Дългата година на Ердоган

Местният вот затвърди доминацията на премиера над турската политика, но важните избори предстоят

Той ги владее и той ги разделя
Той ги владее и той ги разделя    ©  reuters
Той ги владее и той ги разделя
Той ги владее и той ги разделя    ©  reuters
Корупционните скандали и протестите от миналата година не се отразиха на електората на Ердоган.
45.6% от националния вот взе Партията на справедливостта и развитието.

Реджеп Ердоган дори не бе кандидат на местните избори. Но за всички бе ясно, че вотът е своеобразен референдум за цялостното му управление. Затова и турският премиер положи огромни усилия да присъства лично на всички големи митинги рамо до рамо с номинираните за кметове от неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). На фона на тлеещия корупционен скандал и масовите протести от миналото лято критиците му предвещаваха от загуба до пълен разгром.

Рухването на Ердоган обаче така и не се състоя. На национално ниво управляващата ПСР получи 45.6% от гласовете и запази ключовите градове Истанбул и Анкара. Завършилите на второ и трето място партии останаха далеч зад този резултат и събраха общо 37% от вота.

Местните избори на 30 март бяха само началото на горещия политически сезон в Турция. Страната за пръв път ще избира пряко президент през август и парламент през 2015 г. И в двата вота Ердоган ще играе ключова роля. След изненадващия му триумф вариантите пред него са няколко. Той може да продължи с плана да промени конституцията с цел повече правомощия на президента и да се кандидатира за държавен глава. ПСР обаче няма достатъчно депутати в парламента, за да направи това сама. От друга страна, премиерът може да реши да поправи вътрешния устав на партията и да се опита да стане премиер за четвърти пореден път през 2015 г., ако сметне, че конституцията не може да бъде пипната.

През следващите месеци Турция ще продължава да е заета с вътрешните си битки. Поредната победа на Ердоган съвсем не вещае стабилност. Напротив, заканите на премиера за лов на вещици срещу противниците му означават засилване на поляризацията. Същевременно, макар да остава непобедим у дома, навън Ердоган продължава да губи престиж. И ако възприеме поредната си победа като картбланш за още авторитаризъм, Турция ще продължи се самоизолира от ЕС и САЩ. Което може да означава забавяне на решенията на редица международни въпроси, в това число и споразумението за реадмисия на бежанци между Брюксел и Анкара, от което България има силен интерес.

Първо враговете

"Реджеп Ердоган представя (или искрено вярва), че всички атаки срещу него са плод на външни заговори и конспиративни теории. Той не пропусна да заплаши опонентите си, че ще "влезе в леговищата им" и ще ги накара да си платят. Това е заявка за силна конфронтация. "Речта на Ердоган от балкона (в изборната нощ – бел. ред.) не остави място за никакъв компромис и беше много разделяща. Това е индикатор, че кампанията срещу хората, които смята за опоненти, ще се засили", казва пред "Капитал" Фади Хакура, директор на програмата за Турция в Chatham House.

В същата реч премиерът намекна и кои са най-големите му врагове сега. "Знаете тези хора, които използват (...) предизвикващи гняв и омраза заглавия (във вестниците)... Днес те отново загубиха тежко. О, Пенсилвания (американският щат, където живее духовникът Фетхуллах Гюлен – бел. ред.), о, медии, които ги подкрепят тук, о, капитали, които ги подкрепяте. Не бяхте ли вие срещу демокрацията? Демокрацията спечели в изборната урна днес", обяви Ердоган.

С всичко това турският премиер има предвид разпространените през декември подслушани разговори между него и хора от обкръжението му, включително сина му Билал, които го уличават в корупция с огромен мащаб. Макар записите да са част от съдебно разследване, всички смятат, че зад тях седи движението "Хизмет" на влиятелния духовник Фетхуллах Гюлен. Неговата медийна империя начело с влиятелния вестник Zaman раздухва скандала месеци наред. Жертва паднаха и социалните мрежи Twitter и YouTube, които бяха използвани за разпространение на записите и затова бяха забранени от премиера преди местните избори. 

Рязкото посегателство върху свободата на словото не навреди на подкрепата за Ердоган. "Хората имаха други водещи съображения, едно от тях е, че не искат нестабилност. Освен това премиерът успя да убеди електората си, че дори при тези обстоятелства той може да се погрижи по-добре за интересите им, отколкото конкурентите", казва пред "Капитал" Илтер Туран, професор по политология в катедрата по международни отношения в истанбулския университет "Билги". Традиционните избиратели на ПСР са консервативни семейства от Анадола, които се припознават в биографията на тръгналия от нищото премиер и усещат подобряване на икономическото си състояние по време на управлението му. "В края на краищата хората са по-готови да приемат един корумпиран Ердоган, който вкарва пари в джобовете им, отколкото някаква непозната алтернатива", обобщава пред "Капитал" Аманда Пол, анализатор от брюкселския European Policy Centre и колумнист на в. Zaman.

Нещо повече - премиерът съумява да обърне критиките в своя полза. "Мисля, че цялата стратегия на Ердоган е точно това – да привлече поддръжниците си още по-близо до себе си, като си играе с конспирациите за външни заговори и с турския национализъм", казва пред "Капитал" Бил Парк, специалист по Турция в King's College London. "Ердоган успя да убеди хората, че всички обвинения срещу него са опит за преврат", добавя Емре Ердоган, преподавател по политическа теория и основател на Infakto Research Workshop в Истанбул. Това е особено чувствителна за религиозните хора тема заради историята на военни преврати срещу ислямистки правителства в Турция.

И няма признаци този конфликт да бъде прекратен. Както отбелязва Илтер Туран, Ердоган не е заинтересуван да прекрати противопоставянето и сам обяви, че продължава битката срещу въображаемата паралелна държава на гюленистите и всички останали, които смята за техни съучастници. "Той използва това гюленистко предизвикателство, за да създаде усещането за извънредна ситуация, което да му позволи да засили властта си както в очите на избирателите, така и в държавния апарат", казва професорът от университета "Билги".

След това конституцията

Паралелно с борбата срещу противниците си Ердоган ще трябва да вземе решение дали да продължи кариерата си като премиер за четвърти пореден мандат (с поправка в устава на партията), или ще се опита да заеме президентския пост (но с променена конституция за повече правомощия). "Преди местните избори мнозина предполагаха, че аспирациите на Ердоган да се прехвърли в президентския дворец вече не са осъществими. Но след силния резултат този въпрос се завърна", казва Илтер Туран.

"Ако той стане президент сега, това ще е доста скучна работа. Но той не може да промени конституцията само с гласовете на ПСР", отбелязва политологът Емре Ердоган. Затова премиерът ще трябва да се възползва от гласовете на политическата сила, с която е в най-малка конфронтация – прокюрдската Партия на мира и демокрацията (ПМД). Тя обаче ще трябва добре да обмисли ходовете си. От една страна, единственият партньор на прокюрдската формация във властта може да бъде партията на Ердоган, защото опозиционните са с протурски националистически позиции. "ПМД е силно идеологическа партия. Тя настоява за автономия, федерация, освобождаване на Абдула Йоджалан", казва Емре Ердоган. Правителството на Ердоган прави жестове към кюрдите, но главните проблеми остават – лидерът им Йоджалан продължава да лежи в затвора на остров Имралъ в Мраморно море, кюрдският език не е със същия статут като турския и икономическото развитие на кюрдските райони изостава. "Има усещане, че макар и нещата да са по-добре, Ердоган повече говори, отколкото върши работа по кюрдския въпрос", казва Бил Парк. Но кюрдите са само една от темите, които ще бъдат разисквани надълго и нашироко в предстоящите предизборни месеци за Турция.

Ами Западът?

"В момента всичко е толкова политизирано. Понякога това означава в името на вътрешния дебат да се казват неща, които не са много популярни извън Турция", отбелязва Бил Парк. Изказванията на турските политиците засега потвърждават това. След критиките за забраните на социалните мрежи Ердоган развя знамето на турския национализъм и заяви, че изобщо не му пука за мнението на Запада. Външният министър Ахмет Давутоглу пък призова еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле да се консултира с Анкара, преди да прави изявления по този въпрос.

Подценяването на отношенията с ЕС и САЩ може да изиграе лоша шега на Ердоган. В момента Турция е в миниизолация в Близкия изток заради недалновидните решения в началото на арабската пролет. В сирийската криза Анкара заложи твърдо на опозицията (която постепенно бе инфилтрирана от терористи), но изгуби всякаква възможност за диалог с президента Башар ал Асад. В Египет дошлите на власт с преврат военни изгониха турския посланик заради подкрепата на Анкара за "Мюсюлмански братя". Същевременно сближаването на Запада и Иран, който има потенциал да влияе сериозно на сирийската криза, оставя Турция встрани от големите решения за региона. "НАТО и западните държави ще продължат да си сътрудничат с Турция заради стратегическата й географска позиция, но естеството на тези контакти ще бъде ограничено", смята Фади Хакура.

Охлаждането между Брюксел, Вашингтон и Анкара ще има и последствия за България. През декември Брюксел и Анкара подписаха споразумение за реадмисия на бежанци на турска територия в замяна на безвизов режим. Бе даден тригодишен срок, в който Турция да приведе законодателството си в съответствие с европейските норми. Това сега обаче не е приоритет. "Ердоган няма никаква мотивация да си говори със Запада, защото те са много критични към него", смята Емре Ердоган. А и това е още един повод премиерът да обвини външни фактори, което се приема добре от електората му. "Независимо от победите у дома, имиджът на Ердоган в Европа и САЩ е опетнен заради всичките му действия, които трудно могат да бъдат определени като съвместими с нормално функционираща демокрация", обобщава Илтер Туран.

Местният вот, на който Ердоган срази опонентите си на своето любимото бойно поле - урните с бюлетини - бе осмата му поредна поредна изборна победа и тя затвърди незаобиколимата му позиция в турската политика. Въпросът е как ще реши да използва триумфа си. "Ердоган не може да обедини страната, защото е избрал политиката на разделението между "нас" и "тях". Той смята, че като има мнозинство на изборите, може да прави каквото си поиска", посочва Аманда Пол. Ако това продължи, Ердоган рискува да раздели още повече обществото и да унищожи както собственото си наследство, така и репутацията на Турция като надежден партньор.

По темата работи и Светломира Гюрова

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


18 коментара
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Знае си работата Ердоган, първо мисли за Турция после за разните международни шменти капели, тип Арабска пролет.....

 • 2
  brick40 avatar :-|
  bricky

  До коментар [#1] от "boby1945":

  За коя "Турция" мисли? Пак комунистически глупости тип "западът винаги е наш враг и го мразим независимо за какво става дума"... Ти не си за 5ти клас, аз а детската градина. Лошото е, че дори нямаш мозъка някога да мръднеш от там!

 • 3
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#2] от "bricky":
  Ами въпросите ти макар и глуповати са лесни за отговор:

  1.Ердоган мисли и работи в интерес на народа на днешна Турция. Че робити правилно и точно говорят резултатите от изборите...
  2. "западът винаги е наш враг", абсолютно точно, днесе е годишнина от разгрома на "северния" кръстоносен поход от св. Александър Невски на Чудското езеро в 1242
  3. Само 38 години по рано цар Калоян разгромява "южния" щръстоносен поход в битката при Одрин....
  4. Апропо, когато султан Мехмет Фатих завладява Константинопол на 29.05.1453, първото което прави на 30.05.1453 е да влезе в Света София и да нареди на изхвърлят на боклука кокалите на "западния" завоевател на Константинопол Дандало.....
  Фатих, а ?

 • 4
  brick40 avatar :-|
  bricky

  До коментар [#3] от "boby1945":

  Глуповати са единствено безсмислените ти отговори:

  1) Че не работи правилно за "днешна" Турция показват стохилядните протести на младите и образованите;

  2) "Западът винаги е наш враг" е възможно единствено във фанатизираната ти главица, Бобчо. Я стига ръси тъпите си интерпретации на историята, а погледни какво се случва днес в Турция. Ердоган обяви, че за него няма закони, няма съд, няма задължения - той не е длъжен да зачита нито една друга власт в държавата си, освен своята! И после ми говори кой колко правилно действа.

  Той и Хитлер е довел Германия след кризата до страхотен икономически разцвет преди войната... Това не значи, че не е бил диктатор и че хората не са живели в полицейска държава подложени на всякакъв тип репресии и своеволства на един неотговорен пред никого диктатор...

  Така че като даваш подобни напълно цинични глупости за пример за "добро" управление - замисли се и за недостатъците и мисли малко по-критично, ако изобщо си способен, дрънчо!

 • 5
  brick40 avatar :-|
  bricky

  [quote#3:"boby1945"]"западът винаги е наш враг", абсолютно точно[/quote]

  Интересно кой има по-висок стандарт и качество на живот - средният гражданин на Западна Европа или средният турчин!

 • 6
  dyy avatar :-|
  dyy

  Това което не може да се отрече на Ердоган, са икономическите му успехи. Турция отбеляза значителен скок по негово време, при положение че преди беше редовно подкрепяна със заеми от МВФ. А от повишаването на доходите на населението, идват и изборните му победи, а оттам и самочувствието му. Да, управлява авторитарно, корупцията я има (а преди да стане премиер беше и по-голяма), но народа го интересува папото, а не толкова демокрацията или свободата на словото. Не може да се отрече и че мисли за страната си, не е родоотсъпник и предател като наште политици. Така че, въпреки кусурите му Ердоган се доказва като един от най-значимите премиери на Турция.

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#5] от "bricky":

  На турчинът, както и на българинът му дреме как живее някой си на запад...

  Което не пречи да е наш враг Западът, още от времето на кръстоносните походи и преди това....
  Апропо "южните" кръстоносни походи на "западняците" на Изток са разгромени и "прекратени" с меч от цар Калоян в 1204, "северните" от св.Александър Невски в 1242 на Чудското езеро....
  И двамата са известни личности от историята и на България....

 • 8
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#4] от "bricky":

  Тухличката недопечена на бате, колко си смешен като цепиш западняшки мантри за най-успешния водач на турците след Кемал паша..... още малко и ще се разплачеш...
  Остави турците да решават добър ли е не е ли!!!!

 • 9
  brick40 avatar :-|
  bricky

  До коментар [#8] от "boby1945":

  Комуняго, комуняго, все едно и също едно по-умно нещо не измисли. В думите ми няма грам мантра, просто факти. И като не ти отърват, отговяраш с "остави ги". Все едно фанатизиран ислямист може да каже на млад и образован турчин как се живее по-добре. И как нагличко и удобничко избегна да коментираш самообявилия се премиер за над всичко, включително и закона. Защо не кажеш нещо за това, Бобчо? Единственият който ще заплаче, ще си ти, когато комунистическата напаст си отиде завинаги! Хаха, жал ми е просто за такива ограничени, нискообразовани, неинформирани и фанатизирани хорица като теб, чиято елементарност цял живот ги държи на ниво, от което виждат само върха на носа си, но не и по-далеч! Ходи си в Сибир!

 • 10
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#9] от "bricky":
  Мантраджията на бате, налапал се с мантри като пате с горещи .....
  Добре или зле, или някъде по средата, управлява Ердоган дава оценки чрез избори САМО ТУРСКИЯ НАРОД в цялата си съвокупност, като се яват на избори в определния ден....
  Разни подскачащи по площад Таксим или по жълтите павета „както би трябвало вече да ти стане ясно“ реална политика не правят, само бели и загуба на ресурси.....
  Ердоган им опна ушетата миналата година и както виждаш нещата в Турция се движат с прилична скорост в позитивна посока, при нас си играха със софийската гъзария на иди ми доди ми и те ти нещата не вървят чак като в Турция, скрибуцат напред ама яваш....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход