Лондон все повече се откъсва от Великобритания
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Лондон все повече се откъсва от Великобритания

Лондон изсмуква талантливите хора от цялата страна, пише в доклада на Centre for Cities

Лондон все повече се откъсва от Великобритания

Всеки трети на възраст между 22 и 30 години, напуснал родните си места, се насочва към столицата

5262 прочитания

Лондон изсмуква талантливите хора от цялата страна, пише в доклада на Centre for Cities

© Reuters


Британската столица допринася за 80% от растежа в сферата на работните места в частния сектор от 2010 г. насам.

Икономическата пропаст между Лондон и останалата част от Великобритания се увеличава, твърди доклад на британския институт Centre for Cities, цитиран от ВВС. Британската столица е създала 10 пъти повече работни места в частния сектор от всеки друг град от 2010 г. насам.

Изследването на Centre for Cities, което призовава да се дадат повече правомощия на регионите, показва, че почти една трета от хората на възраст между 22 и 30 години, които са напуснали родните си места, са се насочили към Лондон. В доклада пише, че британската столица "изсмуква талантливите хора от цялата страна" и много младежи никога не се връщат обратно.

Единбург и Бирмингам са следващите най-добре представящи се градове в сферата на създаването на работни места в частния сектор.

Манчестър разочарова

Икономистът от Centre for Cities Пол Суини смята, че процесите в Лондон са добра новина за британската икономика. "Това е един от най-добре представящите се градове в света и в национална перспектива трябва да продължим да подкрепяме растежа му", казва Суини. Според него по-големият проблем е слабото представяне на големи градове като Шефилд и Манчестър. "Те удрят под категорията си, ако говорим за приноса им към икономиката", твърди експертът.

Изследването открива "добре дошли знаци на растеж" в Единбург, Бирмингам и Ливърпул, където "значителен брой" работни места в частния сектор са помогнали да се компенсират част от последиците от загубата на работни места в публичния сектор.

Областите на Голям Манчестър и Голям Лийдс заедно са допринесли повече за британската икономика, отколкото целият Уелс. Най-лошо е положението в Бристол, който е загубил 13 900 работни места в частния сектор, повече от всеки друг град.

Потенциал за растеж

Министърът по градовете Грег Кларк заявява, че градовете са жизненоважни за националния просперитет "в един свят, в който те се състезават с други населени места по целия свят за работни места и инвестиции". Според него докладът на Centre for Cities, който по думите му е използвал данни до септември 2012 г., отразява причините, поради които правителството е представило програма, с която да даде повече правомощия на градовете, за да стимулират растежа.

"Оттогава градовете набраха инерция. През последните две години Великобритания създаде над един милион работни места, от които над 750 000 са извън Лондон. Нашата програма ще освободи потенциала на градовете за растеж и създаване на работни места из страната", казва Кларк.

Далеч от домаКакво липсва най-много на новодошлите в Лондон? "Щеше да бъде чудесно да пазарувам в супермаркети, които не са "метро", което означава скъпо", обяснява Ели Шоу от Стафорд.

"Въпреки че градският транспорт в Лондон е чудесен, много ми липсва свободата да се кача в колата, да си пусна музика и да отида там, където искам, без излишен стрес или мишницата на някого в лицето ми", казва Катрин Уилсън от Тийсайд.

"Липсва ми евтината бира в пъбовете с лепкави килими и стари телевизори, които дават футболни мачове", твърди Елс Грант от Бирмингам, визирайки факта, че средната цена на пинт бира в столицата е 3.60 паунда, докато другаде може да се намери за 2.95 паунда.
Британската столица допринася за 80% от растежа в сферата на работните места в частния сектор от 2010 г. насам.

Икономическата пропаст между Лондон и останалата част от Великобритания се увеличава, твърди доклад на британския институт Centre for Cities, цитиран от ВВС. Британската столица е създала 10 пъти повече работни места в частния сектор от всеки друг град от 2010 г. насам.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

14 коментара
 • 1
  daskal1 avatar :-P
  daskal1

  Най после започнаха да приличат на България.

 • 2
  primaxm avatar :-|
  primaxm

  Отдавна е видно, че на големите областни градове трябва да се даде значително повече автономия. Включително да определят размера на данък общо доход и ДДС за региона, както и да изпращат към столицата не 90% от събраните данъци, а само 10 % /за полиция, армия и здравеопазване/. Само така ще се създаде конкуренция, която ще подобри качеството на обществените услуги предоставяни от градовете и ще се създадат условия за развитие и на градове различни от столиците, където в момента се събират 90 % от данъците и прекалено голям дял от хората и бизнеса. Политиците обаче ще загубят властта си да преразпределят парите и въпреки, че съсипват държавите в момента никога няма да направят такава промяна. :-(

 • 3
  dimdim avatar :-|
  Дим Дим

  Къде не е така? Тази тенденция е неизбежна, абсолютно неизбежна навсякъде по света, особено в развитите държави. Просто икономиката се концентрира в няколко центъра и нормално хората отиват там

 • 4
  geordgeo avatar :-|
  geordgeo

  Много тъжна констатация и за съжаление България също върви в тази посока...

 • 5
  antikommunist avatar :-|
  antikommunist

  [quote#2:"primaxm"]Включително да определят размера на данък общо доход и ДДС за региона, както и да изпращат към столицата не 90% от събраните данъци, а само 10 % /за полиция, армия и здравеопазване/. [/quote]
  Личи си че нямаш ни най-малка представа как стоят нещата... То дори у "наше село" София създава около 50% от БВПто на страната и субсидира провинцията, но от там пак идва рев и плач. А относно великобритания там нещата са дори по-жестоки: там парите на страната се изкарват в ситито и после следва страхотно преразпределяне към останалата част от страната. И после да няма приказки как Лондон нямало да бъде това което е ако не била останалата част от страната, защото Сингапур е по-малък и от Лондон, но не му отстъпва по нищо, докато селяните от ист мидлендс прави ще си умрат без помощите от столицата.
  А за автономията съм напълно съгласен. Точно така трябва да се направи, защото целият световен опит показва че един регион може да се замогне само тогава когато развие собствени инициативи за това. Само че парадокса е че същите които ревът срещу доминацията на столиците са първите които крещят за правителствени планове за развитие на изостаналите региони...

 • 6
  antikommunist avatar :-|
  antikommunist

  А иначе това е тенденция навсякъде. Дори в децентрализираната Германия младите и перспективни специалисти бягат в икономическите центрове, в случая не един а няколко. Но ако някой си мисли, че млади вишисти доброволно ще си седят на село (особено ако то е на майната си а не в близост до голям център) много се лъже. Все си мисля за една приятелка състудентка, дето хем не беше кой знае какво а гимназиална учителка, но като завърши и и предложиха място на референдар (пробен учител) с гаранция за доживотно назначение и добра заплата ама на майната си някъде в Швебише Алб и момичето рева два дни и в крайна сметка прие доста по зле платена и несигурна работа във Франкфурт. А онова е все пак един от богатите и даже курортни региони. В селата в източна Германия дето няма друго освен пенсионери и неонацисти няма как да накараш дори и общ работник да отиде там, пък камо ли вишист.
  И не съм фанатизиран столичанин, има и прекрасни малки и средни градчета със спокоен но разнообразен живот, добри университети и училища и културни мероприятия и перспективни компании. Просто много хора не разбраха, че в днешния свят хората могат да избират къде да живеят и ако едно населено място иска да си задържи хората или дори да привлече нови трябва да измисли нещо привлекателно което да им предложи, а не само да бълва пяна срещу глобализацията и населените места които предлагат повече възможности или по-добър живот. Времената на феодалното или социалистическо крепостничество просто са безвъзвратно отминали...

 • 7
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Тенденцията е към урбанизация (Трендове 2030 предполага над 70% от населението да живее в градове) и мегаполиси (окрупнени градски агломерации), ерго проблеми с водата, нанализацията и пречиствателните станции, енергията, транспорта на хора, храни и стоки и т.н. , повишена социална отговорност и активност...

 • 8
  primaxm avatar :-|
  primaxm

  До коментар [#5] от "antikommunist":

  Това, че в София се генерират 50 % от дохода от данъци е следствие от това дългогодишно събиране на данъци там. Костов беше особено нагъл и направи една дирекция "Големи данъкоплатци" и принуди всички големи фирми да плащат данъците си в София. Освен това, от останалите 50 % от данъци събрани от страната, само 10 % отиват обратно в страната, т. е. 90 % от всички събрани данъци остават в София. Тези проценти не важат само за България разбира се, ние се водим по големите. Колкото и да изкарва някой град от данъци, той трябва да превежда на централната власт не повече от 10 %, в момента е 90 % /за данък печалба/.

 • 9
  primaxm avatar :-|
  primaxm

  До коментар [#5] от "antikommunist":

  Да приемем, че Варна събира 100 милиона от данък печалба. В момента само 10 % остават в общината, т. е. 90 милиона се превеждат в София. Кажи после как няма да реват и да искат да им върнат обратно пари. Разбира се връщат не повече от още 10 милиона, останалите потъват някъде. Аз предлагам, от тези 100 милона, 90 да остават в общината. Също да могат да променят данък печалба за всички фирми регистрирани на територията на общината. По този начин ще могат да привлекат нови инвеститоти и работни места. Тези неща са известни и препоръчани отдавна, не са толкова сложни, но уви не са удобни на политиците, а като гледам и на столичани. ;-)

 • 10
  antikommunist avatar :-P
  antikommunist

  До коментар [#8] от "primaxm":
  До коментар [#9] от "primaxm":

  Виж сега, прав си за това че общините превеждат голяма част от данъците които събират на правителството (не на столицата!), но същото после ги преразпределя обратно към страната. И по принцип съм напълно съгласен с тебе общините да запазват 90% от данъците си, само че тогава ще трябва да поемат и финансирането на голяма част от обществения сектор, като образование, здравеопазване, полиция и т.н. В някои страни има такива опити и не са лоши, аз съм за. Но да ти кажа тогава първи ще проплачат мизерните градове от провинцията (не Варна, Бургас или Стара Загора, но Мотана и Видин вече ги чувам), че умират прави.
  И между другото София (както и морските градове) би профитирала най-много от това. И много се лъжеш ако мислиш, че %ът от БВПто се дължи само на данъчната регистрация. Само в бизнеспарка се въртят по-големи обороти отколкото цялото БВП на повечето области, за банковия сектор да не говориме.
  А понеже статията е за Лондон можеш да се поровиш малко в нета, какви са дневните обороти на лондонското сити и какво е БВПто на по-провинциалните райони на страната. И какви приходи събират от къде. Просто на модерната икономика не са и нужни големи територии за експлоатиране, камо ли пък пушещи комини, трябва само акъл :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK