Може ли Шанхайската зона да стимулира растежа в Китай
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Може ли Шанхайската зона да стимулира растежа в Китай

Новата зона за свободна търговия бе официално открита в Шанхай преди четири месеца

Може ли Шанхайската зона да стимулира растежа в Китай

Тя трябва да спомогне за преминаването към един нов икономически модел, окуражавайки компаниите от финансовия сектор и този на услугите

4185 прочитания

Новата зона за свободна търговия бе официално открита в Шанхай преди четири месеца

© Reuters


Над 40 нови бизнес консултантски компании помагат на хилядите заинтересовани фирми да се регистрират в зоната.

Засега няма големи промени. Старите складове и фабрики са си същите, точно както са били преди четири месеца, когато този индустриален парк в източните покрайнини на Шанхай бе формално превърнат в нова зона за свободна търговия, пише британската ВВС. Вече се виждат очертанията на нови, строящи се сгради. Но истинската дейност тече зад кулисите. Наскоро бяха създадени над 40 нови бизнес консултантски компании, за да помагат на хилядите заинтересовани фирми да се регистрират в зоната. Наемите скочиха поне двойно и навсякъде се усеща идеализъм и нетърпение.

"Страната влиза в нова ера с новите си лидери. Тази зона за свободна търговия може да бъде връзката между Китай и останалия свят. И като млад човек се надявам да постигна нещо тук", казва пред ВВС Ши Хуайю, генерален мениджър на компанията Shanghai Sinotone Business Consulting.

Привличане на чужди компании

Китай разчита на сегашния модел на икономически растеж, базиран на енергийно интензивната тежка индустрия. Но Шанхайската зона за свободна търговия трябва да помогне за преминаването към един нов модел, създавайки условия за окуражаване на компании от финансовия сектор и този на услугите, които са жизненоважни за икономиката. А това означава да се даде по-голям достъп на чуждите фирми, които да донесат разнообразие и конкуренция. Но докато процесът на одобрение в зоната е забързан и бизнесите получават лицензи само за няколко дни, засега интересът идва предимно от местни компании. От 60-те издадени регистрации, за които е спомогнала фирмата на Ши Хуайю, 70% са на китайски компании. Причината е, че въпреки големите надежди за зоната някои чужди фирми все още се чудят дали тя наистина ще им предложи радикални промени от това, което в момента могат да правят в Китай.

И наистина в областта на някои смели обещания като пълна конвертируемост на паричната единица и либерализация на лихвените проценти Пекин засега се движи предпазливо. Китайската централна банка наскоро пусна наръчник с широки правила, но чуждият банков сектор недоволства заради липсата на детайлни регулации, които могат да бъдат прилагани на практика.

"Мисля, че ще им бъде доста трудно да либерализират нивата на лихвите само в зоната за свободна търговия. Това е, защото всяка либерализация вероятно ще покачи лихвените равнища в зоната. А това означава, че финансовите институции в останалата част от страната ще искат да отидат много повече там, отколкото другаде", обяснява пред ВВС икономистът от Capital Economics Джулиън Еванс-Причард. Според него, за да избегнат подобен дестабилизиращ паричен наплив, властите трябва да сложат много силна "защитна стена" между зоната и останалата част от икономиката. Но даването на банките възможността свободно да определят лихвените проценти за лимитиран брой кредитополучатели в зоната не изглежда толкова атрактивно за самите банки. И не дава на китайските власти възможността да тестват реформите по някакъв смислен начин.

Напълно конвертируем юан?

Същата е дилемата с конвертируемостта на паричната единица. Ако сегашният неустойчив икономически модел наистина бъде ребалансиран от големите правителствени разходи към такъв, който е базиран върху потребителските разходи, тогава пазарните сили ще трябва да заменят върховенството на държавата. Така че Китай планира да се придвижи към пълна конвертируемост на юана, като позволи на хората да инвестират в чужбина и на компаниите да вземат назаем пари в чужбина. Но когато тестват реформата в Шанхайската зона за свободна търговия, ще им трябва силна "защитна стена", за да ограничат опасността от внезапно и голямо по мащаб преместване на капитали. А това ще е предизвикателство.

Старият икономически модел на Китай, базиран на разходи за инфраструктура и експорт, все още носи ниво на растеж, което дори наполовина е обект на завист от страна на повечето развити страни. Но всички, включително правителството, са съгласни, че дългът се вдига и неефективността започва да се проявява. Засега определено няма недостиг на местни компании, надяващи се да се установят в новата зона за свободна търговия. Но дали тя наистина ще бъде парадният вход за бъдещето на китайската икономика и тестова площадка за смелите реформи, които са така необходими, остава да видим. | Капитал Daily

Азиатската държава се насочва към иновациите

В търсене на нови източници на растеж Китай се насочва към сектора на иновациите, разказва ВВС. Такъв е случаят с 57-годишния Ли Керен, който е превърнал хобито си успешен бизнес – дизайн на самолетни модели. Ли е работодател на осем души в родния си град Чонкин. Той продава самолетите си по 300 долара всеки. Но онова, с което се гордее, е, че е внесъл нов дизайн в производствения процес. Неговите модели имат управлявани с дистанционно люкове, през които могат да падат бомби. И Ли смята да защити нововъведението си. "Когато става въпрос за копиране, китайците са най-добрите в света. Страхувам се, че ако нямам патент, някой ще го открадне. Затова не давам на никой дори чертеж на моите самолети", обяснява той.

Настина кражбата на интелектуална собственост и нарушаването на авторското право са огромен проблем в Китай. Но правителството се опитва да се възползва от творческия потенциал на хора като Ли и налива милиарди в иновативни индустрии, за да подкрепи този нов тип предприемачи с надеждата да създават повече такива продукти, които да генерират повече високоплатени работни места.

Въпреки че властите все още искат да виждат етикетите Made in China, те са се насочили към стимулирането на находчивостта и творчеството в страната. Затова построиха център за анимации за 690 млн. долара в град Тианджин. Обширният комплекс, който прилича на университетски град, отвори през 2011 г. и е дом на стотици компании за анимация, филми и компютърни игри. Те плащат наем за офисите си под пазарните цени и имат достъп до високотехнологични съоръжения като 3-D студиа. Това насърчава фирми като тази на аниматора Ян Ценксиан, който благодарение на правителствените помощи е успял да разшири бизнеса си от 10 на 70 души персонал.

След години на впечатляваща експанзия китайският икономически ръст се забавя през последните години. Една от причините е лошото представяне на ключовите експортни пазари за страната като САЩ и еврозоната, което засегна търсенето на нейни стоки. Това накара китайските власти да предприемат мерки, за да задържат здравословния растеж. Същевременно те се опитват да избягат от имиджа на производител единствено на евтини стоки и насърчават компаниите да произвеждат стоки, които не само ще задвижат експорта, но и ще създадат високоплатени работни места. Надеждата е, че високите заплати ще доведат до нарастване на потребителските разходи и оттам - до по-висок икономически ръст. Затова Пекин залага на иновациите, които според него са ключов фактор към постигане на тази цел. Капитал Daily
Над 40 нови бизнес консултантски компании помагат на хилядите заинтересовани фирми да се регистрират в зоната.

Засега няма големи промени. Старите складове и фабрики са си същите, точно както са били преди четири месеца, когато този индустриален парк в източните покрайнини на Шанхай бе формално превърнат в нова зона за свободна търговия, пише британската ВВС. Вече се виждат очертанията на нови, строящи се сгради. Но истинската дейност тече зад кулисите. Наскоро бяха създадени над 40 нови бизнес консултантски компании, за да помагат на хилядите заинтересовани фирми да се регистрират в зоната. Наемите скочиха поне двойно и навсякъде се усеща идеализъм и нетърпение.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  Това е тестът. Успеят ли да се справят, предстоят нови висини. Да видим ние (ЕС) как ще се справим с предизвикателствата.

 • 2
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Въобще малко хора в България могат да си представят мащабите на проектите в Китай, от университетски кампуси за по 50 хиляди души през изследователски институти с огромен технически и интелектуален потенциал, особено в инженерно-технологичните дисциплини, та до за мен смешните молове - имитации на Европейски и Американски забележителности. В същото време в повечето случаи извън зоните като Шанхай инфраструктурата изпреварва манталитета. И все пак китайското ръководство постави като приоритет привличането на изявени учени от китайски произход които да развият конкурентни изследователски и технологични направления, като се усигуряват максимално благоприятни условия - технически, оборудване, и заплати. Имаше протести от китайските професори заради огромната разлика в заплатите, но Секретарят на ЦК на ККП, поставен да "кооринира" процеса, бързо ги насви с формулата "като станете Нобелови лауреати и на вас ще плащаме така". Много интересни процеси, а и китайците са страшнп патриотични, та да видим.

 • 3
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Извинете, пропуснах да добавя че изявените учени се привличат главно от САЩ и някои Европейски и Азиатски развитистрани.

 • 4
  znayko84 avatar :-|
  znayko84

  Китайците са по-бедни от българите. Според официалните данни на Световната банка. Това е присъдата. Всичко друго са приказки от 1001 нощ.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.