Залезът на BlackBerry предизвика нов изгрев в канадската Силициева долина

Над 450 стартъп компании са отворили врати, често основавани от бивши служители на BlackBerry

BlackBerry уволни над половината от персонала си и изгуби над 90% от пазарната си стойност
BlackBerry уволни над половината от персонала си и изгуби над 90% от пазарната си стойност    ©  Reuters
BlackBerry уволни над половината от персонала си и изгуби над 90% от пазарната си стойност
BlackBerry уволни над половината от персонала си и изгуби над 90% от пазарната си стойност    ©  Reuters
Несгодите на BlackBerry улесниха наемането на опитен персонал от стартъп компаниите.

Несгодите на компанията BlackBerry, която уволни над половината от персонала си и изгуби над 90% от пазарната си стойност, когато потребителите престанаха да купуват нейните самртфони, можеше да предизвика истинско бедствие в родния й град Ватерло в канадската провинция Онтарио. Вместо това днес по улиците на града има скъпи спортни автомобили, а нови фирми заемат обновените офис сгради, разказва Reuters.   


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


33 коментара
 • 1
  tarikata avatar :-|
  Петър Петров

  Еми по тази логика - да ликвидираме Майкрософт и Епъл например

 • 2
  contxt avatar :-|
  conTXT

  Ех, подобна да беше ситуацията и след разпадането на Кремиковци със заглавие от рода "Стотици работници да стартират собствени ковачници и леярни".
  Културата ни е много различна... Дори и с еврофондовете много не се получава.

 • 3
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  "Когато BlackBerry освобождаваше хиляди служители, имаше притеснения, че това ще доведе до напускането на града от много хора. Но през фискалната година, завършваща на 30 април 2013 г., в стартъп компании в района на Ватерло и Китчънър са инвестирани над 235 млн. долара докато три години по-рано ставаше дума за едва 500 000 долара."

  Това е един много добър пример за т.н. creative destruction на свободната пазарна икономика. Ако Блекбъри беше в България Стойнев щеше да им спретне субсидии и така изкуствено да забави тяхната гибел с което да възпрепятства раждането на тези нови компании.

 • 4
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Раждането и умирането на компании е естествен процес подобен на раждането и умирането на животните в дивата природа. Когато едно животно умира, с тялото си то храни друго. Това е кръговратът без който животът би бил невъзможен.

  В свободната икономика когато една компания умира, тя освобождава ресурси (служители, оборудване, офис сгради), от което се възползват други компании. Без този естествен кръговрат икономическият напредък би бил невъзможен. Най-лошото е когато държавата се намесва в този процес и изкуствено поддържа компании в състояние на кома. Тогава нито умиращите компании процъфтяват, нито нови могат да се родят на тяхно място.

 • 5
  zlatev avatar :-|
  Златин Златев

  До коментар [#2] от "conTXT":

  Не живеем в 15ти век, че да има индивидуални ковачи. Дребната маталургия в момента е по-скоро с художествена стойност и за дребни поправки на селскостопански сечива и инструменти.

  Факт е че имаме световен принос в леярската технология (леене с противоналягане). Това не значи че това е производство което е подходящо за дребен бизнес, поне според мен.

 • 6
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  До коментар [#2] от "conTXT":

  Защото целите са различни.

 • 7
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Оригиналната статия е на http://www.reuters.com/article/2014/04/16/us-blackberry-hometown-startups-insight-idUSBREA3F1DU20140416 Коментарите са интересни, може да се направи сравнение на реакциите.

 • 8
  xyha avatar :-|
  xyha

  Залезът на BlackBerry ....

  Сто пъти повторена лъжа става истина . Всъщност BlackBerry има доста по голям технологичен потенциал с новата ОС - QNX , но статии като тази спъват компанията.

 • 9
  fred avatar :-|
  Fred

  До коментар [#5] от "Златин Златев":

  Човека ти го дава като пример, не че вярва в малките леярни, те са патент на Мао. Това което иска да каже е, че в цялата икономика на България когато фалираха соц.предприятията беше освободен огромен ресурс /хора, сгради, машини/ от които не се роди нищо. Инженерите станаха шофьори на таксита, дребни кафенета и подобни а бяхме технологичен лидер на Балканите. Колкото се опитаха да направят нещо бяха задушени и фалираха.

  Нивото на "приватизаторите" стигаше да крадат по най-тъпият възможен начин като режат на скраб. Лично знам случай в едно близко предприятие където първата работа на новият собственик беше да продаде като старо желязо 10 тона зъбни колела и лагери. Зъбни колела и лагери за старо желязо, знаете ли колко труд е да се направи!

  Хищнически капитализъм който знае само да краде и разрушава готовото а не да създава както са примерите в статията. Друга среда и манталитет, други пазарни и всички останали условия.

 • 10
  rainbou1 avatar :-?
  rainbou1

  Много захласнати коментари.
  Истината е, че това е една щастлива приказка.
  А примери, подобни на Кремиковци, има из цяла Европа, а и не само там.
  Истината е, че ИТ брашна успява да поеме освободената работна сила, което не може да се каже за много от останалите отрасли.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал