Още четири години виктатура
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Още четири години виктатура

Орбан ще разполага с комфортен следващ мандат да атакува въображаемите врагове на страната и да поляризира допълнително обществото

Още четири години виктатура

През новия мандат на премиера Виктор Орбан Унгария може да очаква повече от същото – конфронтация с ЕС, популизъм и концентрация на власт

Марина Станева
9152 прочитания

Орбан ще разполага с комфортен следващ мандат да атакува въображаемите врагове на страната и да поляризира допълнително обществото

© reuters


Ако е имало някакви съмнения какво могат да очакват Унгария и Европа от нов мандат на Виктор Орбан, той ги разсея много бързо. Още в първото си изказване след победата си на парламентарните избори на 6 април унгарският премиер обяви, че страната му е дала ясен мандат "да продължи с това, което започнахме". Или с други думи, предстои още от същото - конфронтация с ЕС и непрестанни опити за монополизиране на властта, които му донесоха прякора Виктатор.

Резултатите от вота потвърдиха прогнозите за очакван триумф и трети (втори пореден) мандат за противоречивия лидер на дясноцентристката "Фидес", която спечели около 45% от гласовете и вероятно ще вземе 133 от общо 199 места в парламента, което би означавало, че ще задържи мнозинството си от две трети. Лявоцентристкият опозиционен блок, съставен от пет партии, ще получи едва 38 места, а крайнодясната "Йоббик", обвинявана в расизъм и антисемитизъм, ще разполага с цели 23 места. "Зелените" също влизат в парламента с 5 места.

Глад за власт

Победата на "Фидес" ясно показва, че дебатът за съсредоточаването на твърде много власт в ръцете на правителството, заради което Орбан често е критикуван от Брюксел, не е актуален извън столицата Будапеща. Популизмът и евроскептицизмът на премиера, който твърди, че ЕС трябва да бъде съюз между силни суверенни държави, се харесват на много унгарци. Орбан умело се заиграва с националните чувства, твърдейки, че Унгария е уникална сред останалите европейски държави и често остава неразбрана и ощетена. В стила на идеята за "Велика Унгария" неговото правителство опитва да интерпретира по свой начин историята и омаловажава епизодите, поставящи сянка върху репутацията на Будапеща.

Всичко това, съчетано със слабата опозиция в лицето на разтърсваната от скандали някога могъща левица (бившият заместник-председател на Социалистическата партия Габор Шимон подаде оставка и бе арестуван по обвинения за укриване на данъци и фалшифициране на документи), му донесе категоричния изборен резултат. А критиките, че подкопава демокрацията и застрашава гражданските права и свободата на словото, превръщайки например държавната телевизия в пропагандна машина, остават някак встрани от публичния фокус.

Петдесетгодишният някогашен дисидент оправдава твърдия си подход, включително в икономиката, с необходимостта да изкорени комунистическото наследство, да пребори корупцията и да намали бюджетния дефицит до границата от 3%, изисквана от ЕС. С новата конституция, приета през 2011 г. и вече преправена няколко пъти, неговата партия заздрави контрола си върху практически всички властови структури, включително върху правосъдието, централната банка и медиите, въпреки че след намесата на Брюксел бяха направени някои корекции.

Сега малцина се надяват на нов курс. "Вероятно Орбан ще продължи с опитите за по-голяма независимост от институциите на ЕС и за по-суверенната икономическа политика или това, което нарича "борба за свобода", обяснява пред "Капитал" Ищван Хегедуш, някогашен депутат от "Фидес", сега председател на неправителствената организация Hungarian Europe Society.

Ищван Секереш, кореспондент за Югоизточна Европа на унгарския седмичник Figyelо, също не очаква някакъв съществен обрат. "Защо Орбан да се променя? Какво ще го накара? Не виждам някаква сила, която да го направи. Но той остава малко неразбран от света. И ситуацията е по-сложна този път. Премиерът е изолиран на международната сцена и рядко се среща със сериозни западни лидери. След изборите нито американският президент Барак Обама, нито германският канцлер Ангела Меркел го поздравиха", казва пред "Капитал" Секереш.

Орбан твърди, че е спасил Унгария от гръцки сценарий и колапс под тежестта на дълговете, наследени от социалистите. Той посочва, че е изкарал страната от рецесията с растеж от 1.2% за 2013 г. и я е превърнал в "бърза и дръзка състезателна кола". Според него политиката му на създаване на заетост (безработицата е под 9%) и подкрепа за домакинствата чрез намаляване на данъците и битовите разходи, включително 30-процентно орязване на сметките за газ, е повече от успешна. Орбан се представя за защитник на семейния бюджет, принудил енергийните компании да намалят цените си за крайния потребител, и предприе и други харесвани от гласоподавателите мерки като по-високи заплати за преподавателите и щедри детски надбавки. Но същевременно изгони много чуждестранни инвеститори, от които Унгария ще се нуждае за устойчив и дългосрочен растеж. "Има отлив на преки чуждестранни инвестиции. Инвеститорите изнесоха повече пари, отколкото внесоха", твърди Секереш.

"Орбаномика" в действие

Следваната от правителството неортодоксална политика, добила популярност като "Орбаномика", включва твърди мерки за защита на националната икономика, някои от които са остро критикувани от EС. Сред тях са налагане на най-големия в Европа банков данък, както и солиден "кризисен данък" върху телекомите, енергийните компании и фирмите за търговия на дребно (или на практика върху всички сектори, в които чужденците са основни играчи), национализиране на частните пенсионни фондове и въвеждане на облекчения за хората с ипотечни заеми, за което трябваше да платят самите финансови институции. Премиерът се представя за патриот, който защитава унгарците от хищните чуждестранни интереси, от алчните банки и от задушаващото вмешателство на Международния валутен фонд и ЕС. И сега обещава да продължи по този път. А бизнесът очаква още един мандат на непредвидими и дори враждебни мерки, включително преминаване на големи части от банковия сектор в държавни ръце, както и налагане на още данъчни тежести върху чуждестранните енергийни компании. Според анализатори много от въпросните фирми са готови да си тръгнат, докато други ще отвърнат на удара. Така краткосрочните ползи от тези политики са за сметка на унищожаването на потенциала за по-голям растеж и на цялостното влошаване на бизнес климата.

Същевременно очакванията са правителството да продължи с фокуса върху ядрената енергетика и връзките с Русия. В началото на годината бе постигната договорка Москва да отпусне на Будапеща 10 млрд. евро за изграждането на нови два реактора в единствената унгарска ядрена централа "Пакш". Със строежа е натоварен "Росатом". Това, твърди Орбан, ще намали необходимостта страната да разчита на чужди енергийни доставчици и ще намали сметките за ток. Но критиците посочват, че така Унгария ще стане напълно зависима от Русия, която вече е неин основен източник на петрол и газ.

"Икономическата ситуация в Унгария продължава да е крехка. В сравнение с останалите членки на ЕС в региона страната се представя по-зле през последните три-четири години. Истина е, че не банкрутирахме. Но положението е рисковано заради ядреното споразумение с Русия", казва Хегедуш. По думите му Орбан вероятно ще продължи с досегашната си икономическа политика, в която държавата има централна роля. А в дългосрочен план това е опасно.

До този момент (при 99% преброени бюлетини) премиерът има необходимото мнозинство от две трети, за да промени конституцията, но само с едно депутатско място, и има вероятност окончателните резултати да поставят "Фидес" под този праг. Но това едва ли ще възпре Орбан.  "Най-рискованият вариант в бъдеще е системата да бъде сменена на президентска република и парламентът да избере Орбан за държавен глава за срок от например седем години", твърди Хегедуш.

Ищван Секереш припомня, че Орбан е известен с това, че внася поправки в основния закон за всекидневни политически цели: "Когато Конституционният съд постанови, че някой закон е неконституционен, те променят конституцията, не закона. Това стана вече пет пъти за три години."

Говорител на Ангела Меркел вече предупреди Орбан да използва изборната си победа "пропорционално, сдържано и тактично". Но според Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа той е прекрачил тези граници още преди вота, тъй като "рестриктивните правила по време на кампанията, пристрастното медийно отразяване и дейностите, замъглили разделението между политическа партия и държавата", са помогнали на "Фидес" да спечели. Освен това според опозицията промените в избирателната система, извършени от премиера, облагодетелстват управляващата партия.

Възходът на радикалите

Вотът в неделя бе особено успешен за крайнодясната "Йоббик". Напоследък тя опитва да смекчи образа си и да се представи като модерна и ориентирана към младите бунтовна формация. Нейни членове използваха снимки, на които прегръщат котенца по време на предизборната кампания. И това, изглежда, й печели дивиденти. Скорошно социологическо проучване сочи, че лидерът й Габор Вона, който демонстративно работи като сервитьор или строителен работник, за да покаже, че не се е откъснал от обикновените хора, е най-популярният опозиционен политик. Според анализатори сегашният резултат на "Йоббик" я превръща в най-силната от всички крайнодесни партии в ЕС през последните години. "Което е особено поразително, тъй като тя също така е една от най-екстремните", коментира пред Reuters Кас Муде от Университета в Джорджия, САЩ.

"Йоббик" спечели гласове с обещания за създаване на работни места, за справяне с престъпността, за предоговаряне на държавния дълг и за провеждане на референдум за членството в ЕС. Силното й представяне на вота е следено отблизо от анализаторите, които очакват добър резултат на крайнодесни формации като "Национален фронт" във Франция и Партия на свободата в Холандия на изборите за Европейски парламент следващия месец.

"Йоббик" поне имат политическа програма. Тя не е структурирана и е пълна с глупави идеи. Но другите партии, включително "Фидес" и лявата коалиция, не произведоха никаква писмена политическа програма, а само някакви ръководни принципи. Нямаше и публичен дебат между кандидатите за премиери, така че хората гласуваха, без да знаят техните цели. Това всъщност не бяха истински гласоподаватели, а някакви фенове", смята Секереш.

За Хегедуш резултатите на "Йоббик" са притеснителни. "Но много от тези, които я подкрепиха, го направиха не защото споделят нейния расизъм, а заради липсата на сериозна алтернатива и недостига на доверие в социалистическата опозиция", казва председателят на Hungarian Europe Society. Според него Орбан може да успее да привлече депутати от "Йоббик" и по този начин да разчита на мнозинство от две трети, дори и в случай че финалните резултати не му го дадат.

Така премиерът ще разполага с комфорта да използва следващите четири години за още по-голямо концентриране на властта, атакувайки въображаемите врагове на страната и поляризирайки допълнително обществото. Но докато продължава с опитите си опасно да доминира политическия пейзаж и да заменя ЕС с Русия, Унгария ще бъде все по-изолирана в Европа, а вътрешната политика ще става все по-токсична.

Ако е имало някакви съмнения какво могат да очакват Унгария и Европа от нов мандат на Виктор Орбан, той ги разсея много бързо. Още в първото си изказване след победата си на парламентарните избори на 6 април унгарският премиер обяви, че страната му е дала ясен мандат "да продължи с това, което започнахме". Или с други думи, предстои още от същото - конфронтация с ЕС и непрестанни опити за монополизиране на властта, които му донесоха прякора Виктатор.

Резултатите от вота потвърдиха прогнозите за очакван триумф и трети (втори пореден) мандат за противоречивия лидер на дясноцентристката "Фидес", която спечели около 45% от гласовете и вероятно ще вземе 133 от общо 199 места в парламента, което би означавало, че ще задържи мнозинството си от две трети. Лявоцентристкият опозиционен блок, съставен от пет партии, ще получи едва 38 места, а крайнодясната "Йоббик", обвинявана в расизъм и антисемитизъм, ще разполага с цели 23 места. "Зелените" също влизат в парламента с 5 места.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

17 коментара
 • 1
  adenauer avatar :-(
  adenauer

  Умен,достоен за държавата си водач с прагматично мислене и поведение.Европа се нуждае от силни и самостоятелни държави ,но без комунисти и агенти.,Което ЕС и САЩ не изпълниха.Пример -България.В България не се е родил още нашият Орбан.и надали ще се роди.

 • 2
  stafref avatar :-|
  Boris

  Статията ми се струва манипулативна и не особено обективна. Навсякъде се усеща нотката на критика към "злодея" Орбан. Никъде не написахте за борбвата му с МВФ и връщането на заемите към тях за да се "освободи" държавата от световните кръвопийци...
  Всички слушат постоянно за "чужди инвестиции" и "постоянен растеж". Дошло е време малко да се преосмисли логиката на разюздания нерегулиран капитализъм, който напоследък все повече звучи като празни идеалистични обеащния.
  Не ми хареса статията...
  А на човека ЕВАЛА, повече такива политици трябват,че глобалистичната диктатура става все по-явна.

 • 3
  mi6ail1234 avatar :-|
  mi6ail1234

  До коментар [#2] от "Boris":

  Не очаквай друго.Все пак "Капитал" е про-западна или още про-САЩ медия и действа на същия принцип,както и останалите медии,които са про-САЩ.Тези,които се "отклоняват" от пътя на либерализма на Милтън Фрийдмън биват яростно критикувани и обвинявани в диктатура(Виктор Орбан не е нито про-руски настроен,нито про-САЩ настроен)
  Такава политика на очерняне може и да свърши работа за хората,които са извън Унгария,но медиите скрито си мълчат и не могат да отговорят на въпроса - "Защо вече 3-ти път е преизбран Орбан с невероятна преднина"...ами просто защото алтернативата е ПЕС-овска политика,подобна на нашия Станишев - едни неясни и плахи решения,изчаквания какво да му кажат отвън и как да реагира по даден казус(Украйна)Е имаха си такъв - Ференц Дюрчани.Този човек имаше наглостта да излезе по държавната медия след избори и да си признае,че обещанията,които е дал няма да ги изпълни.Последваха яростни улични протести и изхвърляне от властта.Та до днес тамошните ПЕС-овци не могат да спечелят убедително изборите.

 • 4
  bambinesa avatar :-|
  Irina Kolarova

  Не е коректно да посочвате само един източник на информация. Например знаете ли, че в училищата вече има интерактивни дъски, сигурно вече 2 години. Приятелка с леви убеждения все пак признава, че той прави нещо за унгарците. Първо да си видим своята къща, че вече нямаме нито ляво нито дясно- опростя народа ни

  Публикувано през m.capital.bg

 • 5
  philipotel avatar :-|
  Durruti

  Брех, тези глупави унгарци - цял Запад им казва, че този бил диктатор, пък те пак го избират. Вярно, че стабилизира икономиката, строи монополистите и като цяло си изпълнява обещанията, ама тия хора не разбират ли, че който поставя националния и обществен интерес над международно-копоративния е враг на демокрацията? С тази статия "Капитал" забиват поредния пирон в ковчега на репутацията си...

 • 6
  plamen_ri avatar :-|
  Plamen

  Брех тея тролове, толкова да мразят капутал, пък не спират да го четат и да пишат коментари мухаха

  Публикувано през m.capital.bg

 • 7
  chichka avatar :-|
  chichka

  Ех че некоректност блика от статията.
  Избран с 45% а има конституционно мнозинство???? 45% от гласувалите или от имащите право на глас?Чиста манипулация, май се учите от Мая Манолова и Буруджиева?
  Национализирал "частните пенсионни фондове". Какъв им е бил хала, нещо да са като нашите кухи балони? Та и у нас преди две години се отмени началото за плащане на професионални пенсии от фондовете, защо? Защото пенсиите на миньори, летци, химици щяха да са по 30-60 лева месечно!! толкова са останалите пари под мъдрото частно управление. Същото и в Унгария, Орбан спаси пенсионерите от мизерията която им бяха подготвили частниците.
  Бори се за 3% бюджетен дефицит без нови заеми, далавери кражби....това лошо лие? Ще отречете ли, че наистина спасява страната от гръцкия сценарий, това лошо ли е?
  Правосъдие срещу зам председателя на социалистите за измами, флшификаци...лошо ли е? Ако у нас измамниците, крадците и убийците получаваха правосъдие щяхме ли да сме на този хал? Р.Овч, Черепа, Марио Николов, Вальо топлото, Ковачки, Гагаузов, ....ВЕИ договорилите се преди 5 г...списъка е безкраен, ако бяха осъдени за далавери, кражби и измами, щяхме ли да теглим 4 млрд евра за 8 месеца и да потънат в пясъка?
  Браво на унгарците, по-образовани и грамотни са от нас.

 • 8
  peshi665rov avatar :-|
  dedo pepo

  От цялата статия излезе,че трябва да сме много щастливи,че нямаме политик като Орбан.
  А имаме нужда.

 • 9
  chichka avatar :-|
  chichka

  До коментар [#8] от "dedo pepo":

  Много точно си го казал. Имаме нужда, но и да се появи трябва да го изберем! Той сам не може да вземе власта, трябва ние да преглътнем омразата и да го изберем, да разберем защо всички го плюят, защо всички са като ОФ само и само да нямаме някой като Орбан.

 • 10
  rayo avatar :-|
  rayo

  Явно унгарците го подкрепиха, защото в първия си мандат не се страхуваше да прави нужни реформи със замах, докато Борисов у нас само говореше и нищо реално не предприе до последно да не би да изпусне втория мандат. Това, което всички страхливи политици в България постигнаха с отлагането на реформите го виждаме всички - градове със застаряващо население поради несекващото изтичане на трудоспособното население извън пределите на България.
  Ако мислеха за страната ни и най-ценния капитал в нея - хората, нещата трябваше отдавна да са други. Един мандат е достатъчен да покажеш, че можеш да се справяш с проблемите, за да ти дадат достатъчно време да продължиш


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK