Лондон форсира план срещу спадащия добив на горива от Северно море

Добивът на петрол и газ е намалял с около две трети от пика си в началото на века

Лондон форсира план срещу спадащия добив на горива от Северно море

Това ще стане с нов регулатор по производството на петрол и газ

6604 прочитания

Добивът на петрол и газ е намалял с около две трети от пика си в началото на века

© Reuters


Великобритания може да изгуби 335 млрд. долара, ако не приложи новите правила.

Лондон смята да създаде нов регулатор по производството на петрол и газ, който ще помогне на британските компании да засилят сътрудничеството помежду си и да ускорят проучванията за трудни за достигане изкопаеми горива в опит да се покачи спадащият добив в Северно море, пише Reuters. Надеждите са, че повишаването на продукцията ще увеличи приходите от данъци и ще намали зависимостта на Обединеното кралство от внос на енергия.

Поръчан от правителството доклад твърди, че Великобритания може да изгуби 335 млрд. долара под формата на петрол и газ, които не са добити, ако предложените в него мерки не се спазят. Добивът на изкопаеми горива е спаднал с около две трети от своя пик в началото на века, но все още се очаква производство от около 24 млрд. барела петрол еквивалент (boe) от Северно море.

Повишаване на продукцията

Активните в района на британския континентален шелф петролни и газови компании вероятно ще трябва да си поделят повечето от средствата, необходими за новия регулатор, който ще ускори издаването на лицензи, ще помага за координирането и обмена на данните и ще прилага правила с цел повишаване на добива. Това се очаква да струва около 40 млн. долара на година, което е малко в сравнение с огромните печалби от продажбата на изкопаеми горива. Решението на правителството да създаде регулатор е в резултат на препоръките на първия доклад относно петролния и газовия сектор от средата на 90-те години на миналия век насам, известен като "Ууд ревю".

Смята се, че в Северно море има милиарди барели труден за достигане петрол. Но с остаряването на много платформи и тръбопроводи времето за техния добив изтича. "Ууд ревю" показва как това да стане по-лесно. Големи играчи като BP, Statoil и Shell приветстваха създаването на регулатора. Индустрията и правителството все още обсъждат как точно да разделят разходите за пускането му в действие, като решението се очаква до лятото.

"Това са въпроси, засягащи цялата индустрия, и ние ще работим с правителството и регулатора, за да проучим отблизо подробностите и да приложим практически предложенията на доклада", казва говорител на Shell. Според експертите разходите, които ще трябва да платят компаниите в бранша, ще се компенсират, когато регулаторът започне да дава резултати.

Приходите на правителството от добива в Северно море са спаднали с над 40% до 7.5 млрд. долара през 2012-2013 г., а това само подчертава важността на сектора за британското икономическо възстановяване. Намерението на управляващите да назначат ръководител на регулатора до лятото показва, че задачата да се повиши производството на петрол и газ е от първостепенна важност.

Незабавно прилагане на практика

Новият регулатор ще блокира всякакви лицензи на компании, които не са достатъчно фокусирани върху извличането на максимума от Северно море. Докладът предлага още засилване на обмяната на данни между основните играчи в бранша. Акцентът върху добива на петрол и газ в по-отдалечени области пък може да е от полза за компании, специализирани в проучванията, като Seadrill, Noble и Rowan.

"Напълно подкрепям препоръките на "Ууд ревю" и ще започнем да ги прилагаме незабавно", твърди министърът на енергетиката и промяната на климата Ед Дейви.

"Силно препоръчваме предложението за нов регулатор с допълнителни сили и ресурси. Този доклад променя правилата на играта", смята Малкълм Уеб, ръководител на британската лобистка група Oil & Gas UK.

Британското правителство има и друга цел за създаването на регулатора и това е желанието да задържи Шотландия. Там ще се проведе референдум за независимост на 18 септември, затова Лондон иска да покаже на шотландците, че е загрижен за индустрията, която представлява централна тема в дебата за отцепването. Премиерът Дейвид Камерън обещава повишени печалби за Единбург от газа и петрола в Северно море. Но шотландският първи министър Алекс Салмънд, който е и лидер на Шотландската национална партия, подкрепяща отделянето от Англия, твърди, че политиката за изкопаемите горива ще бъде по-стабилна и по-доходоносна в една евентуална независима държава. "Хората в Шотландия гледат към Норвегия, където една по-малка и по-зависима от газа и петрола страна успява да управлява своите ресурси много по-ефективно от британското правителство", казва Салмънд пред ВВС. Според него самостоятелна Шотландия би се справила много по-добре.

Великобритания може да изгуби 335 млрд. долара, ако не приложи новите правила.

Лондон смята да създаде нов регулатор по производството на петрол и газ, който ще помогне на британските компании да засилят сътрудничеството помежду си и да ускорят проучванията за трудни за достигане изкопаеми горива в опит да се покачи спадащият добив в Северно море, пише Reuters. Надеждите са, че повишаването на продукцията ще увеличи приходите от данъци и ще намали зависимостта на Обединеното кралство от внос на енергия.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  vari avatar :-|
  vari

  http://en.wikipedia.org/wiki/Peak_oil

  За съжаление не е на български, но има доста други преводи...

 • 2
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Добър ход, добивът на горива се нуждае и от яка зържавна подръжка и регулиране...... капиталетата сами не могат да се оправят..... когато работите станат сложни....

 • 3
  koliokazandjqta avatar :-|
  Волният Ибрик

  Новият регулатор ще блокира всякакви лицензи на компании, които не са достатъчно фокусирани върху извличането на максимума от Северно море.


  Казано "между нас си", всяк компания която "не ги кефи"... що за олигопол?

 • 4
  bgcolors avatar :-|
  bgcolors

  Старите стандартни договорни лицензии от първите лицензионни траншове са без срокове - има полета, които стоят неизследвани от по 30 години... За това става дума.

 • 5
  venelingeologia avatar :-|
  venelingeologia

  Англичаните са в лека паника, след като добива на природен газ падна със 7 % на годишна база. Не че няма газ и нефт. Има, ама са в плътни резервоари и в "шисти", щото гравитачно подвижните флуиди са вече изцицани. В Англия пишат нещо за нов орган, ама той се казва Office of Unconventional Gas and Oil. Не е лошо Капитал да ограмоти малко читателите си по отношение на новите методи в добивната индустрия, щото те напредват със страшна скорост, а България се превръща в резерват на технологични таласъми. С активната помощ на ДПС и БСП. Както и на "зелените" невежи клакьори, дето завършват политология, социология или управление на разни администрации. За да мислиш "зелено" трябва да знаеш физика, химия, биология и геология. Такива защитници на околната среда у нас са мно-о-о-го малко.

 • 6
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  Британия (щото вече отдавна не е Велика) е само остатък от една разпаднала се империя, основана на цуцане на готов ресурс от колониите и/или природни богатства. Следващите, които ще трябва да се замислят са арабелите и Россия воглаве с тов.Подпольковника (който дотогава може и да е разжалван).


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход