неизгодно.

Докато инвестиционните им възможности за производство на енергия бяха ограничени от правителствените политики, комуналните услуги също така трябваше да се примирят с външна регулация на цените. Испания и Франция лимитираха цените на електроенергията за потребителите, а Германия осигурява големи намаления за индустриите. Но поддържането на ниски цени за потребителите и бизнеса, докато зелената енергия се фаворизира, не е възможно.

Критиците казват, че тези взаимно изключващи се цели са направили повечето енергийни регулации в Европа толкова противоречиви, че частните фирми вече не могат да генерират печалба. Инвестициите в несубсидираното производство на практика пресъхнаха.

"В един момент регулациите рискуват да станат толкова строги, че може да е по-добре да се прехвърли обратно политическия риск към политиците, като секторът се ренационализира", казва пред Reuters Георг Зачман от брюкселския аналитичен център Bruegel.

Сега Испания, после и Великобритания

Близо до това решение е Испания, където щедрите субсидии за възобновяемия сектор и таванът на цените на електричеството доведоха до 30 млрд. евро дефицит в енергийния трафик – разликата между цената на енергията и това, което е позволено на комуналните услуги да таксуват за нея. Миналия месец правителството в Мадрид изостави плановете си да намали дефицита, като го подели между комуналните услуги, потребителите и държавата и върна топката към компании като Iberdrola, Endesa и Gas Natural. За тях това се свежда до национализация на техните печалби. "Те ренационализират нашите приходи, но не и активите ни. А това е по-лошо", коментира главният изпълнителен директор на Iberdrola Игнасио Галан.

Испанският министър на промишлеността Хосе Мануел Сория заяви, че не смята, че комуналните услуги трябва да бъдат ренационализирани и за потребителите е по-добре да има повече конкуренция. Но Испания може да послужи за пример за онези, които са поели по този път, тъй като все повече европейски правителства диктуват правилата чрез субсидии и регулиране на тарифите.

Великобритания – люлката на европейската енергийна либерализация, изглежда, е следващата. Нейната електрическа пазарна реформа, която ще влезе в сила тази година, ще преобърне политиката за ненамеса в производството на електричество, следвана повече от десетилетие, и ще превърне производството на енергия с ниски емисии на въглерод (основно вятърна и ядрена) в регулирана от правителството дейност.

По-голяма роля на държавата

"Великобритания бе първенец в либерализацията и сега мисля, че за добро или за лошо променя своята пазарна рамка към по-голяма роля на държавата", твърди пред Reuters енергийният консултант от Compass Lexecon Фабиен Рок.

Британският лейбъристки лидер Ед Милибанд обеща повече регулации и замразяване на цените на тока за 20 месеца, ако бъде избран през 2015 г.

Но засега най-радикалният порив към ренационализация е в Унгария, където правителството иска да превърне комуналните услуги в организации с нестопанска цел. Премиерът Виктор Орбан иска да национализира шест от седемте такива компании и ако бъде преизбран тази пролет, планира да ги превърне в обществени до година-две.

 

Как германски град си върна електрическата мрежа

Южният германски град Гьопинген, известен с това, че е дом на производителя на детски влакчета Maerklin, е магнит на туристите. Но за активистите от движението Rekommunalisierung, което иска местните електрически мрежи да станат отново обществени, живописното място има още една причина за гордост, пише Reuters.

Миналата година градът с население от 60 000 души плати 23 млн. евро, за да купи обратно електрическата си мрежа от компанията EnBW и да я върне под контрола на общината. "Искахме да освободим тази жизненоважна мрежа от спекулации и да задържим местната инфраструктура в наши ръце за дълго време", обяснява кметът Гидо Тил. По думите му така ще се запазят повече работни места в града, отколкото би осигурила EnBW в дългосрочен план, и цените ще паднат.

Решението на Гьопинген отразява настроенията в Германия, където проучвания показват, че две трети от гласоподавателите подкрепят зелената енергия и биха предпочели електрическите мрежи да бъдат управлявани на местно ниво.

EnBW заяви, че приема избора, който градът е направил, и успешно предаде мрежата на новите й собственици. Но предупреди, че фрагментирането на собствеността над германските мрежи няма да помогне на разпространението на възобновяемата енергия.

Ръководителят на германската антимонополна служба Андреас Мунд също се изказа критично относно действията на Гьопинген: "Важно е тези местни компании да не засегнат конкурентния пазар. Ние също така смятаме, че прекалената фрагментация на мрежите носи риска от неефективност", заявява Мунд пред Reuters.

И въпреки това от 2007 г. насам са създадени около 80 нови местни оператора на комунални услуги, за да снабдяват с електричество, газ, вода и отопление населението. А може да се очакват много повече.

В Германия, където енергийният пазар е либерализиран, производството на електричество и дистрибуцията му са в ръцете на няколко големи немски и международни компании. Но активисти от цялата страна се опитват да променят това чрез широко разпространени кампании. Засега най-голямата им победа е в Хамбург, където Vattenfall продаде обратно остатъка от електрическата мрежа, която управляваше вече над десет години.

Но главният изпълнителен директор на немската електрическа компания RWE Петер Териум предупреждава, че превърнатите отново в обществени мрежи много скоро ще открият подобно на предишните си частни собственици, че "ще се сблъскат със същите проблеми като всички останали".
Идеята зад европейската енергийна либерализация бе да накара старите монополи да се конкурират.

С листовки, постери и анимирани клипчета на мечка (тя е символ на Берлин и краси герба на града - бел. ред.), която спира връзката с шведската енергийна компания Vattenfall - оператор на мрежата в германската столица, миналата година активисти опитаха да убедят гласоподавателите да върнат преразпределението на тока обратно в обществени ръце, разказва Reuters. В Берлин референдумът по въпроса, състоял се през ноември, се провали, защото не участваха достатъчно хора. Но през септември жителите на Хамбург, втория по големина германски град, гласуваха за това електропреносната им мрежа, също управлявана от Vattenfall, да стане отново обществена.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

27 коментара
 • 1
  mich avatar :-|
  mich

  Е няма как да не се замисли човек за нашата енергетика. Престъпно ограбване и заробване на народа. Предателска клика обслужваща чужди интереси. ОСТАВКА и СЪД !!!

 • 2
  _dan_ avatar :-?
  _dan_

  Къде са стожерите на Свободния Пазар - Отворено Общество, ИПИ, ЦЛС и т.н. соросоиди? Да отидат в Германия, Англия, Испания и да им кажат, че "държавата е лош стопанин"?

 • 3
  dark_dirk avatar :-|
  Симо

  Тая "зелена енергия" ще ни излезе през носа на всички. Вместо развитие, този сектор стана хранилка за банки и мутри.

 • 4
  alexi avatar :-|
  Ал Бънди

  [quote#2:"_dan_"]Къде са стожерите на Свободния Пазар - Отворено Общество, ИПИ, ЦЛС и т.н. соросоиди? Да отидат в Германия, Англия, Испания и да им кажат, че "държавата е лош стопанин"? [/quote]

  Между държава и държава има разлика! Там където корупцията е ниска държавата може и да бъде добър стопанин, но в държави с висока корупция държавната и общинската собственост води до явлението Вальо топлото и разграбване на общата собственост!

 • 5
  alexi avatar :-|
  Ал Бънди

  [quote#3:"Симо"]Тая "зелена енергия" ще ни излезе през носа на всички. Вместо развитие, този сектор стана хранилка за банки и мутри. [/quote]

  Не е точно така! Субсидиите са временни, а резултатите са дългосрочни. След като минат първите 10-12 субсидирани години на зелената енергия, това ще стане най-евтината и чиста енергия.

 • 6
  8th_ball avatar :-|
  8th_ball

  До коментар [#4] от "Ал Бънди":

  Виж, именно в държави, където корупцията е висока, раздържавяването на естествени монополи, е много по-опасно - справка - България.

 • 7
  alexi avatar :-|
  Ал Бънди

  [quote#6:"8th_ball"]Виж, именно в държави, където корупцията е висока, раздържавяването на естествени монополи, е много по-опасно - справка - България. [/quote]

  Какво му е опасното? Добре че ги приватизираха за да има кой да инвестира в тях! По добре ли щеше да бъдем като в дискотека и постоянно да се срива системата поради остаряване.
  Проблем с монополите в България няма! Проблем има с доходите на населението!

 • 8
  kitenik avatar :-|
  Натътрузен десебар, слуга на БСП

  Европа полудява, либерастизира се, социалистизира се и се видиотява. И раздава парите на работещите на мургави и черни пришълци в чаршафи. По-ефективен начин да се самоубие не виждам.

 • 10
  ruritanec avatar :-|
  Руританец

  "Нейната електрическа пазарна реформа, която ще влезе в сила тази година"
  Яко! И на нас ни трябва една електрическа реформа - нека само някой обясни какво е това. Може би ще трябва пак да си погледне изречението, което е превел с Гугъл транслейт.
  Иначе отдавна се поставя въпросът за естествените монополи и що за полза има обществото те да са в частни ръце.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.