История без щастлив край
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

История без щастлив край

Протести по цял свят с едно искане: "Върнете момичетата ни живи!"

История без щастлив край

Дори нигерийските ученички да бъдат намерени и освободени, проблемите, довели до драмата с отвличането им, ще останат

Марина Станева
7624 прочитания

Протести по цял свят с едно искане: "Върнете момичетата ни живи!"

© reuters


Тяхното име означава "Западното образование е забранено". Затова и често обект на атаките им стават училища в Нигерия. Но този път "Боко Харам" надминаха себе си. В нощта на 14 април въоръжената ислямистка групировка насила натоварва на камиони 276 момичета от училище в град Шибок в североизточния щат Борно. Част от тях впоследствие успяват да избягат, но над 200 все още са в неизвестност. Предполага се, че са държани някъде в обширните гористи райони, простиращи се от Шибок до съседен Камерун.

Лидерът на "Боко Харам" Абубакар Шекау заплашва да продаде отвлечените ученички, повечето от които са християнки, но има и мюсюлманки. Той твърди, че те поначало не е трябвало да ходят на училище, а да се омъжат. Във видео, разпространено на 12 май, групировката заявява, че момичетата са приели исляма, и показва група от тях, покрити с хиджаб, да рецитират Корана. Шекау казва, че те ще бъдат държани като заложници, докато властите не освободят арестувани бойци от "Боко Харам". Но този вариант категорично бе отхвърлен от правителството в Абуджа.

Отвличането предизвика масирана обществена реакция с всекидневни протести из световните столици. В социалните мрежи се разпространява мащабна кампания, в която с хаштага #BringBackOurGirls на бял лист се снимат редица холивудски звезди, обществени личности и политици, сред които и американската първа дама Мишел Обама. Надеждите са, че огромното обществено внимание ще подтикне нигерийското правителство и световните сили да предприемат действия срещу групировката и да върнат момичетата у дома. Но дори всичко да приключи с намирането и освобождаването им, фрапиращите проблеми в най-голямата икономика в Африка няма да изчезнат с отшумяването на драмата.

Игла в купа сено

Екип от експерти от САЩ, Великобритания, Израел и Китай, сред които съветници, преговарящи, военни и агенти на ФБР, вече пристигнаха в Нигерия и ще помагат за намирането на отвлечените. Американски пилоти също се включиха в издирвателните дейности и летят над африканската държава в търсене на следа от похитителите. Вашингтон е предоставил и сателитни снимки на областта. "Опитваме се да направим всичко възможно да се справим със заплахата "Боко Харам", заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери. Междувременно Франция обяви, че изпраща 3000 войници в съседни на Нигерия държави, за да помогнат в борбата с ислямистките милиции в района на Сахел.

Но според експертите всяка операция, дори с чуждестранна помощ, ще бъде като търсене на игла в купа сено. Американците не биха могли да познават терена по-добре от нигерийците. Освен това не бива да се забравя колко време отне търсенето на Саддам Хюсеин и Осама бин Ладен въпреки всички мобилизирани ресурси. "Малък американски екип няма да промени драстично ситуацията, но е много повече от привидно симулиране на дейност", обяснява пред британската ВВС Ричард Доуни, зам.-директор на африканската програма в Center for Strategic and International Studies (CSIS). Това ще подпомогне нигерийските сили за сигурност, които в миналото не са успявали да предотвратят такива нападения заради лоша координация и недостатъчна обмяна на информация. Според Доуни в момента се усеща подчертано очакване САЩ да направят нещо. "Но сложността е огромна и ние не искаме да предприемем действия, които са контрапродуктивни или могат да бъдат опасни за ученичките. Решението се крие повече в преговорите, отколкото в твърдия подход", смята експертът от CSIS. Той допълва, че Нигерия не е страна, която няма ресурси и капацитет. Но в случая става въпрос по-скоро за политическа воля: "И никаква външна помощ не може да подобри ситуацията, ако няма партньор, който е истински отдаден на решаването на проблема", заключва Доуни.

Макар по принцип страната да е предпазлива към външна помощ и да я разглежда като посегателство срещу суверенитета си, сега президентът Гудлък Джонатан заяви, че се надява чуждестранната подкрепа да означава "началото на края на терора" в Нигерия. В момента той е притиснат до стената. Управляващите са критикувани за бавните си и неадекватни действия, а самият държавен глава е призоваван да подаде оставка, вместо да се кандидатира за нов мандат на изборите догодина. Правозащитната организация Amnesty International обвини нигерийските военни, че са били предупредени за предстоящата атака четири часа по-рано, но не са предприели мерки. "Говорихме с хора от областта и няколко дни събирахме и проверявахме информацията, която получихме от различни източници, включително жители, местни власти, близки на жертвите и двама висши военни. Всички те потвърждават нашите твърдения", казва пред "Капитал" Макмид Камара от Amnesty International.

След като първоначално отхвърляше всякаква възможност за преговори, през седмицата правителството заяви, че е отворено за диалог, но ще предприема "дискретни" действия, защото не иска да провокира излишно похитителите. Управляващите нямат много пространство за маневри. Ако се съди по други подобни отвличания от ислямисти в региона, може да отнеме години, докато всички момичета бъдат освободени. Но ако се предприеме активна спасителна мисия, има риск да се стигне до кървава баня, както стана при сходни случаи в Кения и Алжир миналата година. В миналото "Боко Харам" и правителството без излишен шум са договаряли размяна на затворници. Което сочи, че и сега има вероятност да се стигне до предаване на значителен откуп. Това обаче само ще бетонира позициите на "Боко Харам". Като се прибави и голямото внимание, което групировката си спечели с отвличанията, не е чудно защо мнозина смятат, че дори и в най-добрия случай тази история няма да има напълно щастлив край. "Как ще завърши всичко това никой не знае. Но просто няма много положителни варианти. Независимо по какъв път се поеме – дали преговори или мисия за спасяване на заложниците, това ще бъде изпълнено с опасности", твърди пред ВВС бившият американски морски тюлен Дан О’Шей.

От зле към по-зле

Миналата година Джонатан наложи извънредно положение в три засегнати от милициите щати – Борно, Йобе и Адамауа. Но оттогава "Боко Харам" само засили атаките си и размириците влязоха в най-кървавия си етап, като броят на цивилните жертви за този период се утрои. Правителствените войски твърдят, че са зле оборудвани и нямат огневата мощ на своите противници. Бюджетът за сигурност на Нигерия за тази година е над 6 млрд. долара - два пъти повече, отколкото за образование например. Но резултатът не е по-ефективни сили за сигурност, което повдига въпроса къде всъщност отиват парите.

А противникът е сериозен - "Боко Харам" са нещо повече от партизанско движение. Стотици бойци на групировката навлизат в селата с бронирани машини с картечници. Никой не знае с колко членове разполагат, но бройката им вероятно е хиляди. Не е ясно и откъде се финансират. Предположенията са, че имат средства от получени откупи от скорошни отвличания на чужденци и от ограбване на банки. Правителството подозира, че са подкрепяни от политици и военни, както и че разчитат на връзките си с джихадистки групи като сомалийската "Аш Шабаб" и "Ал Каида в ислямски Магреб". Усъвършенстването на атаките им подсказва, че бойците им може да са тренирани в чужбина. Има непотвърдени сведения, че набират бедни хора от съседни държави като Чад и Нигер и им плащат да се бият за тях.

Ужасяващото отвличане на нигерийските ученички обаче предизвика такова единодушно международно осъждане, дори от страна на твърдолинейни ислямски държави, че някои анализатори прогнозират, че за дълъг период от време малцина ще искат да бъдат публично асоциирани с "Боко Харам". Изглежда, този път групировката отиде твърде далеч. И дори фигури, които иначе биха подкрепили нейната борба срещу нигерийското правителство, сега мълчат, в това число и "Ал Каида". Но, от друга страна, случаят осигури такава световна известност на джихадистите, че това на техния език може да се преведе като невероятен успех. Същевременно има мнения, че намесата на страни като САЩ, Великобритания и Израел всъщност ще усложни усилията за освобождаването на момичетата. Причината е, че групировката има дълбоко вкоренена омраза към тези държави и може демонстративно да втвърди позицията си в опит да унижи западните сили и да повиши значимостта си в очите на глобалното джихадистко движение.

Дейността на "Боко Харам" през годините вече дава резултат в Нигерия. От страх все повече нигерийци не пращат децата си на училище. Поразяващите 10 млн. деца не влизат в клас, като повечето от тях са момичета. Вместо да се учат да четат, те са омъжвани още в тийнейджърска възраст. Момчетата, които не посещават училище, често стават нови попълнения в редиците на терористите. Злополучното училище в Шибок, от което са отвлечени момичетата, е едно от последните все още работещи в околността. "Образованието в Северна Нигерия е под атака. От началото на 2012 г. хиляди деца са принудени да напуснат училищата в щатите Йобе, Кадуна, Адамауа и Борно. Много учители са избягали от страх за сигурността си в други щати", обяснява Макмид Камара.

Богати, но бедни

Нигерия, която с населението си от над 170 млн. души е най-гъсто населената страна в Африка, е и най-голямата икономика на континента (БВП е на стойност 510 млрд. долара, а средният годишен икономически ръст през последното десетилетие е около 7%) и един от водещите производители на петрол в света. Но предимно мюсюлманският Североизток, където основно оперира "Боко Харам", е беден и неразвит в сравнение с други части на страната. Парите, които трябва да бъдат харчени за инфраструктура, отиват за набъбващия бюджет, отделян за сигурност, и за построяването наново на домовете, разрушени от нападенията на групировката. В тези райони почти няма помен от петролния бум. Недостигът на ток е хроничен, около 70% от населението преживяват с по-малко от долар на ден, младежката безработица е близо 80%, а нивата на неграмотност и заболявания са плашещи. Както посочва Дейвид Франсис, един от първите западни репортери, писали за "Боко Харам": "Повечето от бойците на групировката не са мюсюлмански фанатици, а бедни деца, които са настроени срещу корумпираната си страна от харизматичен лидер."

"Основната причина Нигерия да има такъв голям проблем със сигурността е, че е базирана на ресурси икономика. И в голяма степен страда от неравенство. Всеки се опитва да докопа парче от петрола, приходите от който са неравномерно разпределени. И това създава конфликти", твърди пред "Капитал" Джейсън Хикъл от London School of Economics.

Същевременно президентът Джонатан все по-открито е обвиняван в некомпетентност. Към нея се прибавя и непонятното безразличие към мъката на семействата на похитените момичета, което правителството демонстрира първоначално. Чак след повече от две седмици държавният глава говори по темата публично. Бавната реакция на управляващите и неспособността им дори да уточнят колко точно са изчезналите ученички провокираха протести в цялата страна. И припомниха, че там, където правителството е слабо, корумпирано или несъществуващо, посланието на групировки като "Боко Харам" е особено заразително. Докато това не се промени, джихадистките лидери ще продължават да предлагат изкривената си представа за религията като противоотрова.

Кои са ислямистите "Боко Харам"

- Основани са през 2002 г., като първоначално се фокусират върху забрана на западното образование.

- През 2009 г. подемат въоръжена офанзива за сваляне на правителството и за създаване на ислямска държава.

- Арсеналът им включва бомбени атентати, отвличания, палежи както в християнски, така и в мюсюлмански общности.

- Обявени са за терористична организация от САЩ през 2013 г.

- Само за тази година са убити поне 1200 души. Други три милиона, основно в североизточната част на Нигерия, са засегнати от насилието.

Тяхното име означава "Западното образование е забранено". Затова и често обект на атаките им стават училища в Нигерия. Но този път "Боко Харам" надминаха себе си. В нощта на 14 април въоръжената ислямистка групировка насила натоварва на камиони 276 момичета от училище в град Шибок в североизточния щат Борно. Част от тях впоследствие успяват да избягат, но над 200 все още са в неизвестност. Предполага се, че са държани някъде в обширните гористи райони, простиращи се от Шибок до съседен Камерун.

Лидерът на "Боко Харам" Абубакар Шекау заплашва да продаде отвлечените ученички, повечето от които са християнки, но има и мюсюлманки. Той твърди, че те поначало не е трябвало да ходят на училище, а да се омъжат. Във видео, разпространено на 12 май, групировката заявява, че момичетата са приели исляма, и показва група от тях, покрити с хиджаб, да рецитират Корана. Шекау казва, че те ще бъдат държани като заложници, докато властите не освободят арестувани бойци от "Боко Харам". Но този вариант категорично бе отхвърлен от правителството в Абуджа.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 1
  polovtsian avatar :-|
  polovtsian

  Четох преди няколко месеца една статия писана от активист на Амнести Интърнешънъл, в която се казва, че въпросните "ислямисти" от Боко Харам всъщност изобщо не са толкова фокусирани върху религията, а я използват като предтекст за насаждане на омраза срещу запада и управляващите в Нигерия и за увеличаване на влиянието си сред бедните слоеве на нигерийското общество. Не случайно те са изключително агресивни именно срещу образованието - образованите индивиди са по-трудни за "зарибяване" за съмнителната кауза на организацията.

  Макар че като се замислиш за нивата на корупция и бедност в тази страна изобщо не е учудващо, че подобни организации процъвтяват.

 • 2
  today avatar :-|
  today

  И тука имаме политици, които плюят Запада, и се правят, че много ги вълнува православното християнство.

 • 3
  daaam avatar :-|
  daam

  "Той твърди, че те поначало не е трябвало да ходят на училище, а да се омъжат. Във видео, разпространено на 12 май, групировката заявява, че момичетата са приели исляма, и показва група от тях, покрити с хиджаб, да рецитират Корана. "

  Нали "религията на мира", уж е против насилственото й приемане. От Турция, през Пакистан, Бангладеш и Нигерия, навсякъде ислямът нарушава правата на непрактикуващите го. Но, иначе в Европа, където са малцинство се дразнят от християнски прояви. Какво би станало, не ако се отнасят с тях, така както те с християните в мюсюлманските страни, но просто , ако не им се позволява да се самозабравят

 • 4
  daaam avatar :-|
  daam

  До коментар [#2] от "today":

  То, това православно християнство /на тези политици/ е повече от лицемерно. Спомням си на един Великден Сидеров се кара на Патриарх Максим /в св. Ал. Невски/ за нещо си, голям православен, няма що

 • 5
  mano avatar :-|
  Svetoslav Pavlov

  "прост и беден народ, слаба и несигурна държава"
  Това е истина, не само за африка, но и за България. Останалто са детайли, дали ще е "ислям + петрол" или "православие + газ" , все е тая.

 • 6
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  Съгласна съм с № 1, че религията е само претекст. Винаги е било така - зад религиозните хоругви са се криели чисто икономически или политически интереси. Иначе как могат да се обяснят завоеванията на Четвъртия кръстоносен поход например (и не само!) - хайде, да речем, Константинопол е бил православен, но Зара и Рагуза са били католически градове, защо са били нападнати и превзети от кръстоносците-католици, които дори не са се опитали да стигнат до Божи гроб, достатъчен за тях се е оказал и Константинопол.
  А темите за образованието и петрола в Нигерия трябва да ни накарат да се замислим какво става с образованието в България и ще има ли някаква сметка народът ни от разработка на газови или петролни залежи при мафиотско управление на държавата - не, със сигурност ще стане по-лошо.

 • 7
  blue79 avatar :-|
  blue79

  Ами да попипат цЕрЕу/моССад за местонахождението на "ученичките"...Все пак (И)бОкО хам-ам е "нашите".

 • 8
  ivo21 avatar :-?
  Иво

  "Същевременно президентът Джонатан все по-открито е обвиняван в некомпетентност. Към нея се прибавя и непонятното безразличие към мъката на семействата на похитените момичета, което правителството демонстрира първоначално. Чак след повече от две седмици държавният глава говори по темата публично. Бавната реакция на управляващите и неспособността им дори да уточнят колко точно са изчезналите ученички провокираха протести в цялата страна. И припомниха, че там, където правителството е слабо, корумпирано или несъществуващо, посланието на групировки като "Боко Харам" е особено заразително. Докато това не се промени, джихадистките лидери ще продължават да предлагат изкривената си представа за религията като противоотрова."

  Хубав анализ и много верен! Истината е, че сегашните управляващи нигерийски политици начело с президента Джонатан са абсолютно некомпетентни, корумпирани и бездарни! И докато такива нещастници управляват страната нищо хубаво не чака Нигерия!

 • 9
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  "Гудлък Джонатан заяви, че се надява чуждестранната подкрепа да означава "началото на края на терора" в Нигерия."
  Превод:
  "Дайте парите за борба с тероризма, а ние ще продължим да се правим на слепи и глухи." Не напразно той заяви в Париж миналата седмица че Боко Харам са АЛ Каеда, въпреки че последните ругаха Боко Харам за нападенията на мюсюлмани и ги нарекоха "престъпници".
  През последните 5 години Боко Харам извършиха над седем нападения с отвличания на момичета и момчета, без Нигерийското правителство да се помръдне. Е, сега имат шанс, но да видим дали ще го използват с 20 хиляди войници за "прочистване на терена" които са "подготвили" или както обикновено парите ще потънат в джобовете на администрацията а гладните войници ще крадат за да се хранят.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.