Моди мания
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Моди мания

Харизматичният, но противоречив Нарендра Моди спечели изборите основно заради обещанието си да съживи икономиката

Моди мания

Следващият премиер на Индия вдигна очакванията невероятно високо. И няма да му е лесно да ги изпълни

Марина Станева, Светломира Гюрова
6884 прочитания

Харизматичният, но противоречив Нарендра Моди спечели изборите основно заради обещанието си да съживи икономиката

© reuters


"Индия спечели, задават се добри дни", написа в Twitter Нарендра Моди, след като стана ясно, че той ще бъде следващият премиер на Индия. Това се превърна в най-ретуитваното съобщение, а победата на индуисткия националист не може да бъде определена като нищо по-малко от историческа. Не само защото атмосферата след вота беше карнавална - множество индийци излязоха по улиците и пяха, танцуваха и се прегръщаха, за да отпразнуват триумфа на своя фаворит. Неговата Индийска народна партия (BJP) си осигури най-категоричния изборен резултат в страната от 1984 г. И за пръв път от десетилетия най-многолюдната демокрация в света няма да бъде управлявана от тромава многопартийна коалиция, след като BJP си осигури абсолютно мнозинство със своите 282-ма депутати в 543-местния парламент. 

В същото време вълната "Моди" помете Индийския национален конгрес (INC) и династията Неру - Ганди, доминирали дълги години управлението в Делхи. Социолозите очертават революционна електорална картина, в която подкрепата за BJP е разкъсала бариерите на кастите, класите и делението градове - провинция. Сега очакването е, че Моди ще върне енергията на Индия, ще я направи важен двигател на световната икономика и стабилен играч в региона.

Суперзвезда, но с тъмни петна

Харизматичният, но противоречив Моди, извървял пътя от социалните низини до върховете на индийската политика, спечели основно заради обещанието си да съживи икономиката, превръщайки страната в атрактивна за инвестиции дестинация. Избирателите искаха промяна след затъналото в корупция управление на смятания за светски Индийски национален конгрес, продължаващо вече десетилетие (както и през 54 от последните 67 години). За това време икономическият ръст спадна наполовина до около 5% и трудно може да осигури работни места за огромната маса млади индийци. 

Моди безпогрешно долови обществените настроения и се ориентира към гласовете на новата средна класа, на младежите и на образованите, които искат повече професионални възможности, а не подаяния от държавата. "Той разчете променящите се нагласи на младия електорат. Неговите послания бяха в рязък контраст с тези на INC, която се фокусира върху широкообхватните социални програми, прилагани през последното десетилетие", обяснява пред "Капитал" Милан Вайшнав от института Carnegie Endowment for International Peace.

Моди възприе образа на силен лидер, който може да реши всички проблеми на страната. Финансовите пазари го посрещнаха с еуфория заради пробизнес имиджа му, подплатен с подкрепата на някои от най-големите индийски индустриалци (всъщност успехът му до немалка степен се дължи именно на корпоративния сектор, който щедро финансира предизборната му кампания). Самият Моди, който трябва да положи клетва като премиер на 26 май, обеща правителство, посветено на проблемите на бедните и на младите.

Но победата му носи страх за част от населението. Критиците му твърдят, че той настройва индуисти срещу мюсюлмани. И посочват за пример широко цитирания инцидент в щата Гуджарат през 2002 г., при който загиват 2000 души, след като индуисти нападат мюсюлмани. Обвиненията срещу Моди, който е премиер на щата от 2001 г., са, че не само е допуснал това, а дори е бил подбудител. Това е изключително опасно за страна, където заплахата от религиозни размирици тлее под повърхността. Съмненията, че новото правителство ще упражнява доминантна политика на мнозинството над малцинството, са големи и Моди трябва да се постарае, за да ги опровергае. Той уверява мюсюлманите, че правата им ще бъдат зачитани, но мнозина не му вярват. Сред тях е Шакунтала Банаджи, експерт по Индия от London School of Economics (LSE). "Мюсюлманите имат причина да се страхуват от индуисткия национализъм на Моди. Най-лошият сценарий би бил още убийства и етнически погроми срещу тях. Но много по-вероятно е да се случи това, което тихомълком става в Гуджарат, а именно икономическа и социална дискриминация", твърди Банаджи пред "Капитал". 

След инцидента в Гуджарат САЩ отказаха виза на Моди, а Великобритания преустанови връзки с него. Но сега и американският президент Барак Обама, и британският премиер Дейвид Камерън го поздравиха за победата. Друва Джайшанкар от азиатската програма на German Marshall Fund прогнозира пред "Капитал" разведряване: "Връзките и със САЩ, и с Европа ще се подобрят, започвайки от бизнес отношенията." Милан Вайшнав очаква фокус върху икономическата дипломация и индийските съседи на изток. "Моди се вдъхновява от източноазиатските "тигри" и може би ще видим по-близки връзки с Япония и Сингапур. Той предприе твърда позиция по отношение на Пакистан и Китай, но вероятно няма да иска да разклати лодката от страх да не изплаши инвеститорите", смята анализаторът от Carnegie Endowment for International Peace.

Въпросът как поляризираща фигура като Моди ще се справи с обтегнатите отношения с мюсюлманския съсед Пакистан е сред най-важните. Преди изборите анализатори посочваха, че в безкомпромисния тон на Моди по отношение на националната сигурност се долавят нотките на ястреб. Но той изненада всички, като покани на полагането на клетвата си пакистанския си колега Науаз Шариф. Макар да не е сигурно, че той ще приеме, това е първият път, когато пакистански лидер е поканен на такова събитие. И жестът може да се разчете както като приятелски, така и като тактически.

Държава, която буксува

Още преди изборите Моди вдигна очакванията до невероятни висоти и сега ще му е трудно да ги изпълни. Индия е икономически гигант и влиятелен регионален играч, но се задушава в собствените си проблеми. Здравеопазването и образованието отчаяно се нуждаят от реформи, инфраструктурата е трагична, правата и сигурността на жените са болезнена тема, цените (особено на храните) продължават да се покачват, а корупцията и бюрокрацията са пословични. Надеждите са, че в негова полза ще работи опитът му на успешен премиер на проспериращия Гуджарат, който при управлението му отбелязва среден годишен ръст от близо 10% и става магнит за инвеститорите.

Но Моди ще се сблъска с множество трудности, ако опита да приложи модела "Гуджарат" на национално ниво. Основните причини са две. "Първо, мнозинството му се простира само над долната камара на парламента, но не и над горната, чието одобрение е необходимо за прокарването на закони. Второ, индийската политическа среда става все по-децентрализирана. Така че много от най-важните управленски решения днес се взимат в столиците на щатите вместо в Делхи", твърди Милан Вайшнав. Все пак по думите му това не означава, че Моди не може да се превърне в спасител на икономиката, тъй като има много регулаторни и административни мерки, които може да използва. "Нужно е обаче да бъде креативен, ако иска да приложи големи по обхват реформи. Трябва да окуражи щатите да експериментират с промени в политиките, да ги убеди да възприемат неговия дневен ред и да опита да изгради коалиция с опозиционните партии в Делхи", обобщава анализаторът.

Големите надежди

Ако иска да забърза икономиката, новият премиер ще трябва да изпълни обещанията си да развие производствените центрове и индустриалните проекти. Нужни са политики, които да насърчат средния и малкия бизнес. Очаквания имат и младите индийци, които масово гласуваха за BJP. През следващите 10 години над 100 млн. души ще се включат към пазара на труда и Моди не трябва да разочарова именно тях. В списъка със задачите му са и популистките програми на INC, като например субсидираните дажби храна, гориво и торове, които са помогнали на милиони, но се оказват изключително скъпи и тежащи на бюджета.

Големият въпрос е ще може ли да се справи Моди. "Всичко зависи от това какво разбираме под икономика. Ако говорим за Бомбайската фондова борса, да, вероятно ще има голям напредък, защото водещи индустриалци и бизнеси финансираха Моди. Те наляха такива пари в кампанията му, че може би надминаха средствата, похарчени в американските президентски избори. И това става в страна, в която все още има стотици милиони хора под прага на бедността", обяснява пред "Капитал" журналистът Н. Джаярам. Според него, ако се съди по модела "Гуджарат", може да се предположи, че ще има голяма подкрепа именно за индустриалците и бизнесите, но животът на обикновените индийци до голяма степен няма да се промени.

Притесненията са, че икономическите амбиции на Моди може да бъдат засенчени от национализъм и авторитарни залитания и той да се превърне в индийския Владимир Путин или подобие на японския премиер Шиндзо Абе, чиито усилия да извади страната си от стагнацията са помрачени от конфронтационната му външна политика. Надеждата е, че Моди ще се придържа към една от знаковите си фрази - че ще сложи акцента върху "повече тоалетни вместо повече храмове". В страна, в която притежателите на мобилни телефони са по-многобройни от тези, които имат собствени тоалетни, това е правилният път.

Прераждане или смърт

Може да са победени, но не ги отписвайте напълно. Това е предупреждението към всички. Около това мнение се обединиха редица експерти по повод анализите, предричащи прибързано края на управляващия досега Индийски национален конгрес (INC) - голямата стара партия, държала властта през повечето време след независимостта на Индия. До този момент тя успешно се представяше като политическа формация на бедните, но сега спечели едва 44 депутатски места, което е най-лошият й резултат изобщо. От ръководството й заявиха, че "смирено уважават присъдата на хората". След драматичната загуба съперникът на Моди за премиерския пост Рахул Ганди, който е наследник на могъщата политическа династия Неру - Ганди, предложи оставката си като зам.-председател на INC, но тя не бе приета. По-късно същият сценарий се повтори и с лидера на партията и негова майка Соня Ганди. Все пак през годините INC е имала поне две други големи падения само за да възкръсне отново. Освен това тя разполага с 68 мандата в горната камара на парламента, което й дава значителна власт да налага вето, докато BJP държи 46 места. Партията контролира и местните правителства в 11 от 29-те индийски щата и участва в коалиционно управление в два други. Така че слуховете за нейната смърт може и да се окажат преувеличени. Но, както посочва в. The Times of India, необходима е промяна: "Контролирането от една фамилия, която не предлага друго на гласоподавателите освен славата на повехналото минало, прави INC да изглежда феодална", пише изданието.

"Индия спечели, задават се добри дни", написа в Twitter Нарендра Моди, след като стана ясно, че той ще бъде следващият премиер на Индия. Това се превърна в най-ретуитваното съобщение, а победата на индуисткия националист не може да бъде определена като нищо по-малко от историческа. Не само защото атмосферата след вота беше карнавална - множество индийци излязоха по улиците и пяха, танцуваха и се прегръщаха, за да отпразнуват триумфа на своя фаворит. Неговата Индийска народна партия (BJP) си осигури най-категоричния изборен резултат в страната от 1984 г. И за пръв път от десетилетия най-многолюдната демокрация в света няма да бъде управлявана от тромава многопартийна коалиция, след като BJP си осигури абсолютно мнозинство със своите 282-ма депутати в 543-местния парламент. 

В същото време вълната "Моди" помете Индийския национален конгрес (INC) и династията Неру - Ганди, доминирали дълги години управлението в Делхи. Социолозите очертават революционна електорална картина, в която подкрепата за BJP е разкъсала бариерите на кастите, класите и делението градове - провинция. Сега очакването е, че Моди ще върне енергията на Индия, ще я направи важен двигател на световната икономика и стабилен играч в региона.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  galbi avatar :-|
  galbi

  Индия се спотайва в сянката на Китай. Но върви все по-бързо!
  И едва ли зависи само от една личност!
  И ще намерят пътя , за да реализират потенциала си!
  И се вижда ,че е техен. Не подражават на никой модел.
  Те си правят техния-ИНДИЙСКИ модел.

 • 2
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Общо взето добра компилация на материали по въпроса. Колкото до "Въпросът как поляризираща фигура като Моди ще се справи с обтегнатите отношения с мюсюлманския съсед Пакистан е сред най-важните" - не мисля че този въпрос ще стои по различен начин с което и да е правителство докато Кашмир е в Индия.

 • 3
  okk04315801 avatar :-(
  okk04315801

  Кой ще е българския лидер, се питам аз? Бареков?!?

 • 4
  daaam avatar :-|
  daam

  "Още преди изборите Моди вдигна очакванията до невероятни висоти и сега ще му е трудно да ги изпълни"

  Колко познато . И още по-трудно ще му става

 • 5
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  Освежаването на политическо Делхи е крайно необходимо. Балансът на Пекин се държи в Индия.

 • 6
  btl56358577 avatar :-|
  btl56358577

  ЗА КАКВА ПОЛИТИКА ГОВОРИТЕ
  КОИ МОЖЕ ДА НАМЕРИ РАБОТА
  НА 100 МЛН МЛАДЕЖИ

 • 7
  barbq avatar :-P
  BarBQ

  До коментар [#3] от "okk04315801":

  В никакъв случай!

 • 8
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Дано да направи промени.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK