Обезглавяването на "Мюсюлмански братя" в Египет продължава

529 членове на организацията бяха осъдени на смърт

Египетски танк пред съда "Тора" в Кайро, където се провеждат част от съдебните процеси
Египетски танк пред съда "Тора" в Кайро, където се провеждат част от съдебните процеси    ©  Reuters
Египетски танк пред съда "Тора" в Кайро, където се провеждат част от съдебните процеси
Египетски танк пред съда "Тора" в Кайро, където се провеждат част от съдебните процеси    ©  Reuters

Египетски съд постанови днес смъртни присъди на 529 членове на незаконната в страната организация "Мюсюлмански братя", съобщиха световните агенции. Те са били признати за виновни за убийство на полицай, нападение срещу полицейски участък и други престъпления. 16 обвиняеми бяха оправдани. Присъдите може да бъдат обжалвани.

Този епизод е поредната стъпка от систематичното заличаване на "Мюсюлмански братя" от египетската политическа и обществена сцена, започнало с военния преврат срещу избрания президент Мохамед Мурси на 3 юли 2013 г.

Адвокатите на осъдените днес 529 души твърдят, че процесът е протекъл изключително бързо само с две изслушвания. Защитниците настояват, че не са имали възможност да представят своята гледна точка.

"Това е най-бързият съдебен процес и броят на осъдените на смърт е най-голям в историята на съда", заяви адвокатът Набил Абдел Салам пред Reuters. Държавната телевизия съобщи за присъдите, но не ги коментира.

Случката, за която са обвинени осъдените, се е разиграла по време на продължилите седмици протести на "Мюсюлмански братя" в подкрепа на сваления президент Мурси. След военния преврат срещу него хиляди привърженици излязоха по улиците на Кайро и други големи египетски градове. В последствие армията пристъпи към насилствено разгонване, в хода на което загинаха стотици привърженици на ислямистката организация, както и полицаи.

След кървавата развръзка "Мюсюлмански братя" бяха обявени за терористична организация в Египет. Това сложи финал на шеметното им падение от най-популярната и организирана група в страната до пълна забрана за функциониране. Това ги изтри от политическата сцена, но по-радикално настроени ислямисти в страната започнаха кампания от нападения срещу армията и полицията, която включва и самоубийствени атентати.

В същото време някои от характеристиките на режима на Мубарак направиха бързо завръщане в египетското общество. В момента страната е управлявана от кукловоден режим, зад който стои армията и фигурата на фелдмаршал Абдел Фатах ас Сиси. Очаква се той да стане президент на предстоящите избори за държавен глава. Това обаче се случва в условията на медийна цензура (арестувани са и чужди журналисти) и почти липсваща опозиция на политическата сцена.