Ангела Меркел: Никой не бива да се съмнява във възможността за търговски санкции

България засега дава сигнали, че не би подкрепила икономически санкции срещу Русия

Никой не бива да се съмнява в готовността на Европа да наложи по-строги санкции на Русия, ако тя продължи да дестабилизира Украйна, заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел в събота на конгреса на Християндемократическия съюз, с който партията й кампанията си за евроизборите през май.

Меркел потвърди, че има различия сред страните от ЕС по отношение ситуацията в  Украйна, но това няма да попречи на изработването на общ подход.  "Ако териториалната цялост на Украйна продължи да бъде нарушавана, ще се стигне до икономически санкции. Никой не бива да се съмнява в това. Ние в Европа сме различни, но имаме късмет, че сме единни и заедно ще вземем това решение" , каза германският канцлер, цитирана от "Ройтерс".

Заради анексирането на Крим от Русия САЩ и ЕС и Съединените наложиха забрани за издаване на визи и замразяване на авоари на отделни представители Русия и Украйна. "Някои анализатори обаче изразяват съмнение, че Европа би наложила наложи и икономически санкции заради зависимостта на някои страни от ЕС и особено на източноевропейските от доставките на газ и търговията с Русия", посочва "Ройтерс".

България като страна - членка на ЕС, засега дава сигнали, че не би подкрепила икономически санкции срещу Русия. През изминалата седмица всички представени в парламента партии изразиха това виждане, включително ГЕРБ, която официално изпълнява ролята на опозиция. Лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че не подкрепя действията на Русия в Крим, но заедно с това - и че Брюксел не трябва да налага търговски санкции на Русия заради извършеното анексиране в нарушение на международното право. Борисов засвидетелства позицията на партията си и в лична среща с руския посланик в София Юрий Исаков. На журналистически въпрос защо се разминават с Реформаторския блок, който единствен се солидаризира с позицията на повечето страни с евросъюза, Борисов отговори: "Това си е тяхна работа."

Николай Бареков, лидер на другата формация с шансове за европейския и националния парламент - "България без цензура", повтори на практика позицията на ГЕРБ. "Не подкрепям Русия, аз съм само против санкциите срещу Русия", каза той на пресконференция във Варна.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


21 коментара
 • 1
  comandante avatar :-P

  Е тя Меркел ако подкрепи икономически санкции в РОССИЯ , значи доброволно да се откаже от 10% от износа на Германия и това да закрие над милион работни места само в Германия !
  Германските финансови и индустриални гиганти ще и духнат веднага под опашката защото повече нямат нужда от нейните възгледи !

 • 2
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Тука в Европа хората не използва кютека за разлика от други географски ширини.

 • 3
  2.5 avatar :-|
  2.5

  Никой не се сумнява в търговските санкции сами по себе си...
  Съвсем отделен въпрос е доколко г-жа Меркел би била в състояние да обедини ЕС в тяхна подкрепа...

 • 4
  convince avatar :-|
  convince

  България може и да е против санкции, а за анексиране не само на Крим, но и най-вече на самата нея, защото това би било оправдание за провежданата десетилетия наред прпсъветскоруска външна и вътрешна политика на всички управлявали партии след полупромени на фасадна посткомуноидност.

  Това е пример за зашеметяваща недалновидност, добиваща традиционни очертания при настъпването на решителни социални промени винаги когато нещата независят от нея.

 • 5
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  До коментар [#3] от "2.5":
  Прав сте за трудностите в реализацията на дългосрочна икономическа блокада (санкции) от страна на Европа спрямо Русия. САЩ могат да си позволят това предвид минималните икономически взаимоотношения с Русия, при тях те са по-скоро военно-политически. Европа е далеч по-обвързана като пазар, както по отношение на износа, така и вноса на въглеводороди и други суровини. Ясно е че никой в Европа и САЩ няма намерение да пролива кръв за Украйна и че де факто се приема анексията на Крим, предупрежденията в крайна сметка звучат като "ако започнете по-нататъшна окупация ще бъде по-лошо". Да се надяваме че дипломацията и икономиката ще намерят някакво разумно споразумение за баланс, иначе световната икономика ще продължи да трепери.

 • 7
  bluewater avatar :-(
  BlueWater

  "Лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че не подкрепя действията на Русия в Крим, но заедно с това - и че Брюксел не трябва да налага търговски санкции на Русия заради извършеното анексиране в нарушение на международното право."

  Дежурният редактор в "Капитал" НЕ ЦИТИРА ТОЧНО!

  Бойко Борисов: Позицията ни по санкциите за Русия трябва да бъде по-ясна

  2 Април 2014 | 10:46 | Агенция "Фокус"

  "Моето лично мнение е, да няма санкции, след като в санкциите до сега не са включени петролни, газови, атомни и други компании. Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Сериозно обмисляме нашата позиция по санкциите за Русия. Знаете, че моето изказване първо беше, че или сме за пълни санкции срещу всички компании, или да няма санкции, защото половинчати санкции ще ударят България. Тогава казах, че ако Орешарски предложи такова нещо, бих го подкрепил”, обясни Борисов. За съжаление, все още БСП говори едно, правителството – друго, Вигенин – трето на Консултативния съвет, не мога да им схвана позициите, заяви лидерът на ПП ГЕРБ. „Днес нашата група ще се събере, имаме и една среща с руския посланик сега и по темата за санкциите ще помислим по-сериозно, защото действително позицията ни трябва да бъде по-ясна , защото няма такава от страна на правителството”, заяви Борисов.
  „Моето лично мнение е, да няма санкции, след като в санкциите до сега не са включени петролни, газови, атомни и други компании. Това са половинчати санкции, които пряко удрят България. След като европейската позиция на различните страни е различна и явно няма да се изработи друга позиция, нищо не пречи правителството да излезе и да каже ясно – ние сме против санкции”, посочи Борисов."

 • 8
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  [quote#6:"deaf"]Но страхливецът Борисов е против санкциите! Как можах да гласувам за тоя глупак![/quote]Вие сте такъв, защото Борисов е против ПОЛОВИНЧАТИ санкции, а не изобщо против санкции.

  [quote#7:"BlueWater"]Знаете, че моето изказване първо беше, че или сме за пълни санкции срещу всички компании, или да няма санкции, защото половинчати санкции ще ударят България.[/quote]

 • 9
  lusilu avatar :-?
  lusilu

  Щом я влече !

 • 10
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  [quote#7:"BlueWater"]Дежурният редактор в "Капитал" НЕ ЦИТИРА ТОЧНО! [/quote]
  Моля, вижте сами видео от интервюто.

  http://youtu.be/LF51_jBapmE?t=8m


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход