Раната на Европа

Адът избухна в Украйна. ЕС и САЩ трябва да действат бързо и решително както с режима в Киев, така и с неговия голям брат в Москва

Горящи сгради и гуми, завеси от плътен черен пушек, хора с окървавени лица, мъртви тела по улиците, покрити с чаршафи и одеяла, свистящи куршуми от снайпери. Мястото е Киев, Украйна, Европа. Годината е 2014. Един самозабравил се режим разстрелва собствените си граждани. А светът гледа ужасено отварянето на вратите на ада, след като ЕС и САЩ имаха три месеца, за да опитат да го предотвратят.

Това е най-кошмарното насилие, което Украйна е преживявала от разпада на СССР и обявяването на независимостта си преди 22 години. И никой не може да предположи кога и как ще свърши то. Докато улиците й приличат на бойно поле, гражданската война наднича зад ъгъла, а аналогиите с разпада на Югославия, конфликта в Босна или площад "Тянънмън" се множат, непосредственият въпрос е как кървавата баня да бъде спряна и дали Украйна може да бъде спасена като държава в сегашния си вид. Чак после идва дилемата какво е нужно раната в сърцето на Европа да бъде излекувана. Пленена на границата между Изтока и Запада, разпъвана между тях, крехка и нестабилна от самото начало, Украйна не бива да бъде оставена да тиктака като бомба, която може да се взриви във всеки един момент. От това няма да има полза никой, включително руският президент Владимир Путин, чиято сянка се очертава зад изцапалия ръцете си с кръв Янукович.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се