Инвеститори: Президентството на фелдмаршал Сиси ще стабилизира Египет

Арабските държави са ентусиазирани от кандидатурата му, докато Западът е нащрек

Фелдмаршал Абдел Фатах ас Сиси обяви амбициите си за поста на държавен глава миналата седмица
Фелдмаршал Абдел Фатах ас Сиси обяви амбициите си за поста на държавен глава миналата седмица    ©  Reuters
Фелдмаршал Абдел Фатах ас Сиси обяви амбициите си за поста на държавен глава миналата седмица
Фелдмаршал Абдел Фатах ас Сиси обяви амбициите си за поста на държавен глава миналата седмица    ©  Reuters
Опасенията са от връщане на автократизма, цензурата и полицейщината в страната.

Главнокомандващият въоръжените сили на Египет фелдмаршал Абдел Фатах ас Сиси не изглежда като демократ, но чужди и местни бизнесмени смятат, че той може да донесе стабилност и да отвори пътя за инвестиции в една дълбоко пострадала икономика, пише Reuters. Миналата седмица той най-после официално обяви, че напуска войската и ще се кандидатира за президент.

Но образът на Сиси, който е издигнат в култ и наднича от всеки ъгъл в Кайро, предизвиква опасения, че страната отново ще има военен за държавен глава. Именно фелдмаршалът стои зад военния преврат, свалил свободно избрания президент ислямист Мохамед Морси, след което поде политически репресии срещу активисти на "Мюсюлмански братя" и срещу всяка форма на недоволство. Твърдият му подход буди тревога от завръщане на автократизма, цензурата и полицейщината в Египет. Очакванията са на президентските избори Сиси да няма сериозна конкуренция.

Но за инвеститорите и за много египтяни той предлага надежда за излизане от политическите сътресения, обхванали страната след Арабската пролет. "Мисля, че повечето инвеститори биха казали, че Сиси не е особено демократичен, но е по-стабилен. Така че техните инвестиции ще са по-сигурни", казва Гейбриъл Стърн от лондонската банка Exotix.

Силна личност

Заеме ли поста, Сиси ще трябва да се оправя с една икономика, пред която по думите му стоят "огромни предизвикателства". Той е смятан за решителна фигура, която може да взима дръзки решения в момент, когато египтяните желаят повече от всичко икономическо и политическо спокойствие и смятат, че фелдмаршалът може да ги постигне. Западните инвеститори, изглежда, са съгласни. "Той има подкрепата, която не притежаваше никой друг политик. Това е знак за стабилност", смята Стърн.

Египетският министър по индустриите и инвестициите Мунир Фахри Абдел Нур казва, че осъзнава притесненията на западните правителства относно смяната на камуфлажната униформа с бизнес костюм от страна на Сиси, но мисли, че инвеститорите ще останат доволни. "На Запад изборът на военен за президентския пост в страна от третия свят предизвиква учудване и асоциации по-скоро с Пиночет, отколкото с Джордж Вашингтон - с диктатор, отколкото с реформатор. Но тази държава днес се нуждае от силна личност, която може да я задвижи. Законът и редът са добри за инвестициите и икономиката", смята министърът. 

Финансиране от Персийския залив

Египетската икономика е в тежко състояние. Огромният дълг, слабата валута и политическата несигурност изплашиха голяма част от преките чужди инвестиции. Те бяха в размер на 3 млрд. долара за фискалната 2013 г., докато преди Арабската пролет нетните преки чужди инвестиции са били около 8 млрд. долара годишно.

Все пак милиардите долари помощи от съюзниците от Персийския залив оказват значителна подкрепа. От миналата година египетските домакинства харчат повече. Очаква се Samsung да налее десетки милиони долари в свой местен завод. Coca-Cola също наскоро обяви инвестиции от половин милиард долара в страната. Миналата седмица дубайската фирма Arabtec подписа договор за 40 млрд. долара за изграждането на един милион домове в Египет.

Скорошен доклад на Bank of America Merrill Lynch описва Сиси като "благоприятен за пазара в близък план". Но допълва, че продължаването на помощите от Персийския залив или договарянето на заем от МВФ е жизненоважно. Освен това предупреждава за опасността от завръщането на политики от времето на режима отпреди революцията, което ще се отрази на растежа.

Засега Сиси не дава подробности как смята да се справи с икономиката, освен че посочва очевидното: "Казвам го с пределна откровеност. Икономическото ни положение е толкова, толкова трудно." Той засегна темата за субсидиите за гориво, които струват на правителството 15 млрд. долара годишно, или една пета от държавния бюджет. Но не каза как смята да действа. Министърът Абдел Нур намекна, че голямата популярност на Сиси може да потуши до известна степен обществения гняв, който би провокирало евентуалното орязване на субсидиите: "Мисля, че той ще може да разчита на своята известност, за да взема трудните и често болезнени решения, за да реформира египетската икономика и да се изправи пред фискалните проблеми."
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  xyha avatar :-|
  xyha

  Който инвестира - той контролира , примера с Украйна - слаб интерес от страна на запада , и полеке лека Руснаците ще натделеят . Те затова тройката изляха толко милярди в Гърция , иначе руснаците щяха .

 • 2
  nihata avatar :-|
  nihata

  хахахаха очаквали стабилност, мухахаха инвестиции, тия инвеститори които ще си вложат парите в Египет да забравят за тях, щото този военен ще си отиде скоро. Не може да има стабилност в такава страна в която мнозинството от народа ненавижда превратаджията. Докато управлява този шапкар в тази страна няма да има подем.
  Очаквам да гърмят бомби всеки ден докато дарените пари от кредиторите в хазната свършат и дори неговите поддръжници вдигнат ръце от него.
  Очаквайте скоро.

 • 3
  tuvene avatar :-|
  tuvene

  "Мисля, че повечето инвеститори биха казали, че Сиси не е особено демократичен, но е по-стабилен. Така че техните инвестиции ще са по-сигурни", казва Гейбриъл Стърн от лондонската банка Exotix.


  Това е капитализмът - в името на печалбата ще се съюзят и с дявола!
  "ФЕЛДМАРШАЛ" СИСИ Е КУЧЕ, НО НАШЕ КУЧЕ!

 • 4
  tuvene avatar :-|
  tuvene

  До коментар [#2] от "nihata":

  +++++

 • 5
  ambros avatar :-|
  ambros

  За съжаление демокрацията от западен тип в тези държави не работи, защото веднага се изражда в брутална ислямска диктатура. Човек трябва да достигне до определено образователно и културно равнище, преди да решава с гласа си политически проблеми. Прозападен мек авторитарен режим (като при Мубарак) начело с фелдмаршал Сиси е най-доброто за Египет в момента.

 • 6
  rainbou1 avatar :-?
  rainbou1

  Нищо страшно.
  Египтяните пробваха демокрация, видяха какво става и решиха да се върнат към старото.

 • 7
  emil_ avatar :-|
  emil

  Добра демокрация си създадоха. 700 осъдени на смърт накуп за един ден.

 • 8
  ivocholakov avatar :-|
  чочи

  Бая народ мина през френската гилотина за да се постигне демократична Франция!Тук поне има проформа съд а не революционен!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход