🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Съсед мой, пазител мой

Какво показва американският опит с доброволческите отряди за сигурност

Полицията и държавата няма как да бъдат заменени от доброволчески отряди
Полицията и държавата няма как да бъдат заменени от доброволчески отряди
Полицията и държавата няма как да бъдат заменени от доброволчески отряди    ©  reuters
Полицията и държавата няма как да бъдат заменени от доброволчески отряди    ©  reuters

Когато днес мнозинството американци мислят за доброволческите отряди за сигурност, те неизбежно ги свързват с противоречивото име на Джордж Зимърман. Няма значение, че действията му в дъждовната вечер през 2012 г., довела до смъртта на 17-годишния Трейвон Мартин, имат малко общо с утвърдените практики и предписани правила за действие. Дори обратното – точно защото при Зимърман случайностите и предразсъдъците доведоха до трагична развръзка, казусът се превърна в символ на некомфортната сива зона между гражданската бдителност и взимането на закона в свои ръце.

Лавинообразният дебат около случая и разнопосочните аргументи не прикриват факта, че всъщност тенденцията в САЩ върви в точно обратната посока. Заради свитите общински бюджети и растящото социално и икономическо разслоение на американското общество гражданските групи преживяват нов разцвет в последните години и броят и влиянието им растат.    


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

43 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  cheta avatar :-|
  cheta
  • - 19
  • + 5

  без коментар, но с въпрос - за кого е това упражнение по НЯКАКЪВ СЛУЧАЙ, известен на анонимния автор?

  Нередност?
 • 2
  e_mil avatar :-|
  tamada
  • - 2
  • + 48

  Случаят е известен на много хора и делото беше отразено в много от българските медии.
  А упражнението е заради едни партийци, които се разхождаха на тумби по софийската "Пиротска" и проверяваха лични документи без да имат право на това.

  Нередност?
 • 3
  fez_deffender avatar :-|
  Фес Deffender
  • - 3
  • + 28

  "Аз например знам, че вие в Европа сте много подозрителни към ромските малцинства. Така че ако създаваме Guаrding Angels в България например, ние бихме искали в нашите отряди да има роми - да се ангажират с мнозинството, да се опознават взаимно, за да могат всички да помогнат в решаването на проблемите."

  Тук явно опитът говори и човекът е прав.

  Колкото до отрядите - това е цинизъм на ента степен, когато става дума за това, държавата да спазва един от основните приоритети, а именно опазването живота и имуществото на населението си. При нас това не се случва - корупция примесена с некадърност и нежелание за справяне с проблема. При фона на раздутия ни милиционерски щат това си е катастрофална картинка...

  Нередност?
 • 4
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ
  • - 2
  • + 29

  По БГ селата определено има нужда от отряди, защото къщите се разбиват и се краде масово. Въпросът е от кого да бъдат съставени, след като на места са останали двадесет - тридесет пенсионери по на седемдесет години.

  Нередност?
 • 5
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 8
  • + 16

  Това е една толкова дълга тема, че е невъзможно да се изчерпи за ден или седмица, ако трябва да се изложи подробно и обосновано - с оглед че е изключително щекотлива.
  Искам само да подчертая няколко важни пункта, за незапознатите. В случая на УБИЙСТВОТО НА ЧЕРНОКОЖОТО МОМЧЕ Трейвон Мартин ТО ПРЕСЛЕДВАЩИЯТ ГО АБСОЛЮТНО БЕЗПРИЧИННО И НЕОПРАВДАНО ИДИОТ (на когото полицейският диспечер неколкократно и изрично го предупреждава, че идва полиция И ДА НЕ СЛЕДВА МОМЧЕТО..., И въпреки това той го прави, провокира гои, застрелаги и ... Е ОСВОБОДЕН!?!?!?!?), МНОГО ИСКАЩ ДА СЕ ВЖИВЕЕ В РОЛЯТА НА СИЛНИЯ, НА ПОЛИЦАЙ ЗИМЕРМАН ИМА ЕДИН КУП ГРЕШКИ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, КОИТО ОТЛИЧНО ПОКАЗВАТ И ДЕМОНСТРИРАТ КАКВО ВСЪЩНОСТ СТАВА И КАКВО Е ДЪЛБОКО СБЪРКАНОТО В ТОВА ОТНОШЕНИЕ В АМЕРИКА на много нива - полиция, гражданство, закони, правораздаване. скрит расузъм,...
  Първо - законът т.нар. Stand You Ground, благодарение на който бе оправдан абсолютно доказания убиец е не само абсурден и сбъркан, ТОЙ Е ОТКРОВЕНО ЛОБИСТКИ - НА NRA (National Rifle Associatioan), която е всеизвестен голям спонсор на политиците (и от двата лагера, но основно на републиканците) И СТАВА ДУМА ЗА ПРОДАЖБИ НА ОРЪЖИЯ И ПЕЧАЛБИ ОТ ОРЪЖИЯ ЗА МИЛИАРДИ ДОЛАРИ ГОДИШНО!
  Второ - полицаите НЕ задържат,не арестватубиеца, а го освобождават, С КОЕТО СКАНДАЛИЗИРАТ И КВАРТАЛА, И ГРАДЧЕТО, И ПОСЛЕ ЦЯЛА АМЕРИКА И СВЕТА! Пъровнчално отказват всякаква информация и упорито отказват да цитират или се позовават на Stand Your Ground.
  Трето - едва след като общественото недоволство се взривява и започват безредиците и демонстрациите, иначе лобисткият и корумпиран републикански губернатор Рик назначава специален прокмурор за случая, който след някакво разследване нарежда да се задържи убиеца и да се започне с разследване и повдигане на обвинение.
  Четвърто - дори и след доказване на поне няколко лъжи на убиеца, той - очевидно подкрепен от откачалките и спонсорите на републиканците СЕ ИЗМЪКВА ОТ НАКАЗАНИЕ.
  Въпреки че на всеки раумен човек е повече от ясно, че този ще свърши много зле в крайна сметка - или в психиатрична клиника, или ще бъде някъде застрелян като куче, защото той е обречен до края на живота си да се крие от хората, както той и близките му признаха...

  Ако има дори и един тук, или някой, който дори и за момент да се върже на лакардиите на марионетките им или промитите мозъци (те всъщност са безмозъчни) на такива заклети КРЕПИТЕЛИ НА ЖИВОТА И ПРОТИВ АБОРТИТЕ И ГНЕВНИ И КРАЙНИ ПРИВЪРЖЕНИЦИ НА ОРЪЖИЯТА И ТОВА ВСЕКИ И НАВСЯКЪДЕ ДА ИМА ОРЪЖИЕ..., които успяха да поркарат - пак повтарям, този абсурен, очевидно сбъркан и вреден закон, то само да напомня тук:

  Според този закон всеки може да си набележи някого, на когото има зъб, който му пречи или просто на някой ненормалник му е хрумнало, че ще му е забавно да убие някого. Всичко, които се иска е да издебна обекта САМ, ПО ВЪЗМНОЖНОСТ В КВАРТАЛА МУ, ДА ИДЕ И ДА ГО ЗАСТРЕЛЯ СЪС ЗАКОННО ПРИТЕЖАВАНО ОРЪЖИЕ БЕЗ СВИДЕТЕЛИ, ПОСЛЕ ДА СИ УДАРИ ЕДИН-ДВА ПЪТИ ГЛАВАТА В АСФАЛТА, ДА СЕ ОТЪРКА В БЛЗИКОТО ДЪРВО, ДА СИ ПОЗАКЪСА РИЗАТА И ... ДА ПОЗВЪНИ НА ПОЛЦИЯТА И КАТО ДОЙДАТ ДА ИМ КАЖЕ, ЧЕ Е БИЛ НАПАДНАТ ОТ ОНЗИ, ДА СЕ ПОЗОВЕ НА Stand Your Ground (между другото има правописна грешка в английското изписване на закона в статията, която надявам се да е неволна и в бързината).

  И полицията ТРЯБВА ДА ПУСНЕ УБИЕЦА ДА СИ ИДЕ СПОКОЙНО В КЪЩИ!

  От сондирано мнение на ПОЛИЦАИ, ШЕРИФИ И ХОРА, КОИТО ВСЕКИ ДЕН СЕ СБЛЪСКВАТ И БОРЯТ С ПРЕСТЪПНИЦИ И ПРЕСТЪПНОСТТА - НА ПРАКТИКА, А НЕ НА ДУМИ, КАТО КОРУМПЕТАТА, КОИТО ПОДГОТВИХА И ПРОКАРАХА ЗАКОНА - ЕДИНОДУШНО ОБЯВИХА, ЧЕ НИТО ВЪВЕЖДАНЕТО МУ Е НАМАЛЯЛО ПРЕСТЪПНОСТТА И НАПАДЕНИЯТА И УБИЙСТВАТА, НИТО ИМА НЯКАКЪВ ОСОБЕН СМИСЪЛ ОТ НЕГО!
  А други даже заявиха, че именно на този закон са с позовали откровени разбойници и дори бандити от гангстерски банди!!!

  Както казах - темата е много голяма, но аз само искам да ви кажа, че рано или късно този закон ще бъде отменен, защото е очевидно против интересите НА ОБИКНОВЕНИТЕ АМЕРИКАНЦИ!
  Просто ще трябва да мине още време - и за съжаление още невинно убитие - за да го разбее и ДА СЕ РАЗГНЕВИ ЕДНА КРИТИЧНА МАСА!
  Тук има едно заиграване с чувствителността на ВЪЗПИТАНАТА И СЪЗНАТЕЛНО И СЪВСЕМ УМИШЛЕНО КУЛТИВИРАНА КУЛТИРА И ПРИВЪРЗАНОСТ НА ГОЛЕМИ ГРУПИ ПРЕДИМНО НЕГРАМОТНИ ИЛИ ПОЛУГРАМОТНИ АМЕРИКАНЦИ КЪМ ОРЪЖИЯТА КАТО СИМВОЛ НА СВОБОДАТА ИМ (това е компенсаторен механизъм за липсата им на икономическа свобода) И ОСЪЗНАТА НЕОБХОДИМОСТ НСРЕД ПО-ЗАМОЖНИ АМЕРИКАНЦИ ДА ИМАТ НЯКАКВО СЕДСТВО ЗА САМОЗАЩИТА ПРИ ЕВЕНТУАЛНА ОПАСНА СИТУАЦИЯ.

  И ако някой е прочел внимателно статията - ще види съзре и разбере това ясно за всеки, който живее тук и разбира наистина в дълбочина проблема - и защо изследванията за показали съвсем ралични резултати на наглед едни и същи мерки за сигурност В ЗАМОЖНИТЕ И В БЕДНИТЕ КВАРТАЛИ!

  Нередност?
 • 6
  heliana avatar :-|
  Хелиана
  • - 2
  • + 18

  Според мен няма никакъв смисъл да се използват данни от САЩ, за се илюстрира какъв ще е ефектът от доброволчески групи в България. В САЩ има действаща полиция, която в някои случаи е недостатъчна, тук в малките населени места - на практика няма или има само проформа. И това вече е огромна разлика.

  Нередност?
 • 7
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 5
  • + 10

  Забележете, между другото огромното противоречие и малоумие на онези, които прокараха и наложиха този идиотски "закон" - Stand Your Ground.

  От една страна те са така наречените pro life, тоест убедени и докрай,винаги "ЗАЩИТНИЦИ НА ЖИВОТА" и "ЗАКЛЕТИ ПРОТИВНИЦИ НА АБОРТА" при всички случаи и всякакви ситуации! Тези същите ИСКАТ ДА СЕКРИМИНАЛИЗИРА АБОРТА БЕЗ НИКАКВИ УСЛЛОВИЯ!
  Няма значение дали забременялото момиче например е непълнолетно, дали е забременяло в резултат на изнасилване от - да речем - група бандити и изроди, дали детето ще е с доживотни и много тежки дефекти и болести, няма никакво значение дали майката например е само непълнолетно момиче, което няма никакви финансови възможности или готовност да роди и отгледа дете,НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ ЗА ТЕЗИ ИДИОТИ, ПОДОБНИ НА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ПАРТИЙНИ КВАРТАЛНИ ОТГОВОРНИЦИ И ЯДКИ, КОИТО ВИКАХА ЗАБРЕМЕНЕЛА МОМА ДА Й ЧЕТАТ КОНСКО И ДА РЕШАВАТ КАКВО ТЯ ДА ПРАВИ С ПЛОДА..., КАКВО Е МНЕНИЕТО И ГОТОВНОСТТА НА МАЙКАТА И НА БАЩАТА!!!
  Но точно абсолютно тези същите, които са иначе много набожни и толкова много са УЖ за живота ?!?!?! (НО ВСЪЩНОСТ САМО ЗА ТЕХНИЯ!?!) ПРОКАРАХА ЗАКОН, ЧЕ АКО ДОКТОР ДОРИ И ПОПИТА ПАЦИЕНТ С ПРИХИЧЕСКО ЗАБОЛЯВАНЕ ИЛИ НЕГОВ БЛИЗЪК ДАЛИ ИМА ОРЪЖИЕ, ТОЙ ПОДЛЕЖИ НА 1 МИЛИОН ДОЛАРА ГЛОБА И ДОРИ И ЗАТВОР!?!?!?!?!?!?!

  Разбирате ли - тези, които са толкова верни, заклети и гневни защитници "на живота", защото ... бог така казал (те са и "много вярващи", но и същевременно противници на "еволюционната теория" - абе пълни откачалки и промити мозъци...) - СА ВЪРЛИ ПРИВЪРЖЕНИЦИ НА ОРЪЖИЯТА И ПРОТИВ ВСЯКАКВИ ПРОВЕРКИ КОЙ КУПУВА И МОЖЕ ДА ИМА ДОСТЪП ДО ОРЪЖИЕ, ПРОТИВ ВСЯКАКЪВ КОНТРОЛ - така оръжия си попадат "напълно законно" и в престъпници-рецидивисти, и в психически болни, и в психопати и всякакви...
  Лицемерието на тези е стигнало до там, че те проповядават, че "нямало нищо лошо" да има достъп с оръжия и в редица обществени сгради, ВСЪЩНОСТ ВСИЧКИ, ВКЛ. УЧИЛИЩА, БОЛНИЦИ, КИНА (съвсем наскоро един пенсиониран полицай застреля един човек - млад баща в кино, защото онзи ... си ТЕКСТВАЛ С ДЕТЕГЛЕДАЧКАТА ЗА ОСТАВНЕНОТО СИ В КЪЩИ ДЕТЕ!!! и въпреки че е имало табела, че е забранено влизането в това кино с оръжие!!!), НО ТОВА Е ВАЛИДНО СПОРЕД СЪЩИТЕ ... ПОЛИТИЦИ, ДЕПУТАТИ И ЛОБИСТИ САМО КОГАТО НЕ СТАВА ДУМА ЗА ТЯХНАТА СИГУРНОСТ.
  Ако става дума за парламента, съдебната палата или там, където са те (вкл. на националните им партийни конференции) ПРОВЕРКИТЕ ЗА ОРЪЖИЕ И МЕРКИТЕ ЗА СИГУРНОСТ СА ЖЕСТОКИ!!!

  I rest my case! Мисля, че на всеки средно интелигентен човек е пределно ясно, че основният, големият проблем СА ПОЛИТИЦИТЕ, ДЕПУТАТИТЕ, УПРАВЛЯВАЩИТЕ И НЕГОДНИТЕ ИМ ЗАКОНИ И ПРАКТИКИ, КАКТО И ЛЪЖИТЕ И МАНИПУЛАЦИИТЕ ИМ!

  С две думи - насърчаването - с изгубване на баланса - на населението само да се въоръжава и защитава с оръжие САМО ПОДЧЕРТАВА, ЧЕ СЪОТВЕТНИТЕ ИНСТИТУЦИИ, ПОЛИЦИЯ, СЛУЖБИ, ПОРКУРАТУРА И ПРАВИТЕЛСТВО, ОСОБЕНО ЗАКОНОДАТЛСТВОТО НЕ СИ ВЪРШАТ РАБОТАТА ДОЗТАТЪЧНО ДОБРЕ И В ПОЛЗА НА ХОРАТА!
  Това е простата истина, казано лаконично!

  Нередност?
 • 8
  heliana avatar :-|
  Хелиана
  • + 6

  [quote#7:"info111"]С две думи - насърчаването - с изгубване на баланса - на населението само да се въоръжава и защитава с оръжие САМО ПОДЧЕРТАВА, ЧЕ СЪОТВЕТНИТЕ ИНСТИТУЦИИ, ПОЛИЦИЯ, СЛУЖБИ, ПОРКУРАТУРА И ПРАВИТЕЛСТВО, ОСОБЕНО ЗАКОНОДАТЛСТВОТО НЕ СИ ВЪРШАТ РАБОТАТА ДОЗТАТЪЧНО ДОБРЕ И В ПОЛЗА НА ХОРАТА!
  Това е простата истина, казано лаконично![/quote]
  Абсолютно си прав, така е. Но докато ги накараме да правят това, което те са длъжни да правят и за което им се плаща, какво да предприемат хората? Според мен трябва по някакъв начин да се организират и да демонстрират пред мародерите Zero tolerance.

  Нередност?
 • 9
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 4
  • + 13

  До коментар [#6] от "heliana":

  Напълно съм съгласен! Сравнението на Америка и България в това отношение е да правиш състезание по надбягване между муле и състезателен автомобил.
  И не затова, че в Америка няма проблеми с престъпността и организираната престъпност - напротив, има и то много, но те са от съвсем друго естество!
  В Америка всеки може по всяко време да звънне за помощ на полицията и тя в сигурно 90% от случаите ще е на местопроизшествието за броени минути - и то обикновено (в заисимост от сигнала) - няколко полицейски коли. Не са редки случаите - аз лично съм виждал - полицаите да пристигнат за броени - 1-2 минути!
  Всички знаем, че да се очаква това в България е ако не смешно, то неадекватно. Там по-често полицаите играят с бандитите. Или ако не те - то началниците им...И не си дават много зор, защото знаят,че ако не шефовете им, то адвокатите, прокурорите или съдиите после "ще ги оправят"...
  В Америка почти всеки има поне по едно огнестрелно оръжие в дома си и при нападение там не се замисля да го използва!
  В България разни бандити непрекъснато ограбват и изнасилват хора по домовете им и са съвсем епизодични случаите да прочетем, че нападнатата жертва или дом е използвала ефективно оръжие.
  Преди седмица познат американец ми каза, че като е гостувал на тъщата си през ноща е чул шум в съседната къжа - след полунощ, която е била празна - във foreclosure, тоест банката а е взела от собственика й, защото не е могъл да я изплаща и я продава...
  И онзи излязъл с пистолета си, видял как някой в тъмнината се опитва да влезе в другата къща през прозореца и стрелял два пъти във въздуха.
  Онзи се омел за секунди!...

  Някой да каже колко приблизително нападения над имоти в България има - приблизително, и дали от тях има поне един подобен случай на самозащита!
  Проблемът на управляващите с въоръжаването на хората е, че ако всички са въоръжени, то не се знае срещу кои престъпници САМО могат хората да решат да използват оръжието си. Защото някои със сигурност ще решат, че вместо да стрелят по онези, които ги нападат и убиват, може да е по-рационално и ефективно да ги насочат СРЕЩУ ЗАЩИТНИЦИТЕ И ПОКРОВИТЕЛИТЕ ИМ ВЪВ ВЛАСТТА, ПРОКУРАТУРАТА, СЪДА, ПОЛИЦИЯТА И СЛУЖБИТЕ!
  От там е огромният страх на мафията и протежетата й във всички власти в България, от там е най-огромната полиция в България на глава от населението в ЕС и бюджета й от 1 милиард на година, вкл. 100 милиона за СРС-та, от там е и абсурдният факт, че имаме най-много прокурори на глава от населението в Европа и ... НИТО ЕДИН ЗАЛОВЕН И ОСЪДЕН УБИЕЦ (с изключение на последната година-две, и то става дума за единици при стотици поръчкови убийства в България!) , да не говорим за поръчителите им.
  Мисля, че вече и на слепите им е ясно и очевидно, че мафията управлява в България и е в паника и прави всичко възможно тя и особено кукловодите й да избегнат възмездието за безбройните им престъпления, за войната, която червената ДС мафия води от десетилетия срещу България и народа й, срещу род и родина!

  Нередност?
 • 10
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 2
  • + 4

  До коментар [#8] от "heliana":

  Отново съм напълно съгласен.

  Нередност?
Нов коментар