Как може да оцелее западащ град
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Как може да оцелее западащ град

Някои градове развиват успешни бизнеси за събаряне на изоставени сгради

Как може да оцелее западащ град

Пет начина за възраждане на населено място

8423 прочитания

Някои градове развиват успешни бизнеси за събаряне на изоставени сгради

© Reuters


Запустелите имоти са източник на престъпност и вандализъм.

Проблемите, които могат да доведат до банкрута на един град, са много. Помислете за Детройт – индустриално западане, огромни пенсионни разходи, задлъжнялост и лошо управление, разказва британската ВВС. Но загубата на над един милион жители от 50-те години на миналия век досега би хвърлило всеки град в криза. С преместването на хора и работни места другаде оставащото население е изправено пред високи данъци, нарастваща престъпност и запустяващи улици. Какво може да се направи по въпроса?

Да се разрушат изоставените сгради

Някои американски градове развиха успешни бизнеси за събаряне на изоставени сгради, тъй като те са източник на престъпност, вандализъм, загрозяват кварталите и спират заселването на нови жители. През последните 6 години в Йънгстаун, щата Охайо, са разрушени 4000 къщи, обяснява общинският съветник Джанет Тарпли. "Оттогава престъпността намаля. Някои запустели места бяха свърталища на проституиращи жени и наркомани", казва Тарпли. Но има и критики, най-вече заради разходите – около 10 000 долара на къща. А някои жители се оплакват, че така се изтриват цели квартали и се пречи на строителните предприемачи да инвестират. "Дърветата не плащат данъци", твърдят критиците на събарянията.

...и да се продаде земята

Представете си, че някой почука на вратата ви и ви предложи цялата земя в съседство само за 25 долара. Това се случва във Флинт, щата Мичиган, където е създадена т.нар. банка за земя, събираща собствеността над изоставени частни имоти. "Има запустяла къща на улицата? Ние я придобиваме заради просрочени данъци, защото собственикът е спрял да плаща. Но вместо да я предложим на търг по интернет, събаряме постройката и слагаме терена в специална банка. После отиваме при съседа, който е платил тежка цена за това, че е живял до тази изоставена къща. И му продаваме земята само за 25 долара. Той решава дали да я превърне в гараж или площадка за игра за децата", обяснява конгресменът Дан Килди.

Да се приеме, че малкото може да бъде по-добро

"Много е трудно за американците да узреят за тази мисъл. Психиката им е базирана на идеята за експанзия. За тях растежът и просперитетът са едно и също нещо. Но какво да си мисли човек, живеещ в град, който е изгубил значителна част от населението си, без изгледи да си го върне", казва Килди. Затова според него е наложително да се преосмисли цялата концепция за дефинирането на просперитета. И не трябва да се живее в миналото.

Да се изградят институции

Питсбърг е признат за успешен пример за възстановяване и дори бе домакин на срещата на Г-20 през 2009 г., но в момента бере плодовете от решения отпреди 50 години, разказва проф. Майкъл Мадисън от университета в Питсбърг. Консултативният орган ACCD е създаден през 40-те години на миналия век, когато водещи играчи от стоманената индустрия се присъединяват към местните власти, за да решат някои от най-належащите проблеми на града, свързани с екологията и инфраструктурата. Те например забраняват печките с въглища в домовете, за да се изчисти въздухът. Двата известни университета и медицинският център в града също получават значителни суми по това време.

Да се създадат правилните работни места

Когато стоманената индустрия колабира, Питсбърг се опитва да се обърне към онези сектори, които могат да заменят загубените работни места в голям мащаб, обяснява Мадисън. Целта са големи фабрики за телевизори и автомобили. Но това се оказали много конкурентни индустрии и повечето от инвестициите в тези области отишли в Азия или по-евтини части на САЩ. "На града му отне време да осъзнае, че това е грешна стратегия. И затова се фокусира върху сектора на услугите, университетите, медицинския център, хай-тек бизнеси и започна да създава работни места локално, вместо да ги внася", казва Мадисън.

Запустелите имоти са източник на престъпност и вандализъм.

Проблемите, които могат да доведат до банкрута на един град, са много. Помислете за Детройт – индустриално западане, огромни пенсионни разходи, задлъжнялост и лошо управление, разказва британската ВВС. Но загубата на над един милион жители от 50-те години на миналия век досега би хвърлило всеки град в криза. С преместването на хора и работни места другаде оставащото население е изправено пред високи данъци, нарастваща престъпност и запустяващи улици. Какво може да се направи по въпроса?


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

12 коментара
 • 1
  beriya avatar :-|
  beriya

  За България:
  - наличие на качествени учебни заведения, задължително едно висше училище (основен фактор за сигурен приход на млади, образовани граждани- основата на качественото развитие)
  - наличие на „солидни компании"- свързано основно със задържането на добре образованите.
  - наличие на добра бизнес среда откъм инфраструктурни възможности и социални услуги- пазари, алтернативна пътна мрежа и др., качествени лечебни заведения, сигурност в държавните служби и др.- това би задържало и насърчило предприемчивите да развиват идеите си, като същевременно имат и предпоставка да създадат семейство.
  ПП Направете личен анализ и ще установите, че градовете които са определени като развиващи се в България отговарят и на 3-те (макар и почти всички да търпят критики и в трите направления).

 • 2
  dimdim avatar :-|
  Дим Дим

  Бизнес, добра инфраструктура и социална среда и услуги. Друго не трябва

 • 3
  mentor avatar :-|
  Ментор

  според комунистите има и други начини - примерно ре-национализация на околните фалирали предприятия, които веднъж са фалирали като държавни, приватизирани са, и втори път са фалирали като частни. Според недоразумението Стойнев ако горния цикъл (включващ два последователни фалита) се повтори още веднъж, всичко ще цъфне и върже.

 • 4
  traveler1 avatar :-|
  traveler1

  За България на първо место ако се спре да се краде, и се намали корупцията до санит минимум, има шанс полека лека всичко да си дойде на местото.
  Това значи, че ако съд с-ма работи всичко ще е ок.

 • 5
  www avatar :-|
  www

  До 1 "
  "За България:
  - наличие на качествени учебни заведения, задължително едно висше училище (основен фактор за сигурен приход на млади, образовани граждани- основата на качественото развитие) "

  Това не е решение точно за България където всички университети из страната (с няколко изключения) са имитация. Те не дават качествено образование и не развиват никаква наука и иновации. Единствените средства които поглъщат са от държавните, частично от ЕС фондовете и таксите на студентите. Това е самозалъгване за деца и родителите и тежест за бюджета. Сегашната ситуация, когато обявените места във вузовете са повече от съответния годишен набор е направо нелепа. И това главно се дължи на многобройните имитации на университети по села и паланки.
  Изобщо трябва да се спре с поставянето на цели % висшисти, и без това сме около средното ниво в Европа. По-добре е да се наблегне на краткосрочни центрове за професионална квалификация и предприемачество. За областните градове е по-добре да създават техпаркове (виж статията), да подобряват условията за бизнес и с всички сили да се опитат да привличат инвестиции.

 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik

  Забележете, че първите 3 по важност препоръки засягат мъртвите сгради и мъртвите градски зони. Ако префразираме заглавието, то може да гласи "Какво да НЕ правим, за да тикаме един град към упадък". За случая на България никой не мисли от този ъгъл, защото цялата държава, иначе с претенции за туристическа дестинация, е осеяна от грохнали къщи, изоставени бензиностанции край пътищата, фабрики, мини, обори, рибарници, паметници тип Бузлуджа и какво ли още не....Бичът на недостроените кютюци е споходил и самата столица, където има 20-тина такива знакови гробници, видими от далеч. Интересното е, че ако имаш поддържана сграда, общината ще те мачка с данъци докато може. 1,2% годишен данък и такса смет за гараж, който общината е изчислила, че струвал 37 000 лева съгласно нейните собствени таблици от 2008 г. - пика на ценовия балон. Това е сметката за редовния платец, а гробници като Феята, блоковете на МА и Александровска, клошарникът зад музея на МВР, бившия р-т Будапеща - там ако бяха толкова стриктни, щяха отдавна да са качили тези имоти на търг за неплатени данъци, да са станали общински и да са съборени или продадени на добър стопанин.

 • 7
  svetomir avatar :-|
  Svet

  За съжаление нашите проблеми са доста по-сериозни от изоставите сгради (не че някоя община има излишни по 10 000 долара на къща). Тук си цари беззаконност и бизхаберност като не съм сигурен кое е по-лошото.

 • 8
  beriya avatar :-|
  beriya

  До коментар [#5] от "www":

  Университетът създава опции за ФИЗИЧЕСКА наличност, чак после следва обучението и качеството, без хора за никъде.

 • 9
  kalnik avatar :-|
  Калник

  "Те например забраняват печките с въглища в домовете, за да се изчисти въздухът."

  А в София зимно време едвам се диша от тежката миризма на въглища. А пък като падне и мъглата...

 • 10
  schumener_beer avatar :-|
  шуменско пиво

  [quote#2:"Дим Дим"]Бизнес, добра инфраструктура и социална среда и услуги. Друго не трябва [/quote]
  И за да се случи всичко това - първо трябва нормално, истинско правителство, легитимно и далеч от цялата сган зад завесата, а не такива сламени чучела като сегашното!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK