Война, баланс и шоколад
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Война, баланс и шоколад

Шоколадовия крал е най-популярният политик в Украйна

Война, баланс и шоколад

Милиардерът Петро Порошенко е фаворитът в президентската надпревара в Украйна. През нея минава разплитането на взривоопасния конфликт в страната

Красимир Янков
8548 прочитания

Шоколадовия крал е най-популярният политик в Украйна

© Reuters


1.6 млрд. долара е състоянието на Петро Порошенко според списание Forbes
Политикът балансьор изглежда като това, от което Украйна има нужда

Петро Порошенко се опитва да балансира между много неща тези дни. Успешният бизнесмен е кандидат за президент на Украйна и редовен гост в европейските столици. Там го посрещат на високо ниво и с отворени обятия, а той не се притеснява да говори. И често успява да се хареса на всички. "Ако Русия подкрепи този референдум (на сепаратистите в източната част на страната – бел. ред.), ни трябва съгласувана трета вълна санкции, добре координирана между САЩ и ЕС", казва Порошенко малко преди да се срещне с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин на 7 май. Но след това добавя: "Готови сме да направим референдум, но не и под заплахата на автомати."

Това е типичният стил на Порошенко, който поставя прагматизма над всичко останало. Въпросът е дали това ще е достатъчно, за да бъде спасена Украйна. Насилието на изток, агресивният голям съсед, разбитата икономика и разделеното общество изискват нужда от лидер, който да намери почти невъзможния баланс между различните интереси и да предотврати изключително неприятни последици (виж другия текст). Пътят към разплитането на всичко това минава през президентските избори на 25 май, които да осигурят силно управление в Киев, способно да договори с ЕС, САЩ и Русия изход от взривоопасния конфликт, заплашващ да прерасне в гражданска война. 

На пръв поглед миналото на Порошенко е изпълнено с противоречия. В политическата си кариера той е бил част и от прозападното правителство на Виктор Юшченко, но и на проруския кабинет на Виктор Янукович. През 90-те създава доходоносна бизнес империя и макар това да съвпада с политическия му възход, няма имиджа на забогатял от съмнителни сделки олигарх. Тази комбинация изглежда успешна и според последните проучвания за Порошенко са готови да гласуват 48% от украинците.

"Популярността му се дължи на желанието за ново политическо ръководство в Украйна. Той също така се държа добре по време на кризисния период (събитията по време на Майдана – бел. ред.) Порошенко излъчва увереност и не е свързан със стария елит", казва пред "Капитал" Орися Луцевич, анализатор в Chatham House. Но основното обвинение на критиците му е, че с отдавнашното си присъствие в политиката и бизнеса той трудно може да олицетворява скъсване с миналото и чисто начало.

Всъщност е трудно Порошенко да бъде упрекнат в нещо сериозно. Най-добро доказателство е, че дори руската преса, която редовно хвърля кал по целия политически елит на Украйна, поне засега не успява да намери за какво да се хване в кариерата на дългогодишния политик и милиардер. Все пак той остава продукт на старата система, в рамките на която прави състояние от 1.6 млрд. долара по оценка на списание Forbes. Само миналото му на политически номад, който винаги е следвал властта, хвърля сянка на съмнение върху иначе перфектната му кандидатура.

Едно момче от Болград

48-годишният Порошенко е роден в Болград, Одеска област (където, просто факт, 32% от населението посочва българския като майчин език). Завършва международна икономика в Киев през 1989 г., като по същото време прави и първия си милион от продажба на какаови зърна. Късметът, изглежда, е с него – за по-малко от 5 години той изкупува стари съветски сладкарски фабрики и ги обединява в империята "Рошен". Днес това е една от най-големите сладкарски компании в света, която произвежда 450 хиляди тона продукция всяка година и има годишен приход в цял свят от 1.2 млрд. долара според Forbes. Този бизнес печели на Порошенко прякора Шоколадовия крал. Самият милиардер има захарен диабет, но въпреки това казва, че предпочита натурален шоколад пред такъв със заместители.

Бизнес интересите на високия и едър Порошенко не приключват с шоколада. В момента контролирани от него компании произвеждат автомобили и тролейбуси и части за тях. Притежава и корабостроителница. Негова е й популярната в Украйна изцяло новинарска телевизия Пети канал, която се превръща в рупор на опозицията както по време на Оранжевата революция, така и на събитията на Майдана. Шоколадовия крал твърди, че всичките му пари са направени с честен труд. Факт е обаче, че състоянието му започва да нараства най-бързо след влизането му в политиката като вече успешен бизнесмен.

Навсякъде, където е удобно

За първи път Порошенко е избран в парламента през 1998 г. като депутат от централния окръг Виница, където и до днес живеят най-големите му поддръжници. В същия регион компаниите на 33-годишния тогава бизнесмен дават работа на хиляди хора. Във Върховната рада той се включва в редиците на социалдемократите, но се разочарова от ръководството им и напуска. Тогава започва и кариерата му на политически номад.

В началото на миналото десетилетие той оглавява малката партия "Солидарност", но бързо я изоставя и се превръща в един от основателите на Партията на регионите. Това е структурата на бившия президент Виктор Янукович, който избяга в Русия през февруари. И тук обаче Порошенко не намира това, което търси, и отива при приятеля и кръстник на децата му Виктор Юшченко.  Порошенко оглавява изборната коалиция "Нашата Украйна", но помощта му не спира дотам. Щедрата финансова подкрепа му донася прякора Портмонето на Юшченко. В същото време той създава и Пети канал, който дава глас на опозицията. Телевизията бързо печели популярност след опита на властите да я затворят и известния в Украйна епизод с масова гладна стачка на журналисти през 2004 г.

Оранжевата революция, която е подкрепяна от Порошенко, довежда на власт личния му приятел Юшченко. Така Шоколадовия крал за първи път получава достъп до най-високите нива на властта. Той е назначен за председател на Националния съвет по сигурност и отбрана – структура, която е в постоянно съперничество с кабинета на премиера Юлия Тимошенко (която сега отново е негов противник, този път в президентската надпревара). Тлеещата вражда между двамата кулминира през 2005 г., когато си разменят публични обвинения в корупция. Спорът спира, след като президентът Юшченко уволнява Порошенко и праща в оставка кабинета на Тимошенко. Това е и единственият епизод, в който името на магната е замесено в корупционен скандал. "Хората имат къса политическа памет", коментира по този повод Орися Луцевич.\

В следващия украински парламент опортюнизмът на Порошенко отново проличава. От най-голям враг на Тимошенко той се превръща в компромисна фигура между нея и Юшченко в ролята на министър на външните работи през 2009 г. Но остава на поста по-малко от 5 месеца и е изпратен в оставка от новия президент Янукович през 2010 г. Две години по-късно обаче отново влиза в назначения от Янукович проруски кабинет като министър на икономическото развитие. Това съвпада с преговорите на Киев с МВФ за отпускане на финансова помощ, но Порошенко бързо се отказва и от тази длъжност. "Тогава той се махна, защото не можеше да повлияе за прокарване на реформите, от които Украйна има нужда", коментира Ореся Луцевич. 

Преминаването на Порошенко от единия лагер в другия, и то на няколко пъти, може да бъде обяснено с промяна на мирогледа или с експертност и търсене на начин за реализиране на реформи независимо с какви политически партньори. Но може и да е просто стратегия за оцеляване. "Като бизнесмен, който сключва големи сделки, е по-добре да не бъдеш в опозиция, защото бизнесът ще пострада от това", казва Кирил Савин, ръководител на германската фондация "Хайнрих Бьол" в Киев пред DW.

Още една смяна на сценария

Ширещата се корупция, помогнала на Янукович и семейството му да забогатеят при последния му мандат, променя Порошенко за пореден път. Той е първият украински милиардер, открито подкрепил проевропейските, а след това и антиправителствените протести на Майдана в Киев. "Големият бизнес е заинтересуван от прозрачните правила (на ЕС)", казва тогава Порошенко в интервю за "Новая газета".

Бурното развитие на мирния протест и превръщането му в кървава битка по улиците на украинската столица допълнително затвърждават имиджа на Шоколадовия крал като балансиращ политик. В известния епизод с булдозера, тръгнал към милиционери, Порошенко лично със сина си застава на пътя на машината. По време на вълненията в Крим той е единственият украински политик, отишъл лично на полуострова, преди той да бъде анексиран от Русия.

Всичко това изстрелва рейтинга му над всички останали политици. Само преди година за него биха гласували едва 5% от украинците, а днес вече е подкрепян от 48% (причина за това е и оттеглянето от надпреварата на популярния Витали Кличко). За сравнение - Газовата принцеса Юлия Тимошенко получава 14% доверие.

Лидер от нов тип или рециклиран продукт

Предизборните обещания на Шоколадовия крал изглеждат точно като това, от което Украйна има нужда в момента. "Имам опит в създаването на нов инвестиционен климат. Знам как да наложа нулева толерантност към корупцията. Знам как да оправя съдебната система. Знам как да напиша позитивна, абсолютно нова страница в украинската история", твърди Порошенко в скорошно интервю.

Той има мнение и по сепаратисткия проблем в Източна Украйна и взима предвид настроенията там. "Ще дам финансова автономия на регионите, избор на кой език да говорят, какви паметници да строят. Ще поканя фигури от юга и изтока в правителството. Точно това искат хората – да участват в управлението на държавата им", твърди Порошенко в интервю за Washington Post. В същото време той не се притеснява да заяви, че в Славянск действа спецназ на чужда държава, но не посочва изрично към Москва. "Без пряк диалог с Русия ще е невъзможно да създадем сигурност", смята Шоколадовия крал.

Остава Порошенко да докаже, че е новият лидер, от който страната има нужда, а не просто рециклиран продукт на старата система. На фона на конкуренцията в момента той изглежда като най-подходящия човек, който да застане начело на дълбоко разделената Украйна. И ако изборите се проведат и той ги спечели, има шанс да стане президентът, спасил държавата си. Или този, повел я към разцепление.

1.6 млрд. долара е състоянието на Петро Порошенко според списание Forbes
Политикът балансьор изглежда като това, от което Украйна има нужда

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

30 коментара
 • 1
  fred avatar :-|
  Fred

  Украинците го харесват, в такова време разделно това е важното. Първо да се успокои страната, да престанат с идиотската идея за разделяне и присъединяване към Русия а след това полека и ще тръгнат да се възстановяват.

  Единственото тревожно нещо е позицията на Путин, ако реши да продължи с пращането на диверсанти и сепаратисти много ще му е трудно. При всички случаи трябва да се прочистят полицията и администрацията от руската агентура и хората на Янукович за да няма удари в гръб. Необходими са решителни хора в тези министерства.

 • 2
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  Много положителен момент е, че парите си ги е направил все пак с предприемачески труд, усет и късмет. Не е да кажеш, че като много източно-европейски богаташи е получил някой договор от правителството, забравил да плати данъци или внесъл контрабанда.

  Според мен задачата пред него е огромна, но на първо място е търсенето на някаква формула която да обедини изтока и запада на страната около някаква обща национална идея. Моето предложение би било: всички да живеят по-добре от руснаците.

 • 3
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  А,бе хора,какво толкова....
  .......................Фашисти в Одеса изпепелиха хора, потресаващо зверство

  Бандеровските изверги от „Десен сектор“ хвърляли коктейли Молотов върху сградата на Дома на профсъюзите в Одеса, информират жители на Одеса.
  Хунтата изпепели в града невинни граждани, ... Вижте повече

  Как убивали одесситов в Доме Профсоюзов - детали сценария... +18
  frallik.livejournal.com

 • 4
  bvsc avatar :-|
  Да, ама не

  От една страна- олигарх полит номад, от друга осъдена и правеща се на инвалид далавераджийка. А по средата- МВФ. Страшна оргия ще се получи

 • 5
  ver27574675 avatar :-|
  ДЕКОРАТИВНА ТИКВА

  До коментар [#2] от "pzashev":само един тънък момент - как за нула време е изкупил съществуващите шоколадови фабрики. Предприемаческият труд започва едва след това...


 • 6
  mnim avatar :-|
  Хакуна Матата !

  Това, че опитва да се хареса на всички, на мен лично не ми допада. Но който и да е президент , ще бъде кукла на конци. Дълги години /поколения/ Украйна ще бъде управлявана не от собствените си политици, а заложник на техните интереси...

 • 7
  rosko11 avatar :-|
  Rossen Roussanov

  Апологетична боза със слаби и противоречащи си аргументи за олигарха, който организира и плати разстрела на хората на Майдана и на жертвите в Одеса - а след това лицемерно отиде да даде кръв за жертвите си. Заради този ли престъпник хората бяха на барикадите през зимата на Крещчатик ? Точно срещу хора като Порошенко и Янукович хората излязоха на улицата - а сега са горчиво измамени - Порошенко ще яхне (ако изборите все пак се състоят) окупираната от Галиция Украйна, окупирана от креатури на Порошенко политически и криминални хамелиони. Защо авторът Красимир Янков участва в подмяната на фактите? Или въпросът ми е риторичен?

 • 8
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Засега само е спомогнал да вкара Украйна в яка криза „и в 2004 и сега“, сега остава да видим как ще я изважда от там....

 • 9
  krokodila_gena avatar :-|
  Гражданин

  Шоколадовия крал твърди, че всичките му пари са направени с честен труд. Факт е обаче, че състоянието му започва да нараства най-бързо след влизането му в политиката като вече успешен бизнесмен.---------------------------------------------------------Нещо непознато драги недраги съфорумци? Украйна не я чака нищо добро с олигарси, като този, Коломойски, Тарута и ко? Явно малко сме знаели за украинското общество - поне аз?

 • 10
  hrist0 avatar :-|
  Hristo Hristov

  "Всъщност е трудно Порошенко да бъде упрекнат в нещо сериозно. Най-добро доказателство е, че дори руската преса, която редовно хвърля кал по целия политически елит на Украйна, поне засега не успява да намери за какво да се хване в кариерата на дългогодишния политик и милиардер."

  Че да правят като наще бре - като няма за какво, да си измислят :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK