Всеки ще има право на основна банкова сметка в ЕС

Никой няма да може да нарушава това право на базата на националност или място на пребиваване

Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters

Всеки, който пребивава законно в ЕС, включително и тези, които нямат постоянен адрес, ще има правото да открие собствена основна платежна сметка според нови правила, гласувани от Европейския парламент във вторник. Никой няма да може да нарушава това право на базата на националност или място на пребиваване. Промените в нормативната уредба ще гарантират, че таксите и условията за всички платежни сметки ще бъдат ясни и лесно съпоставими, а потребителите ще могат лесно да сменят една разплащателна сметка с друга, която предлага по-добри условия.

"Директивата укрепва преди всичко позициите на потребителите на стандартни платежни услуги. Гарантирането на достъп до основни сметки за всички потребители, включително за имигрантите и мобилните работници, ще стимулира модернизацията на икономиката, ще улесни свободното движение и ще помогне на хората в най-неравностойно положение в нашите общества", заяви докладчикът Юрген Клуте. Текстът беше приет с 603 гласа "за", 21 "против" и 51 "въздържал се" и при одобрение от 28-те държави членки ще трябва да бъде реализиран във всяка страна в рамките на 24 месеца.

Свободен достъп

Парламентът включи изискване основните платежни сметки да се предлагат от всички или от достатъчен брой кредитни институции, за могат да се гарантират не само лесен достъп за всички потребители във всяка държава от ЕС, но и по‑конкурентни условия. Тези условия не трябва да бъдат ограничени само до онлайн платежните услуги.

Държавите членки обаче ще могат да изискват от потребителите да изяснят причината и целта, поради която искат да открият своя платежна сметка в точно определена страна от ЕС. Това трябва да става при пълно зачитане на основните права на потребителите и само когато не превръща процедурата в твърде трудна и обременяваща.

Ясна информация

Новите текстове гарантират, че всеки, който иска да открие своя платежна сметка, ще разполага с ясна информация за таксите и лихвените проценти и лесно ще може да ги съпостави с условията, предлагани от други кредитни институции. Самата информация трябва да бъде стандартизирана в целия ЕС. Във всяка държава членка трябва да има поне един независим уебсайт за съпоставяне на таксите и лихвените проценти на различните кредитни институции. Банките от своя страна ще бъдат задължени да информират клиентите си, че предлагат възможността за откриване на основна платежна сметка.

Основните платежни сметки ще дадат възможност на потребителите да извършват плащания, да теглят пари в брой или да извършват платежни операции в рамките на ЕС, включително и транзакции с платежна карта и интернет покупки.

Потребителите трябва да могат да извършват ограничен брой операции, без да заплащат такса или заплащайки разумна такса. Държавите членки могат да решат, че платежната сметка за основни операции не включва овърдрафт или да ограничат сумите, които могат да бъдат теглени чрез овърдрафт.

Прехвърлянето на платежна сметка към друга, предлагана от банка в ЕС, ще става със заплащане на "разумна такса". КАПИТАЛ Daily

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • 1
  offshore avatar :-|
  Offshore Banking

  Направо да забраняват парите в брой

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  сегмент след сегмент в пазара на финансови услуги влиза под регулация. банковият мениджмент може да се "самопоздрави", такава алчност че сам да си теглиш ножа е рядкост.

 • 3
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  виж ти... И какво - ще дойдат доста арабски, еврейски и американки пари ?

 • 4
  convince avatar :-|
  convince

  Важно е да имаш сметка, а какво ще имаш в нея изглежда не е важно.

  Банките ще откриват сметки на всички с безкредитна премия от 20 евро на всеки и така ще се изпълни директивата. Тези пари няма да могат да се ползват, а само ще депозират електронна информация на чиято база ще се "напечатат" още няколко стотици милярада електронно за покриване на известни дефицити.

  След това ще се печатат само толкова, колкото са социалните единни номера на изискуемия жизнен минимум и така ще се отнема годишно от температурата на колективния дългсамо на базата на прогнозируемата и достижима инфлация, за да не достига до космически числа, които нямат дори и име.

 • 5
  alien_s avatar :-|
  Jessika

  Това е добре, досега винаги се искаше постоянен адрес за откриване на сметка.

 • 6
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#5] от "Jessika":

  А забелязахте ли исикването "в ЕЦ". Така че не се надявайте с български паспорт да си откриете лесно сметка в Германия например.

 • 7
  naffoo avatar :-|
  naffoo

  В Белгия, за да си купиш месечна карта за градския транспорт ти трябва карта, издадена от белгийка банка. За да имаш белгийска дебитна/кредитна карта, ти трябва постоянен адрес в Белгия. За да имаш постоянен адрес в Белгия е по-сложно! :)
  Ето че това е добре са хората, които пътуват из ЕС!

 • 8
  convince avatar :-|
  convince

  До коментар [#7] от "naffoo":

  Това разбира се не е верно, защото разплащанията винаги са по-напред от спестяванията, а картитe VISA и Master Card са приети навсякъде.
  Основна банкова сметка в България си е основна банкова сметка ЕС, както и обратното, това естествено ще е след евровъвеждането, което както върви няма да е скоро.

 • 9
  sheldoncooper avatar :-|
  sheldoncooper

  До коментар [#1] от "Offshore Banking":

  За съжаление хората искат да имат възможност лесно да могат да излъжат/заобиколят закона. Съответно мярка от рода на правене на всички разплащания електронни (и съотжетно лесно проследяеми) е изключително непопулярна.

  Хората искат да могат да платят на майстор кеш без фактура и ддс, да могат да си купят марихуана по някакъв лесен начин и т.н. Затова скоро няма да видим 100% електронни разплащания.

  Ако случайно го направят веднага ще се появят алтернативни (нелегални) средства за разплащане.

 • 10
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  До коментар [#8] от "convince":

  Но кредитните карти слагат 3% сърчардж за плащания плюс допълнителни за чужбина. Сметката позволява директни банкови преводи и спестяванията могат да бъдат доста значителни.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход