Суша в Близкия изток може да повиши цените на храните по света

В региона не са падали по-малко валежи поне от 1970 г. насам

Експертите прогнозират влошаване на ситуацията през идващите години
Експертите прогнозират влошаване на ситуацията през идващите години    ©  Reuters
Експертите прогнозират влошаване на ситуацията през идващите години
Експертите прогнозират влошаване на ситуацията през идващите години    ©  Reuters
Засушаването засяга почти две трети от и без това ограничената плодородна земя в Сирия, Ливан, Йордания, Палестина и Ирак.

Най-сухата зима в Близкия изток от няколко десетилетия насам може да доведе до увеличение на цените на храните в световен мащаб, пише Reuters. Експерти от ООН и климатолози предупреждават, че местните посеви, от които се изхранват много фермери, са застрашени. Различна степен на засушаване засяга почти две трети от и без това ограничената плодородна земя в Сирия, Ливан, Йордания, Палестина и Ирак.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  izabell avatar :-|
  izabell

  21 век,а все още човечеството не може да изхранва всички.

 • 2
  majorman avatar :-|
  majorman

  [quote#1:"xalikarans"]21 век,а все още човечеството не може да изхранва всички. [/quote]

  За това си има съвсем логично обяснение. През 1800 г. населението на земята е било едва около милиард, но индустриалната революция, пробивът в медицината, подобряването на условията на живот и други фактори като липсата на мащабни (глобални или континентални конфликти) през последните 60 години водят до население от 7 милиарда към настоящия момент. Произведеното количество храна обаче остава силно зависимо от обработваемите площи и пасищата, които по принцип не могат да се увеличават безкрайно, тъй като земната повърхност е ограничена. Някои мерки, като разчистването на гори могат да решат проблема в кратко- и средносрочен план, но се оказват проблемни в дългосрочна перспектива - водят до засоляване на почвата, ерозия и имат негативен ефект върху климата, който все още бе може да се установи точно, не тепърва ще дава отражение върху продукцията, Реално проблемът е във високата раждаемост в по-слабо развитите страни по света, съпътствана от постоянно нарастваща средна продължителност на живота в световен мащаб.

 • 3
  kalnik avatar :-|
  Калник

  "Само Израел няма да се сблъска с подобни проблеми благодарение на дългогодишните си инвестиции в инсталации за обезсоляване и в други технологии за управление на водите."

  Хммм. Явно има и по-добри варианти от това да чакаш да падне от небето..

 • 4
  aleko avatar :-|
  aleko

  Независимо кой какво отношение има към евреите, не може да не им се свали шапка, че от пустинята направиха райска градина. Работят, поливат, че и изнасят. Е, вярно е, не направиха един Бурж ал израел, та да смаят света, не си построиха ледена пързалка в пустинята, а инвестираха умно и в дълготрайни активи, както се казва.

 • 5
  pavlin_kralev avatar :-|
  Павлин Кралев

  Е тогава значи трябва да бягаме от България с все сили. Поне на запад заплащането е друго. ( http://iconomicabg.blogspot.com )

 • 6
  arsen avatar :-|
  Hristo Saldzhiev

  Цената на храните в краткосрочен план може да се вдигне и събитията в Украйна. В момента страната разпродава зърнените си запаси в отчаяно търсене на валута - това смъкна цените на житото в световен план, но какво ще стане когато продажбите свършват. Очевидно ще трябва да попълне резервите си от новата реколта, а това означава и по-ограничени продажби през летния сезон. И това в случай, че всичко там се успоки, а няма нова ескалация на напрежението или не настъпи тотален икономически срив, който също не е изключен. Другият голям производител на зърно от черноморския район - Русия в момента трябва да изхранва двумилионното население на Крим и то в условията на сухопътна блокада от страна на Украйна. Ако разшири действията си към Източна Украйна ще се наложи да направи същото и с тамошното население. Всичко това предвещава покачване на цените на храните, нови войни в региони близки до нас и нови талази бежанци. Единственият ми съвет към обикновените българи е - не си продавайте земеделските земи.

 • 7
  zo avatar :-|
  zo

  До коментар [#3] от "Калник":

  То верно, че не само са изобретили капковото напояване и т.н., но от друга страна израелците държат всички водоизточници, не случайно Палестина е спомената, а Израел е изключение.

  Само един пример: сравни достъпа до и потреблението на вода на израелците, живеещи в зона "С" на Западния бряг (West Bank Area C) и същия, който имат арабите в същата зона (разликата е в десетки пъти).


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход