Лидер в очакване

Ликът на Абдел Фатах ас Сиси е навсякъде в Кайро

Лидер в очакване

Фелдмаршал Абдел Фатах ас Сиси даде заявка, че ще се кандидатира за президент на Египет. Това буди тревоги

Марина Станева
4670 прочитания

Ликът на Абдел Фатах ас Сиси е навсякъде в Кайро

© reuters


Образът му е на тениски, плакати и дори шоколади. Министърът на отбраната и командващ въоръжените сили фелдмаршал Абдел Фатах ас Сиси е изключително популярен в Египет и очакванията са скоро да обяви официално кандидатурата си за президентските избори, които има всички шансове да спечели с голяма преднина. Но личността му и превръщането му във всеобщ кумир навяват неприятни спомени за недалечното минало, когато властваха автокрацията, грубата разправа с опонентите и цензурата.

Тревожната тенденция за връщане с бързи стъпки назад се затвърди допълнително през януари, когато с огромно мнозинство египтяните гласуваха на референдум за новата конституция, макар тя смущаващо много да прилича на онази от ерата на Хосни Мубарак и да позволява на военните да запазят привилегиите си. Армията за пореден път показа колко влиятелна е всъщност, когато през юли миналата година свали от власт президента ислямист Мохамед Морси. Централна роля в този преврат изигра именно Сиси и оттогава военните държат контрола в страната "до провеждането на свободни и честни избори". За много египтяни фелдмаршалът олицетворява стабилността, но за поддръжниците на Морси той е отговорен за последвалата кървава разправа с "Мюсюлмански братя". И е трудно да се превърне във фигурата, която ще заличи раните и ще обедини дълбоко разделеното общество.

Фаворит без конкуренти

Когато на 24 февруари подкрепяното от армията правителство на премиера Хазем Беблауи внезапно подаде оставка след само седем месеца на власт, изненаданите бяха много. Най-малкото защото скоро предстоят президентски и парламентарни избори и така или иначе до месеци ще има нов кабинет. Най-тиражираното обяснение беше, че това е сложна маневра, с която Сиси си разчиства пътя към президентството, защото, за да се кандидатира за държавен глава, първо трябва да освободи поста министър на отбраната. После обаче стана ясно, че той все пак запазва портфолиото си и в новия кабинет, който ще бъде оглавен от досегашния министър на жилищата Ибрахим Махлаб и в който бяха преназначени голяма част от предишните министри. Така очакването за официалното обявяване на президентската му кандидатура се удължава. Но почти със сигурност това ще стане факт, след като тази или следващата седмица бъде окончателно финализиран новият изборен закон, позволяващ провеждането на вота за държавен глава в близките месеци. Самият Сиси преди дни даде най-ясната си заявка в тази посока с думите, че не може да не чуе гласовете на мнозинството египтяни, които го призовават да влезе в надпреварата.

"Ако се кандидатира, Сиси ще спечели, и то с много. Но е предпазлив, защото се притеснява дали, ако обяви кандидатурата си, популярността му няма да спадне заради икономическите трудности, пред които е изправена страната. Освен това е загрижен за отношенията си с военните. В момента той има позиции в армията и иска да е сигурен, че не действа сам, а има подкрепата на всички останали групи и всичко е така, както го иска", обяснява пред "Капитал" Антъни Дуоркин, специалист по Египет от Европейския съвет за външна политика.

Според Мохеб Зeки, главен експерт на неправителствения Център за демокрация и човешки права "Ибн Халдун", Сиси е толкова харесван, защото в очите на поддръжниците си ги е спасил от "Мюсюлмански братя". "Икономически Египет е в много трудно положение и ще трябва да се вземат тежки решения, които ще бъдат болезнени за мнозина, дори за средната класа. И президентът, който трябва да направи това, трябва да бъде някой, който е много популярен, така че хората да го приемат. Ако държавният глава няма такъв силен мандат, ще има огромно недоволство", казва Зеки пред "Капитал". Той обяснява, че страната е в критичен период, а останалите политически партии са прекалено слаби. И твърди, че не е вярно, че египтяните задължително искат военен лидер, но Сиси се оказва единственият, който има шанс да направи нещо.

Нужда от действия

Големи са очакванията и към новото правителство, въпреки че то ще управлява едва няколко месеца. Сигурността е подложена на изпитание заради зачестилите терористични атаки, а показателен за плачевното състояние на икономиката е фактът, че в деня, в който кабинетът положи клетва, страната бе залята от нова вълна стачки на доктори, фармацевти, текстилни работници, пощенски служители, шофьори на автобуси.

"Правителството работеше много бавно, по един твърде бюрократичен начин. А хората очакваха действия и бяха разочаровани. Новият премиер Махлаб е активист и човек на делото, който излиза на улицата, за да научи за проблемите, а не чете за тях от докладите. Разбира се, не можем да очакваме чудеса и трябва да му дадем време", твърди Зеки.

Но е обезпокоителен фактът, че министрите, които не бяха преназначени, са от малкото лица, асоциирани с раздробена неислямистка опозиция, а в новата администрация има хора, които са свързани с режима на Мубарак. Сред тях е и самият премиер, който е бивш член на партията на сваления диктатор.

Още в първата си реч Махлаб обеща, че борбата срещу тероризма ще бъде приоритет. Това зарадва поддръжниците на твърдия подход, които приветстваха смазването на "Мюсюлмански братя". Властите обвиняват партията за покачването на насилието след свалянето на Морси и за ежедневните атаки на ислямистки милиции на Синайския полуостров и срещу силите за сигурност. Жертви станаха и двама южнокорейски туристи, което бе пореден удар срещу жизненоважната туристическа индустрия, пострадала от постоянната несигурност след революцията от 2011 г. "Ние сме във война. Терористите поставят бомби навсякъде и всеки ден убиват по трима-четирима полицаи, дори военни", разказва Зеки.

Смазване на недоволните

А Сиси, който бе ръководител на военното разузнаване по времето на Мубарак, си е изградил имиджа на решителен лидер, който може да сложи край на трусовете, обхванали Египет през последните три години. Но докато за поддръжниците си е спасител, критиците му го обвиняват за широко разпространените нарушения на гражданските права, включително за измъчване на политически опоненти и репресии срещу всяка форма на несъгласие. След свалянето на Морси силите за сигурност брутално се разправиха с "Мюсюлмански братя", убивайки стотици техни членове, арестувайки хиляди други и изправяйки лидерите им, сред които и Морси, на съд. Някои либерали и светски активисти, които участваха както в отстраняването на Мубарак, така и в това на Морси, също са в затвора в очакване на процеси. Новите управляващи обявиха "Мюсюлмански братя" за терористична групировка и ги забраниха. Но според много анализатори подобни крайни мерки могат да подтикнат членовете на организацията, които сега са в нелегалност, да грабнат оръжие срещу държавата. Остава и въпросът какво става с онази значителна маса от хора, която ги доведе на власт в началото. И е трудно да има решение на кризата, което не минава през това властите и ислямистите да седнат на масата за преговори.

Но не изглежда управляващите да имат подобни намерения. Те прокараха нов закон, строго ограничаващ протестите, а държавните медии насаждат настроения против "Братята", възхваляват полицията и армията и заклеймяват недоволните като предатели. В тази тенденция се вписва и задържането четирима журналисти от катарската телевизия Al Jazeera, подкрепяща "Мюсюлмански братя", трима от които бяха обвинени, че "помагат на терористична организация". Този случай предизвика широка международна реакция, а правозащитни организации алармираха, че властите потъпкват свободата на словото.

Всички тези турбуленции стряскат както туристите, така и инвеститорите. И засега разклатената икономика се крепи единствено благодарение на милиардите долари от петролните сили от Персийския залив - Саудитска Арабия, ОАЕ и Кувейт, които са враждебни към "Мюсюлмански братя".

Твърдата хватка на Сиси има и противници. В интервю за Reuters лидерът на либералната партия "Ал Достур" Хала Шукрала изразява притесненията си за демокрацията, ако Сиси стане президент, без да дава гаранции, че няма да бъде над закона. "Ще се сблъскаме ли отново с някой, който няма да подлежи на отчетност", пита тя.

Но поне засега египтяните, изглежда, предпочитат стабилността пред някои свои граждански свободи и мнозинството от тях е склонно да се откаже само от постигнатото след революцията. "Голяма част от хората в момента искат ред. Има и всеобщ консенсус за икономическото положение. Когато египтяните се вдигнаха на бунт през 2011 г., те издигнаха искания както за социална справедливост и повече възможности, така и за достойнство и срещу насилието от силите за сигурност. Тази ситуация сега се завърна и много египтяни са готови да се примирят заради стабилността след три години на хаос. Те искат спокойствие, икономиката да потръгне и животът да стане малко по-лесен", обяснява Дуоркин. Но смята, че мотивацията, която тогава изкара хората по улиците, не е изчезнала, и всичко това няма да продължи толкова дълго, колкото някои смятат. Защото ще бъде жалко, ако се окаже, че полицейската държава се завръща.

Образът му е на тениски, плакати и дори шоколади. Министърът на отбраната и командващ въоръжените сили фелдмаршал Абдел Фатах ас Сиси е изключително популярен в Египет и очакванията са скоро да обяви официално кандидатурата си за президентските избори, които има всички шансове да спечели с голяма преднина. Но личността му и превръщането му във всеобщ кумир навяват неприятни спомени за недалечното минало, когато властваха автокрацията, грубата разправа с опонентите и цензурата.

Тревожната тенденция за връщане с бързи стъпки назад се затвърди допълнително през януари, когато с огромно мнозинство египтяните гласуваха на референдум за новата конституция, макар тя смущаващо много да прилича на онази от ерата на Хосни Мубарак и да позволява на военните да запазят привилегиите си. Армията за пореден път показа колко влиятелна е всъщност, когато през юли миналата година свали от власт президента ислямист Мохамед Морси. Централна роля в този преврат изигра именно Сиси и оттогава военните държат контрола в страната "до провеждането на свободни и честни избори". За много египтяни фелдмаршалът олицетворява стабилността, но за поддръжниците на Морси той е отговорен за последвалата кървава разправа с "Мюсюлмански братя". И е трудно да се превърне във фигурата, която ще заличи раните и ще обедини дълбоко разделеното общество.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1

    Сиси наистина има масовия респект, отчасти продиктуван от страха (важен фактор в някои култури) на Египетското население. Е, и там свалиха законно избран президент, но той се остави да бъде арестуван и разследван за "незаконни връзки с тетористичната организация ХАМАС", т.е. след малко шум и заклеймяване нещата вървят към стабилизация. По израза на Труман "той може да е кучи син, но е наш кучи син."


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход