Европа: пътищата, които не водят никъде

Как може ЕС отново да спечели доверието на гражданите си

Анри Малос
Анри Малос    ©  Велко Ангелов
Анри Малос
Анри Малос    ©  Велко Ангелов

На 25 май т. г. европейските избиратели ще трябва да изберат сред кандидати, за които най-вероятно чуват за първи път; депутати, които да заседават в един парламент, чиито компетенции и правомощия са, най-общо казано непознати.

Малко по малко във всяка една от европейските страни се очертават темите на кампанията. И както обикновено дебатите ще бъдат доминирани от вътрешнополитически въпроси и вътрешни политически игри. По време на дебатите всяка партия ще се прави, че добавя европейско измерение към своята реторика.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  интересно по какво се различава описаното в статията от 2-я модел - федерална и интегрирана Европа? или поради опорочаване на думите измисляме нов сленг за да прокараме нужните реформи?

 • 2
  b.manchev avatar :-|
  b.manchev

  Има два начина да накараш някого да направи това, което е нужно; по пътя на убеждението и насила, въпреки съпротивата му.

  Вижда се, че пътя на убежденията се е провалил и е изчерпан, щом е изгубено доверието и гражданите не желаят да подкрепят повече този обществен договор.

  Когато хората не могат да съжителстват солидарно се стига до правото на по-пресметливите!
  Пътя на налагането ни предстои да го преживеем всички повсеместно. А нищо, което се налага със сила, не ще да е за добро!

 • 3
  daredebil avatar :-|
  DareDebil

  Как наистина? Ми много просто, като извърши ритуално самоубийство и се саморазпусне.

 • 4
  sheldoncooper avatar :-|
  sheldoncooper

  Европа има конкретни (донякъде чисто технически) проблеми които за съжаление никой не вижда ясно и вместо да се отстранят остава само смътното усещане че Европа не работи.

  Има три по-големи и важни неща които не работят в Европа по простата причина че са направени некадърно, а не че е невъзможно да се постигне това което се цели.

  На първо място е еврото и паричната политика на ЕЦБ. Еврото по принцип не е особено добра идея, но е възможно да работи що годе добре ако ЕЦБ водеше адекватна парична политика. Ако ЕЦБ водеше правилна парична политика, отдавна щахме да сме забравили за кризата.
  На второ място е системата на субсидии. Сегашната система преразпределя пари към относително малка група хора/избиратели за сметка на всички останали жители в ЕС. Под предтекста да се стимулират работни места и т.н. По-добрия начин на извършване ан това разпределение е да се дадат пари директно на хората и да ги оставят с тези пари да си купят каквото им е необходимо. По този начин хората ще изхарчат парите точно за каквото им е необходимо, при това без добавения разход за издръжката на цялата бюрокрация и без корупцията която се генерира при преразпределение на такива огромни суми.
  На трето място според мен е безумната политика свързана със зелената енергия. Вместо да се дават пари за строенето на ВЕИ централи и да ги правят приоритетни за изкупуване, можеше просто да се обложат с данъци замърсяващите централи, така че енергията която произвеждат да стане по-скъпа. Тогава по естествен пазарен начин щяха да си дойдат незамърсяващите източници.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал