Настъпват тежки дни за германската бирена индустрия
Консумацията на алкохолната напитка в страната е намаляла с над една трета през последните 25 години


Седмични новини за европейски регулации, бизнес и финансиране.
Зад стените на бившия бенедиктински манастир близо до Мюнхен пивоварите от Weihenstephan все още усъвършенстват своите техники след почти 1000 години правене на бира. Откакто св. Корбиниан и неговите монаси създават за пръв път напитката от местен хмел, най-старата пивоварна в света продължава да съществува, но за много други като нея добрите времена свършиха, разказва Reuters.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Вече съм абонат Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
10 коментара
А и бирата не е като преди 25 г. :-(
До коментар [#1] от "xyha":
Бирата, струва ми се, си е съвсем добре и точно както преди 25 г. и повече. Интересното е, че точно за същия период, 25 г. - Китай излезе на първо място по консумация на бира - общо, не на глава. Ако през 1980 г. там е имало само една пивоварна, то от тогава насам са се появили вече стотици и някои видове китайска бира хич не са лоши. Изстудена, разбира се.
Не мисля, че някога ще спрат германците да пият бира!
До коментар [#2] от "zumz":
Преди 25 г. нямаше консерванти (не я бъкаха с химия ), сега на вкус е ок , но боли глава после а и със сигурност не е полезна .
Офф, тази лоша новина ми дойде в повече. Ще си отворя още една бира..този път белгийска ;)
Публикувано през m.capital.bg
[quote#1:"xyha"]А и бирата не е като преди 25 г. :-( [/quote]
Българската бира определено не е същата като преди 10 години. Чуждестранните марки бира, произвеждани в български пивоварни под лиценз (Бекс, Калтенберг, а вече и Кайзер) пък са бледо копие на оридинала. Но някаква промяна в качеството на чешката и немската бира, произвеждани в съответната страна не съм забелязал.
Понижението в цените на бирата е чудесна новина, но това, че се закриват пивоварни е наистина тъжно. Според мен проблемът не е толкова в цените, рекламата, вкусовете или производителите...просто времената са други и наистина младежта масово пие всякакви бози като ред-були и всякакви тауриново-кофеинови гадости, бакарди брийзър, смирнофф айс и т.н. Силно се надявам, че тенденциите ще се променят и търсенето и консумацията на бира пак ще се повишат. Наздраве!
Няма ка и да е иначе, щом качеството и с годините върви надолу, цената на горе.....
Например на брега на Рейн Кьолн, правят бира по лоша на вкус от пиво "Витоша" през 50-те, при това 300 грамаки с цена "бъди здрав" .....
До коментар [#8] от "boby1945":
Кьолнската бира си е тяхна запазена марка "кьолш", която българите не харесваме, но северовестфалците си я обичат. Ние, българите, сме свикнали с вкуса на пилзенската, която е и най-разпространена.
Та бирата "кьолш" в никакъв случай не е по-лоша, а просто различна на вкус. И аз не я харесвам.
До коментар [#9] от "Jessika":
"Кьолш" беше "Кьолш" и в 1980, например, ама разликата с днешната е от небето до земята, включително в цена и в грамаж...
За повече конкретика
- в 1980 халба 1.5 марки на брега на Рейн
- в 2013 пак там 300 гр. 4.5 евро...... ??? Малко но съществено и от душа.....
Затова и къркането на бира, темата на статията, не върви в Германия...
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.
Вход