Свръхдози насилие
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Свръхдози насилие

В щата Мичоакан фермери се преквалифицираха в членове на отряди по самозащита

Свръхдози насилие

Може ли Мексико да спечели битката с наркокартелите

Марина Станева
7328 прочитания

В щата Мичоакан фермери се преквалифицираха в членове на отряди по самозащита

© Reuters


Когато властите не те защитават, можеш ли да вземеш закона в свои ръце? Това на практика направиха доброволчески групи в западния мексикански щат Мичоакан, които твърдят, че им е дошло до гуша от престъпността и затова подемат своя борба срещу могъщия наркокартел "Рицарите тамплиери", опериращ в региона.

Самоорганизиралите се местни жители, въоръжени с оръжия със съмнителен произход, пазят своите градове вече от около година, но в началото на месеца ситуацията излезе извън контрол след кървави сблъсъци с картела, което накара правителството да изпрати там армията и да призове за разоръжаване на създалите се отряди. Те отказват да го направят и обвиняват управляващите, че не правят достатъчно, за да защитят хората от всекидневното изнудване и насилие.

"Как правителството си представя, че ще оставя пушката си, когато не са задържали нито един от лидерите на "Рицарите тамплиери"? Не е логично. Ако останем без оръжие, те моментално ще дойдат и ще ни убият", обяснява пред британската ВВС ръководител на такъв отряд. А новините в чуждестранните медии за хаоса в Мичоакан са вероятно най-неприятното нещо за президента Енрике Пеня Нието, който в първата си година на власт внимателно избягва да говори за ситуацията със сигурността в Мексико и предпочита да представя страната си като трансформиран магнит за инвестиции с наскоро отворен енергиен сектор.

Какво става в най-размирния мексикански щат?

Правителството категорично отрича, че е изгубило контрола над Мичоакан, въпреки че напоследък на няколко пъти се наложи изпращане на военни и полиция там. Големи области от щата са в хватката на "Рицарите тамплиери". Бедността и безработицата са широко разпространени и това само дава нови попълнения в редиците на организираната престъпност.

Наркокартелът се е сраснал с Мичоакан. Но преди две седмици доброволчески групи започнаха да окупират някои от ключовите му бази и насилието ескалира. В резултат мексиканските сили за сигурност от няколко дни патрулират по улиците на главните градове в щата, като твърдят, че контролират 27 от 113-те общини в района. Те се опитват да възстановят реда и да разоръжат отрядите по самозащита, но в избухнали престрелки миналата седмица убиха поне двама местни селяни (непотвърдена е информацията за повече жертви, сред които и 11-годишно дете). Правителството веднага направи изявление, че самоорганизиралите се жители "не са целта на операцията" и те трябва да оставят армията да си свърши работата.

Властите съобщиха, че досега са арестувани 38 членове на "Рицарите тамплиери". Сред тях е и Хесус Васкес Масиас, с прякор Ел Торо, когото органите на реда описват като един от лидерите на картела. В същото време над 1200 местни полицаи са разследвани за връзки с организираната престъпност. Но говорител на доброволческите групи коментира пред Associated Press, че Васкес Масиас е топ наемен убиец, но не и ръководител на "Рицарите тамплиери", и те ще аплодират действията на правителството само когато бъдат заловени истинските лидери на криминалната организация.

Същевременно "Рицарите тамплиери" твърдят, че отрядите по самозащита всъщност са се съюзили с "Картел де Халиско Нуева Женерасион" в съседния щат. Според тях фактът, че някои от доброволческите групи носят модерни оръжия, показва, че те не са обикновени фермери, а са на заплата към конкуренцията. И всъщност сега една въоръжена група ще измести друга. Показателно е случващото се в град Паракуаро, който вече е под контрола на доброволческите групи. Пред британската ВВС част от населението споделя, че се притеснява какво ще се случи оттук нататък. Но до тях други жители държат плакати, с които изказват благодарност за изгонването на "Рицарите тамплиери" от града. Въпросът сега е дали самоорганизиралите се отряди ще предадат оръжието, когато дойде времето, и ще се приберат по домовете си.

Кои са "Рицарите тамплиери"?

"Рицарите тамплиери" са развиващ се наркокартел, специализиран в подкупването на местните власти и рекетирането на предприемачи и фермери. Той възниква през 2011 г. като разклонение на "Ла Фамилия Мичоакана" и държи голяма част от търговията с марихуана и метамфетамини в западната част на Мексико. В клипове в интернет организацията се опитва да се представи като защитник на Мичоакан от вражески банди, предлагащ платена охрана по искане на самите жители. Действително има твърдения, че районът е станал по-безопасен, откакто картелът е поел контрола, и никой не оказва натиск. Но истината е друга. "Всеки си плаща, но няма да ви кажат", обяснява пред Reuters пожелал анонимност бизнесмен.

"Рицарите тамплиери" търсят развитие и в други по-законни бизнес инициативи и заработват допълнително, като изнасят желязна руда за Китай, контролирайки целия процес от добива в мините до транспортирането. Наложи се дори мексиканският военноморски флот да се намеси през ноември миналата година и да превземе пристанището в град Ласаро Карденас, откъдето тръгват корабите с руда. Но успехът на операцията едва ли ще бъде дълготраен, освен ако правителството не си възвърне контрола над целия град и не отвори минния сектор към легитимни предприемачи, а не към хора, свързани с криминалните организации.

Междувременно, изглежда, онези, които преждевременно обявиха краха на "Рицарите тамплиери" след влизането на армията в Мичоакан, са избързали. "Нито може да се каже, че това е краят на наркокартела, нито може да се твърди, че правителството е загубило щата. Това е само поредната стъпка в един дълъг процес", казва пред "Капитал" Джордж Филип, експерт по Мексико от London School of Economics (LSЕ).

Колко сериозно е насилието в Мексико?

Случващото се в Мичоакан е показателно за цялата ситуация в страната. За последните осем години над 60 000 души са загинали в свързани с наркотиците убийства (виж инфографиката) и обещанията на Пеня Нието, когато пое властта през 2012 г., че ще реши проблема, изглеждат все по-нереалистични. Въпреки че части от Мексико наистина сега са по-сигурни, места като Мичоакан станаха още по-престъпни. Щати като Гереро, Синалоа и Нуево Леон, както и третият по големина град Монтерей са сред най-засегнатите от насилието региони. Обезглавяването на дилъри, разстрелването на полицаи и политици и убийствата на невинни граждани, озовали се на неправилното място в неправилното време, са част от ежедневната нарковойна в Мексико. А през последните години битката между картелите за контрола над контрабандните коридори става все по-кървава, тъй като приходите от тях се увеличават.

Картелите са аморфни и непрестанно се цепят и прегрупират. Скорошни проучвания сочат, че те вече не се занимават само с дрога, а и с отвличания, изнудване, търговия с оръжия, трафик на хора, проституция, кражба на коли и видео и музикално пиратство. Като тенденция се оформя и фактът, че вече продават наркотици и на вътрешния мексикански пазар, тъй като, въпреки че цената там е по-ниска, отколкото в САЩ, така отпадат рисковете, свързани с преминаването през граница.

Картелите контролират трафика на дрога от Южна Америка за САЩ, а това е бизнес, оценяван на 13 млрд. долара годишно. Тяхното влияние нарасна, когато американците засилиха операциите си срещу наркотиците в Карибския регион и Флорида. По данни на Държавния департамент на САЩ около 90% от целия потребяван в Америка кокаин идва през Мексико.

В продължение на няколко години двамата главни играчи бяха картелите "Синалоа" и "Лос Зетас". Доклад на Stratfor от 2012 г. посочи "Лос Зетас" като най-големия наркокартел по отношение на географски обхват. Но оттогава той бе разкъсан от вътрешни битки и разцепление, а лидерите на двете основни негови фракции сега са елиминирани - единият е заловен, другият убит.

Каква е стратегията на мексиканския президент?

Сблъсъците в Мичоакан са голямо предизвикателство за Пеня Нието, който бе избран с обещанието да даде тласък на икономиката и да намали престъпленията, засягащи живота на обикновените мексиканци. Неговият предшественик Фелипе Калдерон бе превърнал безкомпромисната борба с наркобосовете, в която включи над 50 000 войници и федералната полиция, в централна тема на своето управление. В резултат редица основни лидери на банди бяха арестувани или убити, но насилието достигна рекордни нива. А според критиците му, които защитават по-малко инвазивен подход и прекратяване на огъня, това не е довело до намаляване на трафика на кокаин и марихуана към Америка.

Обезпокоен от кървавия имидж на Мексико, още с встъпването си в длъжност Пеня Нието предприе по-мека политика чрез сформирането на национална жандармерия, която да замести армията при справянето с наркопрестъпността. Федералната полиция също ще бъде подсилена, за да се фокусира върху разследването на криминални случаи. Стратегията на президента включва и наливането на 9.1 млрд. долара в 220 от най-размирните квартали в страната, предлагайки повече училища, работни места, паркове и културни дейности, за да предотврати превръщането им във "фабрики за престъпления". Това дава известен резултат, тъй като през първите осем месеца на миналата година има спад в убийствата с 18%. "Трудно е да се каже дали това е правилната позиция, но насилието намаля малко от 2012 г. насам", обобщава Джордж Филип.

За мнозина най-осезателният успех на президента е слизането на криминалните новини от първите страници на вестниците. Но спадът в убийствата се компенсира от увеличение от 35% на отвличанията в първите осем месеца на 2013 г. в сравнение със същия период година по-рано, както и от покачване на случаите на изнудване. Това сочат данни на полицията, но се оказва, че те може сериозно да подценяват проблема, тъй като според националния статистически институт INEGI числата са далеч по-големи.

"Пеня Нието отдава по-голям приоритет в управлението си на икономическите реформи, отколкото на войната с наркокартелите. Но случващото се в Мичоакан поставя под въпрос стратегията му. И възниква въпросът дали правителството губи контрол над части от страната", казва пред "Капитал" специалистът по Латинска Америка от LSЕ Франсиско Паница.

Какво се прави по въпроса?

Опитите на мексиканското правителство да се справи с наркопроблема с години са подкопавани от корумпирани политици и представители на силите за сигурност, които си сътрудничат с картелите. През 2009 г. американските власти обявиха, че ще повишат усилията си за прекъсване на нелегалния поток от оръжие и печалби от наркотици от САЩ за Мексико, което бе ключово искане на мексиканското правителство. Но през ноември 2010 г. доклад на американското правосъдно министерство сочи, че действията на Вашингтон за справяне с трафика на оръжие нямат фокус и обменът на разузнавателна информация между щатските агенции и мексиканските им партньори е недостатъчен. Доклад на Сената от юни 2011 г. твърди, че около 70% от огнестрелното оръжие, открито на местопрестъпления в Мексико през 2009 и 2010 г. и предадено за проследяване, идва от САЩ.

Според някои анализатори двете страни трябва да обсъждат поне легализирането на марихуаната, за да отнемат печалбите на картелите от нея. Вече има подобни инициативи в Америка, например в Колорадо. Но според други това няма да има ефект. "Легализирането на марихуаната може да е добра идея, но няма да разреши проблема. Ще бъде трудно, но Мексико трябва да накара институциите си да заработят по-добре", твърди Джордж Филип. Според Франсиско Паница, където има интерес, има и предлагане. И ако САЩ не вземат мерки срещу голямото търсене на наркотици от американски граждани, нещата няма да се подобрят.

"Мексико се намира в невъзможна ситуация. Има два аспекта на проблема. Първо, трафикът на дрога от нарокартелите към САЩ. И, второ, трафикът на оръжие от САЩ към наркорателите, който само ги прави по-мощни", обяснява Паница. Докато това не се промени, насилието ще владее не само Мичоакан, но и цяло Мексико.

Автор: Капитал

Когато властите не те защитават, можеш ли да вземеш закона в свои ръце? Това на практика направиха доброволчески групи в западния мексикански щат Мичоакан, които твърдят, че им е дошло до гуша от престъпността и затова подемат своя борба срещу могъщия наркокартел "Рицарите тамплиери", опериращ в региона.

Самоорганизиралите се местни жители, въоръжени с оръжия със съмнителен произход, пазят своите градове вече от около година, но в началото на месеца ситуацията излезе извън контрол след кървави сблъсъци с картела, което накара правителството да изпрати там армията и да призове за разоръжаване на създалите се отряди. Те отказват да го направят и обвиняват управляващите, че не правят достатъчно, за да защитят хората от всекидневното изнудване и насилие.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Отговорът на този въпрос ми изглежда много кратичък и простичък - не може.

 • 2
  jhf37314232 avatar :-|
  jhf37314232

  Нямa рaзликa между ситуaциятa в моментa с нaркотиците и проблемите с aлкохолa през 30те. И в дестa случaя решението е едно и също.

 • 3
  beriya avatar :-|
  beriya

  Преди време прочетох някъде следния коментар- „една от най недемократичните мерки е тази да отнемеш правото на свободен гражданин да притежава оръжие"- а гореописаното в статията, крещи в пълен глас колко са верни тези думи.

 • 4
  basilicum avatar :-|
  basilicum

  основния проблем е търсенето от сащ. докато има търсене ще има предлагане. а печлабите от доставките са колосални и явно оправдават риска. вторият проблем произлиза от закона. в момента в който този наркотик се легализира - край!

  иначе порочния кръг се възпроизвежда сам.

 • 5
  basilicum avatar :-|
  basilicum

  До коментар [#3] от "beriya":

  е то тва е американския аргумент. виждаме и последиците от това. през седмица някой ненормалник отива на оживено публично място и почва да стреля наред. и това е само малка част от последиците. престъпността само се подсилва от свободното наличие на оръжие на пазара.

 • 6
  beriya avatar :-|
  beriya

  До коментар [#5] от "basilicum":

  Абсурден е аргумента да се откажем от основополагащо право на свободния човек, щото луд щял да... По тази логика да вземем да се откажем от правото на свободно предвижване, щото това е основен способ при извършване на престъпления, като способства дори осъдените престъпници да избегнат правосъдие.

 • 7
  basilicum avatar :-|
  basilicum

  До коментар [#6] от "beriya":

  фактите не показват обаче, че предвижващите се с автомобил газят хора наред или по друг директен начин водят до убийствата на хора.

  в сащ дори има маса случаи, всяка година на деца простреряли се с оръжието на родителите си.

  общата забрана за притежание и изземване на оръжието от масите води до пасифициране на обществото. вземи за справка случая с австралия. защо там са успели?

 • 8
  beriya avatar :-|
  beriya

  До коментар [#7] от "basilicum":

  Изобщо нямах предвид предвижването с автомобил, но и така разбрано пак става. Та малко ли животи отнемат катастрофите.
  Абсурдно е, допустим аргумент за ограничаване на суверенни права би могъл да бъде- доказано психическо отклонение, и ред др. подобни, НО пак при условие, че това касае индивидуален индивид, да не забравяме, че подобни несправедливи ограничения понякога водят до колосални катастрофи, пример за това е и може би най- големия военен конфликт досега в историята на човечеството- Втората световна война.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK