Обречени на съперничество, осъдени на партньорство

Кризата в Украйна оголи пропастта между ЕС и Русия. Докато разрешат големите си принципни различия, могат да се фокусират върху малките прагматични стъпки

Путин и Ван Ромпой - без вечеря и с храна за размисъл
Путин и Ван Ромпой - без вечеря и с храна за размисъл
Путин и Ван Ромпой - без вечеря и с храна за размисъл    ©  reuters
Путин и Ван Ромпой - без вечеря и с храна за размисъл    ©  reuters

"Най-тревожните въпроси по отношение на човешките права... включват устойчив ръст на ксенофобията, расизма, агресивния национализъм, шовинизма и неонацизма... Тежките нарушения на правата на малцинствата, бежанците и имигрантите се увеличават, а социалните права на гражданите биват потъпквани." Не, това не се отнася за Сомалия, Судан, Йемен или някоя друга провалена държава в най-мрачните кътчета на света, а за Европа. Или поне така изглежда тя в огледалото на руското външно министерство и неговият заклеймяващ доклад за ситуацията с човешките права в ЕС. Той бе оповестен две седмици преди срещата на върха между ЕС и Русия на 28 януари и не помогна особено за разведряване на отношенията помежду им, които изглеждат в най-отровната си точка от войната в Грузия през 2008 г. насам.

Фактът, че по настояване на европейците традиционният форум ЕС - Русия първо беше отложен от декември, а после бе понижен от познатото тежко двудневно събитие до делова тричасова среща, е само повърхностното проявление на вледеняването между Брюксел и Москва. И драмата не е, че дипломатическите ритуали бяха нарушени, а руският президент Владимир Путин демонстративно бе лишен дори от обичайната официална вечеря, давана от европейските му домакини. Неприятното е, че разговорите между ЕС и Русия приличат все повече на губене на време и това изобщо не е свързано с дължината им.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове