Сърбия се готви за болезнени реформи след предсрочните избори

Александър Вучич притежава харизма, но и обещава мащабни икономически реформи

Сърбия се готви за болезнени реформи след предсрочните избори

Соченият за победител Александър Вучич обеща преустройство на публичния сектор

4081 прочитания

Александър Вучич притежава харизма, но и обещава мащабни икономически реформи

© Reuters


"Тези, които обещават да лекуват рак с аспирин, просто ви лъжат.", Александър Вучич, кандидат-премиер на Сърбия

Стоманолеярната в Смедерево, на десния бряг на Дунава, е изхранвала три поколения от семейството на Милош. Ветеранът със 17-годишен трудов стаж обаче смята, че неговото поколение ще е последното. "Фабриката ще затвори", казва той пред Reuters. "Тук няма работа и скоро няма да получаваме заплати".

Милош е един от петте хиляди работници в тази стоманолеярна, които са заплашени от увлонение след предсрочните избори в Сърбия тази неделя.

Сочената за победител във вота Прогресивна партия обещава да преустрои икономиката на страната, която днес представлява хаотична нефункционална смесица между централно планиране от съветски тип и капитализъм в зародиш. Модел, който според експертите вече не работи.

Десетки фабрики и фирми, които разчитат на подкрепата на държавата, днес са заплашени от закриване. В публичния сектор са заети почти 800 000 души, или една четвърт от цялата работна сила на Сърбия, сочат данните на "CIA World Factbook". Поддръжката на държавните предприятия е и един от основните проблеми на държавния бюджет.

Всички правителства след Слободан Милошевич се въздържаха от реформи в публичния сектор, най-вече за да не загубят подкрепата на гласоподавателите си.

Остра нужда от реформи

Според социологическите проучвания центристката Прогресивна партия на Александър Вучич ще спечели изборите с голяма преднина. Едно от ключовите й обещания е реформирането и стаблизирането на сръбския бюджет. Залогът е още по-голям, тъй като страната започва да води преговори за присъединяване към ЕС.

"Не дойдох в Смедерево, за да ви обещая лесен живот", каза Вучич по време на кампанията си в града. "Реформите ще са дълги и трудни. Тези, които обещават да лекуват рак с аспирин, просто ви лъжат."

Десетилетия наред държавна работа в Сърбия е равнозначна на сигурност, заплата над средната и много отпуски. Секторът е източник на значително политическо влияние, прехвърляно към управляващата партия с всяка смяна на управлението.

Днес пенсиите в публичния сектор се равняват на почти една четвърт от брутния национален продукт на Сърбия. 60% от бюджетните приходи са насочени към изплащане на пенсии и заплати. За сравнение, през 2013 г. Австрия е похарчила 32% от бюджета си за пенсии, социални осигуровки и здравеопазване.

През изминалата година консолидираният дефицит на Сърбия, който включва общински финанси и финансиране на държавни предприятия, достигна 7.5% от брутния вътрешен продукт на страната, а според някои оценки тази година ще надхвърли 8.5%. От 2008 г. насам държавният дълг се е увеличил с 30%, достигайки 69% от БВП.

Обещание за промяна

Популярността на Вучич се дължи най-вече на заявените му намерения да се бори срещу корупцията и организираната престъпност. Интересно е, че желанието му да реформира икономиката не е намалило подкрепата за Прогресивната партия.

Настоящото правителство, в което той е вицепремиер, дълго обсъждаше реформи на пазара на труда и публичния сектор, но те така и не видяха бял свят поради сблъсъци в управляващата коалиция.

Така Прогресивната партия предизвика предсрочни изброи, заявявайки, че се нуждае от по-силна подкрепа за провеждане на структурни реформи. Ако получи мнозинство и започне промените, партията ще стане обект на значително обществено недоволство, но отлагането на мерките създава опасност от още по-страшни икономически последици.

"Сръбските лидери са изправени пред труден избор", коментира Тони Ферхайден, представител на Световната банка в Сърбия. Без реформите обаче "не е необходимо да гледаме надалеч, за да видим какви ще са последствията", добавя той, сравнявайки бъдещето на страната с кризата в Гърция.

Според Белградския икономически институт Сърбия трябва да привлича по 1.6 милиарда евро чуждестранни инвестиции на година, за да постигне икономически растеж от 4% до 2020 г. и да достигне показателите на останалите държави в региона.

Проблемите на инвеститорите

През последната година в страната са постъпили 700 милиона евро преки чуждестранни инвестиции. "Смедерево" се смяташе за един от добрите примери на приватизация. Фабриката беше продадена на U.S. Steel за 23 милиона долара през 2003 г. Американската компания обаче символично я "продаде" обратно на правителството за един долар през 2012 г. след последователни години на загуби.

Потенциалните инвеститори в Сърбия са отблъснати от тежката бюрокрация, широко разпространената корпуция и политическата нестабилност на страната. Оттеглянето на Международния валутен фонд през 2012 г. също не помага на привличането на капитали. Това може бързо да се промени след създаването на ново правителство, като се има предвид, че соченият за бъдещ финансов министър Лазар Кръстич води преговори с мисия на МВФ.

Фондът ще поиска намаляване на държавните разходи посредством структурни реформи. Настоящото правителство вече увеличи ДДС и намали заплатите в публичния сектор, което предизвика демонстрации на лекари. Продължаването на реформите може да доведе и до улични протести, което ще е и голямото изпитание пред волята на Вучич.

"Дори и правителството да е готово да проведе реформите, това ще е трудно", коментира Зоран Чирякович, медиен анализатор от белградския частен университет Сингидунум. "Заетите в публичния сектор не са готови за реформи. Те не смятат, че трябва да правят жертви".

Или, както казва Милош от "Смедерево": "Ако спрат да ни плащат, ще излезем на улиците и ще блокираме пътищата". | Капитал Daily

"Тези, които обещават да лекуват рак с аспирин, просто ви лъжат.", Александър Вучич, кандидат-премиер на Сърбия

Стоманолеярната в Смедерево, на десния бряг на Дунава, е изхранвала три поколения от семейството на Милош. Ветеранът със 17-годишен трудов стаж обаче смята, че неговото поколение ще е последното. "Фабриката ще затвори", казва той пред Reuters. "Тук няма работа и скоро няма да получаваме заплати".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  petergos avatar :-|
  peter petrov

  Просто не ми се мисли сърбите какво ги чака?!

 • 2
  tanyotanev avatar :-|
  T.Tanev

  Ето това става, когато критично количество маса от народа стане на хранилка - омързеляване, опростяване, нежелание за заслужени жертви, трупане на дългове не за инфраструктура примерно, а за пенсии и заплати - изпити и изядени пари. И тук се завърта омагьосания кръг. Политици които трупат лесна подкрепа с раздадени чужди пари на тези които не ги заслужават, хора които избират тези политици.

  Иначе съседите сърби са ни голям конкурент, и традиционен враг.

 • 3
  inadilov avatar :-|
  inadilov

  Реформите в публичният сектор са препъни камък за всеки политик. Не са популярни, но са необходими. Ако се налага ампутация на крайник, за да се спаси организма, някой трябва да намери куража да го стори.
  "Не дойдох в Смедерево, за да ви обещая лесен живот" - това е сериозен лозунг и дано успее. Как пък не се сети да раздава пари на пенсионерите? Српска му работа :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход