В името на сиренето и помирението
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

В името на сиренето и помирението

Президентът на кипърските гърци Никос Анастасиадис има всички шансове да обедини острова, ако успее да обясни добре какво точно съдържа планът

В името на сиренето и помирението

Подновените разговори за обединие на Кипър са повод за оптимизъм не само за острова, но и за съседите

Красимир Янков
6586 прочитания

Президентът на кипърските гърци Никос Анастасиадис има всички шансове да обедини острова, ако успее да обясни добре какво точно съдържа планът

© reuters


7000 евро средно ще бъде покачването на годишните доходи на всеки кипърец.
Новият план предлага слаба федерация с минимална намеса във вътрешните работи на двете общности

Традиционното кипърско бяло сирене се прави от козе и овче мляко, понякога с добавка на краве. Гърците на острова го наричат халуми, а турците - хелим. И едните, и другите не могат да реализират пълния му потенциал заради разделението и икономическите ограничения. Кипърските турци могат да продават само на Турция, а кипърските гърци нямат никакъв достъп до този огромен и близък пазар.

Сиренето е само един пример за неудобствата, причинявани от продължаващото вече почти 50 години разделение на малкия остров. Ето защо на подновените през изминалата седмица разговори за обединение се гледа с много оптимизъм. "Залозите просто са прекалено високи, за да не се случи нищо. И двете общности са в нужда заради икономическата криза", коментира пред "Капитал" Димитрис Триантафилу, преподавател по международни отношения в истанбулския университет Kadir Has.

От обединението ще спечелят не само живеещите на острова 1.1 млн. души. Помирението не само ще доведе до повече стабилност в региона, но и може да засили сътрудничеството между Израел и Турция в добива на природен газ от офшорните находища край кипърските брегове. А евентуални енергийни доставки от Източното Средиземноморие биха помогнали на ЕС да намалили зависимостта си от непредвидимото кранче на руския монополист "Газпром". Заради всички тези примамливи възможности разговорите в Кипър привличат сериозен интерес.

Да балансираш между два народа

Това, което се предлага на кипърците в момента, е запазване на статуквото в самоуправлението на двете общности. Така се отговаря на основните притеснения от двете страни. Турците се тревожат, че може да им бъде наложена властта на гърците и да загубят свободата сами да управляват делата си. Гърците се притесняват, че ако турците получат самоуправление в рамките на една международно призната държава, те могат да обявят независимост. Затова в приетата съвместна декларация от президентите Никос Анастасиадис и Дервиш Ероглу има гаранции за неделимостта на страната и самоуправлението в двете й части. 

Това означава, че обединен Кипър ще е федерация с двукамарен парламент и някакъв вид споделено президентство (подробностите ще се обсъждат на по-късен етап). "На практика Анастасиадис не се опитва да създаде силно централизиран Кипър. Той всъщност иска да позволи на двете общности да продължат да живеят като в момента. С минимална намеса на другата", казва пред "Капитал" д-р Джеймс Кер-Линдзи от London School of Economics.

Има и други причини, които правят сделката за обединение на острова необходима. Гръцки Кипър страда от липса на прясна вода за земеделието и нуждите на населението си. В същото време през тази година в северната част на острова ще заработи тръбопровод с вода от Турция, който има капацитет да задоволи нуждите на целия остров.

В допълнение обединението е и предварително условие за нещо ключово. През миналата година в гръцки Кипър се заговори за огромния потенциал на офшорните находища с природен газ. Морските граници в района обаче са обект на чести спорове. Турция и признатата единствено от нея Турска република Северен Кипър, както и Израел имат интерес да твърдят, че находищата са техни. Поради слабата си позиция кипърските гърци не бързат с разработката им и настояват, че тя е възможна само след обединение на острова. Тогава един обединен Кипър, член на ЕС (и вероятно НАТО), ще може много по-уверено да разговаря със съседите си по тази тема. "Природният газ е платформа за сътрудничество в региона", казва пред "Капитал" Хари Цимитрис от кипърския клон на Peace Research Institute Oslo.

Колко много ползи Разработката на газовите находища не е единственото икономическо преимущество за кипърците. "Новото ни изследване показва, че средният доход на глава от населението би се увеличил със 7000 евро на година", твърди Цимитрис. 

Освен това малкият остров отново може да се превърне в кръстопът на икономическа активност. Кипърските гърци биха получили достъп до огромния турски пазар със 74 млн. нови потребители. От своя страна турските бизнесмени биха се възползвали от добрата административна среда в Кипър. "Въпреки финансовата криза фундаментът остава – добрите закони, адвокати, счетоводители са си там", казва Джеймс Кер-Линдзи.

За кипърските турци ползите са още по-очевидни. В момента те са под икономическа блокада и единствената държава, с която могат да търгуват, е Турция. Това означава, че за да правят бизнес с останалата част на света, всичко трябва да минава през Анкара, което оскъпява износа. Обединението би отворило за тях целия пазар на ЕС. И така например сиренето хелим лесно би стигало до общността от кипърски имигранти във Великобритания. 

Някои от предимствата могат да бъдат усетени още в първите месеци след обединението. Едно от тях е отварянето на курорта призрак Вароша, който е изоставен през 1974 г. след нахлуването на турската армия. "Има много идеи как там да бъдат привлечени туристи с добавена стойност. Това ще доведе частни инвестиции и няма да натовари държавния бюджет", казва пред "Капитал" Фиона Мълън, директор на компанията за икономически изследвания Sapienta Economics. Освен това поради неизбежното разместване на хора ще бъде активизиран и строителният бизнес, допълва Мълън.

Друго важно нещо отново е газът. Освен че в момента той не се добива, не е съвсем ясно и какво е количеството му. "Ако находищата не са толкова големи, колкото си мислим, тогава ще е необходимо още по-голямо сътрудничество с регионалните сили. Кипър няма да иска да бъде оставен извън такава сделка", казва Хари Цимитрис. В момента Кипър също така не може да сам да направи терминал за втечнен газ, защото няма достатъчно пари за това. "Може обаче да бъде построена тръба и да започнат доставки за Турция още днес", коментира Фиона Мълън. Така кипърците не само ще спечелят бързи пари, но и ще имат възможност да финансират строежа на течния газов терминал с парите от турската тръба.

Последното препятствие

Когато бъдат финализирани параметрите на бъдещата сделка, тя ще трябва да бъде подложена на два референдума. Тук се крие и основната опасност – някоя от страните да го отхвърли, както стана през 2004 г. (тогава 76% от кипърските гърци казват "не" на плана за обединение на тогавашния генерален секретар на ООН Кофи Анан).

"Едно от основните препятствия е национализмът и вътрешните политически зависимости. Стереотипите, натрупвани с годините, също могат да попречат", казва Хари Цимитрис. Освен това и тук дяволът се крие в детайлите. Все някога ще трябва да бъдат обсъдени пропорциите в бъдещия двукамарен парламент, на какъв принцип ще се споделя властта в президентската администрация, как ще се разменя земя и т.н. "Хората често казват, че Кипър е много сложен проблем. Решението обаче не е задължително да бъде такова", смята Джеймс Кер-Линдзи.

Има значение и как ще бъде представен планът на хората. Заради икономическата криза в гръцки Кипър са много чувствителни за всякакви решения, които идват отвън. "Хората може да не искат да го приемат. Затова е много важно как ще бъде комуникиран самият план", смята Цимитрис. Важно е и гърците да не почувстват, че икономическата криза ги е принудила да капитулират. "Гърците не искат да изглеждат отчаяни. Комунистите може да кажат, че планът е англо-американска конспирация, и всичко да се провали", допълва Джеймс Кер-Линдзи.

Но засега нещата изглеждат обещаващо. "За пръв път църквата излезе в подкрепа на процеса. Това е интересно и може би за първи път от много време има опит за промяна на общественото мнение в гръцката част", казва Димитрис Триантафилу.

Така всички важни фактори се нареждат както никога досега в 50-годишната история на разделен Кипър. Международната общност подкрепя разговорите в името на стабилността в региона и евентуалните доставки на природен газ. Хората от двете двете общност на острова споделят едни и същи икономически проблеми. Остава да повярват, че ключът към решаването им е обединението.

7000 евро средно ще бъде покачването на годишните доходи на всеки кипърец.
Новият план предлага слаба федерация с минимална намеса във вътрешните работи на двете общности

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 1
  veselin1234 avatar :-?
  Веселин

  А турците какво мислят по въпроса?

 • 2
  johnniewalker avatar :-|
  johnniewalker

  Все едно не е ясно, че обединение няма да има никога...
  Гърците никога няма да приемат няколкото десетки хиляди скорошни (след инвазията) емигранти/заселници от Турция. Самите заселници от Анадола никога няма да си тръгнат доброволно...
  Лошо няма България е само на плюс от конкретно тези разправии...

 • 3
  juliano95 avatar :-|
  Julian Mall

  Пълни илюзии са това как Турция която страда от липса на вода ще осигурява вода за целия остров и как Кипър ще снабдява Турция с газ. По-скоро Турция ще постави условието кипърските турци да получават половината от приходите за да позволи изграждането на газопровода. А за 30000 турска окупационна армия нито дума. Турците сигурно ще искат тя да се възприема като кипърска армия осигуряваща отбраната на острова от нападение на извънземни.

 • 4
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Ясно е като бял ден, че няма друг път освен федерацията на турската и гръцка общоности...... всеки да си знае къде му е земята, имато, бизнеса....

 • 5
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  Интересно защо авторът не си прави труда да се вгледа малко по-далеч. Това е характерно за "Капитал" напоследък...

  Интересите на едномилионен Кипър в случая са най-маловажната част от предполагаема сделка и ново регионално разпределение в следващите години.

  На първо място е Турция, с нейния подновен стремеж за влизане в ЕС (условие за което е край на окупацията), след като стана ясно, че само с пуйченето на Ердоган икономика не се гради. Това в момента е основния фактор за започване на подобни преговори.

  На второ място е... Русия. Защо? Ами защото тов.Подпольковника няма никакъв, ама никакъв интерес от разработване на каквито и да е средиземноморски газови находища от турци, кипърци или израелци и прокарване на каквито и да е тръби, газопроводи и т.н., особено в посока Запад. Православната част на Кипър може да има недостиг на вода, но при тенденциите в цените на газа за Русия се очертава недостиг на пари, защото 75% от приходите в бюджета и са от износ на суровини.

  Ето тук се очертава сблъсък с интересите на Мошетата и съответно със САЩ, където има сериозно еврейско лоби.

  В този смисъл е възможно процесът на обединение (ако изобщо се състои) да бъде забавян и отлаган.

 • 6
  socioscan avatar :-P
  socioscan

  [quote#4:"boby1945"]всеки да си знае къде му е земята, имато, бизнеса....[/quote]

  Нещо не се споменава, дали имотите на гърците в Северен Кипър ще бъдат върнати :)))?
  И ако не, кой ще плати милиарди евро за тях ?
  А пропуснатите ползи от бизнеси за 40 години окупация ...

 • 7
  socioscan avatar :-P
  socioscan

  Много наивна статия :)))
  Те първо киприотите да се разберат сиренето халуми дали е козе, овче или краве, а после да се разбират за федерация ...

 • 8
  socioscan avatar :-P
  socioscan

  [quote#2:"johnniewalker"]няколкото десетки хиляди скорошни (след инвазията) емигранти/заселници от Турция. Самите заселници от Анадола никога няма да си тръгнат доброволно... [/quote]

  А стотиците хиляди православни руснаци, украинци, българи и румънци как ще си тръгнат от Република Кипър :)))?
  А десетките хиляди нелегалните имигранти от Азия, къде отиват ???
 • 9
  socioscan avatar :-|
  socioscan

  "Президентът на кипърските гърци Никос Анастасиадис"
  Не мога да повярвам, че чета в Капитал подобна статия ...
  Никос Анастасиадис е президент на Република Кипър, член на Европейския Съюз от 2004-та година:
  http://europa.eu/about-eu/countries/member-countries/cyprus/index_en.htm


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK